Matkailu

Kauneus ja terveys aurinkolomalla – Vinkit kotiin, matkalle ja matkan jälkeen

Teksti: Anu Kiiveri Kuvat: Anu Kiiveri

Ennen matkaa on hyvä valmistautua niin kauneuden hoidon, kuin terveydenkin osalta tarpeellisilla toimenpiteillä. Monesti kohdemaasta saa ostettua samoja tai ainakin vastaavia tuotteita kuin kotimaasta, mutta yllätys voi olla myös ikävä, kun matkalaukusta uupuu jokin oleellinen tuote. Lue parhaat vinkit kauneuden ja terveyden hoitoon ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen.

Kauneus ja terveys aurinkolomalla

Hyvä muistaa ennen matkaa

Terveys on matkan kannalta oleellisin asia, joten muista pakata matkalaukkuun kaikki tarvitsemasi lääkkeet. Ei kannata raahata mukana suuria lääkepurkkeja, vaan pakata sopiva määrä lääkkeitä käteviin muovisiin matkarasioihin. Jos matkasi kestään useita viikkoja tai kuukausia, muistathan ottaa myös reseptit mukaan tullia varten ja uusia jo kotimaassa reseptisi siten, että lääkkeet eivät lopu matkan aikana. Lisäksi laukkuun kannattaa pakata lääkekaapin perustuotteita, kuten laastareita, päänsärkykapseleita (mieluiten suuhun sulavia), lääkkeitä vatsavaivoihin, käsidesiä käsien puhdistukseen sekä haavan puhdistusainetta.

On myös suositeltavaa aloittaa maitohappobakteerikuuri hyvissä ajoin ennen lähtöä erityisesti, mikäli on herkkävatsainen. Myös aurinkokapseleiden nauttiminen muutamia viikkoja ennen reissua, sen aikana ja matkan jälkeen saattaa auttaa ihoa valmistautumaan paremmin aurinkoon. Rokote.fi-sivusto auttaa selvittämään, tarvitaanko kohdemaahan erityisiä rokotteita. Perusrokotteet on kuitenkin aina hyvä pitää kunnossa. Muistathan, että esimerkiksi malarialääkitys tulee aloittaa jo useita viikkoja ennen matkan alkua.

Kevyet jalat

Kauneuden hoitoa varten kannattaa pakata mukaan matkakoon purkkeja ja pulloja. Tällöin tyhjät pullot on helppo jättää kohdemaahan loman päätyttyä, eivätkä ne kulje edes takasin matkalaukussa. Suosi kierrätettäviä materiaaleja, jos mahdollista. Suosittelen ottamaan mukaan kotimaasta kaikki perusihonhoitotuotteet, sillä joissakin maissa tuotteita ei välttämättä ole saatavilla tai ne ovat jopa kalliimpia kuin Suomessa.

Vartalon ja kasvojen iho kannattaa hoitaa kuntoon ennen aurinkolomaa käymällä kuorinnassa ja poistattamassa häiritsevät ihokarvat. Esimerkiksi sokerointi tai vahaus takaa sileän ihon useaksi viikoksi, joten se kannattaa suorittaa muutama päivä ennen matkan alkua. Ripsien ja kulmien värjääminen sekä esimerkiksi Shellac-kestolakkaukset kynsiin auttavat tekemään lomasta helpomman. Kun kynnet ja ripset on huollettu jo lähtiessä, ei niihin tarvitse käyttää välttämättä aikaa koko loman aikana.

Hiusten leikkaus ja tehohoito auttavat hiuksia selviämään sekä lentomatkan kuivasta ilmasta, polttavasta auringosta että merivedestä. Sen sijaan voimakkaita värjäyksiä kannattaa välttää ennen aurinkolomalle lähtöä, sillä aurinko ja merivesi haalistavat värit ja rasittavat muutenkin hiusta. Kiinnitä sen sijaan huomiota erityisesti hoitoaineeseen, sillä kuivat hiukset elpyvät mukavasti, kun mukana on tarpeeksi laadukas tuote.

Mikäli nautit auringossa oleilusta, muistathan pakata matkaan riittävillä suojakertoimilla varustettuja tuotteita. Erityisesti dekolteen alue, kasvot ja kämmenselät kannattaa suojata mahdollisimman korkealla suojakertoimella. Mikäli et halua viettää aikaasi auringossa, saa tänä päivänä luonnollisen rusketuksen myös purkista. Esimerkiksi St. Tropez’n itseruskettavat tuotteet luovat kauniin rusketuksen ilman auringon palvontaa.

Kalahierontaa Kambodzassa

Muista matkan aikana

Muista juoda riittävästi matkan aikana, jotta kehosi ei kuivu liikaa. Myös päänsärky ja pahoinvointi voivat olla merkkejä liian vähäisestä nesteytyksestä. Pelkkä vesi ei välttämättä riitä, kun taas alkoholista ja kahvista on vain ”haittaa”, sillä ne poistavat nestettä kehosta. Esimerkiksi tuoreen kookoksen mehu on paras mahdollinen janon sammuttaja. Myös erilaiset kivennäisvedet tai jopa urheilujuomat ovat suositeltavia, sillä ne sisältävät hikoilun mukana poistuvia kivennäisaineita. Muista pestä käsiäsi mahdollisimman usein ja vältä huonosti kypsennettyjä ruokia sekä raakoja vihanneksia, ellet ole varma niiden hygieniasta.

Ulkomailla lääkäriin kannattaa mennä heti, kun esiintyy normaalista olotilasta poikkeavia oireita, kuten kuumetta. Lämpimissä maissa erityisesti tulehdukset saattavat levitä laajasti ja aiheuttaa vakaviakin oireita, mikäli niitä ei lääkitä heti.

Kirkkaassa auringon paisteessa silmät on syytä suojata laadukkailla aurinkolaseilla, jolloin estät silmien mahdollisen vahingoittumisen. Lisäksi silmien siristely aiheuttaa pidemmällä tähtäimellä ryppyjä herkälle silmänympärysihon alueelle.

Spa-tunnelmaa

Erityisesti lämpimissä maissa kuiva tuuli, merivesi ja aurinko kuluttavat hiuksia ja laittavat ihon kovalle rasitukselle. Hiukset kannattaa pestä lähes päivittäin tai käyttää ainakin hoitoainetta. Hiuksiin kannattaa myös suihkuttaa niihin jätettävää hoitoainetta, jossa on aurinkosuojakerroin. Mikäli olet todella vaaleaihoinen, voit itseruskettavilla tuotteilla luoda itsellesi päivettyneen ihon, kunhan muistat, että yleensä ne eivät sisällä suojakerrointa.

Jos haluat käyttää meikkiä matkasi aikana, valitse mahdollisimman kevyitä tuotteita. Suosi merkkejä, joilla on suojakerroin mukana tuotteissa. Ripsivärin kannattaa olla vedenkestävää, jolloin voi myös uida pelkäämättä, että väri leviää. Paperipuuteri (esim. Body Shop) on myös kätevä kiillon poistaja sen sijaan, että lisäisi iholle aina uuden kerroksen meikkivoidetta tai puuteria. Siveltimet ja sudit kannattaa pitää puhtaina, sillä niihin tarttuu helposti epäpuhtauksia. Ihoa kannattaa ravita iltaisin erityisillä after sun -tuotteilla, jotta se ei kuivu liikaa.

Kohdemaassa kannattaa käyttää myös paikallisia kauneuden ja terveyden hoitopalveluja tarjonnan mukaan. Esimerkiksi Balilla hieronta ja muut spa-palvelut ovat edullisia ja melko laadukkaita. Esimerkiksi tunnin hieronta maksaa vain noin viisi euroa. Rannalla kannattaa myös kokeilla manikyyriä ja pedikyyriä. Myös kampaamopalveluita kannattaa hyödyntää halvan työvoiman maissa, tosin kampaamoita kannattaa ensin vertailla, jotta välttyisi pettymyksiltä. Laatu ei ole välttämättä täysin Suomen tasoista, mutta hintaansa nähden kelvollista.

Hampaiden puhdistus Thaimaassa

Matkan jälkeen

Reissun jälkeen on hyvä tarkkailla omaa terveyden tilaansa muutamia viikkoja, ja hakeutua heti lääkäriin, jos epäilyttäviä oireita ilmenee. Muistathan myös selvittää, tarvitseeko jotain lääkitystä jatkaa myös matkan päättymisen jälkeen. Esimerkiksi malaria-alueelle matkaavat joutuvat syömään malarialääkitystä vielä viikkoja kotimaahan palattuaan.

Jotta päivetys pysyisi kauniina mahdollisimman pitkään, kannattaa ihoa rasvata säännöllisesti. Vartalonkuorinta taas poistaa kuollutta ihosolukkoa ja saa ihon käyttämään paremmin hyväkseen voiteen hyödyt. Itseruskettavilla tuotteilla voi helposti jatkaa rusketusta viikkoja matkan jälkeenkin.

Pedikyyri rannalla

X