Matkailu

Kroatia – Koskemattomat rannat kutsuvat

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

KroatiaKroatia on viime vuosina noussut Kreikan, Italian ja Espanjan rinnalle Välimeren suosikkikohteeksi. Hivenen läntistä Eurooppaa alhaisemmat hinnat, erinomaiset palvelut, ystävälliset ihmiset ja kesäisin jatkuvasti porottava aurinko vetävät puoleensa niin kuuluisuuksia kuin tavallisia lomalaisiakin.

Vaikka Kroatian Adrianmeren pitkä rantaviiva vetääkin puoleensa suuren osan maahan matkustavista, ei etenkään pääkaupunki Zagrebia tai Istrian niemimaata kannata väheksyä. Kroatiaan voi tehdä onnistuneen pakettimatkan mutta se on myös hyvä omatoimikohde, sillä liikenneyhteydet ovat hyviä ja edullisia. Matkusti maahan sitten miten tahansa, pääsee siellä takuuvarmasti nauttimaan erinomaisista ruoista, sinisestä taivaasta ja Välimeren trendikkäimmästä yöelämästä.

Matkustaminen Suomesta

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja Kroatiaan, ja ne suuntautuvat paitsi Dalmatian rannikolle myös pääkaupunki Zagrebiin. Valmiita matkoja pääsee helposti tutkailemaan Lomat.info-verkkosivujen kautta.

Mikäli Kroatiaan mielii omatoimisesti, on lentäminen siihen paras vaihtoehto. Croatian Airlines, Austrian Airlines ja jotkut muut lentoyhtiöt lentävät nopeimmillaan neljässä ja puolessa tunnissa, ja Helsingistä on mahdollista lentää myös Adrianmenren rannalle Splitiin ja Dubrovnikiin. Lentoja voi helpoiten tutkia Ebookersin ja Poptravelin sivuilta suomeksi.

Liikkuminen Kroatiassa

Zagrebin lentokenttä sijaitsee 17 kilometrin päässä keskustasta, ja sinne ja sieltä pääsee kätevästi reilut neljä euroa maksavalla bussilla. Splitin lentokentältä matka kestää puoli tuntia, ja maksaa myös nelisen euroa. Dubrovnikin Cilipi-lentokentältä on bussilla kolmen vartin matka, ja myös se maksaa nelisen euroa.

Kroatian kaupungeista Zagrebissa saattaa joutua käyttämään julkisia kulkuneuvoja, etenkin jos pakaasien kanssa liikkuu linja-autoaseman, rautatieaseman ja ydinkeskustan väliä. Raitiovaunu on kätevin, ja niistä numerot 2 ja 6 liikkuvat rautatieaseman ja linja-autoaseman väliä, ja ratikka 6 jatkaa edelleen ydinkeskustan Trg Jelacica -aukiolle. Myös Dubrovnikissa joutuu yleensä turvautumaan linja-autoihin, mutta niitä on helppo käyttää, sillä miltei kaikki puhuvat englantia ja bussipysäkeillä on reitit ja aikataulut selvästi esillä. Muissa Kroatian kaupungeissa bussia tarvitsee silloin, kun suuntaa omatoimiselle päiväretkelle johonkin lähistölle, ja näistä saa helposti tietoa kunkin kaupungin turisti-infosta.

Kroatiassa rautatiet ovat hyvä tapa liikkua, ja kätevä on esimerkiksi Zagrebista Splitiin kulkeva yöjuna, jossa matka taittuu nukkuessa nopeasti. Junalla matkustaminen maksaa 4-5 euroa per matkustettu tunti, ja niillä pääsee maassa miltei kaikkialle muualle kuin Dubrovnikiin, joka sijaitsee aivan maan eteläkärjessä. Bussilla liikkuminen on hivenen kalliimpaa kuin junalla, mutta busseilla pääsee kaikkialle ja ne ovat siistejä, hyvin varusteltuja ja kulkevat ajallaan. Matka Splitistä Dubrvonikiin kestää upeiden maisemien halki nelisen tuntia, ja maksaa yleensä noin 15 euroa.

Kroatiassa myös laivat ovat paitsi varteen otettava myös suositeltava matkustusmuoto. Jarodlinija kulkee erityisesti Dubrovnikin, Hvarin, Rijekan, Splitin ja Zadarin väliä, ja monissa rannikkokaupungeissa on rantaviivan tuntumassa myyntipisteitä, joista saa tarkempaa tietoa ja voi ostaa lippuja. Niille, jotka haluavat ihailla Kroatian rannikon upeita näköaloja, voidaan suositella päivisin kulkevia laivoja, joilla voi tietenkin pysähdellä matkan varrella, mutta mukavuutta haluaville myös yön yli kulkevat laivat esimerkiksi Zadarista Dubrovnikiin ovat ainakin kesäkuukausina mahdollisia.

Croatia Bus -linja-autoyhtiö

Majoitus

Kroatia on viime vuosina kohonnut yhdeksi Välimeren trendikkäimmiksi lomakohteista, ja näin sinne on ilmestynyt runsaasti mitä erilaisimpia yöpymisvaihtoehtoja. Pääkaupunki Zagreb ei ole budjettimatkailijalle mikään hyvä yöpymispaikka, mutta Kroatian rannikko pystyy tarjoamaan kaikkea aina loistohotelleista hyvätasoisiin, edullisiin vaihtoehtoihin.

Kaikkein kiireimpinä aikoina heinä- ja elokuussa hinnat saattavat erityisesti Splitissä ja Dubrovnikissa tuplaantua normaalista, mutta näiden aikojen ulkopuolella ei esimerkiksi kalliina pidetystä Dubrovnikista ole vaikeuksia löytää kokonaisia huoneita kylpyhuoneineen, keittiöineen ja satelliittitelevisioineen 15-20 eurolla per henki.

Hosteleita on suurimpiin turistivetonauloihin ilmaantunut viime vuosina kelvollinen valikoima, mutta etenkin rannikolla yksityismajoitukset, joita tarjotaan yleensä bussi- ja juna-asemilla sekä turistitoimistojen kautta, ovat usein parhaita vaihtoehtoja. Hostelit ja hotellit kannattaa erityisesti kesällä varata hyvissä ajoissa etukäteen. Edullisia vaihtoehtoja tarjoavat myös leirintäalueet, joita Kroatiassa on satakunta ja jotka yleensä ovat avoinna huhtikuun puolivälistä lokakuun alkupuolelle.

Leirintäalueita Kroatiassa
Yksityismajoitusmahdollisuuksia Dubrovnikissa
HostelBookers – Hosteleita ilman varausmaksua
HI-hosteleita Kroatiassa

Ruoka ja ravintolat

Monille Kroatiaan matkustaville ateriointi on yksi loman kohokohtia. Tuoreet, korkeatasoiset ainekset ja kohtuulliset hinnat miellyttävät kaikkia, ja erityisesti kalaruokien ystävät mieltyvät Adrianmerestä pyydettyihin antimiin. Erityisesti Kroatian rannikolla mutta usein muuallakin italialaistyyppiset ruoat kuten risotot, pastat ja pizzat ovat myös erinomaisia, ja niin Zagrebissa kuin muuallakin sisämaassa on herkkuja, joita rannikolta ei löydä. Sisämaan ruoat ovat mannermaisia, ja suuri osa pääruoista pyörii lihojen ja papuruokien ympärillä.

KalaaKroatiassa matkustaessa miltei kaupungissa kuin kaupungissa törmää kalamarkkinoihin, joilta ravintoloitsijat hakevat päivittäin mahdollisimman tuoreet ainekset aterioihinsa. Myös vihannekset ovat aina tuoreita, ja ne tekevätkin Kroatian rannikon ruoista värikkäitä ja tervellisiä. Friteeratut hummerinpyrstöt (scampi bouzzara), kalmari (lignje), äyriäiset (prstaci) ja polentan kanssa tarjottu dalmatialainen kalamuhennos (brodet) ovat kaikki yleisiä rannikolla. Myös ns. musta risotto (risotto neri), joka sisältää kalmaria, on sekin rannikon ravintoloista helposti löydettävissä. Muualtakin tutut kalaruoat, kuten grillatut lohifileet ovat tavallisia, mutta eivät mitenkään erityisen edullisia.

Erityisesti sisämaassa, mutta joskus muuallakin, on mahdollista maistella muualtakin Balkanilta tai entisen Jugoslavian alueelta tulevia herkkuja. Näistä pikaruoka burek (taikinaan leivottua lihaa, juustoa, pinaattia tai muuta) on edullinen välipala, mutta varsinaiseksi ateriaksi käy vaikkapa cevapcici (pitkulaisia lihapullia leivän sisällä tarjottuna) ja raznijici (shish-kebab eli turkkilaistyylinen lihavarras) käyvät pääruokina ja ovat hyviä erityisesti paikallisen oluen kanssa nautittuna. Erilaiset keitot ovat erityisesti sisämaassa suosittuja alkuruokia, mutta käyvät myös pääruokana vaikkapa salaatin ja leivän kanssa, ja näin ovat myös hyviä kasvissyöjillekin. Zagorska juha od krumpira (perunakeitto) ja ministra od bobica (papu- ja maissikeitto) ovat melko tyypillisiä, ja sisämaan suosittuja pääruokia ovat cobanac (paimenmuhennos eli erilaisia lihoja yhdessä paprikan kanssa) ja purica s mlincima (uunissa paistettua kalkkunaa).

Paras ateriointipaikka Kroatiassa on restauracija tai restoran, joista usein löytyvät valkoiset pöytäliinat, hyvä viinivalikoima ja moitteeton palvelu. Hivenen yksinkertaisempi ja edullisempi on gostionica tai konoba, jotka usein ovat perheyrityksiä ja joissa paikalliset mieluiten ruokailevat. Pivnica puolestaan on oluttupa, josta saattaa saada yksinkertaisia aterioita. Kavana on kahvila, josta saa kahvia, jäätelöä ja kakkua, mutta ei varsinaisia aterioita. Slaticarna myy leivoksia, jäätelöä, torttuja ja joskus kahvia, mutta niissä herkut nautitaan seisaaltaan tai viedään kadulle. Kroatiassa jäätelö on muuten erinomaista, ja painonvartioiden iloksi monissa paikoissa ilmoitetaan eri jäätelölajien tarkka sisältö sekä ravintoarvot.

PizzeriaVarsinaisia aamiaispaikkoja tai ylipäätään aamiaista tarjoavia kahviloita tai ravintoloita Kroatiassa on hyvin vähän, ja mikäli hotellin hintaan ei kuulu aamiaista, kannattaa suunnata markkoinoille, jolta löytyy ainakin burek-piiraita ja hedelmiä.

Kroatia ei ole mikään kasvissyöjän saati vegaanin paratiisi, mutta Zagrebissa ja muissa suuremmissa kaupungeissa on mahdollista nauttia hyvistäkin kasvisruoista. Salaatit ja jotkin muut annokset käyvät kenelle tahansa, ja valintamyymälät ja miltei joka kaupungista löytyvät perinteiset markkinat ovat nekin vierailun arvoisia. Englanniksi tietoa Kroatian terveyskaupoista ja kasvisravintoloista löytyy Happy Cow -sivuilta.

Nähtävyydet

Zabreb

KaptolKroatian pääkaupunki ei ehkä kuulu Euroopan suosituimpien kaupunkilomakohteiden joukkoon, mutta monia se viehättää paikkana, jossa itä ja länsi kohtaavat monella eri tavalla. Toisin kuin maan rannikkokaupungit, Zagreb on mannermainen kaupunki, jossa on paljon hyvätasoisia ravintoloita, baareja ja museoita.

Kaupungin kenties viehättävin alue on rautatieaseman ja ydinkeskustan Trg Jelacica -aukon välissä sijaitseva useiden puistojen alue, jolle kaupungin asukkaat tulevat sankoin joukoin heti, kun aurinko maaliskuussa alkaa lämpimästi pilkistellä pilvien takaa. Tällä alueella on myös neljä kaupungin huomattavinta museota, joista löytyy esimerkiksi nykytaidetta, vanhojen mestareiden maalauksia ja muinaisjäänteitä esihistoriallisilta ajoilta.

Ydinkeskustan Kaptol on kaupunkiin suuntaavien päiväretkeläisten suosiossa, ja sieltä löytyvät värikkäät Dolec-markkinat niin sisällä kuin ulkonakin, kuten myös upea katedraali ja palatsi. Kukkulan päällä sijaitseva Gradec-kaupunginosa puolestaan tarjoaa upeat näkymät, puistoja, kirkkoja, gallerioita ja ainakin viisi merkittävä museota, joista Mestrovic  Studio (Mletacka 8) lienee veistoksineen ja huonekaluineen huomattavin. Keskustan länsipuolella sijaitsee sielläkin upeita museoita, kuten modernin taiteen galleria (Andrije Hebrangova 1) ja puitteiltaan ainutlaatuinen Kroatian kansallisteatteri.

KansallisteatteriZagrebin viralliset kotisivut

Pula

Istrian niemimaalla on montakin mielenkiintoista kaupunkia, mutta jos niistä haluaa käydä yhdessä, on Pula ehkä paras valinta. Sen suurin vetonaula on hämmästyttävän hyvin säilynyt amfiteatteri, ja sieltä löytyy myös Rooman valtakunnan aikaisia raunioita, joita on miellyttävä tutkia. Amfiteatteriin mahtui loiston aikoina 20 000 katsojaa, ja siellä järjestettiin gladiaattorinäytöksiäkin. Nykyään meininki on rauhallisempaa, ja heinäkuun loppupuolella siellä järjestetään Kroatian merkittävimmät elokuvafestivaalit. Kesän aikana siellä järjestetään myös useita klassisen musiikin, jazz-, pop- ja rock-konsertteja.

Pulassa vieraillessa kannattaa käydä myös arkeologisessa museossa, ja venetsialaiseen linnoitukseen kannattaa kiivetä jo näköalojen takia. Pulassa on myös mahdollisuus sukellella Brijunin luonnonpuistossa, ja siellä järjestetään erilaisia sukelluseikkailuja.

Pulan matkailusivut

Zadar

Pohjois-Dalmatiassa sijaitseva Zadar on mielenkiintoinen rannikkokaupunki, josta on hyvät yhteydet niin pääkaupunkiin kuin etelämpään Splitiin ja Dubrovnikiinkin. Rooman valtakunnan aikana se tunnettiin Zara-nimellä, ja sieltä löytyy edelleenkin raunioita ja muita merkkejä Rooman ajoista.

Koska kaupunki on parin tuhannen vuoden ajan välttynyt sodan tuhoilta, on se ainutlaatuinen paikka tutustua moniin menneen ajan ihmeisiin. Vanhankaupungin kirkot ja katedraalit ovat nekin hämmästyttäviä, ja arkeologinen museo ja kansallismuseo tutustuttavat nopeasti ja mukavasti alueen historiaan. Muutama vuosi sitten asennetut ”meriurut” ovat aaltojen lyödessä ainutlaatuista ja hypnoottista kuultavaa.

Zadarin alueen matkailusivut

Split

MestrovicRannikon suurin kaupunki Split on monien suosikki koko Kroatiassa, ja välimerellisellä, Italiaa lähentevällä tunnelmallaan se onkin alueen ykköskohteista. Sen kohokohtiin kuuluu Grad-vanhakaupunki, joka todellakin on vanha, sillä suuri osa siitä on peräisin miltei parin tuhannen vuoden takaa.

Vanhankaupungin ulkopuolella sijaitseva arkeologinen museo (Zrinjsko-Frankopanska 25) valottaa alueen mielenkiintoista historiaa, ja hyvään taiteeseen voi tutustua Mestrovic-galleriassa (Setaliste Ivana Mestrovi ca 46), joka esittelee kuvanveistäjä Ivan Mestrovicin töitä hänen itsensä rakentamassa rakennuksessa. Galleriaan pääsee Trg Republike -aukiolta bussilla numero 12 neljänkymmenen minuutin välein. Splitin lähellä sijaitsee myös hyviä päiväretkikohteita kuten Solinin rauniot ja Trogirin UNESCO:n suojelema kylä, josta löytyy 1400-luvun arkkitehtuuria ja upea katedraali.

Hvar-saari

Valtavia huvipursia, kuninkaallisia ja muita kuuluisuuksia voi bongailla Hvarin saarella, joka viime vuosina on muodostunut yhdeksi Välimeren suurimmista vetonauloista. Joskus sitä kutsutaan lisänimellä ”Kroatian Madeira”, ja aurinko helottaakin siellä 2700 tuntia vuodessa.

Saarelta löytyy upeaa luontoa, ja Hvarin kaupunki tarjoaa keskiaikaista arkkitehtuuria. Arkeologinen museo on täälläkin vierailun arvoinen, ja myös 1400-luvulta peräisin oleva luostari venetsialaisine maalauksineen ja museoineen on huippuluokan nähtävyys. Hvarin kaupungin yllä sijaitseva linnake tarjoaa panoramanäkymät, ja voipa Hvarissa tutustua Kroatian nykytaiteeseenkin vaikutuksen tekevässä, goottilaistyylisessä Arsenalissa, josta löytyy myös teatteri. Hvarin saarelle pääsee Splitistä laivalla, joista saa tietoa Jadrolinija-toimistoista ja satamassa sijaitsevaassa lipunmyyntipisteestä.

Hvarin matkailusivut
Matkatoimisto Vakancen Hvar-sivut

Dubrovnik

DubrovnikLord Byronkutsui sitä Adrianmeren helmeksi ja edelleenkin Dubrovnik eroaa edukseen miltei mistä tahansa Välimeren kaupungista. Dubrovnik on ainutlaatuinen matkakohde, jossa voi nauttia auringosta, rannoista, kulttuurista, meriretkistä ja yhdestä maailman upemmista keskiaikaisista, muurein ympäröidyistä kaupungeista.

Pieneksi kaupungiksi Dubrovnik on äärimmäisen monipuolinen, ja vanhankaupungin huippuluokan nähtävyyksien lisäksi siellä voi nauttia rantalomatunnelmasta Lapidin kaupunginosassa. 1300 vuotta vanha kaupunki tarjoaa nähtävyyksien osalta runsaasti lyömätöntä arkkitehtuuria, kuten portteja ja torneja, mutta myös luostareita, kirkkoja, museoita ja Sponzan palatsin. Sen aamuisin pidettävät markkinat antavat tuulahduksen kaupungin arkisemmasta puolesta, ja turistien suuresta määrästä huolimatta Dubrovnikissa ei ole vaikea nauttia omasta rauhata muinaisten kujien varrella. Muurien ulkopuolella sijaitseva vanha satama on paikka, jonne kalastajat edelleen tuovat antimiaan, ja täältä voi myös varata veneretken jollekin ympäröivistä saarista ja muuallekin. Dubrovnik on suosiostaan huolimatta säilyttänyt viehättävyytensä ja satoja vuosia samanlaisena pysyneen arkipäiväisyytensä, ja kiireisimpien kesäkuukausien ulkopuolella se on yllättävän edullinen matkakohde.

Tietoa Dubrovnikista useilla eri kielillä

Shoppailu

Slovenian tavoin Kroatia on itäisen Euroopan kalleimpia maita, eikä sinne yleensä tulla shoppailumielellä. Kauniit käsityöt ja muut matkamuistot ovat tietenkin Kroatiassa hyviä ostoksia, ja niin Zagrebissa kuin muuallakin maassa markkinat ja suurten nähtävyyksien lähistöt tarjoavat tällaiseen osteluun oivia mahdollisuuksia.

Kravatit, jotka ovat kroatialainen keksintö, ovat nekin täällä hyviä hankintoja, kuten myös nahkatuotteet ja muodikkaat vaatteet. Erityisesti Zagrebin keskusta, mutta myös Zadarin, Splitin ja Dubrovnikin vanhatkaupungit, ovat hyviä paikkoja ainakin katsella tuotevalikoimaa, joka on laaja ja josta saattaa helposti löytyä mielenkiintoista kotiinvietävää. Liikkeet ovat auki kuten monessa muussakin Euroopan kolkassa, eli lauantai-iltapäivisin suljetaan melko aikaisin ja sunnuntaisin vain jotkut torit ja valintamyymälät ovat auki. Etenkin Välimeren rannikolla monet pikkuputiikit pitävät päivällä oviaan kiinni parin tunnin ajan.

Yöelämä

YöelämäKroatian yöelämä on suurelta osin melko värikästä, mutta turvallista nautittavaa. Zagreb on viime vuosina noussut todelliseksi baarikärpäsen leikkikentäksi, ja siellä on mahdollista nauttia niin perinteisistä pubeistakin kuin trendikkäistä diskoista ja yökerhoistakin. Hyvän kuvan pääkaupungin yöelämästä antaa In Your Pocket Zagreb, jonka voi tulostaa netistä tai hankkia pääkaupungin hotelleista. Myös muista Kroatian suurimmista kaupungeista saa näitä käteviä vihkosia.

Muualla Kroatiassa erityisesti Hvarin kaupunki on kunnostautunut yöelämän suhteen tavalla, jota pidetään yhtenä Adrianmeren parhaista. Riva-rantabulevardin varrella on monia hyviä paikkoja, joista Carpe Diem on auki aamiaisesta pikkutunneille. Sen koktailit ovat saavuttaneet suuren suosion ja tunnetusti siellä ei tule aika pitkäksi mihinkään aikaan vuorokaudesta. Nautika (Fabrika-katu) tanssittaa juhlakansaa non-stopilla teknosta hiphoppiin, mutta mikäli rauhallisempi meininki on mieleen, on Kiva Bar aivan vieressä hyvä chill-out paikka. Muualla Adrianmeren rannalla Splitin Bacvice-kompleksi tarjoaa kaikille jotakin, ja Dubrovnikissa erityisesti Lapadin kaupunginosa on kesäisin tunnettu hyvästä meiningistään.

Kroatiassa ollessa kannattaa maistaa Rakija-viinaa, joka on maustettu luumuilla, viinirypäleillä tai joillain muilla hedelmillä. Kroatian miltei tuhat viinilajia ovat hyvin korkeatasoisia ja monet niistä kotimaan hintoihin nähden edullisia, ja erityisesti rannikolla  juodaan bevendaac-veden ja punaviinin sekoitusta ruokajuomana. Kroatialaiset oluet ovat yleensä A-oluen vahvuisia, maksavat 1,5-2,5 euroa tuopilta ja hyviä ovat esimerkiksi Karlovacko ja Ozujsko. Mikäli Zagrebissa tai muualla Kroatiassa törmää Velebitsko- tai Tomislav-oluisiin, kannattaa näitä miltei kulttimaineesen nousseita juomia maistaa.

Lue lisää:
KroatiaTietoa Kroatiasta suomeksi
Kroatian viralliset matkailusivut
Croatia Traveller – Käytännön tietoa Kroatiassa matkustaville
Find Croatia – Aktiviteetteja ja tietoa Kroatian mahdollisuuksista turisteille

Kroatia
Pinta-ala 56 538 km²
Maantiede Kroatian maasto vaihtelee melkoisesti, ja siellä voidaan katsoa olevan kolmea erilaista maastoa. Pohjoisessa ja muualla sisämaassa on tasankoa, etelä on kivikkoista rannikkoa, jonka edustalla on noin 600 saarta ja näiden välissä on vuoristoista metsäaluetta. Kroatialla on yli 600 kilometriä rantaviivaa, ja maan korkein kohta on Dinara (1831 metriä).
Ilmasto Kroatian ilmasto on melko lauhkeaa, joskin rannikon ja sisämaan ilmastot poikkeavat toisistaan. Rannikolla vallitsee välimerenilmasto, eivätkä lämpötilat talvisinkaan laske kovin alas. Kesät rannikolla ovat pitkiä ja lämpimiä mutta harvoin liian kuumia. Sisämaassa kesät ovat kuumia ja talvet ovat lyhyitä mutta joskus erittäin kylmiä.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Zagreb (800 000 asukasta)
Väestö 4,5 miljoonaa asukasta
Kieli Kroatia
Aikaero Suomeen -1 h
Raha Kuna (KN) (HRK)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset eivät tarvitse alle kolmen kuukauden mittaiseen oleskeluun viisumia. Pidempään oleskeluun tai työlupaan pitää hakea erillistä lupaa. Maa ei kuulu Euroopan unioniin tai Schengen-alueeseen
Rokotukset Kroatiassa riittävät samat rokotukset kuin Suomessakin.
Kroatian lippu Kroatian kartta: Google Maps
Kroatia-kuvia: Flickr
Kroatia Wikitravelissa
X