Matkailu

Lipari – Tulivuorisaarella

Teksti: Jaana Rinne Kuvat: Ralf Örn

Lipari”Älä unohda ostaa laavakivikoruja”, pohjoisitalialainen mies huutaa Royale Clipper -purjelaivan yläkannelta. Tuuli on työntänyt uuden tulokkaan Liparin satamaan. Kreikkalaiset nousivat maihin hyvissä ajoin ennen muita, vuonna 580 eKr. Minä olen myöhässä, pelastusvene on juuri irtoamassa Royale Clipperin kyljestä, kun merimies vetää mukaan viimeisen hidastelijan.

Liparille pääsee paitsi purjelaivalla Milazzosta ja Messinasta lautalla. Yhden päivän retki Liparille ei ehkä ole ikimuistoinen kokemus, mutta outoa lumoa tulivuorisaaressa silti on. Harva vaivautuu Sisilian kyljessä sijaitseville Aiolin saarille muiden kuin rantojen tai tulivuorien takia. Vielä harvemmat tulevat varta vasten ostamaan laavakiveä, joka on saariston oma vulkaaninen eli tuliperäinen tuote.

Liparin kaupungissa on ravintoloita, ulkoilmakahviloita ja jäätelöbaareja. Joka puolella myydään laavakiveä. Kova vulkaaninen lasi on jalokivi, joka lisää myyjien mukaan itsekontrollia, rakkautta ja parantavaa voimaa. Mustan laavakiven ja vettä kevyemmän hohkakiven kauppiaita pääsee pakoon kiipeämällä tulivuorelle.

LipariJotkut painavat mopolla pitkin saaren mutkittelevia teitä. Janon sammuttaa sitruuna-Granita. Hyvä vaihtoehto on käydä Strombolilla, missä Ingrid Bergman seikkaili Roberto Rossellinin kanssa.

Vaikka Lipari ei kuulu matkafriikin top-kymmeneen, Calabriaan tai muille lähiseuduille osuvan kannattaa käydä tutustumassa sille päälle sattuessaan laavaa syöksevään saaristoon. Saaristo tunnetaan täydellisestä ilmasta ja toimivista tulivuorista: Alicudista, Filicudista, Vulcanosta, Panareasta, Salinasta, Liparista ja Strombolista. Liparilla ei tarvitse kuunnella ikävystyttäviä tarinoita Richard Leijonamielen narsistisista valtatripeistä. Kevyen sivistyksen saarella tahdin määrää aurinko. Jotkut kalastavat, loput löhöävät Ponenten biitsillä. Laiskan valinta on meduusojen kanssa snorklaaminen ja mutakylvyissä kölliminen. Muista kuitenkin riisua jalokivet ennen mutakylpyä ja lähde kroolaamaan, kun joku huutaa meduusa.

X