Matkailu

Lontoo – Notting Hill, kylä keskellä metropolia

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

Notting Hill on jo pitkään kuulunut Lontoon tunnetuimpien kaupunginosien joukkoon. Edelleenkin sen monipuolinen tarjonta ja mukava tunnelma kiinnostavat niin lontoolaisia kuin turistejakin. Viikonloppuisin monet suuntaavat Portobello Roadin markkinoille antiikkia ja muotia katselemaan. Kaupunginosa on aina muulloinkin erinomainen shoppailupaikka, etenkin vaatteiden ja keräilytavaroiden osalta. Notting Hillin alueelta löytää hyviä ravintoloita ja kahviloita. Sieltä saa hintalaatu-suhteeltaan Lontoon parhaita aterioita. Iltaisin Notting Hillissä voi piipahtaa tyypillisessä englantilaisessa pubissa ja käydä elokuvissa.

Notting Hillin katunäkymää

Portobello Roadin markkinat

Notting Hill on vilkkaimmillaan lauantaisin, jolloin Portobello Roadin mailin pituiset katumarkkinat ovat täydessä vauhdissa. Tällöin sinne kannattaa lähinnä lähteä nauttimaan vilkkaista markkinoista, mutta muinakin aikoina paikka on hyvä paikka shoppailulle. Notting Hillissä on mukava käydä paitsi ostoksilla myös kahvilla ja syömässä. Sen vehreistä ja yleensä rauhallisista kaduista nauttii parhaiten muulloin kuin lauantaisin, jolloin siellä on eniten turisteja.

Portobello Roadille ja yleensäkin Notting Hilliin pääsee helposti muualta Lontoosta metrolla ja bussilla. Ruuhkaisina aikoina kannattaa tulla Ladbroke Grove tai Westbourne Park -metroasemalle, joilta on kävelymatka Portobello Roadille. Mikäli viikonloppuisin metroverkostoa korjataan tai on muita hankaluuksia, kannattaa hypätä busseihin, jotka kulkevat joko Notting Hill Gaten tai Ladbroke Groven kautta (esim. numeroihin 23, 49 tai 52).

Katukojuista saa hyvää ruokaa

Portobello Roadin perinteikkäät markkinat, joilla on tehty päivittäistä elintarvikekauppaa yli 300 vuoden ajan, ovat toiminnassa kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. Arkisin paikka toimii edelleenkin paikallisten pääasiallisena ruokatorina. Elintarvikekauppa on keskittynyt Portobello Roadin keskivälille, Colville Terracen ja West Park Roadin väliselle alueelle. Tänne pääsee nopeimmin Ladbroke Groven metroasemalta. Elintarvikekojujen lisäksi paikalla on aina vaatteita, matkamuistoja ja kaikenlaista pikkutavaraa myyviä puoteja. Täältä löytyy myös hyviä pikaruokakojuja, eräs niistä on pitkään Tesco-ruokakaupan edessä toiminut kasvisruokapiste. Kaupankäynti on vilkasta ja huuteluineen mukavaa seurattavaa. Tänne kannattaakin suunnata viikolla päiväsaikaan, mutta on hyvä pitää mielessä että torstaisin ruokatori laitetaan kiinni jo klo 13.00.

Portobello Roadilla on kuutena päivänä viikossa peruskojuja, jotka myyvät lähinnä elintarvikkeita. Perjantai-iltapäivisin sinne alkaa ilmaantua entistä useampia myyntipisteitä, joista saa kaikenlaista uniikkia tavaraa jotakin erilaista mutta trendikästä hakevalle. Vilkkain osa katua on Colville Terracelta kohti Westway-moottoritietä kulkeva muutaman sadan metrin matka. Tällä osalla on paitsi eniten kojuja myös kaikkein trendikkäimmät kaupat, jotka myyvät erikoista ja värikästä tavaraa vaatteista kodintarvikeisiin. Perjantaisin ja lauantai-iltapäivinä Westwayn alle, matkalla Ladbroke Grove -metroasemalta Portobello Roadille, ilmaantuu kymmeniä myyntikojuja. Näissä myydään mm. koristeita, vaatteita, vinyyli- ja cd-levyjä. Vaatteissa löytyy niin trendikkäitä uusia, kuin klassisia käytettyjä. Musiikkikojuissa myydään maailmanmusiikkia, funkia, harvinaista jazzia ja kaikenlaista muuta mitä muualla ei juuri tule vastaan.

Perjantai-iltapäivisin ja lauantaisin Portobello Roadin markkinat jatkuvat Westwayn jälkeenkin. Kannattaa kulkea aina Golborne Road -kadulle asti. Koko tämä miltei kilometrin pituinen pätkä on lauantaisin kirpputorikojujen valtaama. Myös Golborne Roadilla on monia myyntikatoksia, joista saa kaikkea maan ja taivaan väliltä. Monet vaatteet halpenevat sulkemisaikaa kohti, noin klo 15.00 alkaen voi tehdä vain parin punnan hintaisia löytöjä. Lauantai-iltapäivä on muutenkin paras aika kulkea aina Portobello Roadin loppupäähän asti.

Portobello Roadin markkinat

Lauantait ovat tunnettuja Portobello Roadin maailman suurimmista antiikkimarkkinoista, joita pidetään kadun alkupäässä, Chepstow Villas -kadun kulmasta aina elintarvikemarkkinoihin asti. Kaikkein kiireisintä antiikki- ja keräilymarkkinoiden osalta on Westbourne Grove -kadun kulmauksen lähistöllä. Myytävänä kojuissa ja kaupoissa on kaikenlaista historiallista- ja retro-tavaraa.

Mikäli haluaa tehdä oikeita kunnon antiikkiostoksia, kannattaa paikalle tulla heti aamutuimaan, pian klo 04 jälkeen, jolloin antiikkimarkkinat pyörähtävät käyntiin. Iltapäivisin, pian klo 12 jälkeen, paikalle pamahtaa valtava määrä turisteja ja paikallisia. Kesäaikaan markkinat keräävät erityisen paljon väkeä, ihan tungokseen asti. Toki laumoja voi paeta Notting Hillin muille kauniille kaduille, shoppailemaan, syömään tai vain ihan katumaisemia ihailemaan.

Loistavat shoppailumahdollisuudet

Vaikka Portobello Roadin markkinat ovat ehdoton paikka käydä lauantaisin, himoshoppaajat suuntaavat Notting Hilliin mieluusti muina päivinä. Sunnuntaisin on rauhallisempaa tutustua kaupunginosan kauppoihin. Arkisin täällä on yllättävän vähän väkeä kesäaikaankin. Suurin vaikeus Länsi-Lontoossa onkin päättää mihin rahansa sijoittaisi.

Markkinoiden helmiä

Portobello Roadin varrella  on hyvät shoppailumahdollisuudet matkamuistojen, koristeiden, elintarvikkeiden ja vaatteiden osalta. Kadun ja sen sivukatujen tarjontaan kannattaakin tutustua aina Chepstow Villas -kadulta Westwayn moottoritielle asti. Siitä eteenpäinkin on vielä mielenkiintoisia taidetarvike- ja muita kauppoja Oxford Gardens –kadulle asti.

Kiireisinä lauantaipäivinä Portobello Roadilta mielellään lähtee hengähtämään vähäksi aikaa muualle. Yksi hyvä rauhallisempi shoppailupaikka on Westbourne Grove -kadun varrella, vain korttelin päässä Portobello Roadista oleva Turquoise Island -puistikon edustan pieni shoppailukeidas. Puistikko on saanut nimensä monta kertaa palkituista yleisistä käymälöistä, jonka yhteydessä nykyisin toimii kukkakauppa. Puiston edustalla olevat putiikit ovat trendikkään muodin ystäville todellisia helmiä. Turquoise Islandin alueen tarjontaan kuuluvat usein vaihtuvat naisten muotiliikkeet.

Vaikka trendikkyys onkin täällä in, on klassinen tyyli myös aina hyvin esillä. Muotiliikkeiden joukossa on Lontoon parhaimpien suunnittelijoiden putiikkeja, mutta myös sellaisia tunnettuja ketjuliikkeitä kuin Jigsaw. Parhaat liikkeet sijaitsevatkin juuri Jigsaw’n vieressä. Muotiliikkeiden lisäksi on hyvä bongata upea luomuelintarvikeliike Daylesford. Siellä voi nauttia lasin viiniä tai kakkukahvit. Lisää liikkeitä on Westbourne Grove Church -kirkon kulmauksessa, Ledbury Roadin varrella. Mukava pistäytymispaikka on erikoisesti sisustettu Emma Hope -kenkäkauppa. Mikäli mielii lähteä Notting Hillistä tätä reittiä pitkin jonnekin muualle, on kauppoja melkoisesti lisää Westbourne Grove -kadun varrella, matkalla kohti itää. Lisää kaikenlaisia kauppoja on tarjolla Queenswaylla, mistä onkin hyvä lähteä kohti muita kaupunginosia Queensway- tai Bayswater-metroasemilta.

Westbourne Grove Church

Notting Hill Gate on melko vilkas liikenteen solmukohta kaikkina viikonpäivinä, ja myös siellä voi tehdä hyviä ostoksia. Lauantai-iltapäivät voivat joskus olla täälläkin turhan kiireisiä ja metroasemaa kannattaa vältellä. Notting Hill Gate on tunnettu hyvistä kirjakaupoistaan, joiden joukossa on niin yksityisiä kuin ketjuliikkeitä. Pembridge Road -kadun varrella on hyvä valikoima kauppoja, jotka myyvät etenkin vaatteita moneen eri makuun. Portobello Road löytyykin kävelemällä pitkin Pembridge Roadia ja kääntymällä sen ensimmäisessä kulmauksessa vasempaan. Tässä kulmauksessa on parikin huomionarvoista muotiliikettä, joista saa uniikkeja trendivaatteita ja laukkuja.

Monipuoliset ruoat

Notting Hill on hyvä shoppailupaikka, mutta sinne kannattaa lähteä ihan vain syömään tai kahvillekin. Alue on varsinainen ruokapaikkojen paratiisi. Sieltä löytyy loistavia ruokia tarjoavia ravintoloita. Aasialaisen- ja kasvisruoan ystävälle löytyy hinta-laatusuhteeltaan kaupungin parhaita kojuja ja pieniä ravintoloita.

Trendikäästä gourmet ruokapaikkaa hakevalle on Notting Hillissä monia hyviä ravintoloita, joissa usein kuuluisuudetkin viihtyvät. Eräs parhaista on, jo vuosia suosiossa ollut, Electric Brassiere (191, Portobello Road). Hyviä ruokapaikkoja löytyy myös All Saints Road -kadun varrelta, joka on parin korttelin päässä Portobello Roadista ja Electric Brassieresta. Täällä kiitosta ovat saaneet etenkin Hurlingham (6-8, All Saints Road) ja Mas Cafe (6-8, All Saints Road).

Kevyiden ja edullisten ruokien ystävät löytävät perjantaisin ja lauantaisin Portobello Roadin kojuista varsin kohtuullisella hinnalla kaikenlaisia ruokia, joita voi markkinoihin tutustuessaan mutustella. Täällä kannattaa ehdottomasti myös istuutua kunnolliselle aterialle. Westway-moottoritien alapuolella on useitakin ravintoloita, joista saa hyvän valikoiman ruokia: Makan (270, Portobello Road), joka myy malesialaisia ruokia kasvisruokailijoita unohtamatta. Täältä löytyy myös tyypillisiä englantilaisia ruokia tarjoava kahvila ja meksikolainen ravintola. Näiden vieressä on yksi Notting Hillin parhaista falafel-pisteistä eli Falafel King (274, Portobello Road). Muutenkin matkalla Westwaylta kohti Golborne Roadia on muutama hyvä ruokapaikka.

Hyviä lounaspaikkoja

Itse Golborne Road on tutustumisen arvoinen lauantain markkinapäivinäkin, sillä näin pitkälle harvat turistit lähtevät. Täältä löytyy uskomattoman hyvä valikoima portugalilaisia kahviloita, joista saa aitoa galao-maitokahvia ja portugalilaisia leivonnaisia useastakin eri kahvilasta. Näistä laadukkain on Casa d’or (108, Golborne Road). Kadun varrella on lauantaisin kojuja, jotka myyvät eksoottisia ruokia kadulla syötäväksi. Sen marokkolaiset kaupat ja teehuoneet vievät aivan toisenlaiseen tunnelmaan kuin mihin Lontoossa on yleensä tottunut. Golborne Roadin varrella on myös lukuisia, eri puolilta maailmaa tulevia ruokia tarjoavia ravintoloita, joiden joukossa on espanjalaisiin tapaksiin ja muihin ruokiin erikoistunut Galacia (323, Portobello Road), ranskalainen ravintola La Sophia ja Maramia (48, Golborne Road), joka myy palestiinlaisia ruokia.

Notting Hill hiljenee iltaisin

Notting Hill on erinomainen paikka käydä kävelemässä, juoda kahvit, syödä kaikenlaisia ruokia ja tietenkin shoppailla, mutta myös iltaiseen aikaan siellä on tekemistä.

Yöelämältään Portobello Road ei ole mikään valtava vilkas katu, mutta sen varrella on varsin kirjava joukko paikkoja, joissa voi käydä tyypillisellä pubivierailulla. Aikaa voi myös viettää Notting Hillin trendikkämmissä baareissa drinkkiä siemaillen.

Kesäiltaisin Portobello Roadin ja Westbourne Groven kulmauksessa oleva pubi Earl of Lonsdale tarjoaa sisäpihallaan mukavan paikan istua iltaa. Pubin sisustus on entisöity siksi mitä se oli 1800-luvulla. Vierailunarvoinen paikka on myös Portobello Gold (95-97, Portobello Road), jossa Bill Clinton vieraili vuonna 2000 ja unohti maksaa laskunsa. Räväkämmille live-musiikki- tai tiskijukki-illoille Mau Mau (265, Portobello) on eksoottinen illanviettopaikka. Trendikkäälle drinkkihetkelle puitteet tarjoaa Trailer Happiness -kellaribaari (177, Portobello Road). Notting Hillin perinteisessä mutta aina uraauurtavassa ykkösklubissa Notting Hill Arts Clubissa (21, Notting Hill Gate) voi tanssia. Kannattaa kuitenkin saapuua ennen klo 20.00, jolloin ei ole sisäänpääsymaksua eikä joudu jonottomaan.

Karnevaalihumua

Niille, jotka mieluummin jättävät baarit väliin, Notting Hill tarjoaa iltaisin hyviä elokuvateattereita, joista etenkin Electric Cinema (191,Portobello Road) on unohtumaton paikka elokuvaelämykselle. Tämä entiseen loistoonsa viime vuosina kunnostettu elokuvateatteri on tunnettu nahkasohvistaan, joilla voi kahdestaan elokuvia katsellessaan juoda vaikka viiniä. Sen ohjelmisto näyttää sekä uusia, että vanhoja elokuvia. Maanantaisin siellä on vanhemmille ja vauvoille tarkoitettuja elokuvahetkiä. Notting Hill Gatelta löytyy vielä kaksi hyvää elokuvateatteria, Coronet Cinema  (103, Notting Hill Gate), jossa tiistaisin elokuvat maksavat vain 3,50 puntaa, ja Gate Cinema (87, Notting Hill Gate), jonka kaikkialta maailmasta tulevat elokuvat ja mukavat penkit ovat saaneet paljon kiitosta.

Elokuvissa on mukava käydä koska tahansa. Elokuvanystäville parasta aikaa Notting Hillissä on syyskuu, jolloin Portobello Film Festival on käynnissä. Värikkäitä paraateja ja katunäkymiä hakevalle paras ajankohta on elokuu, jonka viimeisenä viikonloppuna ylittämättömät Notting Hill Carnival -karnevaalit pidetään.

Lue lisää:
Notting Hillin kauppoja ja ravintoloita
Notting Hillin omat sivustot

X