Matkailu

Kesäretki Oopperajuhlille

Teksti: Anna.fi

OlavinlinnaOlisiko mukava tehdä erilainen kesäretki perinteisen mökkiloman sijaan tai piristykseksi? Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään perinteiseen tapaan heinä-elokuussa Olavinlinnassa.

Näyttämönä keskiaikainen Olavinlinna

Olavinlinna rakennettiin 1400-luvulla vahvistamaan Ruotsin itäistä rajapuolustusta. Linnan paikkaa valittaessa onkin pidetty mielessä puolustettavuus hyökkäyksen uhatessa. Jyrkkä ja kallioinen saari nököttää vauhdikkaasti kohisevan virran keskellä. Rakennustyöt kestivät aina vuosisadan lopulle, ja vuonna 1495 saatiinkin nähdä linnan kestävyys venäläisjoukkojen piirityksen alla. Seuraavina vuosisatoina sai Olavinlinna useinkin torjua vihollisia, mutta 1700-luvulla se lopulta siirtyi venäläisten hallintaan. Nyt linna on Savonlinnan tärkein nähtävyys.

PohjalaisiaMaailmallakin arvostettu suomalaissopraano Aino Ackté järjesti Olavinlinnassa oopperajuhlia vuosina 1912-1914, 1916 ja vielä vuonna 1930, mutta lopulta taloudelliset vaikeudet romahduttivat Aino Acktén suunnitelmat. Oopperajuhlaperinne katkesi lähes neljäksi vuosikymmeneksi. Juhlat heräsi uudelleen eloon vuonna 1967, kun Savonlinnassa jo yli kymmenen vuoden ajan toimineet musiikkipäivät järjesti nuorten laulajien oopperakurssin. Kurssien johtaja sai ajatuksen esittää Beethovenin Fidelio Olavinlinnan pihalla. Esityksestä tuli täydellinen menestys. Opiskelijoiden lisäksi mukana oli kansainväliset mitat täyttäviä laulajia ja näin 16.7.1967 pidetyllä Fidelion ensi-illalla nykyiset oopperajuhlat saivat alkunsa.

Olavinlinna on avoinna oopperajuhlien aikana muutoinkin kun näytösten yhteydessä. Päivittäin järjestetään linnan tiloja ja historiaa esitteleviä opastuksia. Itsekseen linnaan ei pääse tutustumaan, sillä vaikka rakenteet ovat säilyneet hyvin, on linnan sokkeloissa vaikea liikkua tuntematta kulkureittejä.

Kaupunki saarilla

LinnankatuPohjolan Venetsiaksikin kutsutussa Savonlinnassa vierailee kesäkuukausina kymmeniätuhansia matkailijoita. Maanteitse Savonlinnaan on Helsingistä matkaa 335 km, mutta Savonlinnaan pääsee myös junalla, linja-autolla sekä lentäen.

Savonlinnan kaupunki on Järvi-Suomea parhaimmillaan, sillä se on rakennettu osittain Saimaan saarille. Vesi onkin aina ollut merkittävä osa savonlinnalaisten elämää. Savonlinnan kaupunkikuvaa hallitsevatkin sillat saarelta toiselle. Saaristossa on mahdollista tehdä maisemaristeilyjä, joita järjestäviä yrityksiä on useita. Kesäaikaan lähtöjä on päivässä kymmeniä.

Kaupungissa suunnistaminen on kuitenkin helppoa ensikertalaisellekin, sillä tärkeimmät toiminnot ovat keskittyneet pääkadun varteen. Välimatkat Savonlinnassa ovat lyhyitä, ja kaikki keskustan kohteet ovat hyvinkin kävelymatkan päässä. Useimmiten nopein tapa liikkua Savonlinnassa onkin jättää oma auto esimerkiksi matkustajasataman läheisyydessä sijaitsevaan pysäköintitaloon, ja tutustua kaupunkiin jalkaisin. Kävelymatkalla keskustan hotelleista Olavinlinnaan voi ihailla kesäisen Savonlinnan maisemia ja pistäytyä vaikka lasillisella ennen esityksen alkua tarvitsematta huolehtia parkkipaikan löytämisestä. Oopperailtoina keskeisimmistä Savonlinnan majoitusliikkeistä järjestetään myös maksullinen bussikuljetus Olavinlinnaan ja takaisin

SavonlinnaSavonlinnaan järjestetään myös oopperamatkoja lentäen ja linja-autolla. Matkatoimisto Arean Oopperalentopaketti on vaivaton vaihtoehto niille oopperan ystäville, jotka haluavat palata Helsinkiin vielä saman illan aikana. Savonlinnan Matkailun kahden päivän mittaisilla Oopperamatkoilla vieraillaan kiinnostavissa  taidenäyttelyissä ja risteillään sinisellä Saimaalla ammattitaitoisen matkanjohtajan opastuksella. Pakettiin kuuluu linja-automatkojen ja oopperalippujen lisäksi myös majoitus ja runsaat buffet-herkut.

Savonlinnassa ja lähiseuduilla on mahdollisuus yöpyä hotelleissa, retkeilyalueilla, vuokramökeissä, kartanoissa tai vaikka maatilamajoituksessa. Tarkempia tietoja löytyy Savonlinnan Matkailun sivuilta.

Matkailijan tulee ehdottomasti käydä Savonlinnan torilla tutustumassa savolaisiin erikoisuuksiin kalakukkoon ja lörtsyyn. Kalakukon ruistaikinakuoreen on leivottu kalaa ja silavaa. Kalakukkoon liittyy erilaisia paikallisia tapoja, esimerkiksi kukon avaamiseen on kaksi eri tapaa. Lörtsy puolestaan on lihalla tai hillolla täytetty piirakka. Savonlinnan torilla on tarjolla monipuolisin valikoima erilaisia täytehilloja lakasta ja vadelmasta perinteisempään omenahilloon. Seurahuoneen kattoterassilla pääsee maistelemaan perinteisiä rapeaksi paistettuja muikkuja lankulla tarjoiltuina. Terassin maisemia voi ihailla myös viileämmällä säällä, sillä koleutta voidaan torjua lämpölampuin.

Rosenthalin lapsetOlavinlinnan lähellä Riihisaaressa vanhassa jyvämakasiinissa toimii Savonlinnan maakuntamuseo. Etelä-Savon kulttuurihistoriaa ja erityisesti Saimaan purjehdushistoriaa esittelevä museo on kesällä avoinna joka päivä klo 11-19:30. Perusnäyttelyn lisäksi museossa nähdään vaihtuvia näyttelyitä. Tänä kesänä saadaan tutustua Oopperajuhlien historiaan 21.6.-26.8. Koko kesäkauden voi Riihisaaren laiturissa tutustua myös höyrylaivoihin Ahkera, Mikko, Salama ja Savonlinna.

Punkaharjun kansallismaisema kutsuu

Savonlinnan Oopperajuhlilla vieraillessa on mahdollisuus nähdä myös yksi Suomen kansallismaisemista. Saimaan rannalla noin 28 kilometrin päässä Savonlinnasta sijaitsee Punkaharju, jonka havupuiden lomassa vilkkuva Saimaa on innoittanut monia taiteilijoita ja amatöörikuvaajia. Luonnonsuojelualueella sijaitsee Metsäntutkimuslaitoksen puulajipuisto sekä Suomen metsämuseo Lusto. Täällä voi tutustua monipuolisesti ihmisen ja metsän suhteeseen näyttelyiden, työnaytösten ja tapahtumien kautta.

RetrettiHarjun maisemissa sijaitsevassa Taidekeskus Retretissä järjestetään kesällä 2008 näyttely, joka esittelee Ellen Thesleffin maalauksia. Retretti on itsessään jo nähtävyys. Se on Pohjoismaiden suurimpia taidekeskuksia, ja osa näyttelytiloista on louhittu maanalaisiin luoliin.

Majoittuminen Punkaharjulla on muun muassa mahdollista vain kahden kilometrin päässä Retretistä historiallisessa Valtionhotellissa, jonka huoneet ovat päärakennuksena toimivassa vanhassa metsänvartijan talossa sekä romanttisessa Keisarinnan huvilassa. Pitopöydässä päästään nauttimaan Tsaarin Menu, joka toimii lentävänä mattona tsaari Aleksanteri I:n aikaiseen ruokakulttuuriin.

X