Matkailu

Milloin vessaan, ja mikä on paras paikka lentokoneessa? Lentoemäntä paljastaa ammattilaisen parhaat vinkit lennolle

Miten laukut kannattaa pakata? Entä sijoittaa matkustamossa? Miten viihdyttää pientä lasta koneessa? Lentomatka voi herättää monta kysymystä ja pulmaa. Näillä ammattilaisen vinkeillä lentäminen sujuu jouhevammin!

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock, Sanna Moision Kotialbumi

Lentoemäntä Sanna Moisio kertoo vinkkejä sujuvampaan lentomatkaan.

Miten laukut kannattaa pakata? Entä sijoittaa matkustamossa? Miten viihdyttää pientä lasta koneessa? Lentomatka voi herättää monta kysymystä ja pulmaa. Näillä ammattilaisen vinkeillä lentäminen sujuu jouhevammin!

Ulkomaan matka häämöttää ja edessä on lentomatka. Lento on paras aika virittäytyä lomatunnelmaan – kunhan välttyy matkastressiltä.

Sujuva lentomatka on monen asian summa, mutta hyvällä varautumisella pääsee jo pitkälle. Kysyimme Finnairin purseri Sanna Moisiolta vastauksia ja neuvoja yleisiin matkustajien pulmiin.

Seuraavia ammattilaisen vinkkejä ei välttämättä tulisi ajatelleeksi!

Lue myös: Miksi lomamatka kannattaa ostaa luottokortilla? Asiantuntija kertoo

Lentomatka: Ota kaksi kapsäkkiä matkustamoon

Pakkaaminen on olennainen osa reissuun lähtemistä. Ennen lentoa on syytä miettiä, mitä pakkaa ruumaan ja matkustamoon meneviin laukkuihin. Matkustamossa tulee olla mukana esimerkiksi varavirtalaitteet, sillä sääntöjen mukaan laitteita ei saa laittaa ruumaan.

Matkustamoon kannattaa ottaa myös itselle tärkeät arvotavarat.

– Esimerkiksi lääkkeet on hyvä olla matkustamossa, jos jotain sattuu. Ja kotiavaimet, Moisio kertoo.

Riippumatta siitä, matkustatko isolla ruumalaukulla vai pelkillä käsimatkatavaroilla, matkustamossa kannattaa lajitella tavarat kahteen osoitteeseen – ylähyllylle ja käden ulottuville. Ylähyllyn laukkuun voi laittaa tavarat, joita et välttämättä tarvitse lennon aikana. Käsilaukussa tai pussukassa on syytä olla taas asiat, jotka varmasti kopeloi esiin lennon aikana – esimerkiksi vesipullot, eväät, kirjat ja purkkaa.

– Matkatavarat ja takit tulisi laittaa koneessa mahdollisimman tiiviisti, jotta muillekin matkustajille jää tilaa, Moisio huomauttaa.

Pakkaaminen vaikuttaa lentomatkan vastuullisuuteen. Mitä painavampi laukku, sitä enemmän lentopetrolia tarvitaan.

– On myös helpompi matkustaa, kun sinulla ei ole niin paljon tavaraa mukana.

Missä on paras paikka istua koneessa?

Useimmilla lennoilla paikan voi varata etukäteen maksua vastaan. Mutta tiesitkö, että omaan paikkaan voi yrittää vaikuttaa ilmaiseksikin?

– Jos haluaa vaikuttaa istumapaikkaan maksutta, kannattaa olla ajoissa liikenteessä check inin kanssa. Mitä aikaisemmin on kentällä, sitä paremmin pystyy ehkä vaikuttamaan siihen, missä kohtaa istuu.

Paras paikka lentokoneessa on osaksi makukysymys – toiset tykkäävät käytäväpaikasta, koska se tekee jaloittelusta ja vessassa käymisestä helpompaa. Millä paikalla Moisio itse istuisi?

– Aina ikkunapaikalla, koska tykkään katsoa maisemia.

Tietyillä penkkiriveillä on kuitenkin erityinen etunsa. Varauloskäyntien kohdalla olevilla riveillä on usein reilusti muita enemmän jalkatilaa.

Milloin vessaan?

Riippuen reitistä lennolla on yleensä jonkinlaista tarjoilua heti lähdön jälkeen. Se tarkoittaa, että käytävällä on kärryjä.

– Kaikista esteettömin käytävä on, kun tarjoilu on ohi. Olisi hyvä, jos vessassa pystyy käymään vasta tarjoilun jälkeen. Mutta tarvittaessa totta kai annamme tietä ja päästetään vessaan tarjoilun aikanakin.

Kiire stressaa, joten menethän kentälle hyvissä ajoin.

Miten pientä lasta voi viihdyttää lentomatkan aikana?

Pienten lasten kanssa matkustaminen vaatii enemmän varautumista. Millaisia vinkkejä lentohenkilökunnalla on vanhemmille?

– Kun lentää pienten lasten kanssa, heille olisi hyvä olla mukana jotain pientä syötävää ja juotavaa. Nousu ja lasku voi aiheuttaa lapsille korviin kipua ja paineen tunnetta.

Näihin Moisio vinkkaa apteekin suihkeet, jotka avaavat limakalvoja.

Lentomatka sujuu paremmin, jos lapsella on jotain pientä tekemistä. Jos joskus, niin juuri ennen lentomatkaa voisi olla uuden lelun hetki.

– Jos lapsi ymmärtää, hänen kanssaan voidaan etukäteen käydä läpi, minkälaisia juttuja lentokoneessa on, ja mitä lennolla pitäisi muistaa.

Moisio kertoo, että on urallaan nähnyt melko luoviakin ratkaisuja lapsen viihdyttämiseen.

– Innovatiivisimpia ovat simppelit asiat, kuten paperinen kahvimuki tai tyhjä vesipullo, jonka sisälle voi laittaa jotain ja helistellä.

Lentomatka – muista myös nämä!

Ole ajoissa

Turvatarkastuksessa voi olla ruuhkaa, ja kävelymatkat saattavat olla kentällä pitkiä. Kiireeltä välttyy, kun lähtee hyvissä ajoin liikkeelle.

Varsinkaan vieraalla lentokentällä parin tunnin etuaika ei ole liioittelua. Lähtöselvityksen voi tehdä jo kotona sähköisesti.

Tutustu ennen lentoa myös kohdemaan koronarajoituksiin. Matkailun vapautuessa on silti tärkeä tarkistaa, mitä kukin maa vaatii maahantuloa varten.

Kiinnitä aina huomiota turvaohjeisiin

Ennen lentomatkaa henkilökunta käy läpi turvallisuusohjeet. Niitä tulisi seurata joka kerta, sillä käytänteet voivat vaihdella riippuen lentoyhtiöstä ja konetyypeistä.

Juo vettä

Lentokoneen ilma on kuivaa ja tilat ovat ahtaat. Siksi lennon aikana on syytä huolehtia riittävästä nesteytyksestä. Vedenjuonti ehkäisee turvotusta ja nopeuttaa lentomatkasta toipumista.

Lentäminen ja mukavat vaatteet

Lentomatka on mukavampi vaatteissa, jotka eivät kiristä tai purista. Mukana voi olla iso huivi, jota voi käyttää peittona. Jos laukussa on tilaa, kannattaa mukaan napata vielä niskatyyny ja vaikkapa kertakäyttötohvelit.

Tiedä lippusi

Lentolippuja ostaessa perehdy siihen, mitä oma lippusi kattaa. Näin osaat varautua eikä lennolla tule yllätyksiä.

Matkustaja voi itse usein räätälöidä, mitä lipun hintaan sisältyy. Lippu voi kattaa esimerkiksi lennon aikaiset ateriat, istuinpaikan ja matkustusluokan.

Matkustamoon mahtuva lentolaukku ei ole enää minimi – Suomesta on paljonkin ulkomaan lentoja, joilla halvin lippu kattaa vain penkin alle mahtuvan käsilaukun.

Pelottaako lentäminen? Lentopelkoa ei tarvitse hävetä  

Lentopelko on yleistä eikä sitä pidä hävetä. Muista, että lentohenkilökunnalta voi pyytää apua ja tukea, jos lentomatka ahdistaa ja aiheuttaa stressiä. Usein jo asiasta puhuminen auttaa.

X