Matkailu

Lanzarote ja Fuerteventura – Kaksi erilaista Kanarian saarta

Teksti: Virpi Valtonen Kuvat: Virpi Valtonen

KanariaVulkaanisen Lanzaroten maasto muistuttaa kuun pintaa. Hipahtavammalle Fuerteventuralle kokoontuvat surfarit. Rantaviivaa saarella onkin enemmän kuin muilla Kanarian saarilla yhteensä. Kanarian saaret ovat pitäneet pintansa suomalaisten ylivoimaisina talvilomasuosikkeina.

Miksi haaveilla matkasta kuuhun kun lähempänäkin voi ainakin leikkiä olevansa kuussa? Maisema on karun kuumainen, rokonarpinenkin. Aivan kuin jättiläinen olisi kyntänyt laavakokkareiden peittämiä pirunpeltoja. Olemme tulivuoriperäisellä Lanzarotella.

Kanarian saaret ovat säilyneet vuosikymmeniä suomalaisten talvilomien ylivertaisina suosikkilomakohteina. Lanzarote ja Fuerteventura ovat saarista itäisimmät ja karuimmat. Lähes puuton Lanzarote sijaitsee vain 120 kilometriä Afrikan mantereesta. Rajut tulivuorenpurkaukset ovat muovanneet saarta kuin muovivahaa. Kasvillisuutta on vähän ja ehkä juuri siksi saarella eletään ympäröivää luontoa kunnioittaen. Maahan ei kannata heittää tupakan tumppeja tai purukumia; siitä saattaa rapsahtaa 50 euron sakot.

Lanzarote poikkeaa muista Kanarian saarista pelkistetyn värimaailmansa vuoksi. Melkein kaikki saaren rakennukset ovat matalia ja valkoiseksi kalkittuja. Sini- tai vihreäoviset talot sulautuvat ympäristöön ja yksi ainokainen 18-kerroksinen pilvenpiirtäjähotelli erottuu saaren arkkitehtuurista jotenkin rujon näköisenä. Luonnonsuojelusaarella turisteja viehättääkin se, ettei täällä ole kirjavia huvipuistoja eikä tievarsien mainostauluja.

César ManriqueSaaren yleisilmeeseen on vaikuttanut suurelti saaren pääkaupungissa Arrecifessa syntynyt ja saarella asunut taiteilija César Manrique, jonka teoksiin ei saarella voi olla törmäämättä. Manrique muutti Lanzarotelta Amerikkaan, niitti sielläkin mainetta ja ystävystyi muun muassa Andy Warholin kanssa. Turismin kasvaessa 60-luvulla hänet kutsuttiin Amerikasta takaisin kotisaarelleen, missä hän kuoli 90-luvun alussa auto-onnettomuudessa. Kuin kohtalon ivaa on se, että Manriquen kuoleman jälkeen hänen aiemmin ehdottamansa liikenneympyrät otettiin Lanzarotella käyttöön, eikä niiden jälkeen saaren liikenneonnettomuuksissa ole kuollut ainuttakaan ihmistä.

Tasainen lämpötila ympäri vuoden

Ilmasto Lanzarotella on läpi vuoden lämmin: lämpötila on keskimäärin 22 astetta ja saarella sataa vain vähän. Paras surfausaika on keväällä ja viileintä joulukuun alussa.

Lanzarote ei ole yhtä vuoristoinen kuin muut Kanarian saaret, joten patikoimaan uskaltaa lähteä huonokuntoisempikin. Patikoijia täällä käykin paljon. Tarjolla on opastettuja kävelyretkiä, jotka kestävät neljästä kahdeksaan tuntiin, mutta moni omatoimimatkailija vuokraa auton ja tutkii omin päin puutonta autiomaata, jossa on vain hiekkaa ja laavaa. Lanzaroten maraton juostaan joulukuun alussa. Suosittuja täällä ovat myös golf ja erilaiset vesilajit.

Timanfayan kansallispuistossa tuliperäiseen maisemaan pääsee tutustumaan kamelin selässä ratsastaen tai bussilla tehtävällä kraatterikierroksella. Näissä ainutlaatuisissa maisemissa on kuvattu myös monta automainosta. Ennen kraatterikierrosta turisti saa kokeilla, kuinka kuumaa laava on. Käteen saa pienen palan kuumaa kiveä, joka kannattaa heittää pois saman tien jollei tahdo palovammoja.

Vaikka Lanzarotella on tänä päivänä ravintoloita intialaisista kiinalaisiin ja Burger Kingeihin, ei täällä hienostella paikallisen ruoan suhteen. Neljän tähden hotellissamme aamiainen on runsas ja herkullinen tuoreine hedelmineen, mutta päivällinen melko mauton. Kanarialaiset ryppyperunat ovatkin suomalaiseen suuhun tuttu ja turvallinen vaihtoehto ja mojova annos tulista mojo-kastiketta pelastaa paljon. Punaista ja vihreää mojoa kannattaa pakata myös matkalaukkuun makutuliaisiksi Kanarialta.

Lanzarote on julkkisten suosiossa

KanariaEdullisia, paikallisia viinejäkin voi suositella. Kekseliäät lanzarotelaiset vaalivat hellästi viininversojaan ja ovatkin rakentaneet puoliympyrän muotoisia matalia kivivalleja suojaamaan niitä jatkuvalta tuulelta.

Saarelaisten ystävällisyys on vertaansa vailla. Hovimestarimme tuo päivällisen päätteeksi meille itse poimimiaan tuno-kaktuksia, jotka hän pilkkoo jälkiruoaksemme. Herkullista!

Lanzaroten korkeahko hintataso pitää loitolla ne kaikkein pahimmat, ei-toivotut juopuneet ja räyhäävät turistit. Iltaa kannattaa jatkaa jossain Puerto del Carmenin lukuisista baareista, joista useissa on live-musiikkia, ja oluenkin saa parilla eurolla. Täällä on juhlinut muun muassa entisen Spice Girlsin Melanie B. Myös Kreikan kuninkaallisella perheellä on oma Lanzaroten-talonsa. Jameos del Aquan konserttisalissa ovat esiintyneet maailman kuuluisimmat taiteilijat mukaan lukien hiljattain edesmennyt Luciano Pavarotti.

Lanzaroten kaupoissa on kyllä tarjolla turistikrääsää, mutta tuliaisiksi voi suositella Lanzaroten vihreitä olivina-puolijalokiviä ja edullisia kenkiä. Lanzarotella on monia jättimäisiä supermarketteja, Suomestakin tuttuja vaateliikkeitä kuten Zara ja huonekalujätti Ikea. Saaren kansainvälisessä koulussa opetetaan viidellä kielellä.

Fuerteventura sallii nudismin

Matka katamaraanilla Playa Blancan huvivenesatamasta Lanzaroten eteläiselle naapurisaarelle, pitkulaiselle Fuerteventuralle, kestää vain 20 minuuttia ja maksaa alle kympin.

Fuerteventuralla on rantaviivaa enemmän kuin muilla Kanarian saarilla yhteensä. Turkoosi Atlantin valtameri huuhtoo rantaviivaa, jonka valkoinen hiekka on kuin Karibialla. Saaren tunnelma on hipahtavampi ja nuorekkaampi kuin Lanzarotella. Auringonpalvojalle loputtomat hiekkarannat ovat unelmien täyttymys. Nudismi on sallittua kaikilla rannoilla ja leirintä on ilmaista ja turvallista. Pikkutelttoja on siellä täällä.

Saaren eteläosassa sijaitsevat rannat ovat Fuerteventuran kuuluisimpia. Useimmat postikortit on kuvattu 28 kilometriä pitkällä Costa Calman rannalla ja La Pared on surfaajien ykkösmesta.

Fuerteventuralla järjestetään joka heinäkuussa surfauksen MM-kisat. Tuuli tarttuu hiuksiin yhtä innokkaasti kuin surfaajien purjeisiin ja rantaan lyöviin aaltoihin. Vesi on kirkasta ja rikas kalakanta houkuttelee ihmisiä niin veden pinnan alle kuin päällekin. Kalastajat odottavat ulapalla saalista ja pinnan alla sukeltajat ihailevat ainutlaatuista värikirjoa Atlantin hiljaisuuden vallitessa. Täällä harrastetaan urheilusukellusta, kajakkimelontaa ja trekkausta.

Fuerteventuran länsirannikon rannat ovat saaren muita rantoja villimpiä. Kannattaa vuokrata jeeppi ja etsiä niistä itselleen mieluisin. Näillä rannoilla saa viettää vaikka koko päivän kaikessa rauhassa; täydellinen paikka viettää päivää kumppanin kanssa! Autolla pääsee myös tutustumaan sisämaan idyllisiin, ajan unohtamiin kyliin. Vaikkeivät kaikki paikalliset puhukaan englantia, viesti menee perille vaikka sitten viittomalla.

Fuerteventuran pohjoisessa sijaitsevan Corralejon kilometrien mittaisilla hiekkadyyneillä harrastetaan nykyään dyynipatikointia. Dyynit syntyivät miljoonien vuosien kuluessa tuulten ja eroosion seurauksena. Saari muistuttaa osittain Saharaa, mutta on myös vehreä ja hedelmällinen.

Vuohia enemmän kuin ihmisiä

KaktuksiaPaikalliset tomaatit ovat mehustuneet auringossa uskomattoman maukkaiksi ja rasvaisesta vuohenjuustosta ”majorerokset” eli fuerteventuralaiset valmistavat herkullisia ruokia. Tomaatit ja vuohenjuusto ovat saaren tärkeimpiä vientituotteita. Saarella onkin vuohia ihmisiin verrattuna tuplasti.

Vuoden keskilämpötila on Fuerteventurallakin 22 astetta. Joulu-helmikuussa sataa jonkin verran, yhteensä kuitenkin vain 10–15 päivänä vuodessa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että seuraavat kuusi, seitsemän vuotta Fuerteventuralla saattavat olla jopa täysin sateettomia.

Fuerteventuran turismi on muuttunut parin viime vuoden aikana huomattavasti. Saaren väestö on Espanjan nuorinta ja populaatio kasvaa jopa prosentilla kuukaudessa. Kaupoissa tavarat ovat kalliimpia kuin mantereella, mutta ravintolassa syöminen on manteretta huomattavasti halvempaa. Edullisia ovat tupakka, bensa ja parfyymit. Hyvä tuliainen on myös fuerteventuralainen aloe vera, jota mainostetaan – mitäpä muuta kuin maailman parhaaksi. Itse täytän pienen pulloni Fuerteventuran samettisen pehmeällä hiekalla. Näin pääsen ajatuksissani saarelle takaisin kesken syksyn pimeyttä.

Julkkikset kertovat, mikä Kanarian saarissa viehättää?

Kaari Utrio, kirjailija

”Olemme käyneet Lanzarotella vuodesta 1989 ja viettäneet siellä muutaman viikon ainakin kerran, usein kaksikin kertaa vuodessa. Syy, miksi menemme juuri sinne, on patikointi. Vuokraamme auton, ajamme eri puolille saarta ja kävelemme 20–30 kilometriä päivässä. Lanzarotessa meitä viehättää sen karu ja avara luonto. Vähän kuin Lapissa, mutta mukavampi sää. Saarella ei kasva puita, siellä näkee kauas ja ilma on kristallinkirkas. Lanzarote on lähes kokonaan luonnonsuojelualuetta. Rakentaminen on matalaa, talot valkoisia ja siistejä, ei ole tienvarsimainoksia eikä muutakaan myyntiroskaa. Paikka on sanalla sanoen selkeä ja tyylikäs moneen muuhun turistirysään verrattuna.”

Jyrki Hämäläinen, kirjailija

”Olen ollut Kanarialla varmaan sata kertaa ja viimeisenä kymmenenä vuotena vähintään kerran vuodessa. Pidän etenkin Teneriffan Playa de las Americasista. Se on toimiva paikka, siellä on kaikki mitä haluaa. Teneriffalla on mielestäni stailia enemmän, ei ole niin örinäpaikka kuin jotkut saaret. Ja siellä on maailman paras flamencoshow, joka vaihtuu vuosittain. Voi olla, että vuodenvaihteessa menen taas Teneriffalle.”

RannallaMarianne Harjula, juontaja

”Kanaria on hyvä vaihtoehto jos talvella haluaa aurinkoon eikä halua lentää yli 10 tuntia lomakohteeseen. Siellä on varma aurinko; pääsee lämpöön ja pimeästä pois. Itse olen käynyt Puerto Ricossa ja Playa de las Americasissa. Jälkimmäisessä vuokrasimme auton ja kiersimme saarta omin päin. Sillä lailla näki muutakin kuin rantalöhöilyä: vuoristoa ja pikkukyliä, joista löytyy kivoja ruokapaikkoja. Gran Canarian pääkaupunkiin pääsee shoppailemaan ja siellä on cityelämää, josta itse pidän.”

Mia Halonen, juontaja, rakkausvalmentaja

”Yhdessä vaiheessa Kanarialla tuli käytyä joka talvi koska sinne on inhimillinen matka ja siellä on suht takuuvarma lämpö. Olen käynyt Lanzarotella, Teneriffalla, Fuerteventuralla ja Gran Canarialla. Pakettimatkoja ja turistikohteita halveksitaan mielestäni aivan turhaan. Palvelut toimivat, hyvät ruokapaikat ovat lähellä ja lapsiperheille on uima-altaita ja hyviä rantoja. Maspalomasissa kävin ratsastamassa vuorilla ja Teneriffalle haluaisin mennä pelaamaan tennistä koska en ole vielä Kanarialla tennistä pelannut.

Seura 40/2007

X