Matkailu

Kioto – Geishoja, ruokaostoksia ja upea Koya-vuori

Teksti: Maria Laitinen Kuvat: Maria Laitinen

Mielikuva Kioton kapeilla kaduilla kulkevista, koristeellisiin kimonoihin pukeutuvista geishoista on ehkä hieman vanhentunut, mutta kaupungin satoja vuosia vanha kulttuuri on silti vahvasti näkyvillä. Kioto on kiistämättä Japanin kulttuurillinen sydän ja perinteistä japanilaista kulttuuria hakevalle Kioto on ohittamaton matkakohde. Alueen yli 2000 temppeliä ja pyhäikköä pitävät vierailijan varmasti kiireisenä, mutta muutakin ihasteltavaa kaupungilla on toki tarjottavana.

Koyan munkkeja
Koyan munkkeja

Saavumme Kiotoon shinkansen-luotijunalla. Olemme varanneet muutaman yön pienestä nuorisohostellista, joka tarjoaa perinteisen japanilaisen majoituksen Kioton keskustassa.  Must-see-listamme ensimmäisellä sijalla on Higashiyaman historiallinen alue ja sen laitamilla sijaitseva valtava Kiyomizudera-temppeli. Lukuisat kahvilat ja pienet putiikit reunustavat Higashiyaman kapeita kujia. Täällä kannattaa kokeilla perinteisiä riisikakkumakeisia sekä suolaisia kasvissäilykkeitä ja sijoittaa pieni osa matkakassasta perinteiseen Kiyomizu-yaki keramiikkaan.

Geishoja ja ruokaostoksia

Kiyomizudera
Kiyomizudera

Yksi Japanin arvostetuimmista temppeleistä, 780-luvulla perustettu Kiyomizudera, kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Temppelin päähallin edustalle aukeava upea puinen lava antaa vierailijalle kuvankauniin näköalan mäenrinteessä kasvaviin kirsikka- ja vaahterapuihin. Päähallin taustalla sijaitseva Jishu-pyhäikkö ja alempana mäenrinteessä sijaitseva Otowa-vesiputous kiehtovat mystisyydellään ja niihin liittyvillä kansantaruilla.

Gion on kiistatta Kioton kuuluisin geisha-alue. Hanami-koji-kadun varrella sijaitsevat perinteiset puiset kauppatalot kätkevät nykyisin sisäänsä eräitä Kioton arvostetuimpia ravintoloita. Näiden joukossa olevat ochaya-teetalot tarjoilevat arvokkaita illallisia, joiden lomassa voi nauttia geishojen ainutlaatuisista esityksistä.

Nishiki-ruokatori
Nishiki-ruokatori

Nishiki-ruokatori Kioton keskustassa on jokaisen foodie-matkailijan unelma. Tarjolla on mitä vaihtelevin valikoima japanilaisia tuoreita raaka-aineita, niistä valmistettuja säilykkeitä, perinteisiä makeisia, vihreä tee -lajikkeita ja muita herkkuja. Monet kojut tarjoilevat anteliaasti maistiaisia, jotka helpottavat ostosten teossa. Täältä kannattaa ostaa matkamuistoiksi ainakin Kioton kuuluisaa mustapaputeetä, vihannessäilykkeitä sekä korkealaatuisia japanilaisia veitsiä.

Kioton pohjoisosissa sijaitseva Ryoanji-temppeli on Japanin kuuluisin kivipuutarha. Satoja vierailijoita päivittäin keräävä Zen-temppeli pysäyttää rauhallisuudellaan ja esteettisyydellään.  Temppelin ympärille levittyvä laaja puistoalue viehättää etenkin keväisin kirsikanpuiden kukinnan aikaan sekä syksyisin väriloistollaan.

Fushimi Inari Torii-portit
Torii-portit

Upean värikästä Fushimi Inari -pyhäkköä ei kannata Kiotossa vierailevan ohittaa. Kaupungin eteläosissa sijaitseva shinto-pyhäikkö on kuuluisa tuhansista kirkkaanpunaisista torii-porteistaan, jotka muodostavat jonoissa kiemurtelevan verkoston päätemppelin takaosiin. Polkujen taustalla kohoava pyhä Inari-vuori luo upean maiseman pienelle patikkaretkelle porttien uumeniin.

Koya-vuoren seesteisyys pysäyttää

Kiotosta pienen junamatkan päässä sijaitseva Koya-vuori on ehdottomasti yöreissun arvoinen matkakohde. Varaa yösija yhdestä lukuisista buddhalaismunkkien ylläpitämistä temppelimajapaikoista, joissa saat perinteisen majoituksen lisäksi nauttia munkkien valmistamia herkullisia kasvisruokia ja ainutkertaisen mahdollisuuden ottaa osaa munkkien rukoushetkeen varhain aamulla.

Koya on suosittu matkakohde niin japanilaisten kuin ulkomaalaisten turistienkin keskuudessa ja saattaa etenkin kesäisin tuntua hyvin ruuhkaiselta. Alkutalvesta kylä on kuitenkin tyhjä turisteista ja paikan seesteisyys pääsee erityisen hyvin esille.

Okunoin hautausmaa
Okunoin hautausmaa

Varhaisen aamuherätyksen ja runsaan aamupalan jälkeen voi vaeltaa kylän läheisyydessä olevalle valtavalle hautausmaalle. Tämä Japanin suurin hautausmaa käsittää kaiken kaikkiaan yli 200 000 hautakiveä, jotka on sijoitettu Okunoin temppelille johtavan kahden kilometrin mittaisen polun varrelle. Okunoin temppeli, missä Shingon-buddhalaisuuden perustajan Kobo Daishin mausoleumi sijaitsee, on kiistatta yksi Japanin pyhimmistä paikoista ja hyvin suosittu pyhiinvaelluskohde.

Koyan seesteisyys ja kauneus ovat lähes käsin kosketeltavia ja vuoren huipulta alas laaksoon levittyvä näköala on henkeäsalpaavan kaunis. Tänne saapuessa tuntee todella rauhoittuvansa.

X