Matkailu

Lappi lumoaa myös kesällä – kokeile alamäkipyöräilyä Ylläksellä tai herkuttele kaksoiskaupungin sydämessä

Pyöräilyä, patikointia vai kulinaristisia nautintoja? Kesäinen Lappi tarjoaa sekä rauhoittumista että puuhaa koko päiväksi. Näissä maisemissa sielu lepää.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius, Visit Ylläs

Lapissa voi kesällä puuhailla vuorokauden ympäri.

Pyöräilyä, patikointia vai kulinaristisia nautintoja? Kesäinen Lappi tarjoaa sekä rauhoittumista että puuhaa koko päiväksi. Näissä maisemissa sielu lepää.

Moni suomalainen tietää, miltä tuntuu seistä 719 metriä korkean Ylläksen huipulla sukset jalassa helmikuun pakkasilla. Gondolihissistä noustessa kylmä viima pieksee kasvoja. Pilvisellä säällä valkoisen rinteen muotoja on vaikea erottaa ja alastulo voi jännittää.

Kesäkuussa huipulla odottaa värikkäämpi ja rauhallisempi maisema. Ympärillä avautuu silmänkantamattomiin sinivihreitä tuntureita ja terävää kivikkoa, joka on piiloutunut talvella metrisen hangen alle. Satunnaisia lumilaikkuja Ylläksen rinteillä näkyy vielä alkukesästä, mutta viimeistään heinäkuussa talven rippeet sulavat. Retkeilijä tarkenee ilman takkia.

Kesä Lapissa
Kesällä retkeilijät saavat nauttia rauhallisemmasta Ylläksestä. Ruskaretkeilijät kansoittavat tunturit syyskuussa.

Seitsemän tunturin Ylläs hurmaa myös kesällä

Laskettelijoiden sijaan ohi kiitävät alamäkipyöräilijät, joille riittää Yllästunturin Bike Parkissa kurveja ja hyppyreitä. Eikä pyöräily rajoitu vain tänne. Ylläksellä on maastopyöräilyyn soveltuvia yhteiskäyttöreittejä 190 kilometriä ja patikointireittejäkin 255 kilometrin edestä.

Ulkoilureitit on merkitty Ylläksellä hyvin, mutta mukaan kannattaa ostaa myös kymmenen euron arvoinen ulkoilukartta, jonka voi ladata kännykkään tai ostaa paperiversiona. Sähköisessä kartassa on gps-paikannus, ja se kertoo myös avoinna olevat taukopaikat.

Reppuun on hyvä pakata eväiden ja vesipullon lisäksi varavirtalähde siltä varalta, että puhelimen akku tyhjenee ennen aikojaan.

Kesä Lapissa
Pohjoisen lomalle ei tarvitse pakata omaa pyörää. Vuokrapyörät maksavat pyörän tyypistä riippuen noin 40–75 euroa päivältä.

Marko Kiviranta tuntee Ylläksen pyöräilyreitit kuin omat taskunsa. Kotkasta pohjoiseen neljä vuotta sitten muuttanut alamäkipyöräilijä perusti luontokeskus Kellokkaan yhteyteen Hidden Trails Lapland – yrityksen, josta matkailijat voivat vuokrata sähköavusteisia fatbikeja ja osallistua opastetuille retkille.

– Tämä on kiva laji, sillä sitä voi harrastaa Ylläkselläkin hyvien välineiden ansiosta ympäri vuoden. Oleellisinta on muistaa pysyä merkityillä poluilla ja teillä, Marko muistuttaa.

Yksi suosituimmista reiteistä, Kukastunturin polkaisu, lähtee Äkäshotellin kupeesta. 21 kilometrin mittainen reitti kulkee mäntymetsän ja pitkospuiden poikki ja nousee kunnostettua tietä Kukastunturin huipulle 477 metriin. Jyrkässä rinteessä pyörän sähköavustin tulee tarpeeseen, mutta tunturin laella puhina palkitaan: Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on karuudessaan hengästyttävän kaunis. Kuivan kivikon keskellä edes sääsket eivät riivaa.

– Reitti sopii myös aloittelijoille, kunhan pyöräilijä pitää huolen siitä, ettei vauhti kasva liian korkeaksi alamäissä.

Kukastunturin huiputukseen menee pysähtelyineen reilut kolme tuntia. Kellon tiiraileminen on tosin turhaa, sillä yöttömän yön kesässä valo ei lopu.

Väsyneitä lihaksia sopii lepuuttaa Ylläksen Yöpuun rantasaunassa, jota voi vuokrata kesällä oman porukan käyttöön vaikka koko yöksi eli kuudeksi tunniksi. Kun saunoja pulahtaa Äkäslompolonjärveen puolen yön auringonpaisteessa, ajantaju katoaa.

Kesä Lapissa
Ylläksellä on paljon tekemistä ympäri vuoden. Tai sitten siellä voi keskittyä vain olemaan ja hengittämään raitista ilmaa.

Suositut patikointireitit

1. Varkaankurunpolku

3,5 kilometrin mittainen helppo reitti kulkee satumaisessa lehtometsässä ja tunturipuron solinassa. Korkein kohta: 385 metriä. Arvioitu kesto: 1,5 tuntia.

2. Kesänkijärven kierros

5,6 kilometrin pituinen helppo reitti tarjoilee aarnimetsää ja upeita näkymiä Kesänkitunturille ja Kellostapuliin. Korkein kohta: 260 metriä. Arvioitu kesto: 2 tuntia.

3. Pirunkurun ponnistus

8 kilometrin reitille mahtuu vaativaa rakkakivikkoa ja jyrkkää nousua, mutta myös upeita maisemia. Korkein kohta: 486 metriä. Arvioitu kesto: 3 tuntia.

Kotiliesi.fi: Oletko lähdössä ensimmäistä kertaa vaellukselle? Eräopas Henriikka Reinman kertoo, mitä pitää ottaa huomioon

Ylläs
Jasmin Isomäki hemmottelee nälkäisiä Äkäslompolon Jolie Lounge & Caféssa, jonka erikoisuus ovat ohutpohjaiset flambeet.

Kaksi maata kerralla: Tornio ja Haaparanta

Kauppakeskuksen aukiolle on taivuteltu metallisydän, jonka edessä turistit käyvät kuvauttamassa itseään­. Sydämen ylälaidassa lukee Tornio ja Haparanda. Suomen ja Ruotsin rajaan liittyy tänä vuonna erityistä symboliikkaa.

– Olisitpa täällä silloin, kun Suomi ja Ruotsi ottavat toisistaan mittaa jääkiekossa. Voittavan joukkueen fanit lähtevät pelien jälkeen äänekkäästi juhlien naapurin puolelle, paikallinen rouva kertoo huvittuneena.

Kahden maan ja kaupungin välillä pääsee siirtymään kätevästi pientä siltaa pitkin. Rajamuodollisuuksia ei ole. Ruotsin puolella tulijaa tervehtii heti Ikea ja viinejä hamstrataan Systembolagetista. Haaparannan vanha keskusta muodostuu Tornion tavoin matalista eri aikakausien rakennuksista. Vain koristeellinen, hulppealla kellotornilla varustettu Stadshotell rikkoo kaavan.

Tornio
Sirly Ylläsjärvi uudisti ravintola Olofin ruokalistat. Sirlyllä on myös oma Aurora Estate -hotelli Ylläksellä.

Tornion paras kesätunnelma löytyy Apteekinpuiston liepeiltä, jossa järjestetään konsertteja, markkinoita ja taidenäyttelyjä. Suven kohokohta, Syöhään yhessä -tapahtuma tuo puistoon ravintolakojut ja piknikit.

Henkselihousuihin ja lippalakkiin pukeutunut mies tasapainottelee puuveneen kyydissä ja kauhoo vettä pitkällä, varrellisella haavilla. Venettä keinuttaa villisti virtaava Kukkolankoski. Vuosisatoja vanhan kalastusperinteen, lippoamisen seuraaminen on hypnoottista puuhaa. Kalastajien tavoitteena on kuljettaa lippoa joen pohjaa pitkin niin, että kalat uisivat haaviin.

3,5 kilometrin mittainen Kukkolankoski on Suomen pisin vapaasti virtaava koski. Senkin keskellä menee Suomen ja Ruotsin raja: vastarannalla on käynnissä yhtä kiivas lippoaminen. Jälkinäytös käydään paistokodassa, jonka kuumaan hehkuun sukellan kirkkaasta päivänvalosta. Hiilloksessa paistuu rivi vastapyydettyä varrassiikaa, jonka mausteeksi riittää ripaus suolaa. Tästä paremmaksi ei kala muutu.

Kesä Lapissa
Rautua Arctic Skylight Lodgen tyyliin. Uusi hotelli-ravintola on kesämatkailijoiden käytössä 1.7. alkaen.

Ruotsin ja Suomen herkut 

1. Ravintola Olof, Tornio

Vanhassa pankissa herkutellaan riimiporoa, skagenia ja sitruunarisottoa.

2. Kafe Gulasch Baronen, Haaparanta

Historiallinen miljöö yhdistettynä laadukkaaseen ruokaan. Suosituin annos: lankkupihvi.

3. Puistoravintola Aino, Tornio

Rentoa ruokaa pizzoista pastoihin ja vegaaniannoksiin. Kodikas ravintola, vaihtuva lounaslista.

Tornio
Haaparannan Stads­hotellin huoneissa on klassista tyylikkyyttä. Huoneet alkaen 123 euroa. Aamiainen sisältyy hintaan.

Missä yöpyä?

1. Stadshotell, Haaparanta

Hienostunut, tyylikkäästi entisöity 120-vuotias hotelli, jossa nukutaan kristallikruunujen alla.

2. Cape East, Haaparanta

Lomakeskus, jonka yhteydessä on hotelli, leirintäalue sekä kylpylä ulkouima-altaineen.

3. Grand Hotel Mustaparta, Tornio

Tornion keskustassa sijaitsevassa hotellissa on väriä ja leikkisiä yksityiskohtia. Tilavat huoneet.

Tornio
Vanhaan pankkiin remontoitu hotelli-ravintola Olof sijaitsee Tornionjoen ja Apteekinpuiston kupeessa.

Lue myös: Parhaat luontokohteet Suomessa – katso kahdeksan vinkkiä kesään

X