Matkailu

Kuninkaallinen Tukholma – Lähde matkalle Vickanin ja Madden kotikulmille!

Teksti: Matilda Katajamäki Kuvat: Tuukka Ervasti, Bulls Press ja valmistajat

Jos et saanutkaan kutsua Carl Philipin ja Sofian vihkiäisiin, voit silti tehdä kuninkaallisen matkan Tukholmaan. Bongaa uusia linnoja, nauti hovihankkijoiden tuotteista ja vietä aikaa siellä, missä prinsessatkin.

Kuninkaallinen Tukholma
Kruununprinsessa Victoria asuu perheineen Hagan linnassa, jonka viereisessä Hagan puistossa hänet nähdään usein ulkoilemassa Estelle-tyttärensä kanssa.

Montako linnaa olet bongannut?

Todellisten kuninkaallisfanien harrastus on tietenkin linnabongaus. Tiesitkö, että Ruotsin hovilla on peräti 11 linnaa, joista kymmenen on auki turisteille?

Tunnetuin linnoista on Tukholman kuninkaanlinna aivan kaupungin keskellä. Linna ei suinkaan ole museo, vaan aktiivisessa käytössä oleva edustustila sekä kuninkaan ja kuningattaren työpaikka, johon he ajavat aamuisin asuinpaikastaan Drottningholmin linnasta. Linnassa järjestetään paljon juhlia; Vita Havet -salissa tanssittiin esimerkiksi kruununprinsessa Victorian häitä.

Vita Havet -sali kuninkaanlinnassa. Kuva: Tuukka Ervasti
Vita Havet on kuninkaanlinnan suurin sali. Täällä tanssittiin Victorian häitä ja vietettiin kuninkaan 50-vuotisjuhlia.

Samalla voi piipahtaa linnankirkossa fiilistelemässä etukäteen prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä. Pari vihitään siellä kesäkuun 13. päivänä. Hassua kuninkaallistavaraa voi hamstrata linnan kaupasta Slottsbutikenista. Sieltä löytyy roipetta Victoria ja Daniel -mukeista kruunuaiheisiin servetteihin, suklaisiin ja saippuoihin.

Moni linnoista on avoinna vain kesäisin. Viehättävä kesäretkikohde on esimerkiksi Downton Abbey -henkinen Ulriksdalin linna, joka sijaitsee kauniilla paikalla Edsviken-lahden rannalla. Täällä vietettiin esimerkiksi Victorian ylioppilasbileitä ja prinsessa Madeleinen 30-vuotisjuhlia.

Ulriksdalin linna. Kuva: Tuukka Ervasti
Ulriksdalin linnassa juhlittiin Vickanin ylioppilasjuhlia.

Ulriksdal on ollut kuninkaallisille kesäinen rentoutumispaikka. Linnassa on eri aikakausina sisustettuja huoneita, jotka kertovat menneiden monarkkien elämästä. Kaunis kukkapuutarha sopii kesäisin hyvin vaikka piknikpaikaksi. Pihapiirissä on myös kahvila sekä kasvihuoneena ja veistosnäyttelynä toimiva Orangeriet.

Linna on avoinna yleisölle toukokuusta alkaen viikonloppuisin ja 22.6.–16.8. päivittäin. Ulriksdaliin pääsee esimerkiksi metrolla tai juna-bussi-yhdistelmällä.

Ruotsin kuninkaalliset linnat

Prinssiin syömään

Kuninkaallisella teemalla leikitellään myös ravintola Prinsenissä, joka nimestään huolimatta on tunnettu taiteilijoiden ja kirjailijoiden vakiopaikkana. Vuodesta 1897 samalla paikalla sijainnut bistro ja brasserie tarjoaa periruotsalaista ruokaa kodikkaassa ympäristössä aivan keskustassa (Mäster Samuelsgatan 4).

Ravintola Prinsenissä. Kuva: Tuukka Ervasti

Kodikas uutuushotelli

Tukholman uusimpiin hotellilöytöihin kuuluu tammikuussa avattu Kungsträdgården, joka sijaitsee aivan keskustassa (Västra Trädgårdsgatan 11 B, NK-tavaratalo on kulman takana). Kustavilaiseen tyyliin sisustetun hotellin huoneet ovat pieniä – niissä
on panostettu sänkyyn ja kylpyhuoneeseen. Aikaa voi vaikka viettää hotellin atriumpihassa ja salissa. Maukas aamiainen on tarjoiltu kauniisti, esimerkiksi smoothiet ja jogurtit on laitettu nätteihin lasipurkkeihin. Kyllä ruotsalaiset osaavat! Edullisin kahden hengen huone aamiaisella maksaa 165 euroa yöltä.

Hotelli Kungsträdgården. Kuva: Tuukka Ervasti

Shoppaa kuin hovineito

Jos haluat maistella kuninkaallisillekin kelpaavia herkkuja ja ostaa matkamuistoksi laadukkaita tuotteita, käänny hovihankkijoiden puoleen. Hovi on myöntänyt tämän arvon 130 yritykselle, joista moni sijaitsee Tukholmassa.

Kalakauppa ja ravintola Lisa Elmqvist. Kuva: Tuukka Ervasti
Östermalmin kauppahalli on tunnelmallinen ruokapaikka.

Kalakauppa ja ravintola Lisa Elmqvist on Östermalmin kauppahallissa (Humlegårdsgatan 5), joka on muutenkin viehättävä. Vilkkaassa ravintolassa voi nauttia periruotsalaisia kalaherkkuja rennossa miljöössä. Täällä näkyy paljon paikallisia lounastamassa. Söimme kuhaa tilliperunoiden, sienimuhennoksen, voin ja leivän kanssa – hyvää. Lounaan jälkeen jaksaa vaikka kierrellä designputiikeissa, joita kauppahallin lähellä on paljon.

Sisustusliike Svenskt Tennin (Strandvägen 5) värikkäistä kankaista ja tapeteista ovat innostuneet myös suomalaiset sisustusfriikit. Retrohenkeä tyylikkäästi toteuttava yritys on ollut hovihankkija jo vuodesta 1928. Östermalmilla sijaitsee myös nahkaliike Palmgrens (Sibyllegatan 7), jonka laadukkaita nahkatuotteita myy Suomessa Skanno. Hevosvarusteiden valmistajana vuonna 1896 aloittaneen yrityksen tunnetuin tuote on rottinkilaukku vuodelta 1950.

Svenskt Tenn
Svenskt Tennin värikkäät kankaat kelpaavat linnoihinkin.

Södermalmin puolella voi tehdä sadetakkiostoksia. Stutterheims Raincoats (Åsögatan 152) valmistaa yksinkertaisen tyylikkäitä sadevaatteita, joita markkinoidaan nerokkaasti ”ruotsalaisella melankolialla”. (Häh! Mitä se on?)

Stutterheims Raincoats
Stutterheimilta saa design-sadetakkeja.

Samoilta kulmilta löytyy kohde, joka on omiaan etenkin käsityötaidosta ja sen historiasta kiinnostuneille. K. A. Almgrenin silkkikutomo (Repslagargatan 15 A) on valmistanut Ruotsin hoville esimerkiksi lukuisia kuninkaanlinnojen silkkitapetteja. Paikalla on museo, jossa voi tutustua silkin valmistuksen historiaan, ja tietenkin museokauppa.

Täällä prinsessat viihtyvät

Mutta missä ne kuninkaalliset itse hengaavat? Yökerhoelämä on jäänyt vähemmälle, kun prinsessoista on tullut perheenäitejä. Victorian, Danielin ja pikkuprinsessa Estellen bongaa nykyisin todennäköisemmin muidenkin lapsiperheiden suosimasta Djurgårdenin puistosta ja sen satumaailma Junibackenista.

Djurgårdenin puisto
Djurgårdenin puisto nähtävyyksineen on monien lapsiperheiden tapaan myös Vickanin, Danielin ja Estellen suosikkeja.

Kruununprinsessa asuu perheineen Hagan linnassa Brunnsviken-lahden rannalla, jonka viereisessä Hagan puistossa vanhemmat usein ulkoiluttavat Estelleä. Hagan puisto on mukava käyntikohde myös turistille: siellä on esimerkiksi ihana perhospuutarha Fjärilshuset, jossa kämmenen levyiset perhoset lentelevät vapaina.

Käyväthän he toki kaupungillakin. Tukholman Stockmann, luksustavaratalo NK (Hamngatan 18–20), on heidänkin vakio-ostospaikkansa. Ravintolassa Vickan ja Daniel käyvät tätä nykyä lähinnä syömässä: heidän suosikkejaan ovat esimerkiksi klassinen Teatergrillen ja sen sisarravintola Riche, ravintola Strandvägen 1 sekä itämaisia herkkuja tarjoava Bagdad Café.

Eikä pidä unohtaa Grand Hôtelia (Södra Blasieholmshamnen 8). Kuninkaanlinnaa vastapäätä meren rannalla sijaitseva luksushotelli ravintoloineen on kuningasperheen vanha vakiopaikka. Siellä pidettiin esimerkiksi Madeleinen ja Chris O’Neillin häitä edeltävä yksityisillallinen. Vickanin ja Danielin häävieraita varten kuningas varasi puolet hotellista.

Veranda-ravintola, Grand Hôtel. Kuva: Tuukka Ervasti
Grand Hôtelin eleganssia voi maistella Veranda-ravintolassa.

Hotellin eleganssia pääsee kokemaan helpoimmin sen Veranda-ravintolassa, joka on helposti lähestyttävä aamiais- ja lounaspaikka (pukukoodi smart casual). Muina aikoina tarjolla on  perinteinen smörgåsbord.

Lue myös:

Minilomalla Tukholmassa
Tukholman kylpylät hemmottelevat
Södermalm – Shoppailua Tukholmassa

Anna 11/2015

X