Matkailu

Joko tunnet nämä 8 Alvar Aalto -matkailuhelmeä?

Selkeä arkkitehtuuri ja ajattomat sisustukset ihastuttavat Alvar Aallon suunnittelemissa kohteissa. Kokosimme kesän kiinnostavimmat lomavinkit arkkitehtuurin ystäville.

Teksti:
Seija Killström

Säynätsalon kunnantalossa on puupintoja ja suuria ikkunoita.

Selkeä arkkitehtuuri ja ajattomat sisustukset ihastuttavat Alvar Aallon suunnittelemissa kohteissa. Kokosimme kesän kiinnostavimmat lomavinkit arkkitehtuurin ystäville.

1. Villa Skeppet

Villa Skeppet Tammisaaressa on viimeinen toteutunut Alvar Aallon suunnittelema yksityiskoti.
Villa Skeppet Tammisaaressa on viimeinen toteutunut Alvar Aallon suunnittelema yksityiskoti. © Pyry-Pekka Kantonen

Tammisaaressa sijaitseva Villa Skeppet on Alvar Aallon suunnittelemista yksityiskodeista kaikkein pienin. Hän suunnitteli talon yhdessä Elissa Aallon kanssa heidän ystäväpariskunnalleen Christine ja Göran Schildtille, heidän toiveidensa mukaiseksi. Kahden aikuisen kodiksi suunniteltu rakennus valmistui vuonna 1970. Erityistä kodissa on sen monumentaalinen olohuone, veistoksellinen avotakka ja kaunis piha-alue saunarakennuksineen.

Snäcksundintie, Tammisaari. Villa Skeppet avoinna kesäaikaan: järjestettyjä kierroksia ti–la klo 11, 13 ja 15. Varaukset: villaskeppet.fi. Sisäänpääsymaksu 22 e, alennettu lippu 14 e (opiskelija, eläkeläinen, työtön).

2. Villa Kokkonen

Villa Kokkosen kattorakenteen linjakkuus myötäilee veden ja sävelien muotoja.
Villa Kokkosen kattorakenteen linjakkuus myötäilee veden ja sävelien muotoja. © Järvenpään Taidemuseo/ Mikhail Olykainen

Vuonna 1969 valmistunut Villa Kokkonen sijaitsee Tuusulanjärven kauniissa rantamaisemissa, Vanhankylänniemessä. Säveltäjä Joonas Kokkosen taiteilijakodiksi suunniteltu talo avautuu yleisölle remontin jälkeen museona tänä kesänä. Koti on sisustettu Alvar Aallolle uskolliseen tyyliin, itse piirretyin kalustein – moni niistä onkin uniikkeja, juuri tähän taloon suunniteltuja huonekaluja. Remontin yhteydessä autotalliin on rakennettu lipunmyyntipiste sekä museokauppa.

Tuulimyllyntie 5, Järvenpää. Kesällä 2024 kohde on avoinna vain ryhmille ennakkovarauksella keskiviikkoisin, torstaisin ja perjantaisin klo 11,13 ja 14. Juhannuksena kohde on suljettu. Varaukset: jarvenpaantaidemuseo.fi/villa-kokkonen

Pääsymaksu 15 e. Kohteessa käy myös Museokortti. Ryhmäkoko vähintään 5 henkilöä.

Lue myös Kotiliesi.fi: Toiset Aalto-maljakot ovat arvokkaampia kuin toiset – asuuko sinun kaapissasi harvinaisuus?

3. Villa Mairea

Villa Mairea on kesäisin niin suosittu vierailukohde, että vierailut myydään lähes aina loppuun. Ole siis ajoissa varaamassa, jos tänne haluat lomallasi suunnata.
Villa Mairea on kesäisin niin suosittu vierailukohde, että vierailut myydään lähes aina loppuun. Ole siis ajoissa varaamassa, jos tänne haluat lomallasi suunnata. © Seija Killström

Alvar ja Aino Aalto suunnittelivat Noormarkun ruukin alueelle 1939 valmistuneen Villa Mairean kodiksi ystävilleen, Maire ja Harry Gullichsenille. Talon arkkitehtuurissa ja suunnittelussa on otettu huomioon rouvan taideharrastus: taiteelle on riittävästi seinäpintaa ja rouvalle on rakennettu ateljeehuone talon toiseen kerrokseen. Yläkerta pidetään täysin yksityisenä, eivätkä kierrokset ulotu sinne. Villa Mairean kierrokset myydään nopeasti täyteen, joten ole ajoissa, jos mielit tänne kesäaikaan. Viereinen ruukin alue museoineen on mitä mainioin kesäpäivän retkikohde Mairean kierroksen yhteydessä. Noormarkun Klubilla on päivittäin tarjolla maukas buffetlounas.

Pikkukoivukuja 2, Noormarkku. Yleisökierrokset Villa Maireaan: villamairea.fi. Aikuiset 30 e, eläkeläiset 25 e, opiskelijat ja lapset (7–15 vuotta) 20 e. Alle 7-vuotiaat maksutta.

4. Jokisauna

Jokisaunan voi varata omalle ryhmälle ja nauttia kesäillasta löylyjen ja tarjoilujen kera.
Jokisaunan voi varata omalle ryhmälle ja nauttia kesäillasta löylyjen ja tarjoilujen kera. © Seija Killström

Jokisauna sijaitsee nimensä mukaisesti joen äärellä, Kauttuan ruukkialueella. Alvar Aalto suunnitteli saunarakennuksen aikoinaan tehtaan työläisille peseytymispaikaksi. Talon alakerrassa oli pyykkitupa. Nyt Aalto-fani voi yllättää itsensä ihanista löylyistä tai bongata talon alakerrasta käytettyjä Artekin kalusteita vuosien varrelta. Valikoima vaihtelee sattumien mukaan. Yläkerrassa on hurmaava kesäkahvila, jonka iloinen emäntä on koko paikan hyväntuulinen henki.

Sepäntie 1, Eura. Kahvila ja myymälä avoinna ti–pe 12–18, la 12–15 ja su 12–15, sauna tilauksesta. kauttuanjokisauna.com

5. Terassitalo

Terassitalojen portaittainen asettelu mäen rinteeseen on hyvin onnistunut. Jokaisessa asunnossa on miellyttävät näkymät ja suojattu yksityisyys.
Terassitalojen portaittainen asettelu mäen rinteeseen on hyvin onnistunut. Jokaisessa asunnossa on miellyttävät näkymät ja suojattu yksityisyys. © Seija Killström

Alvar Aalto suunnitteli Kauttuan ruukkialueelle uuden yleissuunnitelman vuosina 1937–38 sekä 1942–46. Hänen tavoitteenaan oli luoda Kauttuasta uuden yhteiskuntaelämän ja arkkitehtuurin näyttämö. Koko laajasta suunnitelmasta valmistui alueelle vain Jokisauna sekä rinteessä maastoa mukailevat terassitalot, jotka valmistuivat 1937–38. A. Ahlström Oy rakennutti terassitalon ylempien toimihenkilöiden asunnoiksi. Yksi näistä kohteista on nykyään avoinna myös vieraille. Näyttelyhuoneisto on kokonaisuudessaan sisustettu Artekin kalustein, ja suurin osa niistä on myynnissä. Terassitalojen alapuolella sijaitsee Kauttuan Ruukinkartano, jonne voit täsmätä itsesi ihanalle sunnuntaibrunssille tai nauttia ravintolan muista tarjoiluista.

Alvar Aallon tie, Eura. Avoinna kesäkaudella (8.6.–31.8.) ti–su klo 11–17 (suljettu juhannuksena). Muina aikoina ryhmille opastetusti sopimuksen mukaan. Yhteislippu Ruukinpuiston Vierailukeskuksen kanssa: aikuiset 8 e, ryhmät yli 10 hlö, 7–17-vuotiaat, eläkeläiset, opiskelijat 4 e ja alle 7-vuotiaat ilmaiseksi.

6. Säynätsalon kunnantalo

Vesiaiheet näkyvät useissa Aallon kohteissa. Myös Säynätsalon kunnantalolla on sellainen.
Vesiaiheet näkyvät useissa Aallon kohteissa. Myös Säynätsalon kunnantalolla on sellainen. © Tero Takalo-Eskola

Joulukuussa 1951 valmistunut Säynätsalon kunnantalo erottuu Aallon aikaisemmista suunnittelukohteista. Punainen tiili on kohteessa vahvasti esillä, ja rakennuksen uumeniin muodostuu kaunis sisäpiha. Kunnantalolla voi myös majoittua. Talossa on kaksi vierashuonetta ja kolme pientä huoneistoa.

Parviaisentie 9, Säynätsalo. Avoinna kesäkaudella joka päivä kello 12–16. Pääsymaksut 6–10 e. tavolobianco.com

7. Lakeuden Risti

Lakeuden Ristin minimalistinen tyyli on kaunis kaikessa vähäeleisyydessään.
Lakeuden Ristin minimalistinen tyyli on kaunis kaikessa vähäeleisyydessään. © Katja Lösönen

Aalto ja hänen työryhmänsä voittivat Seinäjoen seurakunnan pääkirkon arkkitehtuurikilpailun ehdotuksellaan Lakeuksien Risti. Pienin muutoksin alkuperäisestä suunnitelmasta kirkko valmistui vuonna 1960, jolloin se vihittiin käyttöön. Myöhemmin katedraalin muotoinen rakennus nimettiin Lakeuden Ristiksi. Sen 65 metrin korkeuksiin ulottuva kellotorni on tärkeä maamerkki lakeuksilla, ja tyylipuhdas sisustus on ilo kesämatkailijan silmälle.

Koulukatu 24, Seinäjoki. Avoinna päivittäin 10.6.–4.8. klo 11–17, visitlakeus.fi/kohdekortit/lakeuden-risti/

8. Sunila

Kantolan portaikko on näyttävä sekä materiaaleiltaan että mitoitukseltaan.
Kantolan portaikko on näyttävä sekä materiaaleiltaan että mitoitukseltaan. © Viktoria Shishkova/Visit Kotka Hamina

Sunilan asuinalue on Aino ja Alvar Aallon vuosina 1936–54 suunnittelema aluekokonaisuus. Sunilan asunnot suunniteltiin tehtaan työväestölle, ja asuinalueen reunamille valmistui myös tehtaanjohtajan hulppea edustuskoti Kantola. Pro Sunila järjestää jälleen 24.–25.8. suositun tapahtuman, jossa vierailla on mahdollisuus käydä sekä Kantolassa että lähes 20 muussa uniikissa Aalto-kodissa.

Kantokatu 5, Kotka. Liput 17 e, alle 12-vuotiaat ilmaiseksi vanhempien seurassa. Liput tapahtumaan varattavissa: prosunila.johku.com/fi_FI/tapahtumat/sunilan-aalto-kodit-2024

Aallon arkkitehtuurin nälkään löydät lisää vinkkejä ja käyntikohteita: visit.alvaraalto.fi

X