Kreikka on varma kohde, ainakin, jos haluaa, että sää on aurinkoinen ja lämmin!
Kreikassa on lupa nauttia kaikilla aisteilla.
Matkailu

Kreikan parhaat kohteet – täällä aurinko tanssii turkoosin meren päällä, joten sinä voit vain nauttia

Suomalaiset menettivät sydämensä busukin riemukkaille sävelille, retsina-viinille ja fetasalaatille vuosikymmeniä sitten. Auringonpaisteinen Kreikka tarjoaa edelleen paitsi mahtinähtävyyksiä, myös pikkuparatiiseja, joihin kannattaa tutustua.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: iStock

Kreikan parhaat kohteet ovat ihanan erilaisia keskenään. Kaipasitpa sitten lomaa postikorttimaisemissa ja kreikkalaisten herkkujen ääressä, meditointimatkaa tuulenjumalten saarelle tai kulttuuria antiikin hengessä, niin valinnanvaraa löytyy.

Listasimme Kreikan parhaat kohteet alle – löydä oma suosikkisi!

1. Kylä keskellä Ateenaa

Kreikan pääkaupunki tunnetaan hälinästään ja vilinästään. Jos haluat lepuuttaa siellä hermojasi, suosittelen suuntaamaan Plákan kaupunginosaan, joka levittäytyy maan merkittävimmän nähtävyyden eli antiikin muistoista tunnetun Akropolis-kukkulan alla.

Plákassa antiikin aarteet kohtaavat särmikkään katukulttuurin graffitit.

Idyllinen Pláka tunnetaan sokkeloisista kaduistaan, joista moni on suljettu autoliikenteeltä. Niinpä majoittuminen jossakin alueen pikkuhotelleista sopii hyvin herkkäuniselle.

Alue on myös pullollaan mukavia kahviloita ja ravintoloita, joiden tyylilaji ulottuu perinnetavernoista trendibaareihin. Upean mutta uuvuttavan Akropolis-kierroksen jälkeen niissä on helpotus virkistäytyä viileän juoman äärellä. Shoppailija pääsee tekemään Plákassa löytöjä lukuisten matkamuistopuotien ohella esimerkiksi viikonloppuisin järjestettävillä antiikkimarkkinoilla.

Norwegian ja Finnair liikennöivät suoraan Ateenaan (Finnair 2.6.−4.9.).

2. Postikorttimaisemien Hydra

Jos Ateenan metropolimeno tuntuu kuumuudessa liian hiostavalta, tee päiväretki Hydraan. Lauttamatka somalle saarelle kestää Pireuksen satamasta reilusta tunnista pariin riippuen aluksen tyypistä ja matkareitistä.

Kreikan parhaat kohteet tarjoavat sopivasti näkökulman vaihtoa. Esimerkiksi Hydrassa ajopelinä palvelee aasi.

Kreikan parhaat kohteet tarjoavat sopivasti näkökulman vaihtoa. Esimerkiksi Hydrassa ajopelinä palvelee aasi.

Vastassa on paratiisi, jonka kauneuden ovat oivaltaneet ennen kaikkea luksusristeilyjen järjestäjät. Siksi sen satamakatu on täynnä tyylikästä rantapukeutumista ja arvokoruja kauppaavia putiikkeja. Merenherkkuravintoloiden palvelu on hilattu tyydyttämään vaativaa asiakaskuntaa. Hydran kuuluisin kauppa on Rafalias-apteekki, joka on 1800-lopulta lähtien valmistanut omat tuoksunsa, voiteensa ja parranajosaippuansa itse. Harva turisti pystyy vastustamaan kauniisti pakattuja aarteita.

Hydra henkii rauhoittavaa hiljaisuutta. Siellä ei nimittäin ole ollenkaan autoliikennettä. Menopelinä ja kuljetusapurina ahertavat sen sijaan aasit.

Katso lautta-aikataulut Hydraan: greeceferries.com.

3. Suihkuseurapiirien Mýkonos

Ateenan eteläpuolella sijaitsevaan Kykladien saariryhmään kuuluva Mýkonos tunnettiin pitkään seksuaalivähemmistöjen suosimana lomaparatiisina. 1900-luvun lopulla sen vapautuneet rannat ja aamunkoittoon asti jyskyttävät diskot – etenkin legendaarinen Jackie O − herättivät monien uteliaisuuden. Suvaitseva ilmapiiri ja vaativa asiakaskunta ovat kuitenkin muuttaneet nyky-Mýkonoksen suihkuseurapiirien tukikohdaksi itäisellä Välimerellä.

Kreikan parhaat kohteet. Labyrinttimaiseen Mýkonoksen kaupunkiin eksyy helposti.

Labyrinttimaiseen Mýkonoksen kaupunkiin eksyy helposti. Kreikan parhaat kohteet ovat kuvankauniita.

Etenkin Mýkonoksen hohtavan valkoiseen, keskiaikaiseen kaupunkiin on noussut luksusmuotitalojen putiikkeja, joissa rantaeleganssiaan voi täydentää muun muassa Chanelin ja Louis Vuittonin luomuksilla. Paikallisista tuotteista suosittuja ovat ilmavat puuvilla-asut ja taitavien hopeaseppien takomat korut.

Kaupunkiin mahtuu myös vielä monta letkeää kansankuppilaa, mutta niille vaihtoehdoiksi on avattu esimerkiksi Suomesta aikoinaan malliksi maailmalle lähteneen Tarja Visanin perustama legendaarinen Buddha Bar.

Enää Mýkonos ei myöskään merkitse pelkkää biletystä. Vaikka diskotunnelma jatkuu joillakin rannoilla, hiljaisemmilla voit vetäytyä viettämään joogaretriittiä auringon syleilyssä.

Mýkonokseen lennät joko Ateenan kautta tai jatkat matkaa Pireuksesta laivalla.

5. Meditoijan Tínos

Vain kivenheiton päässä villien öiden Mýkonoksesta lepää tuulenjumalten saareksi kutsuttu Tínos.

Matka katamaraanilla kestää vartin verran, mutta sen aikana siirrytään maailmasta toiseen. Hiljaisen harras Tínos tunnetaan nimittäin kirkkonsa vuoksi yhtenä Kreikan suosituimpana pyhiinvaelluskohteena. Marmorirakennuksen sisällä odottavan ikonin uskotaan pystyvän ihmeisiin, ja siksi Tínokselle vaelletaankin kaukaa tilittämään Neitsyt Marialle huolia. Uskonnolliset turistit ovat pääosin kreikkalaisia, joten Mýkonoksen kansainvälinen kielikeitos tuntuu täällä kaukaiselta.

Suomea saarella voi sen sijaan kuulla. Pikkuruisen kaupungin ytimessä sijaitsee Malamatenia-ravintola, jota pitävät valokuvaaja Milka Alanen ja tämän puoliso Pavlos Koudounis. Tavernan pöydät täyttyvät ilta toisensa jälkeen.

Malamatenia-ravintolan osoite on Gafou G, Tínos. Sillä ei ole nettisivuja, mutta ravintolan kuulumiset löydät Facebookista.

6. Myyttinen Delos

Jos Mýkonoksen bilemeininki on jo nähty ja kaipaat kulttuuriruisketta lomaasi, hyppää Delokselle suuntaavaan veneeseen. Vartin päässä Mýkonoksesta odottelee satumaisen kaunis museosaari samanlaisena kuin tuhansia vuosia sitten. Saarella ei ole enää aikoihin asuttu eikä siellä suvaita myöskään kaupallista toimintaa. Sinne mennään vain ihmettelemään muinaisia aikoja ja niiden mystisiä marmoriraunioita.

Kreikan parhaat kohteet ovat täynnä historiaa. Museosaari Delokselle kannattaa varautua lierihatulla, sillä sieltä ei löydy varjoa.

Kreikan parhaat kohteet ovat täynnä historiaa. Museosaari Delokselle kannattaa varautua lierihatulla, sillä sieltä ei löydy varjoa.

Aikanaan Delos tunnettiin auringonjumala Apollonin palvontapaikkana ja saman voi edelleen huomata, sillä saarelta ei löydy varjoa. Varaa siis leveälierinen hattu hiuksillesi!

Kykladien saariryhmälle tyypillisellä kovalla tuulella saarelle menosta ei kannata haaveilla, sillä sen heppoiseen laituriin pääsevät rantautumaan vain pienet veneet.

Lue lisää veneretkistä Delokselle: delostours.gr/en/

4. Elokuvatähti Fiskárdo

Kun lähdetään mantereelta länteen kohti Kefalonián saarta, saavutaan pikkiriikkiseen Fiskardóon. Kylä tunnetaan pastellinsävyisistä taloistaan ja muuten karuna pidetyllä saarella poikkeuksellisesta viehätyksestään. Vaikka Kefalonián luonto on kaunis ja sen kukkulat huokuvat villiyrttien aromeja, vuoden 1953 maanjäristys tuhosi saaren kylien vanhat rakennukset. Fiskárdo selvisi ainoana ehjin nahoin.

Juuri siksi se valikoitui kuvauspaikaksi, kun Louis de Bernièresin Kefaloniáan sijoittuva menestyskirja Kapteeni Corellin mandoliini muutettiin elokuvaksi. Toisen maailmansodan melskeisiin sijoittuva rakkaustarina liitti valkokankaalla yhteen Nicolas Cagen tulkitseman italialaisupseerin ja Penélope Cruzin esittämän isänmaallisen kreikkalaisneidon. Onnistuneinta elokuvassa oli kuitenkin maisemien kuvaus.

Fiskárdo on loistava tukikohta innokkaalle patikoijalle. Kefalonián vaikuttavan luonnon kokemisen jälkeen on mukava palata kyläkaunottareen nauttimaan kala-ateria yhdessä sen kotoisista tavernoista ja nukkumaan sikeät unet pienessä B&B -majatalossa.

Fiskárdoon kulkee lauttoja Lefkasista, jonne tehdään pakettimatkoja. Sinne pääsee myös rauhallisesta Ithakasta.

7. Huima kanavaretki

Korintin kanava, jonka suunnittelu alkoi antiikin aikana, mutta saatiin maaliin vasta 1800-luvun lopulla, kuuluu keskeisiin Kreikan nähtävyyksiin. Korintin kannaksen läpäisevä kanava on kapea, mutta sen laidoilta avautuvat maisemat näyttäytyvät sitäkin upeampina.

Vaikuttavinta on tietysti päästä veneretkelle kanavan läpi. Megalaivoilla sinne ei ole asiaa, sillä vain pienet ja ketterät alukset, kuten huvijahdit tai turisteille tarkoitetut päiväretkipaatit mahtuvat lipumaan sen läpi ilman, että kanavan reunat raapivat kylkiä.

Laivamatkalla vallitsee yleensä hiljaisuus, sillä moni keskittyy kuvaamaan elämyksen mahdollisimman huolellisesti kameransa muistikortille. Välillä sen rikkovat riemunkiljahdukset: laiva mahtui, vaikkei siltä näyttänytkään!

Turistiretket lähtevät useimmiten aamupäivällä, jolloin aurinko on vielä lempeämpi eikä käristä matkustajia, jotka nauttivat näkymistä armottoman hitaasti matelevan laivan kannella.

Lue lisää kanavaretkistä: spanopoulos-group.com/corinth-canal-crossing.

8. Mainettaan parempi Ródos

Massaturismin hylkijöillä nousevat usein karvat pystyyn ajatuksestakin, että pitäisi matkustaa suomalaisten suosikkikohteeseen Ródokselle. Ei kannattaisi, sillä etenkin sen keskuskaupunki on mainettaan parempi. Aikanaan se toimi sittemmin Maltalle muuttaneen ritarijärjestön päämajana. Siksi historiabongari voi lepuuttaa silmiään upeissa kirkoissa ja linnoituksissa.

Kreikan parhaat kohteet pitävät sisällään uskomattoman upeita merimaisemia. Ródos on suosittu purjehduskohde, jonka kauniisiin poukamiin voi ankkuroitua nauttimaan auringosta.

Kreikan parhaat kohteet pitävät sisällään uskomattoman upeita merimaisemia. Ródos on suosittu purjehduskohde, jonka kauniisiin poukamiin voi ankkuroitua nauttimaan auringosta.

Purjehtijalle Ródos on paratiisi. Kirkasvetiset poukamat viettelevät polskahtamaan veneen kannelta uimaan, ja pikkukyläsatamien tavernat tarjoavat mainiota purtavaa. Siksi Suomesta tehdäänkin valmiita purjehduslomapaketteja saarelle.

Monet yritykset järjestävät pakettimatkoja Ródokselle. Finnair ja Norwegian liikennöivät sinne reittilennoillaan.

9. Auringonlaskucocktailit antiikin Delfoissa

Taiteenrakastajalle Delfoi kuuluu Kreikan ykköskohteisiin.

Parnassos-vuoren juurella sijaitsevaa keskittymää pidettiin aikoinaan maailman napana: tarun mukaan ylijumala Zeus lähetti kotkat maailman molemmilta laidoilta lentoon ja niiden kohtauspaikan mukaan määrittyi kaiken keskus. Nykyään paikalla kohoavat edelleen antiikin ajan mahtipontiset rakennukset: auringonjumala Apollonin temppeli ja maailman ensimmäinen stadion. Varaa mukaasi peittävä hattu, korkeasuojakertoimista aurinkovoidetta ja iso pullo vettä, sillä paahde alueella on kesäaikaan armoton eikä aluetta ole sallittu turmella myyntikojuilla.

Kuuman kiertokävelyn jälkeen voi viilentyä hyvin ilmastoidussa museossa. Se on täytetty monituhatvuotisilla taideaarteilla. Heti museoalueelta poistuttua edessä odottaa nyky-Delfoin keskusta, joka on rakennettu dramaattisen vuorenjyrkänteen laidalle. Sen reunalla lymyävien kahviloiden aidan takana voi nauttia auringonlaskucocktailit ja herkutella henkeäsalpaavan kauniilla näkymällä.

Delfoihin ei kulje junaa, mutta monia bussivuoroja Ateenasta. Matkanjärjestäjät tekevät sinne myös päiväretkiä.

10. Herkkusuun Párga

Länsi-Kreikan rannikolla köllöttelevä Párga on suosittu lomakohde, jonka hiekalle saavutaan palvomaan aurinkoa. Kyse ei kuitenkaan ole mistään tyhjänpäiväisestä hotellikulissista. Venetsian, Turkin ja Kreikan kiistakapulaksi päätynyt kaupunki henkii historiaa, mikä näkyy sen kauniissa kirkoissa ja valkoiseksi kalkituissa keskustan rakennuksissa. Kaupungin reunamilla kohoaa yhä kunkin valloittajan rakentamien linnoitusten muureja.

Párgan kaupungin kapeille kujille mahtuu matkamuisto- ja oliiviherkkupuotien lomaan lukuisia mainioita tavernoja. Erityisesti merenelävät mustekalojen lonkeroista aina kokonaisina grillattuihin kaloihin ovat erinomaisia.

Rantabulevardilla sijaitseva Stefanos-taverna jopa kehuskelee omalla kalastusaluksellaan, jolla ahdin antimia käydään narraamassa. Rantakatu pursuaa myös pikkubaareja ja kahviloita, joissa tarjoillaan maistuvia lounaita.

Párgaan tehdään valmismatkoja Suomesta.

X