Matkailu

Lontoon museot – Muotoilua, taidetta, historiaa ja tiedettä

2.12.2010 Teksti: Anna.fi

Lontoon museotLontoossa on paljon mielenkiintoista nähtävää, ja eräitä parhaita vierailupaikkoja ovat sen monipuoliset museot. Oli sitten kiinnostunut taiteesta, tieteestä, kirjallisuudesta tai muotoilusta, tarjoavat Lontoon museot aina jotakin uutta ja yllättävää.

Museoita on mitä erilaisimpia, monet ovat ilmaisia ja monissa voi nähdä huippuluokan taidetta tai kokea vaikkapa miltä ensimmäisen maailmansodan vallihaudassa tuntui olla taisteluiden aikana. Museoita on ympäri kaupungin, ja niissä vierailemalla voi samalla myös tutustua uuteen kaupunginosaan.

Taidemuseot – Taiteen helmet ilmaiseksi

National Portrait GalleryLontoon tunnetuimmat museot sijaitsevat Trafalgar Square –aukion laidalla, ja sekä National Gallery että National Portrait Gallery ovat ehdottomia, ilmaisia vierailupaikkoja. National Gallery on perinteinen taidemuseo, jonka suojissa on uskomaton kokoelma kaikkein suurimpien taiteilijoiden tauluja ja myös korkeatasoisia kiertäviä näyttelyitä – museo kuuluu maailman parhaisiin. Sen vieressä sijaitseva National Portrait Gallery puolestaan on hyvä vierailukohde niillekin, jotka eivät yleensä maalaustaiteesta välitä, sillä sieltä löytyy kaikenlaista taidetta ja myös tietoa Britannian kuuluisuuksista. Kuuluisien henkilöiden muoto- ja omakuvat on tehty kunkin ajan tyylien mukaisesti, ja näin uusimmat teokset edustavat yleensä potrettitaiteen uusimpia suuntauksia.

Tate Britain on hyvä vierailupaikka, mikäli haluaa tutustua Britannian maalaustaiteeseen. Maan suuret taiteilijat Stubbs, Turner ja Constable ovat tietenkin erityisen hyvin edustettuina, ja uuttakin taidetta siellä on melkoinen määrä. Kokoelmia pääsee ihailemaan ilmaiseksi mutta yleensä korkeatasoisiin erikoisnäyttelyihin on pääsymaksu.

Tate Modern, joka sijaitsee Thamesin rannalla, ei ole kovin perinteinen taidemuseo, mutta se tarjoaa nykytaiteen ystäville ehkä enemmän kuin mikään toinen museo maailmassa. Kokoelmiin voi tutustua ilmaiseksi, rakennuksessa on usein ilmaisia luentoja tai filmiesityksiä ja Taten maksulliset erikoisnäyttelyt ovat aina huippuluokkaa. Museon yhteydessä on myös korkeatasoinen ravintola ja hyvä kirjakauppa. Tatessa voi hyvin kuluttaa vaikka koko päivän, mutta viikonloppuisin ja koulujen lomien aikana siellä voi olla melkoinen tungos.

Tate Modern

Muotoilua ja tiedettä – Kätevä koko perheen museokolmikko

Victoria & AlbertSouth Kensington on mukava alue Länsi-Lontoossa, aivan Harrods-tavaratalon lähellä. Alueelle pääsee hyvin kulkemalla samannimiselle metroasemalle vaikkapa Piccadilly Circukselta, ja metroasemalta on maanalainen yhteys kolmeen museoon, jotka vetävät etenkin viikonloppuisin ja koulujen lomien aikaan melkoisen määrän ihmisiä ja etenkin lapsiperheitä puoleensa.

Victoria and Albert –museo on yksi Lontoon monipuolisimmista museoista, jonka suojista löytyy klassista taidetta, nykytaidetta, muotoilua, muodin historiaa, kuuluisien antiikin veistosten kopioita, taidetta ja tavaroita ympäri maailman ja erilaisia näyttelyitä, joihin toisin kuin kokoelmiin on yleensä erillinen pääsymaksu – mutta usein rakennuksessa on myös maksuttomia näyttelyitä. V&A-museossa kannattaa käydä useamman kerran, ja mikäli siihen haluaa tutustua kunnolla, kannattaa aikaa varata vähintään 3-4 tuntia.

Vieressä sijaitsevat Science Museum ja Natural History Museum ovat lapsiperheiden suosikkeja. Nämä havainnollistavat monia mielenkiintoisia asioita, ja niissä voi tutustua tieteen ihmeisiin interaktiivisesti ja usein innostavalla tavalla. Täällä voi kokea miltä tuntui olla japanilaisessa ruokakaupassa vuoden 1995 maanjäristyksen aikaan, ja luonnontieteellisen museon yhteydessä on myös 22 miljoonan eläinnäytteen sisällään pitävä Darwin Centre.

Yleismuseoita – Historian havinaa British Museumissa

Lontoossa on paljon museoita, joissa voi tutustua moneen eri asiaan yhdellä kerralla tai sitten oppia perinpohjaisesti jotain yhdestä aiheesta. Hyvä yleismuseo on British Museum, Lontoon museoista suosituin, sillä se tarjoaa kaikille jotakin. Paikan ravintolat ja kahvilat ovat hyviä, ja kenties mielenkiintoisin paikka on Reading Room –lukusali, jossa ovat tutkineet ja kirjoittaneet esimerkiksi Darwin, Lenin ja Marx.

British Museum

Museum of London on hyvä paikka tutustua Lontoon pitkään ja värikkääseen historiaan.Tähän pääsymaksuttomaan museoon on helpoin päästä kulkemalla ensin Barbicanin metroasemalle, mutta myös St. Paul –katedraali ja –metroasema ovat lähellä. Varsin kiintoisa on roomalaisaikoja esittelevä osasto, ja myös hiljattain remontoitu, Lontoon vuoden 1666 suurta tulipaloa esittelevä osasto on suosittu vierailupaikka.

Yksi parhaista museoista Lontoossa on Imperial War Museum (metro: Lambeth North). Tämä sodankäyntiin ja siihen liittyviin kauhuihin keskittyvä museo onnistuu havainnollistamaan kaikenlaista, kuten toisen maailmansodan pommisuojassa olemisen pommitusten aikaan. Museossa on huomattavat kokoelmat aseita ja sodankäyntiin liittyvää välineistöä, kuten saksalaisia V2-ohjuksia, torpeedoita ja tankkeja. Museoon ei ole pääsymaksua, mutta siellä on viikonloppuisin ja koulujen lomien aikaan melkoista tungosta.

National Maritime MuseumMerenkäyntiin liittyvät museot ovat usein monipuolisia, ja sellainen on ehdottomasti maailman suurin merenkäyntimuseo, National Maritime Museum, joka sijaitsee Greenwichin miellyttävässä kaupunginosassa. Museon sisältä löytyy Britannian laivastojen esittelyä, runsaasti interaktiivisia esityksiä ja ylipäätään kaikenlaista merenkulkuun liittyvää, joka kiinnostaa niin perheen pienimpiä kuin aikuisikin. Havainnollistavat esitykset ovat erityisen hyviä, sillä kukapa ei haluaisi kokea, miltä tuntui olla vaikkapa Atlantin valtameren ylittäneessä purjelaivassa 1800-luvulla. Museoon ei ole pääsymaksua, ja sen suuri koko antaa tilaa vaellella vaikka olisi vähän enemmänkin väkeä paikalla.

Perinteisen taiteen ystäville voidaan myös suositella samassa rakennuksessa olevaa Queen’s House –taidegalleriaa, johon ei siihenkään ole pääsymaksua. Greenwhichin alueella riittää melkoisesti nähtävää, siellä on hyviä shoppailu- ja ruokailumahdolisuuksia ja siellä kuluu helposti puolikin päivää.

Erikoismuseoita – Iltapäiväteelle Viuhkamuseoon

Lontoossa on paljon pieniä ja erikoisia museoita, jotka saattavat liittyä historiaan tai johonkin kaupungissa asuneeseen merkkihenkilöön. Charles Dickens yhdistetään usein Lontooseen, ja hänen nimeään kantava Dickens Museum (48 Doughty st, metro: Russell Square) on hyvä vierailupaikka kenelle tahansa Dickensiä lukeneelle. Talo on Dickensin monesta Lontoon asumuksesta ainoa jäljellä oleva, ja täällä hän kirjoitti monia tunnetuimpia teoksiaan, kuten Oliver Twistin. Nelikerroksisen museon pääsymaksu on viisi puntaa, ja se on toimittanut samaa virkaa jo vuodesta 1925 lähtien.

Händel on ehkä kuuluisin Lontoossa asuneista säveltäjistä, ja Handel House Museum (25 Brook street, metro: Bond street) on talo, jossa säveltäjä asui vuosina 1723-1759 eli kuolemaansa saakka. Händel sävelsi kuuluisimpia töitään täällä, ja talossa on usein konsertteja, joista saa tietoa museon verkkosivuilta. Huomionarvoinen seikka on myös se, että pari sataa vuotta myöhemmin naapurissa osoitteessa Brook Street 23 asui Jimi Hendrix.

Historiasta ja etenkin sisustuksen ja asumisen historiasta kiinnostuneiden kannattaa vierailla Geffrye Museumissa (136 Kingsland Road, metro: Old Street ja sieltä bussi 243). Tämä Itä-Lontoossa sijaitseva talo on entinen köyhäintalo 1700-luvulta, mutta nykyään sen huoneet on museoitu ja ne näyttävät, miten sisustus on muuttunut 1600-luvulta tähän päivään. Ensimmäiset huoneet ovat vuodelta 1630, ja huhtikuusta lokakuuhun peräpihan hienossa puutarhassa on myös yrttitarha. Museoon ei ole sisäänpääsymaksua.

Lontoo on muotoilun ystäville hyvä vierailupaikka, ja V&A-museon lisäksi kannattaa käydä Design Museumissa (28 Shad Thames, metro: Tower Hill). Talo esittelee perinpohjaisesti brittiläisen muotoilun historiaa ja nykypäivää, kokoelmien lisäksi siellä on vaihtuvia näyttelyjä ja täällä valitaan myös Britannian Designer of the Year. Museoon on melko kova pääsymaksu, mutta muotoilun ystävät eivät tätä pientä sijoitusta kadu.

Lontoossa on paljon erikoisia museoita, ja yksi erikoisimpia on Fan Museum eli viuhkojen historiaa valottava museo (12 Croom Hill, DLR: Cutty Shark), joka sijaitsee Greenwichissä. Museo on 1700-luvulta peräisin olevassa rakennuksessa, ja sen erikoisuus ovat käsin käytettävät viuhkat 1700-luvulta eteenpäin, ja niitä onkin kokoelmissa ympäri maailman. Viuhka-museossa voi käydä uudestaan aika ajoin, sillä kerrallaan sen valtavista kokoelmista on vain murto-osa esillä. Museossa on kokoelmaesittelyjen lisäksi kolme vaihtuvaa näyttelyä vuodessa. Museoon on muutaman punnan pääsymaksu, ja siellä voi nauttia tunnelmallisesta iltapäiväteehetkestä tiistaisin ja sunnuntaisin klo 15 alkaen.

Lontoon museot

Londonnet – Listaus Lontoon parhaista museoista (englanniksi)

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Lue myös

Suosittelemme