Matkailu

Kylpylä Gellért Budapestissa

Teksti: Anna.fi

GellertTiedättekö mikä on Kleopatra furdö? Kleopatra furdö on Budapestissa kehitetty hipiää hellivä maito-öljykylpy, jossa voi kelliä Kylpylä Gellértissä. Jos Kleopatran hipiä ei houkuta, vaihtoehtoja riittää mutakylvystä verenkiertoa vilkastuttavaan Kneipp-hoitoon.

Gellértin lipunmyyjä käyttäytyy huonosti, mutta ala-aula on hienostunut. On helppo uskoa Gellért-vuoren juurelle vuosina 1912-1918 kohonneen talokaunottaren hurmanneen pestiläiset itämaisine torneineen ja lintu- ja lyyra-aiheisine parvekkeineen. Tänään paikalliset nuoret parit ja japanilaiset turistit puikkelehtivat Gellértin veistosten ja lasimaalausten seassa pukuhuonetta etsien. Pian he istuvat Välimeren turkoosien ja kultaisten kaakeleiden katveessa, kolmessa erilämpöisessä altaassa.

GellertNuorukainen on pessyt pitkän tukkansa ja päättänyt nauttia perinteisestä aurinkokylvystä. Silmät ovat kiinni, ja pisarat putoavat märistä hiuksista olutpulloon. Bisse laimenee puolella, mutta poika sen kun hymyilee. On tavallinen torstai, ja kansalaiset lilluvat kylpylässä. Paikalla on porukkaa raksaduunarista herraan, ja kaikilla on sama päämäärä. Ottaa rennosti Iltapäivä leukaa myöten +36 asteisissa altaissa, häätää syysviiman luista ja ytimistä.

Aurinkoterassilta on vehreä näkymä Gellért-vuorelle. Koristeellinen ulkoallas välkehtii kuin kalan kylki keskipäivän auringonpaahteessa. Uimarit keinuvat aaltokoneen tahdissa. Joku on unohtunut tuijottamaan allasta kiertäviä kukka-asetelmia.

Sisällä mietiskellään. Kuumavesialtaassa istuvat budapestilaiset ovat nauttineet melkein sata vuotta Tonavan varrella pulputtavien kuumien lähteiden vesistä. Budapestilainen sielu on kylpylässä kuin kotonaan. Sielu on läsnä. Se on sekoitus vanhaa sivistystä ja urbaania sykettä. Se kukoistaa ja rapistuu silmien edessä aivan kuin Budapestin kaupunki, jonka kauniisti entisöityjen art nouveau -rakennusten takaa paljastuu likaisenharmaita kivifasadeja täynnä luodinreikiä. Se on taiteellinen sielu, joka jättää taakseen Tonavan siltojen ruuhkan runoilijoiden ja säveltäjien mukaan nimetyillä viehättävillä kaduilla ja aukioilla. Se on taloudellisessa pulassa, vaikka onkin karaistunut vuosisatoja kestäneiden sotien, vallankumouksen ja Venäjän holhouksessa.

Tätä kaikkea ehtii miettiä Gellértin kylvyissä. Ja sitä, onko maan pääministerin parkkiintunut nahka hoidettu Kleopatra furdössä pehmentymään päin…

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X