Matkailu

Kööpenhaminan romanttisessa Tivolissa

Teksti: Anna.fi

TivoliLapsuuteni sirkus tuli mutaiselle jättömaalle. Osa valoista oli sammunut ja mustalaiseukko katsoi kristallipallosta tulevaisuuteen samettiverhon takana. – Elä sie mäne sinne, ne varastavat lapsia ja kultakelloja, varoitti mummo. Oli mentävä. Punaiset kiiltonahkakengät likaantuivat ja pitkä tukka kastui.

Kunpa olisin päässyt pienenä tyttönä Kööpenhaminan Tivoliin. Huvipuisto, jossa käytyään Walt Disney sai idean Disney Worldiin, on aikuisellekin lentomatkan väärti. Tivoli sijaitsee aivan Kööpenhaminan keskustassa. Kivenheiton päässä kävelykatu Strögetilta ja rannasta. Tivolia on vaikea selittää. Se ei ole pelkästään lasten paikka, vaan enemmänkin lastenmielisten paikka. Tivolissa ei ole mitään halpahintaista. Se ei yritä viihdyttää, ei huuda eikä tyrkytä. Tietysti Tivolissa on konsertteja. Toukokuun lopulla siellä laulaa Mary J. Blige, mutta Tivoli on enemmän kuin huveja, viihdettä ja hyvää ruokaa.

TivoliTivoli on keijukaisvaloja, kukkia ja ennen kaikkea romantiikkaa. Romantiikalla tarkoitetaan tässä jotain muuta kuin rakkaudentunnustuksia. Kukkivat ruusut parfymoivat ilman ja merirosvolaiva keinuu lammella. Kävely pimeässä vie toiseen maailmaan, ja päivänvalossa maaginen universumi kietoo kävijän satumaiseen tunnelmaan. 

Aikakone, joka on samaan aikaan menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Jotkut vekottimet ovat kuin suoraan 1800-luvulta. Ne on tarkoitettu fiilisteltäviksi hitaasti ja hiljaa. Tuhannet kukat tuovat Tivoliin kasvitieteellisten puutarhojen pehmeää professorimaisuutta. Niiden kauneus luo tasapainoa ja rauhoittaa tehokkaasti huligaanit. Vuonna 1843 avattu puutarha on säilyttänyt englantilaisten huvipuistojen romanttisen hengen. Kaikki muu on Tivolissa muutoksen tilassa. Huvipuisto ei ole koskaan valmis. Vanhaa poistuu, uutta tulee tilalle, ihan niin kuin elämässä.

Tämän kevään kiehtovimmat uutuudet löytyvät historiallisesta Nimb-rakennuksesta. Oma meijeri, suklaatehdas, gourmet-ravintola, rento brasserie, italialaistyyppinen viinikellari ja boutique-hotelli.    

Kööpenhaminan Tivolissa pidetään hauskaa keskellä kaupunkia. Astuttuasi Tivolin porteista sisään jätät taaksesi tavallisen maailman. Olet muualla, mutta turvassa.

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X