Matkailu

Kizhin saarella

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Ralf Örn

KizhiNaurava koira ja kissa kohtaavat polulla. Koira on suuren perhosen näköinen ja kissa ei ole siamilainen rotukissa. Kissa kiipeää puuhun ja koira heiluttaa häntää. Molemmat näyttävät hölmistyneiltä. Asetelma on sopiva, sillä Kizhin saarella eläimet elävät sovussa, ja ihmiset kunnioittavat käärmeitä siinä määrin, että matelijat saavat kiemurrella taloihin sisään ja merkitä huonekalujen paikat.

Kizhiläinen feng shui -ajattelu kuulostaa erikoiselta. On katsottava jalkoja ja varottava pyhiä eläimiä. Käärmeitä ei näy, joten huomion vie auringossa väriä vaihtava, ihmeellinen ortodoksikirkko. Hopeisena hohtava katedraali on rakennettu puusta ilman yhtäkään naulaa. Kirkko on käsityötaidon ihme, ja saaren vetovoimaisin nähtävyys.

Kirkossa myydään ikoneita, ja talvisin siellä järjestetään jumalanpalveluksia. Jumala on Onega eli Äänisjärvellä sijaitsevalla Kizhillä uusi vieras, sillä saarella on aikoinaan palvottu pakanallisia jumalia.

KizhiKizhi on yhä villi ja kesällä kauneimmillaan. Kukat kukkivat ja tuuli hyväilee heinää. Saarella alati kiirehtivä aika laiskistuu. Aallot vierivät yhä hitaammin rantaan ja tuulimylly pyörittää vuosia yhä kauemmas menneisyyteen, vepsäläisten, karjalaisten ja venäläisten arkisiin askareisiin. Varakkaan perheen yläkerrassa palaa kodikas avotuli. Paras paikka on varattu isälle. Vanhempi tytär istuu kangaspuiden ääressä kutomassa, nuorempi tekee viereisessä huoneessa ristipistotöitä ja räplää kännykkää.

On aika palata todellisuuteen. Paluuta helpottaa kylänraitilla paikallisen tytön kanssa kulkeva miliisi. Miliisit kuuluvat venäläiseen maisemaan eikä heitä pääse pakoon edes kaukaisella saarella. Mutta miliisi taitaa olla rakastunut eikä näe tai kuule ulkopuolista maailmaa. Hyvä, sillä kaikki, mitä ei ole erikseen sallittu, on saarella kielletty. Onneksi on luvallista ostaa matkamuistoja. Kaksikasvoinen puukissa, ikoni ja babuskan käsin kutoma saali maksavat hävettävän vähän tunnin matkan päässä Karjalan pääkaupungista Petroskoista sijaitsevassa ulkomuseossa.

Perhosen näköinen koira jolkuttaa kieli suusta roikkuen vastaan. Kissa kulkee kuuliaisena perässä. Venäjä on toinen maailma.

X