Matkailu

Kolmen veen Hampuri

Teksti: Anna.fi

Hampuri– Huoran tunnistatte matalakantaisista Doc Martens -varsikengistä. Ymmärrättehän, ettei piikkikoroissa jaksa seisoa tyrkyttämässä itseään läpi yön. Reeperbahnille on käynyt samoin kuin seksille: aika on muuttanut sen arkiseksi ja synnittömäksi. Aikoinaan rietas Reeperbahn on tänään koko perheen huvittelupaikka, jonne mennään viettämään laatuaikaa mummosta mukuloihin.

St. Paulin nuhjuinen kortteli on käärinyt minihameensa helmoihin ison porukan vaihtoehtojengiä: musiikkiteatteria, punk discoja, trendijengiä, aasialaista syötävää, elämän korkeakoulu drop-outeja ja futisfaneja.

Reeperbahnille ei ole pakko mennä. Hampurista löytyy miellyttävämpiäkin paikkoja. Alster-järven rannalla näyttäytyy se saksalaisuus, jota voi kuvailla kolmella veellä alkavalla sanalla. Vihreydellä, vapaudella ja varakkuudella. Alsterin kierros höyrylaivalla paljastaa, että Hampuri on vihreä muutenkin kuin kierrätysfilosofian suhteen. Kukkia ja puistoja on kosolti ihmisille ihailla ja kuljeskella, sillä Hampurin kaupunginisät ovat tajunneet, että kaupunki on ihmisten eikä koneiden. Hampurilaiset pyöräilijät eivät käytä kypärää, koska he tietävät, että sydän on kehon tärkein osa. Pää on yliarvostettu.  Lenkkeilijät kiertävät järveä ja pysähtyvät auringon paistaessa silmiin Alsterwasserille. Mitäkö se on? Limonaadibisseä. Yhtä raikasta ja kuplivaa kuin keväinen ilma.

HampuriHampuria on syytä kehua estoitta. Saksalaisuus on muutenkin  turhan aliarvostettua. On aika unohtaa vihdoinkin Hitler, viikset ja nahkahousut ja tutustua hampurilaiseen sunnuntaitraditioon. Se on makea. Leivos puodit ovat auki pyhäisin, jotta kaupunkilaiset tulisivat tyydytetyiksi. Kengät voi ostaa Jungfrustiegeniltä, kadulta, joka sai nimensä neitsyiden kulkiessa sunnuntaityrkyllä upealla kauppakadulla. Kaupan hierominen on aina paikallaan vanhassa Hansakaupungissa, jossa on myyty ja ostettu tavaraa jo silloin, kun Härmässä käytiin kauppaa oravannahoilla.

Aamuvarhaisella bisnestä on tehty myös Fischmarktilla eli Kalasatamassa. Siellä tavara on tuoreempaa kuin Reeperbahnilla. Kalakauppiaat ovat aina paikalla seitsemästä kymmeneen, mutta torilla on aikojen kuluessa myyty kaikkea mitä ei ole pultattu maahan, antiikkisesta kiinalaisesta maljakosta elävään ankkaperheeseen.

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X