Matkailu

Löydä Tallinnan lähiöiden ravintolat ja putiikit – Kalamaja, Mustamäki, Nõmme ja Telliskivi

Teksti: Oili Urmas Kuvat: Peeter Langovits, Lauri Laan, Vallo Kruuser, Paul Kuimet ja Anu Vahtra/Tallinnan matkailutoimisto

Kun vanhankaupungin kadut on koluttu, lähde seikkailemaan 
Tallinnan lähiöihin. Niistä löytyy persoonallisia ravintoloita,
 designia ja pikkukaupungin tunnelmaa.

Kolm Sibulat -ravintolassa on hauskat sipulilamput. Kuva: Peeter Langovits
Kolm Sibulat -ravintolassa on hauskat sipulilamput. Kuva: Peeter Langovits

Istu pöytään Mustamäessä

Tuleeko Mustamäestä mieleesi piraattituotteita myyvä tori ja epämääräinen maine? Unohda ne, sillä Mustamäe on kohottanut julkisivuaan. Jos tykkäät syödä hyvin, varaa kunnolla aikaa ja istu pöytään ravintola Umamissa (Kadaka tee 141), joka on yllättävä keidas betonitalojen keskellä. Viehättävää puutaloa ympäröi vehreä puutarha. Aurinkoisella säällä voi nauttia lounaan tai päivällisen pihalla omenapuiden katveessa ja lopuksi juoda cocktailin ulkobaarissa. Sisätiloissa on kotoisa tunnelma, sillä rakennus on aiemmin ollut yksityisasunto.

Ravintola Umami, Tallinna
Umamissa pöydät katetaan myös puutarhaan. Kuva: Lauri Laan

Umamin johtoajatuksena on tarjota korkeatasoista lähiruokaa. Viinilistan lisäksi kannattaa katsoa myös erikoisoluiden valikoima. Ravintola ei ole mainostanut itseään, vaan sana on kiirinyt niin, että tallinnalaiset tulevat sinne kauempaakin syömään. Umamin omistajat Janno Lepik ja Kristjan Peäske pyörittävät myös vanhassakaupungissa sijaitsevaa Leib-ravintolaa, joka on poikkeamisen arvoinen paikka sekin.

Mustamäessä kannattaa käydä myös grillillä. Uulits (Kadaka tee 135A) tarjoaa hampurilaisia ja muita grilliruokia omatekoisen ketsupin ja majoneesin kera. Jos sinua kiinnostaa idän eksotiikka ja olet paistin ystävä, käy georgialaisessa ravintolassa Pirosmanissa (Üliõpilastee 1), jonka liharuoat ovat niittäneet paljon kehuja.

Italialaisen keittiön fanit suuntaavat kulkunsa Rucolaan (Ehitajate tee 114A), jonka pizzat paistetaan aidossa puilla lämpiävässä pizzauunissa. Kahvila-ravintola Lyon (Meistri 22) on saanut vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä, kuten jo nimestä voi päätellä. Lyonin leivonnaiset ovat kuuluisia.

Mustamäkeen pääsee keskustasta kymmenessä minuutissa taksilla. Matkalla voi poiketa Rocca al Maren hulppeassa ostoskeskuksessa (Paldiski mnt 102), jossa on 170 liikettä.

Nostalgiaa Nõmmessa

Jos pidät pikkukaupungin idyllistä, tutustu Nõmmeen (suomeksi Nummi). Nõmmessa kannattaa kulkea jalan ja katsella persoonallisia taloja. Kaupunginosassa asuu paljon taiteilijoita, muun muassa suomalaisillekin tuttu, naivistisia eläinaiheita käyttävä keramiikkataiteilija Helinä Tilk.

Nõmmesta löytyy myös Glehnin linna (Vana-Mustamäe tee 48), jonka saksalaisssyntyinen kartanonherra Nikolai von Glenh rakennutti vuonna 1886. Linnan ympärillä levittäytyy metsäinen puisto, jossa voi levähtää kävelyretken aikana.

Nõmmelaiset ovat ylpeitä toristaan (Turu plats 8), jossa myydään paikallisten tilojen tuotteita, muun muassa lihaa, hunajaa, vihanneksia ja erikoisempiakin yrttejä, kuten karhunlaukkaa, jota paikalliset käyvät keräämässä metsästä.

Asemaravintola Elsa (Jaama 18) huokuu vanhan ajan tunnelmaa. Sisustus on rakennettu huolella 1930-luvun henkiseksi: ruukkukasveja, valkoiset pöytäliinat, vanhat huonekalut. Elsan ruokalistakin koostuu perinteisistä kotiruoista.

Ravintola Elsa toimii rakennuksessa, joka oli ennen rautatieasema. Kuva: Vallo Kruuser
Ravintola Elsa toimii rakennuksessa, joka oli ennen rautatieasema. Kuva: Vallo Kruuser

Nõmmeen pääsee junalla noin kymmenessä minuutissa.

Ostoksille tehtaaseen

Kalamajassa majailevat Tallinnan trendikkäimmät asukkaat, baarit ja kaupat. Sinne pääsee kävellen satamasta. Kalamajan alue pääsi rapistumaan neuvostoaikana, mutta viime vuosina sitä on kunnostettu kiivaasti. Mutta edelleen rakennuksissa on rouheutta ja ajan patinaa.

Loomelinnak on täynnä putiikkeja. Kuva: Paul Kuimet
Loomelinnak on täynnä putiikkeja. Kuva: Paul Kuimet

Loomelinnak on vanha teollisuusalue, mutta älä anna rakennusten rujon ulkokuoren hämätä. Sisustus- ja design-putiikkeja on vieri vieressä. Koreja, lamppuja, koruja, lastenvaatteita – niissä riittää hypisteltävää. Viikonloppuisin siellä järjestetään suosittu kirpputori.

Eesti Disaini Majasta (Kalasadama 8) löytyy 80 virolaisen muotoilijan tuotteita. Valikoimissa on esimerkiksi vaatesuunnittelija Reet Ausin ylijäämäkankaista tehtyjä kekseliäitä vaatteita. Virolaiset suhtautuvat designiin rohkean ennakkoluulottomasti ja jopa huumorilla, mikä näkyy myös tuotteissa.

Eesti Disaini Maja myy persoonallisia tuotteita. Kuva: Peeter Langovits
Eesti Disaini Maja myy persoonallisia tuotteita. Kuva: Peeter Langovits

Ravintolataivas Telliskivessä

Ravintoloita on Telliskiven alueella yllin kyllin. Erittäin suosittu F-Hoone (Telliskivi 60 A) on trendikkään retrotyylinen ravintola, joka on entisen veturitehtaan tiloissa. Bistro Kukeke (Telliskivi 57) on virolaisen julkkiskokin Anni Arron ravintola, jonka listalla on konstailematonta ja sesongin raaka-aineista valmistettua ruokaa. Foody Allen (Telliskivi 60 A) on puolestaan Viron ensimmäinen katuruokaa tarjoava ravintola.

F-Hoone on erittäin suosittu ravintola, jossa kasvissyöjille on tarjolla oma menu. Kuva: Anu Vahtra/Tallinnan matkailutoimisto
F-Hoone on erittäin suosittu ravintola, jossa kasvissyöjille on tarjolla oma menu. Kuva: Anu Vahtra/Tallinnan matkailutoimisto

Lendav Taldrik -ravintolassa (Telliskivi 60 A) on rento tunnelma ja tarjolla on aasialaista ruokaa.

Lendav Taldrik -ravintolan nimi tarkoittaa suomeksi lentävää lautasta. Kuva: Paul Kuimet
Lendav Taldrik -ravintolan nimi tarkoittaa suomeksi lentävää lautasta. Kuva: Paul Kuimet

Kivi, Paber, Käärid -ravintolassa (Telliskivi 60 A) grillataan terassilla kesällä. Annokset valmistetaan virolaisista luomutuotteista ja lähitilojen antimista. Huomionarvoista on, että listalla ei ole gluteenia sisältäviä viljatuotteita.

Oluthifistelijöiden paikka on Pudel Baar, (Telliskivi 60 A) jonka valikoimissa on muutakin kuin Sakua ja A. Le Coqia. Olutlista on hämmästyttävän laaja. Täällä voi maistella sekä Viron että muun maailman pienpanimoiden oluita.

Jos pidät oluesta, piipahda Pudel Baarissa. Kuva: Paul Kuimet
Jos pidät oluesta, piipahda Pudel Baarissa. Kuva: Paul Kuimet

Viinin ystävien baari on puolestaan Pokaal (Telliskivi 
60 A), jossa järjestään viinibuffet joka lauantai.

Lue myös:

Tallinnan parhaat ravintolat – lue paikallisten suomalaisnaisten vinkit!
Trendien ja tarinoiden Tallinna

Anna 23/2015

X