Matkailu

Liepaja – Hiekkarantoja ja neuvostoromantiikkaa

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

LiepajaEtelä-Latviassa sijaitseva Liepaja on tullut ympäri Euroopan tutuiksi heinäkuisista Baltic Beach Party –bileistään, ja muutenkin kesäaikaan se on yksi Baltian parhaista lomakohteista. Pitkä puhdas hiekkaranta, erikoiset nähtävyydet ja edulliset hinnat ovat kaupungin valttikortteja, ja tunnettu kaupunki on myös Latvian musiikkikeskuksena. Tapahtumiensa ja hämmästyttävien nähtävyyksiensä lisäksi Liepaja on erinomainen paikka tutustua todelliseen latvialaiseen elämänmenoon, ja tässä rennossa kaupungissa viihtyvät kaikenikäiset.

Matkustaminen Liepajaan

Kotimaiset matkatoimistot eivät tällä hetkellä tee matkoja Liepajaan, mutta kaupunkiin on helppo päästä omatoimisesti Riikasta tai Tallinnan kautta. Riikaan pääsee lentämällä Helsingistä tai Tampereelta, ja Latvian pääkaupungista pääsee Liepajaan bussilla tai junalla reilussa kolmessa tunnissa. Riian linja-autoasema sijaitsee aivan vanhankaupungin vieressä, lippu Liepajaan maksaa alle 10 euroa, ja aikatauluja voi tarkastella internetissä.

Tampereen Pirkkalan kentältä Ryanair lentää säännöllisesti Riikaan. Lisätietoa lennoista Helsingistä saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Omatoimisesti kaupunkiin voi matkustaa myös kulkemalla lautalla tai katamaraanilla Tallinnaan ja siirtymällä sieltä bussilla tai omalla autolla Etelä-Latviassa sijaitsevaan Liepajaan. Ajoaikaa kertyy Tallinnasta 6-8 tuntia, mutta välillä on loistavia pysähdyspaikkoja kuten Pärnu, Sigulda ja Riika.

Latvian linja-autojen aikatauluja
Latvian junien aikatauluja

Liikkuminen Liepajassa

LiepajaLiepaja on alle 100 000 asukkaan kaupunkina melko pieni, mutta rautatie- ja linja-autoasemilta keskustaan on jonkin verran matkaa ja ilman omaa autoa liikkeellä olevat joutuvat myös turvautumaan taksiin tai joukkoliikenteeseen ainakin Karostan kaupunginosassa käydäkseen.

Liepajan raitiovaunua on helppo käyttää, sillä siinä on vain yksi linja, ja erityisen kätevän siitä tekee se, että sillä pääsee helposti keskustan hiekkarannalle, rautatieasemalle ja linja-autoasemalle. Liput ovat edullisia, alle 50 senttiä maksavia. Kuskilta ostettuna lippu maksaa vähän enemmän kuin kioskilla.

Linja-auto on hyvä silloin kun haluaa vierailla Karostan kaupunginosassa, jonne bussit 1, 3, 4, 7 ja 8 kulkevat. Lipun voi ostaa kioskista tai kuljettajalta ja maksaa puolisen euroa. Myös minibussit 1, 2 ja 3 kulkevat Karostaan. Liput näihin maksavat hivenen enemmän kuin tavalliseen bussiin, ja lippuja saa vain kuljettajilta.

Taksi on öisin (noin klo 00:30-05) ainoa julkinen liikkumismuoto, ja moneen muuhunkin vuorokaudenaikaan julkiset liikkuvat sen verran epäsäännöllisesti, että turisti hyppää mielellään kaupungin kohtuuhintaisiin takseihin. Näihin voi huoletta nousta rautatie- ja bussiasemiltakin, ja lähtiessä hostel tai hotelli soittaa paikalle kyydin. Jos joutuu itse soittamaan taksin, saa sen esim. numerosta +371 634 22222.

Majoitus

Liepaja on hyvin varustettu yöpymispaikkojen suhteen. Pienellä budjetilla liikkuvat löytävät kaupungin keskustan liepeiltä edullisia hostelvuoteita, ja tasoa vaativat voivat yöpyä vaikkapa paikallisessa design-hotellissa, jonka huoneista löytyy kaikenlaista erikoista. Tällainen on kaupungin kitsch-tyyliä edustava Hotel Fontaine (Jüras iela 24), jossa voi yöpyä 30-50 eurolla. Rannan viereen mieliville australialaisomistuksessa oleva Beach Hostel on siisti ja edullinen yöpymispaikka keskustan rannan vieressä, ja siellä on myös yksityishuoneita.

Liepajasta löytyy lisäksi ehkä Baltian epäystävällisin yöpymispaikka, nimittäin Karostan vankila (Invalidu 4), Karostan kaupunginosasta, noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Entisenä vankilana paikka ei ole muuttanut tyyliään, vaan noin 7,5 euron hinnalla täällä yövytään ilman vuodevaatteita lankuilla, lämmintä vettä ei ole ja vanginvartijat mieltävät hotellin asukkaat vangeiksi, joille he välillä huutelevat, kuten neuvostovankilassa oli tapana. Neuvostoliiton aikaan Karostan vankila oli yksi maan pahamaineisimpia, ja nykyään moni on valmis maksamaan päästäkseen ainakin yöksi kokemaan samaa tunnelmaa.

Ruoka ja ravintolat

Liepajassa on hyvä valikoima erilaisia ravintoloita, ja täällä voi popsia niin paikallisia herkkuja kuin muualtakin maailmasta peräisin olevia ruokia. Tasokkaita kansainvälisiä ruokia myyviä ravintoloita löytyy Rozu laukums -keskusaukiolta ja muuallakin ydinkeskustassa on paljon kansainväliset mitat täyttäviä ateriointipaikkoja. Edullisia kahviloita ja muita paikallisia ruokia myyviä ravintoloita on niitäkin keskustassa muutama, ja niissä etenkin latvialaisia ruokia voi maistella todella edullisesti.

Liepajassa kuten muuallakin Latviassa ollessa on hyvä tietää, että kafejnica-nimellä tunnetut paikat ovat yleensä itsepalveluravintoloita, joista saa perinteisiä latvialaisia ruokia kuten piragi-nyyttejä, lettuja joita voi ottaa niin suolaisella kuin makeallakin täytteellä, keittoja (zupa), joista monet sopivat myös kasvissyöjille, ja monia muita suomalaisellekin tuttuja ja myös tuntemattomia ruokia. Paikallisten kansoittamissa kahviloissa myydään muitakin kasvissyöjille sopivia annoksia, ja etenkin salaatteja on yleensä enemmänkin tarjolla, kuten myös ruisleipää ja muita hyviä paikallisia leipiä. Kafejnica-ravintolat myyvät myös miltei poikkeuksetta paikallisia oluita ja muita alkoholijuomia kuten myös kahvia, jäätelöä ja jälkiruokia, joten ne sopivat myös muuhun kuin ruokailutarkoitukseen. Nämä paikallisten suuressa suosiossa olevat kahvilat ovat usein auki aamuvarhaisesta yömyöhään, ja monilla niistä on myös terassit.

LiepajaRestorans puolestaan on normaali ravintola, jossa on pöytiintarjoilu, ja Liepajan ydinkeskustassa ne harvoin tarjoavat paikallia ruokia. Pizza- ja pastapaikkoja on siellä täällä, ja myös viihdekeskus Pablo (Zivju 4/6) myy hyviä annoksia, joiden joukosta jokainen löytää mieleisensä. Miltei kaikki Rozu laukums -aukion laitamilla olevat ravintolat ovat paitsi kohtuuhintaisia myös tasoltaan kelvollisia. Liepajassa voi kafejnica-itsepalveluravintolassa syödä 2-4 eurolla ruokajuomineen, varsinaisessa ravintolassa valtaosa annoksista maksaa ruokajuomieen 5-15 euroa.

Myös keskustan ulkopuolella sijaitsevassa Karostassa on mahdollisuus ruokailla kesäiseen aikaan. Pie apala galda –ulkoilmakahvila on hieno taiteilijakeskuksessa sijaitseva keidas, joka tarjoaa sekä juomia että ruokia, ja Karostan vankilassa on autenttinen Neuvostoajan kanttiini, joka tosin on auki vain satunnaisesti ja tilauksesta.

In Your Pocketin ravintolaopas Liepajaan (englanniksi)

Nähtävyydet

Liepajassa on pieneksi kaupungiksi yllättävän suuri määrä nähtävyyksiä. Koska kaupunki on tunnettu Baltic Beach Party –juhlistaan, ovat sen hiekkarannat eräitä suosituimpia nähtävyyksiä. Liepajan pääranta on Vecliepaja-Dienvidriemi, jolla heinäkuun suuret karkelot pidetään ja jolla joka kesä liehuu sininen lippu turvallisia uintiolosuhteita osoittakseen. Ranta on puhdas ja hiekkaa riittää silmänkantamattomiin, ja sen alueella on myös muutamia rantakahviloita ja muita palveluita.

Viihdekeskus PabloMyös Karostassa on erillinen ranta, joka on rauhallinen, mutta jonka taso ei ole yhtä korkea kuin kaupungin päärannan. Lähellä keskustaa sijaitsevalla rannalla on myös merenrantapuisto (Jürmalas Park), jossa on kolme stadionia, erilaisia puulajeja, konserttipuutarha ja toimintamahdollisuuksia kuten minigolf-kenttä ja keilarata. Rannan läheisyydessä on mahdollista nähdä Latvian suurin rumpusetti, jonka tarkoitus on osoittaa, että Liepaja on Latvian musiikkikeskus. Toinen merkki tästä on jättiläiskokokoinen sähkökitara, joka on viihdekeskus Pablon ulkopuolella, lähellä Rozu laukums -aukiota.

Liepajan keskustassa on paljon kauniita kirkkoja, joihin kannattaa tutustua, ja keskustan ulkopuolella sijaitseva Liepajan järvi on sekin tutustumisen arvoinen. Sieltä löytyy paitsi kaunista luontoa ja näkymiä myös Neuvostoaikaisia ja muita erikoisuuksia.

Neuvostoajoilta jäänteeksi Liepajaan jäänyt Karosta-kaupunginosa on kuitenkin ehkä kaupungin merkittävin nähtävyys. Alueen nimi suomeksi tarkoittaa ”Sotasatamaa” ja neuvostoaikaan se oli tunnettu yhdestä maan julmimmista vankiloista. Tuohon aikaan se oli suljettu ja salainen alue, mutta vuodesta 1994 lähtien se ei ole enää toiminut sotilasalueena. Karostassa asuu nykyään 7000 asukasta, ja vaikka alue on osittain edelleenkin kuin sodan jäljiltä, on siellä tapahtumassa hidasta renessanssia ja se vetää puoleensa nykyään melkoisesti turisteja.

Pyhän Annan kirkkoKarostassa on myös ranta, jonka taso ei ehkä ole aivan keskustan rannan tasoa, mutta se on rauhallinen paikka ja sen edustalla on maan pisin (1,8 km) aallonmurtaja. Sinne pääsee puoliväliin asti autolla ja lopun matkaa voi kävellä, mutta Liepaja on tunnettu kovasta tuulestaan ja näin aallonmurtajalla kävellessä kannattaa olla varovainen. Karostasta löytyy myös kaksi Liepajan kahdeksasta linnakkeesta, kaunis ortodoksikirkko, sukellusvenesatama, itse vankila ja nykytaiteen galleria, joka vuokraa myös pyöriä.

In Your Pocket -oppaan vinkkejä Liepajan nähtävyyksiin

Shoppailu

Meripihkatuotteet, käsityöt ja muut matkamuistot, joita saa vaikkapa ydinkeskustan Petertirgus-markkinoilta ja –kauppahallista, ovat Liepajassa vieraillessa hyviä ostoksia. Markkinat ja kauppahalli ovat oiva tapa tutustua paikalliseen elämänmenoon ja hankkia edullisia ja usein eksoottisia elintarvikkeita ja alkoholijuomia. Lähellä rautatie- ja linja-autoasemia sijaitsevat Anna Tirgus -markkinat ovat puolestaan hyvä paikka hankkia neuvostoaikaisia muistoesineitä kuten myös elintarvikkeita ja muita tuotteita.

Latvialaiset ovat ylpeitä suklaastaan, ja monien muidenkin mielestä Laima-suklaa vetää vertoja belgialaisille kilpakumppaneilleen. Suklaat tulevat monessa muodossa, ja hyvä lahja on yksi monenlaisista konvehtirasioista. Maistamisen arvoisia ovat myös Zefirs-marsipaaniherkku ja Gotina-maitokarkki. Laimalla on latvialainen kilpailija, Ehihls Gustavs, joka myös valmistaa korkeatasoisia suklaita, mutta nämä ovat kalliimpia ja ne tulevat usein suklaaveistosten ominaisuudessa.

Yöelämä

LiepajaLiepajassa on normaalia pikkukaupunkia vilkkaampi yöelämä, ja etenkin kesäiseen aikaan siellä sattuu ja tapahtuu. Ydinkeskustan viihdekeskus Pablo on oiva paikka syödä, juoda, pelata biljardia ja kuunnella rokkia. Tästä nelikerroksisesta kompleksista löytyy lava live-esityksiä varten kuten myös yökerho. Toinen menopaikka on Fontaine Palace (Dzirnavu 4), joka on sekä yökerho että konserttien pitopaikka.

Liepajan suurin elokuvateatteri on Kino Balle, joka on pääaukion laidalla ja joka näyttää lähinnä Hollywood-hittejä. Kaupungissa on myös tasokas filharmonia-orkesteri, jonka kausi tosin alkaa vasta syyskuun puolivälissä.

Lue lisää:
Wikipedian artikkeli Liepajasta
iguide Liepajaan (englanniksi)

X