Matkailu

Kastilia La Mancha – Keskellä Espanjaa

Teksti: Anna.fi

Manchalainen ikkunaMaistele uunituoretta marsipaania. Ihmettele sinisen violettina kukkivia sahramipeltoja, joilta korjataan maailman kalleinta maustetta. Vietä yö maanalaisessa hotellissa. Unohdu valtavan kosteikon laiturilabyrintteihin lintuja bongaamaan. Vai kiinnostavatko tuhannet linkkuveitset ja puukot, tai rotkon reunalla painovoimaa uhmaavat talot?

Vaikkei maailmankuulua ritaria Don Quijotea voi Kastilia La Manchan esittelyssä sivuuttaa, tässä ei keskitytä häneen. Mahtava Toledokin saa kunnian esittäytyä vasta viimeisenä. Espanjan sydämestä löytyy elämyksiä, jotka ovat kaikkea muuta kuin flamencoa ja merenrantojen baila-bailaa. Meren rantoja maakunnalla ei olekaan, jokien, järvien ja tekoaltaitten rantoja sitä enemmän. Hypätään autoon, jolla hajalleen sijoittuvien paikkojen koluaminen käy helpoimmin.

Albacete – Puukkojen kaupunki

Albaceten veitsimyyjäAlbacetessa linkkuveitsien ja puukkojen ihailija hullaantuu. Jo Altozanon keskusaukiolla tietää tulleensa puukkojen kotikaupunkiin. Kävijää tervehtii patsas, joka kuvaa perinteistä veitsien kaupustelijaa liivit täynnä veitsiä. Eläviä veitsimyyjiä kiertää kaupungilla enää juhlien ja messujen aikaan.

Parhaina aikoina 1975 Albacetessa toimi satakunta veitsiverstasta ja -tehdasta. Veitsien ja tikarien valmistus alkoi seudulla jo muslimien valtakaudella 1400-luvulla. Koristeluissa on yhä havaittavissa mauriajan kuviointeja.

Paitsi että veitsiä myydään useissa liikkeissä viihtyisän Plaza Altozanon keskusaukion ympärillä, koko teräaseteollisuuden kauneus ja komeus on esillä veitsimuseossa Museo de la Cuchilleríassa. Vaaleanvihreä museorakennus Casa de Hortelano on jo sinänsä erikoinen kuvattava, mutta hauskinta on ikuistuttaa itsensä sen edustalla, jättimäisen puukon kupeella.

Museolta ja puukon luota on vain harppaus Johannes Kastajan katedraalille, Catedral de San Juan Bautista, joka on 1500-luvulta. Siellä on ihastuttavat joonialaiset pylväät ja seinämaalaukset. Pasaje de Lodares on renessanssipylväikön reunustama kuja korttelin halki. Lasikattoisella kujalla on kauppoja ja asuntoja. Niitä on Espanjassa jäljellä enää tämä ja toinen Valladolidissa.

Veitsimuseo

Cuencan talot uhmaavat painovoimaa

Cuencan roikkuvat talot. Kuva SpainCenter.orgMuinoin Huécarin ja Júcarin jokirotkon reunalla oli vieri vieressä ”riippuvia taloja”. Puuterassein varustetuista 1300-luvun taloista on hyvin säilyneinä vain kolme. Yhdessä niistä pitää majaa Espanjan abstraktin taiteen museo. Rotkon reunan talot, kuten koko Cuencan vanha keskustakin, on julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi. Mukulakivetyillä kaduilla on kutkuttavan erikoinen tunnelma.

Kanjonin toisella puolella on vanha dominikaaniluostari, jossa on mainio Parador-ketjun hotelli. Parhaita aikoja kaupungin ilmapiiriin virittäytymiseen ovat pääsiäinen kulkueineen ja sen yhteyteen osutettu uskonnollisen musiikin viikko.

Cuencassa herkutellaan lampaalla, kuten koko Kastilia la Manchassa. Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluvat zarajos eli lampaan uunipaahdetut sisälmykset, ja mortuelo, eräänlainen kuumana tarjottava lihapatee. Jokikalat ja vihanneshöystöt ovat kursailemattoman maukkaita. Leivonnaisista kielen vie mennessään vaikka arabityylinen kakku alajú, jossa kilpailevat hunaja, viikunat ja mantelit. Viinin ystävä valitsee suosiossa nousevaa manchalaista, jolla on jo oma alkuperämerkintä DO. Aterian sulatteluun sopii kahvin ja appelsiininkuoren makuinen likööri, resolí.

Lumottu kaupunki, Ciudád Encantada, tarjoaa eriskummallisen luontoelämyksen 30 km päässä Cuencasta. Eroosion kalkkikiviin kaivertama kalliopuisto on Valdecabrasin kunnassa Serranía de Cuencan vuoristossa. Varaa kierrokseen kaksi tuntia.

Ciudad Encantada. Kuva SpainCenter.org

Koko vehmas, Huécarin ja Júcarin jokien halkoma ja järvien täplittämä vuoristoalue ympäristöineen sopii kaikenlaiseen retkeilyyn. Matkaa voi tehdä kanooteilla, ratsain tai mönkijöillä. Kalastajille on kalaa, metsästäjille riistaa. Kylpylöissä rentoudutaan.

Jättiläisten mailla – Consuegra ja Campo de Criptana

Campo de CriptanaNäitä hirviöitä vastaan siis taisteli – kurjasti häviten – Miguel de Cervantésin 1600-luvun alussa luoma manchalainen ritari Don Quijote. Tuulimyllyt lienevätkin Don Quijoten ohella ensimmäiseksi mieleen nouseva kuva Kastilia La Manchasta.

Valkoisina ja mahtavina ne vartioivat lakeuksia, ja näitten siipiveikkojen ihailijoitten osoite on Consuegra ja Campo de Criptana, vaikka on niitä muuallakin. Paikkojen väliin jää alle tunnin ajomatka. Kummassakin paikassa turistitoimisto majailee tuulimyllyssä. Sieltä saa tietoa jättiläisten historiasta ja ainakin Consuegrassa pääsee tutustumaan myllyn kerroksiin oppaan mukana. Kävijä viisastuu mm. tiedolla siitä, että myllyn rakenteissa on viittä eri puulajia niiden ominaisuuksien mukaan. Myllyn yläosassa olevat ”ikkunat” eivät ole maisemia varten. Niitten avulla mylläri määritti tuulen ja käänsi myllyt juuri oikeaan suuntaan. Pyörimisnopeutta säännösteltiin peittämällä tai riisumalla siipien puuristikkoisia lapoja kanvaaseilla.

Campo de Criptanan sokkeloisilla ja jyrkillä kujilla eksyy varmasti, mutta se maustaa seikkailun. Kukkulan huipulla on pysäköintitilaa, ja käyskentely valkoisten jättiläisten lomassa ja ympäristössä kannattaa. Jos voit jäädä pimeän tuloon, valaistut myllyt ovat majesteettisia.

Consuegra

Yösijaksi kannattaa valita myllyjen tuntumasta manchalaisia perinteitä vaaliva puoleksi maan sisään koverrettu hotelli. Siellä maistellaan kotitekoisia manchalaisia herkkuja kuten marinoitua peltopyytä tai jänistä. Luolahuoneissa on ihmeellisiä tavaroita, joiden alkuperän omistajat selvittävät. Luksustakaan ei puutu: näköalat ovat ihanat, ja patiolla on pieni uima-allas.

Casa de los Tres Cielos
C/ Libertad, 11. 13610 – Campo de Criptana

Sahramia pellot sinisinä

SahramiConsuegralla on 11 tuulimyllyn lisäksi toinenkin matkailuvaltti, sahrami. Sahramikrookukset kukkivat lokakuun lopuilla. Sinisen kukinnan ehdittyä kauneimmilleen teriöt kerätään ja niistä erotellaan punakeltaiset emiluotit. Kuivauksen jälkeen ne ovat maailman kalleinta maustetta, josta saa pulitta tuhansia euroja kilolta. Manchalainen sahrami on maailman parhaimmistoa.

Sahraminkorjuu on jokavuotinen television uutisaihe, ja korjuun aikaan kylässä vietetään suuret markkinat. Kansa sonnustautuu manchalaisiin perinnepukuihin, ja joukkueet kilpailevat parhaan jänispadan, parhaan gachas-nimisen jauhopuuron ja parhaan kvittenimarmeladin valmistuksessa.

Lihamakkarat, hunajat, ja DO-kirjaimin alkuperämerkitty manchalainen juusto, queso manchego, on hyvin edustettuna. Päätähti on tietenkin sahrami ja sillä maustetut herkut.

Sahramin korjuu

Teatterin Almagro

Corral de ComediasEnnen Daimielin laiturilabyrintteihin menoa kannattaa koukata Almagron pikkukaupungin kautta. Sykähdyttävä keskusaukio Plaza Mayor rakennuksineen on Espanjan kansallinen aarre. Käy ainakin 1600-luvulla rakennetusta teatterissa.

Almagrossa on kansallinen teatterimuseo, ja kaupungissa järjestetään heinäkuussa maineikas kolmeviikkoinen teatterifestivaali. Runsaista käyntikohteista valitsisin Iglesia de San Agustín -kirkon ja renessanssiajan yliopiston Antigua Universidad Renacentistan, jonka auditorio saa ajatuksen liitoon.

Almagron Parador-hotelli on 1500-luvun fransiskaaniluostarissa. Koristeelliset ikkunaluukut ja peräti 14 pientä patiota sekä uima-allas ja suihkulähteet luovat paratiisimaisen tunnelman. Illalliselta ei pidä puuttuman Almagron kuuluisia munakoisoja, berenjenas de Almagro!

Puerto Lápicen majatalo ja Daimielin kosteikot

Venta de Don Quijote –ravintola Ettei Daimielin laiturikilometreillä tulisi nälkä, annetaan periksi Don Quijotelle edes aterian verran. Paikka on Venta de Don Quijote –ravintola Puerto Lápicessa. Kerrassaan mukava turistirysä kestitsi Cervantesin kirjassa Don Quijoten ja hänen assistenttinsa Sancho Panzan.

Menyyllä on kasapäin herkkuja manchalaisesta kasvishöystöstä (pisto manchego) kaloreissa kylpeviin makeisiin rosetteihin (flores), joita on valmistettu jo aikojen alusta. Syödessä voi mietiskellä maisemien ja ilmaston muuttumista Don Quijoten ajoista. Poissa ovat peltoaukeita peittäneet sankat metsät. Ravintolan takimmaisessa baarissa sijaitsevat jopa 10 000 litran viiniruukut, jotka ehtii käydä ihmettelemässä ruokaa odotellessa.

Lyhyen matkan päässä Ventasta levittäytyy Espanjan keskiosan kosteikko ja lintuparatiisi, Daimiel, jota halkovat kävelytiet ja kymmenien kilometrien pituiset laiturit. Eri reittien viitoitus toimii, mutta retkeilykeskukselta saatavaa kartta antaa turvallisuuden tunteen. Varaa pari ainakin kaksi tuntia. Kiikarit rikastuttavat matkaa.

Tablas de Daimiel

Sokerina pohjalla mahtava Toledo

Toledon marsipaaniaToledon linnoituskaupungissa pää menee pyörälle muureista, miekoista ja haarniskoista. Mukulakivettyjen katujen ja tappavan kaupunkikierroksen päälle ostetaan mukaan näytteitä Toledon makeasta ylpeydestä marsipaanista, joka kilpailee maailman parhaan tittelistä Lybeckin marsipaanin kanssa. Suu makeana ei nostata hiuksia sekään tieto, että Espanjan inkvisitio sai alkunsa juuri Toledossa.

Marsipaanin tähtinimi on Santo Tomé. Sen konditoria-kahviloita on Zocodovérin keskusaukiolla ja herkkutehtaan kupeessa vanhassa kaupungissa. Miekkafriikeille on tarjontaa joka kadulla, ja vaikka haluaisi jo eroon Don Quijotesta ja Sancho Panzasta satoja eri versioita nähtyään, ei onnistu.

Kastilia La Manchan pääkaupunki Toledo on myös Espanjan vanha pääkaupunki. Siksi Madridista on tarjolla runsaasti retkiä jylhään keskiaikaiseen Toledoon. Puolikas päivä ei riitä mihinkään. Omatoiminen hurauttaa Toledoon Ave-luotijunalla Madridista puolessa tunnissa tai bussilla 45 minuutissa. Perillä kannattaa ottaa taksi ja pyytää kyyti keskusaukiolle.

Jo kaupunkiin sisään tullessa Bisagran portilta tai keskusaukion matkailutoimistosta irtoaa kunnon kartta ilmaiseksi, joten älä osta sitä puodeista! Suuri osa vanhasta Toledosta on autotonta. Toledossa, jos missä, käveleminen kannattaakin. Suosittelen kunnollisia kenkiä, sillä muuten mukulakivet ja portaat koituvat kohtaloksi. Reittejä on moneen makuun, ja viitoitus toimii. Vältä keskikesää ja talvea, ellet mieli paistua tai paleltua.

Bisagran portti

Opastetuilla kierroksilla et eksy, mutta et koe yllätyksiä, joita seikkailija löytää joka nurkan takaa – ja hyvästä viitoituksesta huolimatta. Huonokinttuinen vuokraa ”pystymopon”, jolla pääsee päänähtävyyksille. Yleiskatsauksen saa myös turistijunalla, jos ei jaksa muuta.

Corpus Cristi ja muuta nähtävää

Tänä vuonna (2009) Corpus Cristi –juhla osuu kesäkuun 11. päivään. Toledon Corpus Cristi on Espanjan vaikuttavin ehtoollisen muistojuhla. Valmistelut aloitetaan yli kuukautta ennen. Huikea keskiaikainen ratsuväki ja katedraalista alkava kulkue televisioidaan aina. Paikalla on Espanjan kardinaali ja kymmeniä tuhansia matkailijoita. Talojen seinustat koristetaan vuosisataisilla gobeliineilla ja viireillä, ja kaikkien kirkkojen kellot kalkattavat.

Toledon goottilaistyylinen katedraali eli tuomiokirkko on yksi Espanjan kolmesta komeimmasta Leónin ja Burgosin katedraalien ohella. Sen klaustroon eli pilarikäytävään pääsee haukkomaan henkeään vähällä rahalla, mutta varsinaisten aarteiden näkemisestä pitää pulittaa muutama euro enemmän. El Transparente -veistoskokonaisuuden näkeminen pitää oikeaoppisesti osuttaa siihen hetkeen päivästä, jolloin auringonvalon kapea kiila valaisee sen muurin takaisesta aukosta. Kysy oppailta tai lippumyymälästä.

Katedraalin klaustro

Muista kirkoista on nähtävä ainakin San Juan de los Reyes ja Santo Tomé. Mielenkiintoisia ovat myös juutalaisten synagoogat El Tránsito ja Santa María de Blanca sekä sefardijuutalainen museo. Muslimiperinteestä kertoo moskeija El Cristo de la Luz (Bib-al-Mardumin moskeija).

Manchalaiset rattaatTaiteen ystävän on pakko nähdä El Grecon, Toledon oman pojan, kuulu työ Kreivi Orgázin hautajaiset Santo Tomén kirkossa. Vähän etäämmälle jäävä taiteilijan kotimuseo on pullollaan mestarin tauluja, mutta valaistus on tuskallisen hämärä. Alcazar-linnoituksessa puolustettiin Francoa ja diktatuuria sisällissodan jälkeenkin. San Martínin sillalla voi kävellä ja ihailla auringonlaskua ja Tajo-joen virtausta – ihan ilmaiseksi.

Lisää tietoa

Kastilia La Manchan matkailusivut (myös englanniksi)
Visit Castilla La Mancha

Teksti: Anna Roschier
Kuvat: Anna Roschier ja SpainCenter.org

X