kreikka kos
Matkailu

Kos sopii liikuntaloman kohteeksi

Teksti: Aino Vitikainen Kuvat: iStock

Välimerellinen Kos houkuttelee liikkumaan. Saaren voi kokea meloen, ratsastaen tai pyöräillen. Samalla voi ihastella saaren historiaa.

 

Kreikalle kuuluvan  Kosin saaren noin 30 000 asukkaasta 18 000 asuu Kosin kaupungissa. Keskustan ulkopuolella riittää rauhaa ja tilaa omille ajatuksille ja puuhastelulle. Kos on tunnettu aiemmin nuorten bilesaarena. Maine antaa saaresta aivan liian yksipuolisen kuvan.

kreikka kos

Parhaimmillaan Kosilla voi viettää kulttuuria, rantaelämää ja liikuntaa yhdistelevän loman. Kosilla pyöräilijöille on tehty kattava punaisten pyöräteiden verkko autoteiden viereen. Katua ylittävän jalankulkijan kannattaa pitää siis silmänsä auki. Tasainen ranta houkuttelee ajamaan seuraavaan kylään ja ehkä vielä seuraavaankin kylään asti. Esimerkiksi Kosin keskustasta Marmariin on vain 15 kilometriä leppoisaa ajoa. Rantaviivaa riittää kaikkiaan reilut 100 kilometriä.

Pyörävuokraamoita löytyy joka kadunkulmasta. Alle kymmenen euron päivävuokra ei rasita edes lompakkoa.

Seikkailua etsivän kannattaa ilmoittautua mukaan maastopyöräretkelle. Yksin matkaan lähtevälle kartta on tarpeen, sillä pääteiden ulkopuolella silmään osuu vähän tienviittoja. Reittiä valitessa kannattaa kiinnittää huomiota pituuden sijaan korkeusvaihteluihin. Pikkutiet ovat hiekkaa ja paikoin pehmeitä. Auringonpaahde ottaa energiasta vielä osansa. Pienenkin nousun jälkeen upeat näköalat kumpuilevalle saarelle ja lähisaarille ovat taatut!

Kohta huristatkin jo mäkeä alas kohti lähintä rantakaupunkia. Muun muassa Mastiharin kylässä on sataman tuntumassa paljon kauniita kahviloita ja ravintoloita. Parkkeeraa pyörä ja katsele hetki kalastajien päiväpuuhia.

Jos vielä ilta-aikaan potkua jaloissa riittää, kannattaa suunnata Zian vuoristokylään. Paikalle pääsee tarvittaessa myös autolla ja bussilla. Korkealta rinteeltä on ainutlaatuinen näkymä auringonlaskun aikaan, kun valo laskeutuu mereen.

Kohti auringonlaskua

Pienellä Kosin saarella laiduntaa nykypäivänä yli sata hevosta. Hevosella pääsee autoja paremmin tutkimaan saaren vuoristoisia muotoja. Ratsastaa voi myös auringonlaskuun pitkillä hiekkarannoilla. Hevonen odottaa harjattuna ja satuloituna tallin pihassa. Mieltä lämmittää, että hevoset ja talli näyttävät erittäin hyvin hoidetuilta. Turistin ei kannata rahoittaa huonosti hoidetun tallin toimintaa.

Aloittelijakin voi lähteä iltaratsastukselle, mutta vauhdikkaampiin askellajeihin tarvitaan kokemusta. Tallit kysyvät taidoista ennen matkaan lähtöä.

Ratsastus ei kuulu hotellien aktiviteettivalikoimaan, mutta hotellit voivat antaa suosituksia talleista. Tunnin iltaratsastus maksaa parista kympistä ylöspäin.

Pitkä ja leveä hiekkaranta on lähes autio auringonlaskun aikaan. Kosilla puhaltava lempeä tuuli pitää hyttyset poissa hevosen kimpusta. Aallot vierivät hevosen kavioille. Tunnin ratsastuksesta eniten aikaa kuluu siirtymiseen tallilta rannalle ja takaisin. Aaltojen rauhoittava kohina ja hevosen rento kävely saavat kuitenkin ajan pysähtymään.

Paluumatkalle karautetaan laukalla hiekkatörmää pitkin. Hiekkaa lentää suuhun, joka on unohtunut ihastuksesta auki. Reitti kulkee hotellien ja paikallisten asukkaiden takapihoilla. Hotellin työntekijät istuvat tupakalla. Pieni poika jahtaa talonsa takapihalla kanoja. Lehmät laiduntavat pellolla. Ratsastusreissulla näkee vilauksen tavallisesta elämästä all inclusive -hotellien kulissien takana.

Rennosti vesillä

Meritaipaleen takana siintävä Kalimnosin saari näyttää aivan Hollywood-lavasteelta. Aurinko vaalentaa saaren värit usvaisiksi. Välimeren kirkas vesi houkuttelee rannalle. Rantatuoliin ehtii kuitenkin myöhemmin, sillä myös vesille pääsee helposti ja turvallisesti kanootilla.

Rantojen edustat ovat liikenteeltään rauhallisia, joten melomaan uskaltaa lähteä hieman kauemmaksikin. Laji voi kuulua hotellin omaan aktiviteettivalikoimaan, mutta menopelin saa vuokrattua edullisesti yleisiltä rannoilta.

Aavalla merellä ei ole saaria kierrettäväksi. Mielenkiinto on haettava muualta. Yhtä pistettä kohti meloessa voi päätyä hetkessä yllättävän kauas rannasta. Melominen ei ole raskasta, mutta omat voimat kannattaa silti pitää mielessä. Vaihtelua saa tempon vaihtelulla. Ulapalla kannattaa myös pysähtyä nauttimaan hiljaisuudesta ja maisemista kaukana rannan turistimassoista.

Lääketieteen rauniot

Saarella kannattaa tutustua myös sen arkeologiaan. Suosittu kohde on muun muassa Asklepios, jonka toiminta loppui noin vuonna 550 jKr. Sairaala aiottiin rakentaa uudelleen 1900-luvun alussa, kunnes II maailmansota keskeytti työt, onneksi! Kopion sijaan paikalla voi tutkia aitoja palasia historiasta.

Parantumisen aikana kiivettiin noin sata porrasta mäen laelle. Hoitotyöhön osallistui myös saarella syntynyt lääketieteen isä Hippokrates. Potilaita auttoi usein jo sairaalan edistynyt hygienia. Käytössä oli muun muassa vesivessa: marmorirengas, jonka keskellä virtasi lähde.

Hellävaraisimmat hoitomenetelmät sisälsivät yrttejä, ruokavalion tarkkailua ja iilimatoja, mutta esimerkiksi mielisairauksia hoidettiin käärmeiden avulla. Kellaritiloihin suljettujen potilaiden päälle heitettiin keskellä yötä käärmeitä. Adrenaliinin aiheuttaman tunteen uskottiin voittavan harhat.

Näkymät ylimmältä portaalta yltävät Turkkiin asti. Tasanteelta potilaat lähtivät kotimatkalleen. Asclepius, terveyden jumala, oli heidät parantanut!

X