Matkailu

Latvia – Pieni mutta monipuolinen

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Puolen tunnin lentomatkan päässä Helsingistä sijaitseva Latvia on viime vuosina kohonnut monien suosikkilomakohteeksi. Sen monipuoliseen tarjontaan kuuluvat pääkaupunki Riika, lukuisat kulttuuritapahtumat, maan ulkopuolella tuntemattomat pienet kaupungit, satoja kilometrejä pitkät hiekkarannat ja ympärivuotiset aktiviteettimahdollisuudet.

Suomesta Latviaan on helppo päästä monella eri tavalla, ja se sopii kohteeksi miltei kenelle tahansa. Suuret ryhmät, lapsiperheet, pariskunnat ja yksinäiset seikkailijat löytävät sieltä kaikki haluamansa. Pieneksi maaksi Latvia on uskomattoman monipuolinen matkakohde, ja pienen kokonsa takia siellä voi muutamassa päivässä tutustua moniin mielenkiintoisiin seutuihin. Latviaan kannattaa lähteä erityisesti kesällä nauttimaan sen uskomattomasta tapahtumatarjonnasta. Vuoden 2008 heinäkuussa kerran viidessä vuodessa järjestettävät Latvian laulu- ja tanssijuhlat värittävät viikon ajan Riikan katuja.

Latvia

Matkustaminen Suomesta

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät matkoja Riikaan ja Jurmalaan. Omatoimisesti Latviaan ei ole vaikea päästä edullisestikaan, sillä Ryanair lentää Tampereelta Riikaan alle tunnissa. Muita lentomahdollisuuksia voi suomeksi katsella Ebookersin ja Poptravelin.

Helppo Latviaan on mennä myös Viron kautta siten, että ensin menee lautalla Tallinnaan, mistä pääsee monella eri bussiyhtiöllä Riikaan noin neljässä tunnissa, 200-300 Eestin krunnulla (13-20 euroa). Bussit ovat mukavia ja hyvin varusteltuja, osassa on jopa langaton internet-yhteys. Omalla autolla Latviaan on tietenkin helppo päästä samaa reittiä, ja teiden kunto sekä yleinen ajomukavuus ja -turvallisuus ovat viime vuosia kohentuneet huomattavasti.

Liikkuminen Latviassa

Riikan lentokentältä on noin kahdeksan kilometrin matka keskustaan, ja bussi numero 22 kulkee vähintään puolen tunnin välein aamukuudesta aina puolilleöin aivan Riikan linja-autoaseman viereen vanhankaupungin edustalle ja maksaa 0,45-0,50 latia (noin 45 senttiä) plus saman matkatavaroista. Matka taksilla kentältä keskustaan maksaa alle 10 latia (15 euroa).

Latvian kaupungit ovat Riikaa lukuunottamatta pieniä eikä niissä juurikaan joudu käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Riikassa niihin joutuu turvautumaan, mikäli hotelli sijaitsee keskustan ulkopuolella, ja kätevimpiä usein ovat minibussit eli pakettiautot, joihin mahtuu 10-16 ihmistä kerrallaan. Matka maksaa noin 50 senttiä, ja kyydistä voi jäädä pois juuri siellä missä haluaa. Muista matkustusmuodoista johdinautot, raitiovaunut ja linja-autot ovat nekin käteviä.

Taksit ovat teoriassa edullisia, mutta mikäli ei ole tarkkana, joutuu pulittamaan ylihintaa, joten kannattaa varmistaa, että mittari on päällä eikä se raksuta turhan tiheään. Päivisin matka maksaa noin 0,4 latia per kilometri, öisin noin 0,5 latia.

Riikasta on helppo käydä vaikkapa Jurmalan rantakaupungissa paikallisjunalla, jotka kulkevat tämän noin 25 minuutin matkan Majoriin parinkymmenen minuutin välein (0,64 latia). Muita käyttökelpoisia junareittejä on matka Riikasta Siguldaan (0,9 latia, tunti), Cesikseen (1,10 latia, puolitoista tuntia) ja Liepajaan (noin 5 latia, kolme tuntia).

PyöräilyLinja-auto on Latviassa edullisin ja nopein tapa liikkua ympäriinsä, mutta kannattaa muistaa, että jotkut bussireitit lopettavat kulkunsa jo iltakuuden jälkeen ja että aikatauluja kannattaa tutkia etukäteen vaikkapa internetistä. Esimerkiksi matka Riikasta Siguldaan maksaa latin ja kestää tunnin ja matka Riikasta Bauskaan kestää puolitoista tuntia ja maksaa puolitoista latia.

Pyörällä liikkuminen on Latviassa mukavaa, sillä maa on tasainen kuin pannukakku ja maantiet ovat nykyään melko hyvin hoidettuja. Yksi parhaista pyöräilyreiteistä on matka Riikasta Kolkaan. Tämän 160 kilometrin matkan voi kulkea parissa kolmessa päivässä, matkan varrella on monia leirintäalueita ja majataloja ja matkan päässä odottavat Kolkan niemimaan hiekkarannat ja kuumaiset maisemat.

Majoitus

Latvian majoitusmahdollisuudet ovat monipuolistuneet viime vuosina, ja etenkin Riikaan on ilmestynyt suuri määrä hotelleja ja etenkin edullisia hosteleja. Monet näistä sijaitsevat vanhankaupungin alueella, eikä pääkaupungissa vieraillessa halutessaan tarvitse ollenkaan poistua ydinkeskustasta, sillä monet kuuluisimmat nähtävyydet, kaupat, ravintolat ja baarit sijaitsevat siellä.

Hinnat ovat edullisimmillaan lokakuusta huhtikuulle, mutta nousevat noin viidenneksen kesällä. Riikassa kahden hengen huone maksaa ydinkeskustan ulkopuolella parikymmentä euroa, vanhassakaupungissa 40-60 euroa. Peti hyvinvarustellussa, siistissä hostelissa maksaa 4-12 euroa Riikan vanhassakaupungissa. Muualla maassa hinnat ovat tästäkin edullisempia.

Latvian nuorisomajayhdistys
Latvian kaikki hotellit
Maksuton hotellivarausjärjestelmä
Suomenkielinen hotellivarausjärjestelmä

Ruoka ja ravintolat

Latvian ruoat ovat melko tyypillisiä maalaisruokia, jollaisia Suomessakin etenkin menneinä vuosikymmeninä syötiin päivittäin. Savustettu pekoni ja muu sianliha, ruis, herneet, juurikkaat, peruna, makkarat, kalaruoat ja juusto ovat latvialaisen ruokavalion kulmakiviä, ja muualla kuin Riikan ydinkeskustassa näitä ruokia tapaa niin ravintoloissa kuin kodeissakin miltei paikassa kuin paikassa.

Erilaiset keitot ovat tärkeitä Latviassa, ja jotkut niistä myös tarjoavat henkireiän kasvissyöjille, joille Latvia pystyy tarjoamaan vain vähän pääkaupungin ydinkeskustan ulkopuolella. Maizes zupa (ruisleivästä valmistettu keitto), frikadelu zupa (lihapullakeitto) ja biesu zupa (punajuurikeitto, saatavana sekä lihan kanssa että ilman lihaa) ovat kaikki melko yleisiä. Sienistä tehdyt ruoat ovat nekin suosittuja, ja niistäkin löytyy kasvisyöjille sopiva annos, gailenu merce, joka on perunoiden kanssa tarjottua sienikastiketta.

Kotlettes eli lihapullat ja peruna on kaikille suomalaisille tuttu annos, ja maukas paikallinen herkku on silke ar biezpienu eli maitojuuston kanssa tarjottua silliä. Sillin lisäksi lohi on suosittu kala, ja ehkä kaikkein tyypillisimpänä latvialaisena ruokana voidaan pitää lettuja, jotka tunnetaan nimiellä piragi. Niiden sisällä voi olla mitä tahansa suolaista tai makeaa. Edullisia lettuannoksia myyviä ravintoloita on niin Riikassa kuin sen ulkopuolellakin melkoinen määrä ja ainakin kerran kannattaa käydä maistamassa paikallisia, maidon kanssa nauttavia lettuja.

Riikan ydinkeskusta pystyy tarjoamaan hämmästyttävän valikoiman ruokia eri puolilta maailmaa, ja erityisesti entisen Neuvostoliiton kolkista tulleita ravintoloitsijoita löytyy paljon. Riikassa voi näin maistella vaikkapa uzbekistanilaisia, gruusialaisia, armenialaisia tai venäläisiä ruokia edullisesti ja hyvin autenttisesti tarjottuna. Kasvissyöjille intialainen ravintola Kamala (Jauniela 14) tarjoaa nimestään huolimatta Riikan parhaat kasvisateriat rauhoittavassa ympäristössä, ja kaupungin uuden puolen Rama (k. Barona iela 56) tarjoaa govinda-tyylisiä, edullisia kasvisaterioita maanantaista lauantaihin.

LettujaMonipuolisia paikkoja aterioita varten ovat Lido-ketjun ravintolat, joita löytyy yksi vanhankaupungin puolella: Alus Seta (Tirgonu iela 6) on erinomainen, joskin ajoittain turistiryhmien kansoittama ravintola, jossa on itsepalvelu ja josta niin kasvissyöjät kuin liharuokien ystävätkin saavat kasattua valtavasta valikoimasta itselleen mitä parhaimman aterian. Mikäli ravintolan etupuoli vaikuttaa olevan tukossa, löytyy takaosan tupakkapuolelta yleensä tilaa, ja tänne voi tulla myös vain edulliselle paikalliselle oluelle. Toinen erinomainen Lido-ketjun piste on Vermantis (Elizabetes iela ja Terbatas iela –katujen kulma), jonka hinnat ovat edullisemmat ja jonka läpi päivän tarjottava aamiainen tuoreine hedelmäsalaatteineen ja pannukakkuineen on hinta-laatu -suhteeltaan lyömätön. Itsepalvelu ja erinomaiset valikoimat niin aamiaista, lounasta, illallista kuin välipalaakin varten takaavat onnistuneen aterian niin nirsoille, kasvissyöjille kuin lapsiperheillekin. Kattavan kuvan Riikan ravintoloista antaa In Your Pocket -opas.

Muualla Latviassa ravintolavalikoima on huomattavasti suppeampi, mutta pizza- ja pastapaikkoja, pikaruokaloita, itsepalveluravintoloita ja lettuja tarjoavia paikkoja on paikallisia ruokia tarjoavien ravintoloiden lisäksi etenkin kaupungeissa, eikä hyvän ja edullisen ruoan löytäminen ole missäänpäin Latviaa vaikeaa.

Nähtävyydet

Riika

KatusoittajiaLatvian pääkaupunki on yksi Itämeren kauan unohduksissa olleista helmistä. Syitä siihen miksi Riika ja koko Latvia olivat pitkään pimennosta voi etsiä Miehitysmuseosta. Sisäänpääsy on ilmainen, opastettuja kierroksia on mahdollista kuunnella monilla kielillä ja erilaiset tekstit, esineet ja autenttiset vankilakopit Siperiasta plus muut lisukkeet tekevät tästä pakollisen vierailupaikan kaupungista käydessä .Sijaintikaan ei ole mikään este, sillä museo sijaitsee Rätslaukums-aukion laidalla. Samalla aukiolla sijaitsee myös entisöity Mustapäiden talo, ja aivan vierestä löytyy kaupungin kuuluisin kirkko, Pyhän Pietarin katedraali. Kirkon piha on hyvä paikka hankkia myös käsitöitä ja muita matkamuistoja, ja tunnelmaa siellä luovat klassista musiikkia soittavat katusoittajat.

Vanhastakaupungista löytyy paljon nähtävää, ja vain kävely sen miellyttävillä kaduilla rikastuttaa suuresti. Myös vanhaakaupunkia ympäröivien puistojen ja puutarhojen alueella on nähtävää, kuten Vapausmonumentti, jolle seppeeleen laskeminen vielä parikymmentä vuotta sitten johti usein ilmaiseen matkaan Siperiaan. Kaupungin uusi puoli, joka alkaa pian Vapausmonumentin jälkeen, on sekin oiva paikka kävellä ja ihastella upeaa jugend-arkkitehtuuria. Silmät kannattaa erityisesti pitää auki Elizabetes-kadun numeroissa 10a, 10b ja 33, jotka on suunnitellut elokuvan historiaan ehkä kaikkein eniten vaikuttaneen Panssarilaiva Potemkinin ohjanneen Sergei Eisensteinin isä, Mihail. Uudelta puolelta löytyy myös Latvian taidemuseo sekä juutalaisten historiasta Latviassa kertova museo ja keskus (Skolas iela 6).

Liepaja

Usein Latvian tyylikkäimpänä ja vauhdikkaimpana kaupunkina pidettty Liepaja länsirannikolla on latvialaisen rokin kehto. Sen vireä opiskelija- ja nuorisoelämä vetää ihmisiä puoleensa erityisesti kesäiseen aikaan. Sen suurimpiin vetonauloihin kuuluvat Baltian villeimmät rantajuhlat Baltic Beach Party kaupungin hiekkarannalla heinäkuussa, ja elokuussa kuunnellaan rokkia Liepajan rock-festivaaleilla.

Nähtävyyksiä ei ole kovin paljon, mutta Karosta-vankila kaupungin laitamilla on vierailun arvoinen. Ohjelmaan kuuluu kierrosten lisäksi halutessa todellinen vankilakokemus, sillä siellä voi viettää yön sellissä vankilatamineissa. Siellä voi myös ihailla tsaarinaikaista linnaketta ja muuta vanhaa arkkitehtuuria. Karosta on myös paikka, jossa Baltian rantajuhlat pidetään, ja sen hiekkarannat ovat toistaiseksi vielä suurten turistilaumojen ulottumattomissa.

Kuldiga

14 000 asukkaan Kuldiga sijaitsee reilun kolmen tunnin matkan päässä Riikasta, ja sen vetonauloihin kuuluvat linnanrauniot, patsaiden täyttämät Pils-puistot ja Euroopan leveimmät (275 metriä) vesiputoukset. Kävely vanhassakaupungissa ja erityisesti Liepajas iela -pääkadulla on myös kannattavaa, sillä sen hyvin säilyneet rakennukset ovat ainutlaatuisia.

Cesis

Parin tunnin matkan päässä pääkaupungista sijaitseva Cesis edustaa monien latvialaisten mielestä maan kaupungeista parhaiten todellista Latviaa. Sen linna museoineen ja puistoineen on vertaansa vailla, ja tämä vuodelta 1237 peräisin oleva linnoitus on Baltian parhaiten säilynyt. Linnan alueella voi myös edelleen ihastella Leninin patsasta, joka nykyisin tosin lepää avonaisessa arkussa.

Sigulda

Tunnin matkan päässä Riikasta sijaitseva Sigulda on monipuolinen paikka, sillä sieltä löytyy nähtävyyksiä ja runsaasti aktiviteettimahdollisuuksia. Turaida-linna on hämmästyttävä, ja sen lisältä löytyy upea museo. Sen ulkopuolella sijaitseva puisto on täynnä patsaita ja sieltä löytyy myös Turaidan puukirkko.

Myös Sigulda-linnake, joka nykyään on raunioina, on mielenkiintoinen vierailupaikka, ja sen alueella on kesäisin ulkoilmakonsertteja. Täältä on mahdollisuus myös nousta köysihissillä Krimuldan linnaan, joka tosin nykyään on sekin raunioina.

Aktiviteeteistä vauhdikkaimpiin kuuluu kelkalla laskeminen ammattilaskijan kyydissä reilun sadan kilometrin tuntinopeudella (4-35 latia, ympäri vuoden), eikä paljon jälkeen jää pystysuora tuulitunnelikaan. Siguldan ympäristöstä löytyy myös paljon mielenkiintoisia patikointireittejä, joiden varrella voi tutustua useisiin luoliin, ja Gaujan luonnonpuistossa riittää lisää tutkittavaa. Myös vesiurheilu ja erityisesti lautalla ajelu Gauja-joella ovat kesäisin suosittua, ja näistä antaa lisätietoa Makars-turistitoimisto.

Jurmala

Baltian Riviera oli aikoinaan yksi Pohjois-Euroopan tyylikkäimmistä rantalomakohteista, jossa maanosan kuninkaalliset ja muut silmäätekevät näyttäytyivät kesäisin vuodesta toiseen. Jurmala muodostuu 14 eri kaupungista, jotka sijaitsevat 32 kilometrin pituisella rantakaistaleella, ja paras paikka jäädä junasta ja kävellä niin kaupunki- kuin rantamaisemissakin on Majori.

Suurin vetonaula Jurmalassa on sen pitkä puhdas hiekkaranta, jonka takaa löytyvä puutalojen alue on miellyttävä kävelypaikka silloin, kun rannalla löhöäminen alkaa kyllästyttää. Myös neuvostaikaiset parantolat, joista kuuluisin on Vaivari viiden kilometrin päässä Majorista (Asaru prospekts 6) on hyvä nähdä, ja siellä käy edelleenkin hoidossa potilaita, jotka suosivat sitä jo Breznevin aikoina.

MatkamuistojaKemerin kansallispuisto sisältää niin soita, järviä, lampia kuin metsiäkin, ja siellä voi myös harrastaa kanootilla melontaa ja osallistua järjestetyille patikointiretkille. Jurmalan alueelta on helppo vuokrata pyörä, jonka selästä aluetta on kaikkein paras tutkia, noin viidellä latilla per päivä, miltei mistä tahansa alueen hotellista.

Jurmalan matkailusivut

Shoppailu

Latvia on erinomainen shoppailumaa niin tarjontansa kuin hintatasonsakin suhteen. Maan keskipalkka on alle viidennes kotimaan keskipalkasta, joten hinnat ovat luksustuotteita ja muotia lukuun ottamatta Suomea melkoisesti edullisempia. Myös kotimaasta tuttuja kauppoja kuten Stockmann löytyy, ja erityisesti talvella Stockmannin vieressä sijaitsevat suuret kauppakeskukset ovat hyviä paikkoja tehdä hankintoja.

Riikan vanhankaupungin putiikit ovat nekin mielenkiintoisia, ja sen monilta aukioilta ja kävelykaduilta löytyy koruja, vaatteita ja käsitöitä monista eri kojuista kesät talvet. Pääkaupungissa myös linja-autoaseman lähistöllä sijaitsevat markkinat ovat mitä parhain vierailupaikka, ja vaikka ei mitään ostaisikaan, tarjoavat sen viisi suurta lentokonehallia ja kesäisin myös ulkopuolella sijaitsevat sadat kojut värien, makujen ja tuoksujen lyömättömän yhdistelmän. Lentokonehalleista löytyy myös kahviloita ja ruokaloita, joissa voi nauttia niin makeita kuin suolaisiakin paikallisia herkkuja. Markkinoilta on helppo hankkia myös erinomaisia latvialaisia suklaita sekä myös muita tuotteita kuten levyjä, elokuvia ja matkamuistoja.

MarkkinatPääkaupungin ulkopuolella erityisesti Jurmalan Majorin Jomas iela –pääkatu on kesäisin värikäs paikka hankkia käsitöitä, vaatteita ja matkamuistoja. Muualla Latviassa valikoimat ovat hyviä, ja hinnat pääkaupunkiseutua edullisempia. Valintamyymälät ja jotkut ostoskeskukset ovat auki viikon jokaisena päivänä, mutta sunnuntaisin pikkuputiikit ovat yleensä kiinni. Luottokortit käyvät nykyään miltei kaikkialla, lukuun ottamatta markkinoita ja matkamuistoja myyviä katukojuja.

Yöelämä

Riikan yöelämä on viime vuosina kokenut erilaisia kolauksia, kuten aggressiivisten brittiläispolttariporukoiden maihinnousun ja miltei totaalisen maasta lähdön hintojen noustua ja yleisen mielipiteen käännyttyä porukoita vastaan. Riikan hämärät strip tease -klubit ovat paikkoja, joita kannattaa ehdottomasti vältellä, eivätkä kasinot tai myöhään auki olevat, hämäräperäiset baaritkaan ole suositeltavia juomapaikkoja.

Riikan vanhakaupunki on hintatasoltaan nykyään miltei kotimaan tasolla, joskin paikalliset oluet maksavat harvoin yli 2,5 euroa per puoli litraa. Vanhankaupungin ulkopuolella oluttuopin normaali hinta pubissa on 1,5 euroa ja muualla Latviassa tätäkin edullisempi. Paikallinen olut on hyvää ja A-oluen vahvuista. Parhaisiin merkkeihin kuuluvat vähemmän kuuluisat Uzavas ja Tervetes-oluet. Maassa ollessa myös paikallinen viina Balsam on kokeilemisen arvoista, ja sitä on mukava erityisesti kylmänä päivänä lorauttaa kahvin sekaan tai kuumana kesäpäivänä sekoittaa mustaherukkamehun kanssa. Mikäli mielii juoda muita kuin paikallisia juomia, kannattaa Riikassa suunnata vanhankaupungin lukuisiin englantilaisiin ja irlantilaisiin pubeihin, joista parhaita on suurilla valkokankailla kaikkia urheilutapahtumia seuraava Dickens (Grecinieku iela 9).

TerassiTupakointi on nykyään sisätiloissa kielletty, mutta joissain baareissa on erillisiä tupakkahuoneita, joihin Tallinan tapaan saa viedä myös oman juoman ja istua vaikka koko illan. Alkoholin nauttimiseen puistoissa ja muissa julkisissa ulkotiloissa suhtaudutaan paheksuen, ja poliisi erityisesti pitää pahana kaduilla juopottelua eikä ujostele sakkojen antamista tai laitokselle viemistä tästä syystä.

In Your Pocket antaa kattavan kuvan Riikan yöelämästä niin verkossa kuin monessa paikassa jaettavissa lehtisissäkin.

Latvia
Pinta-ala 64 589 km²
Maantiede Latvia on latteaa maata, josta suuri osa on joko peltojen tai metsien peittämää. Maan länsirannikko on pitkien hiekkarantojen reunustama.
Ilmasto Kylmät talvet ja lyhyet kesät ja selkeästi erottuvat kevät ja syksy tekevät Latviasta todellisen neljän vuodenajan maan. Talvisin kylmät tuulet tekevät maasta jopa kotimaata hyytävämmän. Heinä- ja elokuu ovat lämpimimpiä mutta myös sateisimpia kuukausia.
Valtiomuoto Parlamentaarinen demokratia
Pääkaupunki Riika ( 750 000 asukasta)
Väestö 2,3 miljoonaa asukasta
Kieli Latvia, Venäjä
Aikaero Suomeen
Raha Latvian Lati (LVL)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Latviassa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Latviassa.
Latvian lippu Latvian kartta: Google Maps
Latvia-kuvia: Flickr
Latvia Wikitravelissa
X