Matkailu

Koe hemmottelu- ja viiniloma Italiassa vain 3 päivässä

Haaveiletko viinilomasta Toscanan maaseudulla tai minibreikistä tyylikkäässä Pohjois-Italiassa? Ehdit nauttia molemmista kolmessakin päivässä.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: AOP, Ruffino, QC Terme San Pellegrino, Sari Hannikainen

Kuin pulleita neulatyynyjä, joilla pinjarivistöt sojottavat kuin nuppineulat ikään. Sellaisilta näyttävät lentokoneesta Italian Firenzeen laskeuduttaessa Toscanan maakunnan kuuluisien kukkuloiden laet. Rinteet on verhottu viiniviljelmillä, jotka kukoistavat syvänvihreinä lokakuussakin.

Renessanssikaupunki Firenze on hyvä tukikohta viinimatkailijalle. Siellä voi nauttia kaupunki- ja kulttuurilomasta taideaarteineen, mutta myös Toscanan maaseutu pittoreskeine kylineen ja tiloineen on lyhyen ajomatkan päässä.

Jo noin tunnin päästä laskeutumisesta ihastelenkin muhkeita, korjausta odottavia rypäleterttuja Ruffino Poggio Cascianon tilalla. Puolen tunnin matkan päässä Firenzestä sijaitseva viinitila tunnetaan laadukkaasta Modus-punaviinistään, jota saa Suomestakin.

Ruffino Poggio Cascianon viinitilavierailut alkaen 10 e. Esimerkiksi tunnin kierros ja kolmen viinin maistelu 16 e.

Rustiikkista ruokaa ja punaviiniä

Iltapäivän aurinko valaisee pehmeästi satoja viiniköynnösrivejä. Toscanan valo on ihan omanlaistaan, lempeää. Poggio Cascianon pihalla on hiljaista: kesäturistit autoletkoineen ovat jo tältä vuodelta kadonneet. Syksy ja kevät ovatkin hyvää matkustusaikaa Toscanaan, jos haluaa rauhaa.

Ruffino Poggio Cascianon viinitila

Viininviljelmiä silmänkantamattomiin Poggio Cascianon tilalla.

Vierailu alkaa tilan keittiössä valmistellulla myöhäisellä lounaalla. Alkuruoaksi on pennepastaa ja ragù alla bolognesea eli pitkään haudutettua jauhelihakastiketta. Pääruoaksi tarjoillaan vasikanleikettä. Punaviineistään tunnetussa talossa juodaan tietysti punkkua: muun muassa pehmeää Ruffino Chiantia ja täyteläisempää Riserva Ducalea. Vierailun isäntä Christian Bottegal kertoo toscanalaisesta ruokaperinteestä, jonka juuret ovat cucina poverassa eli ”köyhässä keittiössä”. Toscanalainen ruoka on yksinkertaista, rustiikkista ja lähellä tuotettua. Pääosassa ovat tuoreet kasvikset ja lihat, erityisesti makkarat.

Tila sijaitsee San Polo in Chiantissa, Chianti Colli Fiorentinin viinialueella, jolla oli asutusta jo Rooman valtakunnan aikana. Tilan päärakennus, villa, on 1600-luvulta, mutta sen perustukset ovat vielä kauempaa, 1300-luvulta. Viinituottaja Ruffino osti tilan toisen maailmansodan jälkeen.

Lounaan jälkeen lähdemme tutustumaan tuotantotiloihin ja viinikellariin. Siellä toinen isännistä Edoardo Torna laskee pitkän pipetin tammitynnyriin ja valuttaa maistelulasiin annoksen rubiininpunaista, upeanmakuista nektaria. Viini on kypsymässä olevaa Modusta, vuosikertaa 2014, joka on myynti- ja nautiskeluvalmis reilun parin vuoden päästä. Tällä hetkellä myynnissä on vuosikerta 2011, pian on tulossa 2012.

Kierroksen päätyttyä on vielä laajempi tasting, ja sen jälkeen onkin aika lähteä takaisin Firenzeen, jonne ehdin juuri ihastelemaan roosanliilassa auringonlaskussa kylpevää Santa Maria del Fioren katedraalia eli Duomoa.

Illallinen syödään perinteikkäässä Buca Mario -ravintolassa, joka on tunnettu valtavista Bistecca alla Fiorentina -pihveistään. Usean ruokailijan kesken jaettunakin kilonpainoinen T-luupihvi kaataa naisen kuin naisen unten maille.

Chianti-viinit

  • Chianti classico: Valmistettu Chianti Classico -tuotantoalueella sen rypäleistä, joista vähintään 80 prosenttia on Sangioveseä ja loput muita alueen tyypillisiä punaisia rypälelajikkeita, kuten Canaioloa ja Colorinoa. On valmis myyntiin aikaisintaan sadonkorjuuta seuraavana vuonna lokakuun 1. päivä.
  • Chianti classico riserva: Kypsytetty vähintään 24 kuukautta.
  • Chianti classico gran selezione: Tehdään täysin tilan omista rypäleistä. Kypsytetty vähintään 30 kuukautta
  • Chianti DOCG -luokituksen viinejä voidaan tuottaa kaikilla Chiantin seitsemällä viinituotantoalueella. Niiden rypäleistä vähintään 70 prosenttia on Sangioveseä. Viiniä saa myydä sadonkorjuun jälkeen aikaisintaan 1. maaliskuuta.
  • Supertoscanalaisiksi kutsuttujen viinien valmistuksessa on käytetty perinteisten Chianti-rypäleiden lisäksi kansainvälisiä rypälelajikkeita, kuten Merlot’ta ja Cabernet Sauvignonia.

Lähde: Ruffinon brändiasiantuntija Livia Ceseri

Chiantin sydämessä

Kuuluisa viinitie SR222, Strada del Vino, alkaa Firenzen eteläpuolelta. Se kulkee Chiantin viinialueen sydämessä ja mutkittelee viininviljelysten ja pienten kylien läpi Sienaan asti. Puolivälissä on toisen päivän ensimmäinen vierailukohde, Greve in Chiantin pikkukaupunki. Nyt ollaan Chianti Classico -viinialueella. Siitä kertovat joka paikassa näkyvät tuotantoalueen symbolit, mustat kukot eli gallo nerot.

Pääaukiolla Piazza Giacomo Matteottilla sijaitsee kuuluisa herkkukauppa Antica Macelleria Falorni. Vuonna 1806 perustettu myymälä suorastaan notkuu kinkuista, salameista ja muista leikkeleistä sekä juustoista. Perheet tulevat tänne herkkuostoksille Firenzestä asti, vaikka siellä on oma myyntipisteensä. Tämä myymälä on toscanalainen instituutio.

Antica Macelleria Falorni

Antica Macelleria Falorni -herkkukauppa Greve in Chiantin pikkukaupungissa.

Greve in Chiantista löytyy myös erinomainen viinibaari, Enoteca Falorni, jossa voi maistella satoja puna-, valko- ja kuohuviinejä ja myös oliiviöljyjä kohtuuhintaan ja helposti. Enotecassa ostetaan ladattavaan maistelukorttiin arvoa. Kortti syötetään sähköisiin annostelijoihin, jotka laskevat viinistä maisteluannoksen lasiin. Kohtuullisellakin maistelulla saa hyvän käsityksen alueen viineistä ja siitä, mikä osuu omaan makuun.

Iltapäivällä on aika siirtyä toisenlaisiin maisemiin. Palaamme Firenzeen ja jatkamme junalla pohjoisen Italian pääkaupunkiin, tyylikkääseen ja vauraaseen Milanoon.

Chiantin viinialue

  • Sijaitsee Italiassa Toscanassa.
  • Jaettu seitsemään ala-alueeseen. Niistä kuuluisin ja vanhin on chianti classico -punaviinejä tuottava alue, joka sijaitsee Firenzen ja Sienan välissä.
  • Chiantit tunnetaan keskitäyteläisinä, hapokkaina, marjaisina ja pehmeän tanniinisina ruokaviineinä, jotka sopivat hyvin esimerkiksi pastaruokien, risottojen ja pizzankin kanssa.
  • Tunnettu Sangiovese-rypälelajikkeesta.
  • Chiantin aluetta Firenzen eteläpuolelta Sienaan halkoo Strada del Vinoksi kutsuttu ”viinitie” SR222.

Lue lisää punaviineistä: Syksyn parhaat punaviinit pastalle, liharuoille ja lipittelyyn

Arkkitehtuuria ja eleganssia Milanossa

Jos Milano on sinulle yhtä kuin katedraali Duomo ja sen lähialue luksuskatuineen, kannattaa laajentaa horisonttia ja käydä tutustumassa modernista arkkitehtuuristaan tunnettuun Porta Nuovan -kaupunginosaan. Maailmankuulun arkkitehdin mukaan nimetty Piazza Gae Aulenti on esteettinen herkkupala: yksi kaupungin moderneimmista ja kauneimmista aukioista. Siellä on liikkeitä, ravintoloita ja luksuskerrostaloja, joissa asuu muun muassa kaupungin kovapalkkaisia ammattijalkapalloilijoita perheineen. Lähellä on meille tutunniminen aukio: Piazza Alvar Aalto.

Minut kaupunginosaan tuo kokki Andrea Bertonin nimikkoravintola, Michelin-tähdellä palkittu Berton. Jos toscanalainen ruoka oli rustiikkista, täällä illalliskokemus on jotakin ihan muuta. Berton tarjoilee italialaista ja välimerellistä ruokaa modernilla tavalla. Keittiön tervehdyksenä tuodaan pieni helmi, joka osoittautuukin jäädykkeeksi, josta sulaa kielelle annos tsatsikia. Elegantit annokset ovat pieniä taideteoksia. Maut ovat silti vahvoja ja selkeitä, ja seitsemän lajin maistelumenu on runsas, monipuolinen ja ilahduttavan yllätyksellinen.

Ravintola Berton Milanossa

Milanolaisen ravintola Bertonin maistelumenu tarjosi ihania makuja ja yllätyksiä.

Miten matkaan?

Finnair lentää Milanoon suorilla lennoilla, Firenzeen pääset välilaskulla usealla lentoyhtiöllä. Chiantin alueeseen voit tutustua vuokraamalla auton esimerkiksi Firenzen kentältä.

Firenzen ja Milanon väli on nopea ja helppo taittaa junalla: voit varata liput netistä osoitteesta trenitalia.com. San Pellegrino Termeen pääset autolla tai voit mennä Milanosta junalla Bergamon asemalle ja jatkaa sieltä bussilla; välimatka on noin 25 kilometriä.

Menneen maailman lumoa

Kuin aikamatka menneeseen maailmaan – 1900-luvun taitteen Belle Époqueksi kutsuttuun ajanjaksoon, jolloin ylelliset nautinnot, estetiikka, edistys ja huolettomuus kukoistivat. Se on ensivaikutelma San Pellegrino Termestä, joka sijaitsee 75 kilometrin päässä Milanosta, Bergamon pohjoispuolella, ja jonne ajamme matkan kolmantena päivänä.

Paikkakuntaa hallitsee loistokas, kesällä 1904 avattu Grand Hotel, jonka arkkitehtuuri jäljittelee ranskalaisia linnoja ja joka houkutti hoiviinsa aristokraatteja ympäri Eurooppaa. Hotellin lisäksi he viihtyivät kylpylässä, jossa heitä hoidettiin terveysvaikutteisella kivennäisvedellä, joka tunnetaan nykyisin San Pellegrinona. Kaupungin nimikkovesi saadaan Dolomiittien juurelta lähteestä, jonne se virtaa 30 vuoden aikana noin 400 metrin syvyydestä kalkkikivisestä kalliosta. Vesi pullotetaan edelleen kaupungin keskustassa sijaitsevassa tehtaassa.

Nykyisin Grand Hotelin loiston päivät ovat vain muisto, sillä hotelli on ollut suljettuna vuodesta 1979 asti. Mutta suunnitelmat sen loiston palauttamiseksi on aloitettu. Kylpylä paikkakunnalla toimii edelleen, ja se on erinomainen syy vierailla kaupungissa. Tyylikäs ja ylellinen QC Terme San Pellegrino on nimittäin varsinainen nautiskelukeidas aikuiseen makuun. Pohjois-Italian upeista maisemista voi nauttia lämmitetyissä ulkoaltaissa. Sisällä on useassa tasossa lisää erikoisaltaita, -saunoja ja hoitohuoneita. Viereinen kasinorakennus oli huvittelun ja paheidenkin pesä viime vuosituhannen alussa, ja sama salaperäinen hedonismin henki leijuu kylpylässä yhä. Pariskuntien sijaan paikan romanttisen raukeasta tunnelmasta nauttivat kuulemma erityisesti salarakkaat.

Spa-päivä QC Termessä ilman hoitoja 40–44.

QC Terme San Pellegrino

QC Terme San Pellegrino -kylpylä on nautiskelukeidas aikuiseen makuun.

Rakkautta, sitä Italia ehti antaa minullekin runsaasti kolmessa päivässä: herkullista ruokaa, ihania viinejä ja silmäniloa. Niin kuin Italiassa sanotaan, arrivederci, kunnes jälleen tapaamme!

Lue lisää:
Valtiberina-laakso on kulttuuria ja Toscanan luontoa
Rooma – Viikonloppu ikuisessa kaupungissa

X