kotimaanmatkailun helmet
Löydä kotimaan helmet kävellen, pyörällä, junalla tai bussilla!
Matkailu

Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

Askarruttaako lomahaaveiden hiilijalanjälki? Etsiydy lähielämyksiin, joihin voit matkata junalla, bussilla tai hyvällä tuurilla jopa fillarilla. Voit kokea ihania luontoelämyksiä, kulttuuria ja hemmottelua.
Teksti: Mirva Saukkola Kuvat: iStock, Anna Didriksson, Tomi Parkkonen, Benjamin Donner ja yritykset

Herkullinen Porvoo

Pittoreski Porvoo houkuttelee päiväretkeläisiä kapeilla kujillaan, antiikkitarjonnallaan ja J.L. Runebergin kotimuseolla.

Viime vuosina Porvoosta on sukeutunut varsinainen herkkusuiden mekka. Esimerkiksi ranskalaishenkinen Bistro Gustaf, kotimaisiin makuyhdistelmiin luottava Bistro Sinne ja ennakkoluulottomasta keittiöstään tunnettu Sicapelle – joka muuten on saanut nimensä kuvanveistäjä Ville Vallgrenin lemmikkiporsaan mukaan – kuuluvat Porvoon kärkikokemuksiin.

Kaupungissa on 12.−24. elokuuta Smaku-tapahtuma, jonka aikana kukin ravintola tarjoilee maistiaisannoksia pikkurahalla. Pään voit painaa tyynyyn esimerkiksi Sicapellen yhteydessä toimivassa, harmonisessa Onni-hotellissa tai elegantissa, räväköistä tapeteistaan tunnetussa Pariisin Villessä.

Porvoo hemmottelee ravintoloillaan ja boutique-hotelleillaan.

Rento Ahvenanmaa

Ahvenanmaa on suomalaisten fillariretkeilijöiden suosikkikohde. Helposti poljettavan, loivamäkisen maaston ohella kaunis saaristoparatiisi tarjoaa viihtyisiä vuokramökkejä, joihin on mukava kallistaa päänsä unta varten. Tee varaukset kuitenkin ajoissa. Vuokramökeissä riittää ruuhkaa kesäkaudella.

Mikäli kaipaat ylellisempää hemmottelua polkemisurakan jälkeen, suuntaa Havsviddenin spa-hotelliin, jossa pääset pulikoimaan paljaan taivaan alla muun muassa porealtaassa. Majoittua voit klassisen hotellihuoneen ohella yksittäisissä kalliotaloissa, joista avautuvat messevät maisemat ulapalle ja komeille graniittikallioille. Hotellin ravintola on saanut suitsutusta kansainvälisissäkin julkaisuissa. Tai suuntaa herkuttelemaan julkkiskokki Michael Björklundin Smakby-makumaailmaan Kastelholman linnan tuntumassa.

Havsvidden sijaitsee Ahvenanmaan pohjoisosassa.

Hienostunut Hanko

Hangosta on kehkeytynyt vastaava vapaa-ajan paratiisi pääkaupunkiseutulaisille kuin kuuluisasta Hamptonsista newyorkilaisille. Hankoon suunnataan ympäri vuotta nauttimaan hyvästä ruoasta, pulikoinnista ja hoidoista Regatta Spa -kylpylähotellissa. Kesällä moni majoittuu mielellään perinteisesti pitsihuviloiden pensionaateissa.

Hanko on tunnettu tennis- ja purjehduskisoistaan, jotka tuovat pikkukaupunkiin kansainvälistä sykettä. Esimerkiksi tulevan elokuun ensimmäisellä viikolla siellä kisaavat kuninkaallistenkin rakastamat klassikkopurjeveneet ja tiettävästi Espanjan eläkkeelle vetäytynyt kuningas Juan Carloskin saapuu miehistöineen kilvoittelemaan pokaalista.

Rantakirmailun ohella voit helliä kehoa ja mieltä esimerkiksi Merijoogan järjestämissä joogaretriiteissä. Shoppailuterapiaa saat Itäsataman komean Graniittilinnan pop up -liikkeissä.

Hanko on Suomen Hamptons. Tulliniemi on hiekkadyyniranta

Maineikas Punkaharju

Punkaharjulle reissattiin virkistymään ja ihastelemaan luonnon kauneutta jo tsaarinaikaan. Siksi keisari Nikolai II antoi jo vuonna 1845 käskyn matkustajahuoneiden rakentamisesta paikkakunnalle. Hankkeesta venyi komea valtionhotelli, joka nykyään tunnetaan Hotelli Punkaharjuna. Mallin urastaan tunnettu Saimi Hoyer on omistautunut maineikkaan majapaikan palauttamiseen vanhaan loistoonsa. Paljon uuttakin on toki ideoitu, kuten villiyrttikurssejaja sieniperehdytyksiä. Arvostus metsän raaka-aineisiin heijastuu myös hotellin ravintolan herkkuihin.

Moni suuntaa Punkaharjulle samoilemaan luonnossa ja ihmettelemään tsaarinaikaisia rakennuksia. Paikkakunnalta löytyy myös paljon muuta, kuten taiteilija Johanna Oraksen ja hänen miehensä Reijo Oraksen Taidekartano. Usein siellä pääsee juttusille pulppuilevana persoonana tunnetun taiteilijan kanssa.

Kotimaanmatkailun helmet: Punkaharju.

Nauti Punkaharjun valtionhotellissa historian havinasta.

Historiallinen Oulu

Jos persoonattomat ketjuhotellit tympivät, varaa huone Oulun De Gamlas Hemistä. Vuonna 1906 valmistuneessa talossa sijaitseva putiikkihotelli on saanut nimensä alkuperäisestä tarkoituksestaan, sillä aikanaan se palveli iäkkäiden säätyläisnaisten vanhainkotina. Huoneet on sisustettu linjakkaan modernisti, mutta nostalgiaa nautitaan muun muassa kello viiden teellä, joka sisältyy majoituksen hintaan.

Veden reunustamassa Oulussa aika kuluu mukavasti vaikka risteilyllä. Hyppää esimerkiksi m/s Alexandraan kaupungin ytimessä sijaitsevasta Torinrannasta ja hengitä keuhkoihisi meri-ilmaa. Tai lähde Oulunjoen vanhalle tervareitille ihmettelemään m/s Angelinan kyydissä vehreitä maisemia, joista tervaporvarit aikoinaan taikoivat rikkautensa.

Kotimaanmatkailun helmet: Oulu.

Miltä kuulostaisi kello viiden tee Oulussa?

Kulturelli Mänttä

Serlachiuksen paperipatruunaperhe ei keskittynyt vain bisnekseen vaan myös taiteen keräilyyn. Siksi sukuimperiumin keskuspaikasta Mäntästä on muodostunut kulttuurin keskus. Sen Gustaf-museo keskittyy historiaan, Gösta taas taiteeseen. Jälkimmäinen esittelee tänä kesänä amerikkalaistaiteilija Matthew Day Jacksonin vaikuttavia veistoksia Maa-näyttelyssä. Museosta toiseen voit vipeltää niistä lainattavilla sinisillä Jopo-polkupyörillä. Göstasta voit vipata myös soutuveneen ja lekotella Melasjärvellä.

Taiteen ohella Mänttä meritoituu ruoalla. Gösta-ravintolaa vetää gourmet-kokkina kunnostautunut Henry Tikkanen. Elokuun kahtena viimeisenä päivänä joukko muita julkkiskokkeja ja -hovimestareita matkaa Mänttään luomaan ainutlaatuisia kulinaarikokemuksia Mänttä Food Festival -tapahtumaan.

Yksi linjakkaimmista hotelleista on 1930-luvun lopussa valmistunut Honkahovi, jonka rakennus edustaa puhdasoppisimmillaan linjakasta funkistyyliä.

Göstassa voit nauttia taiteesta ja sesongin mauista.

Hyvän olon Hämeenkyrö

Jos haluat irrottautua arjesta asanoiden avulla, suuntaa nokkasi kohti Hämeenkyröä. Frantsilan Hyvän Olon Keskus järjestää kesäretriittejä ja opastaa niin vyöhyke- kuin kukkaterapiankin saloihin. Niiden lomassa voit hemmotella itseäsi ayurvedisilla ja aromaterapeuttisilla hoidoilla. Mikäli olet vain läpikulkumatkalla, pysähdy Frantsilan Kehäkukassa ja nauti luomukasvislounas tai vaikka teekupillinen maittavien leivonnaisten kera. Samalla voit shoppailla paikan päällä valmistettuja ihonhoitotuotteita ja tuoksuöljyjä.

Hyvän olon fiilisten ohella Hämeenkyrössä pääsee pitkin kesää kummastelemaan kosken eli Hämeen Hälläpyörän kuohuja ja muistelemaan Nobel-palkitun kirjailijan F. E. Sillanpään vaiheita.

Kukkaterapiaa ja ayervedaa Frantsilassa.

Pittoreski Fiskars

Vain noin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä odottaa Fiskarsin kylä. Vanhan ruukin ympärille syntynyt taajama tunnetaan taiteilijayhteisönä, jossa syntyy käsin valmistettua designia arjen tarpeisiin. Onoma Shop somassa tornikellorakennuksessa on mainio paikka löytää katseenvangitsija kattaukseen tai vaikka seinälle. Kylän 19.5.−15.9. valloittava Fiskars Village Art & Design Biennale 2019 -näyttely tarjoaa sukelluksen uusimpaan muotoiluun.

Fiskarsissa makustellaan etenkin lähiruoalla muun muassa Kuparipajassa ja Fiskars Wärdshusissa eli Wärssyssä. Myös juomat tulevat läheltä, sillä Fiskarsin Panimo vastaa oluista, Kuura Cider siidereistä ja Ägräs Distellery väkevistä. Hyvät unet voit tankata harmonisesti sisustetussa Hotel Tegelissä.

Fiskarsin putiikit tarjoavat kylän käsityöläisten designia.

Merellinen Kemiönsaari

Jo viikingit suuntasivat itään Kemiönsaaren kautta. Kärkinähtävyyksiin kuuluu muun muassa Bengtskärin majakka, jonne pääsee oman veneen lisäksi yhteysaluksella muun muassa Kasnäsin satamasta tai Hangosta. Majakalla voi nauttia kahvit voisilmäpullien kera ja jopa yöpyä entisissä majakanvartijoiden huoneissa.

Jos kuitenkin toivot majoitukseltasi enemmän ylellisyyttä ja esimerkiksi porekylvyn, suuntaa Kasnäsin kylpylähotelliin. Sen Paviljong-ravintolassa voit myös maistella kalaherkkuja.

Kotimaanmatkailun helmet: Kemiönsaari.

Lomaparatiisi odottaa lähempänä kuin luulitkaan!

Tyrskyjen Helsinki

Pääkaupunki ei näyttäydy vieraalle pelkkänä shoppailu- ja museokeskittymänä vaan tarjoaa myös merellisiä luontoelämyksiä. Jos haluat nautiskella niistä heti silmäsi avattuasi, varaa huone esimerkiksi Hotelli Havenista, jonka merinäköalahuoneista voit luoda heti herättyäsi silmäyksen aalloille. Historiallisessa Sundmanin talossa tarjoiltava aamiainen keskittyy lähiseutujen raaka-aineisiin.

Muutaman askeleen päässä odottavalta Kauppatorilta lähtevät JT-Linen vesibussit Suomenlinnaan ja Lonnaan. Jälkimmäinen on monille vielä tuntematon saari, jonka kahvila tarjoaa maittavia vohveleita, ravintola elegantteja makuja. Hirsisaunassa saat makoisat löylyt.

Saisiko olla huone merinäköalalla?

X