Matkailu

Julkkisten suosikkimatkakohteet

Teksti: Anna.fi

Kun Lontoo, Pariisi ja Rooma on koluttu, on aika suunnata oudompiin kaupunkeihin. Matkailua harrastavat julkkikset paljastavat salaiset kohteensa.

Annabella Daily: Marrakesh, Marokko

Annabella Daily”Marrakesh on ainoa kaupunki, jossa tuntuu siltä kuin olisi matkustanut vuosikausia ajassa taaksepäin. Matkustin sinne toissa jouluna aviomieheni Jimin kanssa.

Halusimme seikkailuloman, ja Marrakesh oli juuri sitä. Siellä huomasi, ettei länsimaisen kulttuurin vaikutus ulotu ihan jokaiseen paikkaan. Saapuessamme vanhaan kaupunkiin meitä tuli kapealla kujalla aasi vastaan.

Marrakesh, Marokko

Kävely vanhassa kaupungissa ja basaarissa on seikkailua. Palatsimaisten sisäänkäyntien takaa löytyy kauniita hammam-kylpylöitä, joissa voi käydä rentouttavassa hieronnassa. Talojen kattoterasseille rakennetuissa pienissä ravintoloissa voi nauttia tunnelmallisen illallisen lisäksi upeista näköaloista. Ainutlaatuisissa riad-majapaikoissa emännät odottavat asiakkaita höyryävän kuuman ja makean teen kanssa.

Paikallisilta ei kannata kysyä apua kartan kanssa, koska he ohjaavat aina mattokauppaan. Kohteet kannattaa merkitä kännykän karttasovellukseen, jonka avulla suunnistaminen sujuu.”

Annabella Daily, johtaja media- alan yrityksessä New Yorkissa, tositv-tähti ja bloggari

Annabellan blogi Suomi-äiti New Yorkissa Kaksplussan sivuilla.

Arman Alizad: Havanna, Kuuba

”Kaikista käymistäni paikoista erityisesti Havanna on jäänyt mieleeni. Olin siellä kuvaamassa matkailuohjelmaa, jossa toteutettiin tavallisten ihmisten unelmalomia. Kaupungissa on älyttömän rento ja vapautunut fiilis. Se tuoksuu rakkaudelle. Jäin kuvausten jälkeen lomailemaan ja kävin kiertämässä myös maan länsiosia.

Havanna

Havannan kapeilla kujilla on paljon pieniä baareja, joissa voi rennosti poltella sikareita ja kaljoitella paikallisten kanssa pikkutunneille asti. Ne ovat samoja paikkoja, joissa Ernest Hemingway hengaili aikoinaan. En polta tavallisesti sikareita, mutta siellä ne sopivat erinomaisesti lämpimään ilmastoon.

Vaikka sanotaan, ettei kaupungille saisi mennä yöllä, en törmännyt ongelmiin. Päinvastoin aamun tunneille venyneet illat olivat upeita kokemuksia.

Kuubassa majoittuminen on erikoista, koska se tarkoittaa usein kotimajoitusta. Tavalliset ihmiset ottavat rahaa vastaan matkailijoita koteihinsa ja tarjoavat ruokaa. Kotimajoituksista löytyy tietoa netistä ja matkaoppaista, mutta myös paikan päällä, vaikka torilla, voi kysellä majapaikkoja. Kaikki tietävät jonkun, jonka kotona voi yöpyä.”

Arman Alizad, tv-persoona

Anna Kortelainen: Viipuri, Venäjä

Anna Kortelainen. Kuva: Pertti Nisonen”Äitini isä oli ainakin kolmannen polven viipurilainen, ja äitinikin asui siellä lapsuudessaan. Kun aloin kirjoittaa romaania isoisästäni, päätin perehtyä kaupunkiin, jossa käyminen oli aikaisemmin raastanut sydäntäni kivuliaasti. Kun ensimmäisten käyntien melankolia haihtui, ihastuin Viipuriin.

Viipuri herättää valtavasti tunteita ja ajatuksia. Historiaan kävelee sisään vailla vitriinin turvaa tai museaalista suojaa. Pieni kurkistus porttikongista sisäpihalle saa haukkomaan henkeä. Jokainen talo tuntuu puhuvan, ja kaikkialla näkee niin paljon kiinnostavan näköisiä ihmisiä, että tekisi mieli tarttua kynään ja piirtää.

Viipurin linna

Kannattaa ottaa mukaan jokin kirja, jossa on valokuvia vanhasta Viipurista, sekä kartta jossa on vanhat ja uudet kadunnimet. Ja ravintolassa kannattaa aina maistaa höyryäviä keittoja, ne ovat parempia kuin missään.”

Anna Kortelainen, taidehistorioitsija ja kirjailija

Elina Penttinen: Maputo, Mosambik

Elina Penttinen”Saavuin Maputoon marraskuussa 2009 UNESCO:n kolmen vuoden työpestiä varten. Kolmessa vuodessa ihastuin maahan niin, että asun täällä edelleen. Maputossa viehättää kulttuuritarjonta, rikas kolonialistinen ja modernistinen arkkitehtuuri sekä ravintolat merenelävineen.

Feima-käsityöpuiston ravintoloissa voi maistaa perinteistä kassavanlehti-kookoshöystöä tai kookospapuriisiä. Samalla voi tutustua paikallisiin käsitöihin: batiikkitöihin, maconde-veistoksiin, kaislakoreihin tai capulana-kankaasta tehtyihin läppärin suojuksiin.

Veneitä Maputossa

Majoitusvaihtoehtoja on viihtyisistä retkeilymajoista ja majataloista hotelleihin. Halvimmillaan Maputossa yöpyy 15 eurolla per yö.
Kuriositeettina mainittakoon, että Maputossa voi hemmotella itseään varsin edullisesti. Tunnin hieronta maksaa 40 euroa, hyvä manikyyri ja pedikyyri yhteensä 15 euroa.”

Elina Penttinen, ruokakirjailija

Elinan keittokirja Piripiri! Makuja Mosambikista (Schildts&Söderströms) ilmestyi maaliskuussa 2014.

Reeta Vestman: Kigali, Ruanda

”Matkustin Ruandaan 2000-luvun lopulla silloisen poikaystäväni, nykyisen aviomieheni kanssa. Kukkuloiden keskellä sijainnut kaupunki oli yllättävän siisti ja kaunis. Vaikka monille tulee Ruandasta mieleen kauhu ja sekasorto, Kigali on afrikkalaiseksi kaupungiksi turvallinen.

Majoituimme legendaarisessa Hotel Mille Collinsissa, josta elokuva Hotelli Ruanda kertoo. Oli hurjaa ajatella, että ihmiset olivat piilotelleet samoissa huoneissa ja juoneet janoonsa saman uima-altaan vettä, jossa me pulikoimme.

Kävimme Akageran luonnonpuistossa, jossa näimme villieläimiä. Kiertelimme paikallisissa marketeissa, joista sai hienoja käsitöitä, ja muusikkona ostin kotiin tietysti afrikkalaisia soittimia.
Kigaliin kannattaa mennä, jos haluaa kokea aitoa Afrikkaa. Maisemat ovat upeita ja luonto mykistävää. Ilmasto on ihana, ei liian kuuma; kostean lämmintä ilmaa on helppo hengittää.

Kigali Genocide Memorial Centre

Ikimuistoisin kokemus oli Kigali Genocide Memorial Centre. Museo kertoo Ruandan kansanmurhan taustoista ja seurauksista – ja ihmisyydestä, niin hyvässä kuin pahassakin. Keskus toimii myös 250 000 uhrin hautausmaana.”

Reeta Vestman, muusikko-näyttelijä

Sanna Stellan: Edinburgh, Skotlanti

”Näyttelin vuonna 2002 Edinburghin kansainvälisillä teatterifestivaaleilla. Kaupungissa on koko elokuisten festivaalien aikana mieletön hulina, kun valtava määrä tekijöitä saapuu sinne eri puolilta maailmaa. Seuraavana vuonna esiinnyin kaupungissa Lappi-aiheisessa teatteriesityksessä. Rakastuin silloin chileläiseen mieheen, jonka takia palasin kaupunkiin vielä yhdeksi kesäksi kahvilaan töihin. Samassa kahvilassa J.K. Rowling kirjoitti Harry Potter -kirjoja.

Calton Hill, Edinburgh

Edinburgh on vanha ja tunnelmallinen kaupunki, jossa historia huokuu joka paikassa. Kapeiden kujien pienistä pubeista löytää trubaduureja, jotka soittavat ja laulavat vanhoja kansantarinoita ihastuttavalla skottiaksentilla.

Suosikkipaikkojani ovat upea kasvitieteellinen puutarha, Royal Botanic Garden, ja 1500-luvulla perustettu hautausmaa, Greyfriars Kirkyard, joka on rakastamaani ikivanhaa Skotlantia parhaimmillaan. Kaupungin läpi virtaavan Water of Leith -joen varrella näkee ihania vanhoja siltoja, kujia ja taloja, joiden pieniä ikkunoita olen unohtunut monta kertaa tuijottamaan.”

Sanna Stellan, näyttelijä

Teksti: Mikko Virta
Henkilökuvat: Annabella Daily, Pertti Nisonen, Elina Penttinen
Matkakuvat: Colourbox

Anna 12/2014

X