Matkailu

Lissabonin herkullisimmat paikat: ainutkertaisia viinejä, tapaksia ja ohittamattomia makuelämyksiä

On lukuisia syitä matkustaa Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin. Kokosimme yhteen neljä herkullisinta.

Teksti:
Katja Nykänen
Kuvat:
Jussi Puikkonen

Raitiovaunuajelu Lissabonin vanhoilla kaduilla on elämys itsessään.

On lukuisia syitä matkustaa Portugalin pääkaupunkiin Lissaboniin. Kokosimme yhteen neljä herkullisinta.

Lissabon
Entiseen musiikkikauppaan remontoidun By The Winen listoilla on 70 viiniä.

1. Ainutkertaisia viinejä avaruussukkulassa

By the Wine -viinibaarissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi puolikaaren muotoiseen kattoon, joka on vuorattu viinipulloilla. Pitkulaisessa salissa tuntuu kuin olisi sukeltanut avaruussukkulaan.

– Kaikkiaan katossa on 3 267 pulloa, ravintoloitsija Ricardo Santos kertoo.

Kaksi vuotta sitten avattu By the Wine on nopeasti noussut lissabonilaisten suosioon rentona illanviettopaikkana. Isäntä kiertää pöydästä toiseen kaatamassa viiniä ja kyselemässä asiakkaiden kuulumisia. Joku heittää hänelle lähtiessään yläfemman.

Juomalista koostuu Portugalin vanhimman viinintuottajan, José Maria da Fonsecan, viineistä. Punasipulin, limen ja chilin saattelema lohiceviche huudellaan alas Fernão Pires -rypäleistä valmistetulla valkoviinillä. Hedelmäisyydessään se osoittautuu nappivalinnaksi. Varsinainen yllättäjä on kuitenkin silkinpehmeä mustekalacarpaccio, joka saa seurakseen armanjakkitynnyreissä kypsynyttä roseeviiniä.

– Moscatel Roxo -lajike on erikoisuus, jota ei muualta saa, Santos kehaisee.

Mustekalan kanssa tarjotaan punajuuri- ja tomaattikuutioita sekä valkosipulimajoneesia. Yhdistelmä lyö ällikällä!

Pöytä kannattaa varata ennakkoon, mutta satunnaisille ohikulkijoille on yleensä tilaa baaritiskillä, jossa voi lasillisen äärellä ihastella, kuinka baarimikot veistelevät tiskin yllä riippuvista ilmakuivatuista kinkuista paperinohuita siivuja.

By the Wine; ti–su klo 12–24, ma klo 18–24. Rua das Flores 41–43, 1200-193 Lissabon, jmf.pt

Lissabon
Matateu Petisqueiran tarjoilija Congalo Costeiran oma lempiannos on painekattilassa kypsytetty nyhtöankka.

2. Joukkohurmosta ja huokeaa huippuruokaa

Kannatuslaulut raikuvat Restelon stadionin porteille. Belenenses-joukkue ottaa kotiyleisön hurraamana mittaa vastustajastaan, mutta me suuntaamme järjestysmiehen saattelemina stadionin alle rakennettuun Matateu-nimiseen bistroon.

Belémin historiallisessa kaupunginosassa sijaitseva ravintola on nimetty paikallisen huippujalkapalloilijan mukaan. Ruokailun lomassa voi seurata ottelun etenemistä livenä screeniltä.
Matateun ruokalista on jaoteltu hauskasti jalkapallotermein. Lämmittelyosiossa on pikkusuolaista, ensimmäisellä puoliajalla alkuruokia ja toisella pääruokia. Keltainen kortti kielii kananmuna-annoksista, ja menu päättyy voitonjuhliin eli jälkkäreihin.

– Listalta kannattaa valita petiscoseja, jotka ovat täkäläisiä tapaksia ja tarkoitettu jaettaviksi pöytäseurueen kesken, tarjoilija Congalo Costeira opastaa. Kyytipojaksi hän suosittelee saavillista sangriaa.

Rapeita jauhelihatäytteisiä kroketteja (1,85 euroa) dipataan kirpakkaan sinappiin. Congalon mukaan niitä uppopaistetaan päivittäin viidestäkymmenestä sataan. Hyvää on myös minitortillojen sisään kääritty nyhtöankka (9 euroa), jonka lisukkeina tarjotaan pikkelöityä omenaa, chilimajoneesia, seesaminsiemeniä sekä keräkaalihakkelusta. Pitkään porissut lihapata, Picapau de Picanha (8,50 euroa), ilahduttaa limen raikkaudella.

Maltilliset hinnat ja maittavat eväät tekevät Matateusta testaamisen arvoisen. Sapuskaa voi sulatella kipuamalla stadionin huipulle, josta avautuu upeat näkymät kaupungin yli.

Matateu Petisqueira; ti–la klo 12.30–15 sekä 19.30–22.30, su klo 12.30–16. Estádio do Restelo. Puh. +351 213 011 188.

Lissabon
Maria Josefina on keittänyt perinneherkkuja Zé Varuncassa yli kolmen vuosikymmenen ajan.

3. Mummolan mustaa sikaa

Vaikka Lissabon tunnetaan merenelävistään, paikalliset vannovat mustan villisian nimiin.

– Vapaina vaeltavat sikamme syövät tammenterhoja, joten niiden rasva on superfoodia, väittää Maria Josefina Varunca, joka on kokannut sukunimeään kantavan ravintolan
klassikkoannosta vuodesta 1981.

Tylystä tarjoilusta huolimatta Zé Varuncalle kannattaa antaa mahdollisuus – ainakin, jos haluaa siivun autenttista atmosfääriä. Saviastioineen ja seinävaatteineen paikka muistuttaa enemmän mummolaa kuin ravintolaa. Lounasaikaan tupa on lissabonilaisia täysi, ja englanninkielinen ruokalista löytyy vasta tovin neuvottelun jälkeen.

Leipä kiikutetaan pöytään söpössä ruusukuvioisessa pussukassa tuorejuuston ja lihapateen kera. Listalla on siansorkkia korianterikastikkeessa (10 euroa) sekä tahmeaa mantelikakkua (4 euroa).

– Resepti on kiertänyt suvussani usean sukupolven ajan, Maria Josefina valottaa, kun saamme kokonaiseen ranskanleipään koverretut nimikkoannokset eteemme.

Leivän sisus on muussattu valkosipulisessa lihaliemessä meheväksi, ja komeuden kruunaa kolme tuntia valkoviinissä uineet porsaankyljykset. Ronskista annoksesta riittäisi viereisellekin
pöytäkunnalle, mutta sen terveellisyydestä en ehkä menisi takuuseen.

Zé Varunca; päivittäin klo 12–15 sekä 19.30–02. Tv. Mercês 16, 1200-012 Lissabon, zevarunca.com

Lissabon
A Paródian omistajakaksikko vaalii baarissaan vanhanajan tunnelmaa.

4. Cocktaileja kaukana kiireestä

Tupakansavu kiemurtelee kohti kristallikruunuin valaistua kattoa. Yksi seinistä on vuorattu vanhoilla tulitikkuaskeilla, toinen taas mustavalkoisilla hääkuvilla. Katosta kiikkuu kolpakoita sekä vanhoja viskipulloja.

Historiaa havisevan cocktailbaari A Paródian pöydissä on sen omistajan Filipa Lopes Carlosin mukaan nähty Portugalin silmäätekeviä aina politiikoista näyttelijöihin. Baarin art deco -henkisille samettisohville on helppo kuvitella entisaikojen kurtisaani höyhenpuuhkineen.

A Paródia sijaitsee hämyisellä sivukujalla kaukana keskustan kiireestä, mutta sen etsiminen kannattaa. Miehensä José Pedro Batistan kanssa paikkaa pyörittävä Filipa toivottaa jokaisen vieraansa tervetulleeksi poskisuudelmin. Taiten tehtyjen cocktailien, kuten inkiväärimargaritan tai portviinistä sekoitetun sourin, ohella A Paródian emäntä on nähtävyys itsessään: taukoamatta tarinoiva täti lähtee mielellään myös turistioppaaksi!

– Muistan jokaisen ulkomaalaisasiakkaani nimeltä, Filipa kertoo ja vilauttaa muistivihkoaan, johon hän on kirjannut sekä tuntomerkit että yhteystiedot A Paródian vuosientakaisista
vierailijoista.

Seinäkello on pysähtynyt kello kahteen, mutta virallisista aukioloajoista huolimatta yö A Paródiassa saattaa kääntyä aamuun. Sisään pääsee vain ovikelloa soittamalla, joten
pöytävaraus on paikallaan. Mikäli cocktail ei kutkuta, karahvi viiniä maksaa 14,50 euroa ja oluet kahdesta eurosta kolmeen puoleen.

A Paródia, päivittäin klo 21–2. Rua do Patrocinio 26 B, 1350-229 Lissabon, aparodia.com

Lissabon
Historiaa huokuva Lissabon sijaitsee Euroopan läntisellä laidalla.

Lue lisää

Kalaa, viiniä ja leivoksia – Lissabonin ruoka hurmaa

Jykevä ja makea Lissabon

Portugali – Lämpöä ja kauniita maisemia

X