Matkailu

Klaipeda – Suosittu satamakaupunki Liettuassa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

KlaipedaMerellinen Klaipeda on Liettuan suosituin lomakohde, johon on hyvä kesällä käydä tutustumassa. Kaupungin valttikortteja ovat upea satama-alue, joka kesäisin täyttyy mitä erilaisimmista aluksista, erikoiset museot ja edulliset hinnat.

Kaupungin ravintolat tarjoavat etenkin hyviä kalaruokia, ja liettualaista olutta maistellessa Klaipedan kesäillat ovat parhaimmillaan. Paikalle kannattaa saapua vain vuoden lämpimimpään aikaan, kesäkuusta elokuulle, ja erityisen hyvä matkakohde se on lapsiperheille ja Baltiaa kiertäville omatoimimatkailijoille.

Matkustaminen Klaipedaan

Pari kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Klaipedaan, ja listan näistä saa Lomat.info –sivuilta.

Omatoimisesti maahan pääsee nopeimmin lentämällä, ja Helsingistä suoria lentoja Vilnaan tekee Finnair, mutta myös AirBaltic lentää tiiviisti Suomen ja Liettuan pääkaupunkien välillä. Vilnasta pääsee etenkin kesäaikaan helposti lentämällä Klaipedan vieressä sijaitsevaan Palangaan. Aikatauluja ja muita vaihtoehtoja voi helposti tarkastella Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Vilnasta pääsee helposti junalla tai bussilla muutamassa tunnissa pitkin päivää Klaipedaan. Junalla matka maksaa noin 5 euroa suuntaansa, kestää viitisen tuntia ja vaunut ovat siistejä, hyvin varusteltuja ja matka sujuu kommelluksitta. Bussilla matkaa on vähän vähemmän ja hinta samantyylinen. Bussilla Klaipedasta pääsee myös Kaunakseen, Liepajaan ja Riikaan Latviassa, ja myös Kaliningradiin ja Puolaan on bussiyhteyksiä. Klaipedan rautatie- ja linja-autoasemat sijaitsevat vierekkäin noin vartin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta.

Linja-autojen aikataulut, hinnat ja on-line varaus (englanniksi)
Liettuan rautateiden sivut (englanniksi)

Liikkuminen Klaipedessa

Klaipedassa kaikki vierailijalle tarpeellinen on kävelymatkan etäisyydellä. Kaupungin keskusta ei ole kuitenkaan mikään aivan pieni, ja mikäli haluaa tutustua sataman eri osiin ja nähtävyyksiin ympäri kaupunkia, kävelymatkaa tulee melkoisesti. Julkinen liikenne ei ole hyödyllinen ydinkeskustassa, mutta edulliset taksit ovat hyviä jos kävely alkaa kyllästyttää. Mikäli joukkoliikenteeseen haluaa turvautua, on kaupungissa sekä busseja että minibusseja, jotka kuljettavat väkeä ympäriinsä 2-2,5 litan eli reilun 50 sentin hinnalla.

Klaipeda

Palangaan pääsee linja-autoasemalta jatkuvasti lähtevillä mikrobusseilla muutaman euron hintaa vastaan – etenkin kesäisin yhteyksiä on tiiviisen tahtiin.

Ns. Kuurinkyntäälle, joka on 98 kilometriä pitkä metsien ja hiekkadyynien peittämä niemimaa, pääsee vähintään puolen tunnin välein miltei vuorokauden ympäri lautoilla, jotka maksavat noin 3 latia. Lautat kulkevat Smiltyneen, ja sieltä on bussiyhteyksiä muualle niemimaalle – etenkin Nidaan ja Neringaan on busseja yleensä tunnin tai puolentunnin välein.

Majoitus

Niille, jotka lähtevät omatoimisesti Klaipedaan, on tarjolla hostel, hyvä määrä erilaisia hotelleja ja leirintäalue. Hostel on melko vaatimaton, aivan linja-autoaseman ja rautatieaseman naapurissa, ja se sopii lähinnä nuorille ja sellaisille, jotka haluavat vain pedin yhteismajoitushuoneesta. Klaipedassa on myös hyvä määrä guesthouseja ja yksityismajoitusmahdollisuuksia, joista kaikista saa tietoa alla olevilta verkkosivuilta.

Kattava tietopaketti Klaipedan yöpymismahdollisuuksista hosteleita lukuun ottamatta (englanniksi)
Hotellien varauspalvelu
Hostelleja ilman varausmaksua (englanniksi)
Edullisia hostelli vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Liettualainen ruoka on monien mielestä Baltian parasta, ja vaikutteita se on saanut monesta suunnasta. Paikalliset annokset sisältävät yleensä perunaa, lihaa ja maitotuotteita ja ovat miltei poikkeuksetta rasvaisia kaloripommeja, mutta Klaipedassa on mahdollista nauttia myös kevyempiä paikallisia vaihtoehtoja, etenkin kalaruokia. Kansallisruokana voidaan pitää cepelinai-zeppeliinejä, jotka ovat peruntaikinasta leivottuja nyyttejä ja joiden sisällä juustoa, lihaa ja sieniä. Nyyttien päällä on tukeva kastike, joka valmistetaan sipulista, voista, kermasta ja pekoninpaloista. Toinen kermapohjainen ruoka on kugelis, joka muodostuu raastetuista perunasta ja porkkanasta. Nämä upotetaan kermakastikkeeseen ja paistetaan uunissa. Koldünai on kolmas paikallinen herkku, joka on raviolin kaltaista ja jonka sisällä on joko lihaa tai sieniä. Letut ovat täällä kuten Latviassakin kansallisherkkua, ja niiden sisällä voi olla joko suolaisia tai makeita täytteitä.

Klaipeidassa on melko hyvät, usein edulliset ravintolat ja pikaruokapaikat, ja sen keskustasta on helppo löytää jotakin kelvollista. Liettualaisten ruokien lisäksi kaupungista saa ainakin kiinalaista ruokaa ja suuren määrän erilaisia venäläisiä ruokia – suuri osa ravintoloiden työntekijöistä on venäjänkielisiä. Myös kalaruoat ovat täällä helposti saatavilla ja edullisia, ja niitä saa miltei kaikista ravintoloista. Eniten ravintoloita on ydinkeskustassa sataman liepeillä ja vanhassakaupungissa, ja näiden ulkopuolella on satunnaisesti tasoltaan vaihtelevia ravintoloita. Ydinkeskustan ulkopuolella, matkalla kohti rautatieasemaa, on aivan Mazvydon veistospuiston vieressä Mazvydo aleja –kävelykadun varrella valikoima hyviä, kohtuuhintaisia ravintoloita, joista monet ovat auki myöhään ja joilla on suuret terassit.

Vanhakaupunki ja sataman tienoo tarjovat melkoisen määrän erilaisia ravintoloita, joista monet ovat turisteille tai veneilijöille suunnattuja. Vanhassakaupungissa pääkatu Tiltu gatve on varma paikka löytää hyvä ravintola, kuten Anikes Teatras (Sukileliu gatve 8-10), jolla on hyvä terassi ja joka tarjoaa lähinnä muualtakin Euroopasta tuttuja ruokia.

Myös sillan toisella puolella vanhastakaupungista sijaitseva uusikaupunki on hyvää maastoa löytää kelvollinen ravintola. Erinomainen venäläinen ravintola on Fernidandas (Naujoji Uosto 10), ja edullisia liettualaisia ruokia voi maisella kafeteriamaisessa Liepziedis-ravintolassa (Liepu 34). Kasvisruokailijoille löytyy täältä kuten monista muistakin ravintoloista ja ruokaloista kohtuullisesti vaihtoehtoja.

Ateriat ovat Vilnassa turistipaikkoja lukuun ottamatta edullisia, ja noin 4-6 eurolla saa hyvän aterian juomineen mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Olut kaupungin ravintoloissa ja pubeissa maksaa vanhassakaupungissa 1,5-2 euroa, ydinkeskustan ulkopuolella 1-1,5 euroa. Klaipedan oma olut on Svyturys, joka on hyvää ja A-oluen vahvuista, ja myös muita hyviä liettualaisia oluita on tarjolla.

In Your Pocket -opas listaa kattavasti Klaipedan ravintolat (englanniksi)

Nähtävyydet

Klaipedan pieni vanhakaupunki on mukava käveleskely- ja ateriointipaikka, ja tämän osan keskus on Teatro aikste eli teatteriaukio. Aukion merkittävin rakennus on draamateatteri, jonka parvekkeelta Adolf Hitler vuonna 1939 julisti kaupungin kuuluvaksi osaksi Saksaa. Aukion keskellä on myös mielenkiintoinen patsas, ja täällä on kesäisin paljon tapahtumia, esityksiä ja muuta vastaavaa. Jonkin matkan päästä tästä kohti päämarkkinapaikkaa löytyy myös rypäs museoita, kuten Seppien museo (Saltkalviu 2), joka kurkistaa seppien maailmaan ja työhön, Klaipedan seutua esittelevä museo (Didzioji vandens 6) ja sen vieressä sijaiseva Klaipedan näyttelytila.

Klaipeda

Vanhastakaupungista on lyhyt matka satama-alueelle, joka on varsin laaja ja joka kiinnostaa varmasti kaikkia kaupungissa vierailevia. Kesäisin altaat täyttyvät huvipursista, ja veneiden katselu onkin monelle täällä antoisaa hupia, sillä niitä saapuu paikalle ympäri Itämeren ja kauempaakin. Satama-alueella on usein myös tapahtumia, ja sinne saapuvat myös kesäisin tivolit ja muut etenkin lapsia kiinnostavat tapahtumat.

Satama-alueen vieressä sijaitsee Klaipedan linnake, joka nykyään on suureksi osaksi raunioina mutta jossa kannattaa vierailla museossa (Piles gatve 4). Yksi linnan jäljellä olevista torneista on sonnustettu kertomaan linnan tarinan, joka koki värikkäimmät vaiheensa 1200-luvulta 1600-luvulle.

KlaipedaJos liikkuu vanhastakaupungista kohti rautatieasemaa, tulee vastaa Danes-joki, jonka kaupungin pääkadun varrella sijaitsevalta sillalta näkyy Meridinas-laiva. Aikoinaan se rakennettiin Turussa ja on nykyisin lähinnä paikallisen olutpanimon mainos. Tämä kuriositeetti kannattaa kuitenkin käydä katsastamassa, ja hyvällä tuurilla se saattaa olla avoinna, sillä joskus kesäisin se avataan yleisölle baarina tai ravintolana.

Lähellä jokea on viehättävä alue, joka muodostaa keskustan uudemman puolen, ja täällä sijaitsevat vierekkäin aivan joen vieressä Klaipedan kuvagalleria (Liepu 33) ja venäläinen ortodoksikirkko. Tästä alkaakin suurten puistojen alue, ja etenkin Mazvydon-veistospuisto on tutustumisen arvoinen. Koko puisto on vuosikymmenien aikana täytetty lähinnä paikallisten kuvanveistäjien töillä, ja tyylisuunnat vaihtelevat sosialistista realismista futurismiin. Puistossa on myös mukava vain istuskella ja kävellä, ja siellä on paljon kukkaistutuksia.

Kaupungin uudella puolella on myös muutama muu mielenkiintoinen nähtävyys. Kellomuseo (Liepu 12), joka kahdella kerroksellaan heittää kävijän erilaisten kellojen ja muiden ajannäyttäjien maailmaan, on hyvä vierailupaikka. Kirkkoihin mieltyneet voivat Bokstu-kadun varrella tutustua pariinkin luterilaiseen kirkkoon, ja matkalla kohti rautatieasemaa on merkittäviä aukioita ja muuta näkemisen arvoista, joten kävelylenkki myös kaupungin uudella puolella on suositeltava.

In Your Pocket -opas listaa Klaipedan nähtävyydet (englanniksi)

Shoppailu

Klaipeda on siinä mielessä hyvä shoppailupaikka, että kaikki elektroniikka- ja luksustuotteita lukuun ottamatta on Suomea alhaisemmissa hinnoissa. Ongelmaksi saattavat kuitenin muodostua valikoimat, jotka eivät ole länsimaiden tasoa. Kaupungissa on pääkatujen varrella hyvä määrä putiikkeja ja kauppakeskuksia, mutta suuri osa näistä on viime vuosina muuttanut kaupungin eteläpuolelle, jonne onkin muodostunut melkoinen kokoelma kauppakeskuksia ja muita shoppailumahdollsuuksia.

Vanhakaupunki on paras paikka löytää perinteisiä tuliaisia, ja sieltä saa hyvin meripihkatuotteita ja käsitöitä, etenkin jos Teatro-aukiolla sattuu olemaan markkinakojuja, kuten siellä kesäiseen aikaan usein on. Joen toisella puolella Herkaus Manto –katu, kaupungin pääkatu, on hyvää seutua tehdä ostoksia, ja sen varrelta löytyy myös Mega Plaza –ostoskeskus ja ruokakauppoja.

Klaipeda

Autenttiseen tunnelmaan mieltyneiden kannattaa ehdottomasti tarkistaa päämarkkinapaikka, joka on lähellä Seppien museota, Aukstoji-kadun varrella. Täältä löytyy paikallisia elintarvikkeita, käsitöitä ja kaikenlaista muuta myös sitä reunustavista kaupoista.

Niille, jotka todella haluavat shoppailla, voidaan suositella kaupungin eteläosien ostoskeskuksia. Alueella on monta varteenotettavaa ostosparatiisia, mutta muiden yli menee Akropolis, joka on avoinna joka päivä klo 8-23.

In Your Pocket -oppaan vinkit Klaipedan shoppailuun (englanniksi)

Yöelämä

Klaipeda on kesäviikonloppuisinkin kaukana bailauskeskuksesta, ja vaikka sen kaduilta löytyy hyvä määrä baareja ja diskoja, on näissä usein laimea, mitäänsanomaton meininki. Kenties paras vierailupaikka ravintoloiden ohella on Memelis, joka sijaitsee vanhassakaupungissa ja jonka ensimmäisessä kerroksessa on minipanimo ja jonka muissa kerroksissa on menoa ja toimintaa vaihtelevalla menestyksellä. Jazzia voi kuunnella Kurpiai-klubilla, jonka tarjonta tosin on tunnetusti hyvin epätasaista. Vanhastakaupungista löytyy kesäiseen aikaan jonkin verran terasseja, joilla on mukava istuskella iltaa.

In Your Pocket -opas listaa kattavasti Klaipedan menopaikat (englanniksi)

Tapahtumia

Meri-festivaalit, heinä- elokuun vaihteessa. Pari päivää kestävät festivaalit, joita juhlitaan erityisen paljon satama-alueella.

Lue lisää:
Klaipedan tasokkaat ja kattavat viralliset sivut (englanniksi)
In Your Pocket -opas Klaipedaan (englanniksi)

X