Matkailu

Lucca – Tunnelmallinen kaupunki muurien sisällä

Teksti: Birgitte Kankaro Kuvat: Birgitte Kankaro

LuccaMiltä tuntuisi ihailla historiallista vanhaa kaupunkia sitä ympäröiviltä muureilta? Katsella auringonlaskua, jonka valo heijastuu kauempana oleville kukkuloille ja Apenniini-vuorille. Ihmetellä alapuolelle levittäytyvää kaupunkia, sen kapeita katuja ja kujia. Käydä kahvilla samassa kahvilassa, jossa myös Giacomo Puccini kävi. Kaikki tämä on mahdollista Luccan kaupungissa.

Lucca sijaitsee Toscanan maakunnassa, Serchio-joen rannalla. Sanotaan, että Lucca on yksi parhaiten pidetyistä salaisuuksista. Turistit ovat sen kyllä löytäneet mutta eivät läheskään niin sankoin joukoin kuin lähellä olevat Firenzen ja Pisan.

Lucca on 80 000 asukkaan kaupunki joka on säilyttänyt alkuperäisen kauneutensa. Kaupunki on kokonaan muurien ympäröimä. Se on harvinaisuus jopa Italiassa, missä näitä muureilla suojeltuja kaupunkeja on ollut useita. Monet vanhat kaupungit ovat tosin laajentumisen takia hävittäneet osan muureistansa. Onneksi näin ei ole käynyt Luccassa, missä muurit todella antavat kaupungille keskiaikaista tunnelmaa. Muurit rakennettiin kaupungin suojaksi 1500–1600 -luvulla. Luccan tekee ainutlaatuiseksi upea mahdollisuus kävellä tai pyöräillä kaupunkia ympäröivien muurien päällä. Paikalliset käyvät ulkoiluttamassa koiriaan ja lenkkeilemässä siellä.

Etruskien kerrotaan perustaneen kaupungin, mutta varmaa on, että kaupunki oli Rooman aikaan tärkeä kauttakulkupaikka. Luccan kaupungissa voi kokea sekä keskiajan että renessanssin tunnelmaa.

LuccaRoomalaisten rakentama tori Piazza ”Anfiteatro” oli alkuperältään teatteri mutta toria pidettiin myös kansalaisten keskustelu- ja kokoontumispaikkana. Myöhemmin torilla oli muun muassa suolavarastoja. Arkkitehti Lorenzo Nottolini uudisti piazzan 1830 ja säilytti sen alkuperäisen elliptisen muodon. Erikoisen mallinen tori toimii kesäisin myös oopperaesitysten näyttämönä. Sen monien kahviloiden terasseilla voi ihailla torin muotoa, rakennusten kauneutta tai seurata muuten vain kaupungin rentoa tunnelmaa. Piazzan sisälle johtaa neljä porttia.

Luccan kaupungissa on sata kirkkoa ja ainakin yhtä monta kirkon tornia. Näistä kannattaa käydä ainakin kolmessa; cattedrale di San Martino, chiesa di San Michele in foro, basilica di San Frediano.

Kaupunkilaiset liikkuvat paikasta toiseen kätevästi pyöräillen. Kaupungissa voi vuokrata pyörän mikä on hyvä tapa tutustua alueeseen. Monissa hotelleissa on turisteille tarkoitettuja pyöriä. Lähes autottomassa keskustassa ja kapeilla kujilla pyöräily on hauska tapa liikkua. Pyöriä onkin joka puolella, joten niitä kannattaa myös varoa. Lisäksi parkkipaikan löytäminen voi olla hankalaa.

Luccan kaupungissa on useita kahviloita ja baareja, joissa voi nauttia aperitiivit. Kävellessä löytää mitä ihanimpia liikkeitä tai muuta nähtävää. Luccassa kannattaa myös muistaa kohottaa katsettaan ylös päin, jotta näkisi Guinigi Tower -tornin, jonka päällä kasvaa puita.

Lucca

Luccan ympäristöalueet tarjoavat myös paljon nähtävää ja koettavaa. Luccan ympäristössä on yli 300 villaa, jotka kuuluvat kaupungin ehdottomaan aarteistoon. Rikkaat luccalaiset kauppiaat käyttivät aikoinaan näitä kesähuviloita edustustiloina. Villoihin rakennettiin sitruunapuutarhoja, kukkatarhoja ja näyttäviä suihkulähteitä. Monissa villoissa myös kasvatettiin silkkitoukkia, joista tehtiin upeita silkkikankaita. Tänä päivänä monet näistä kauniista rakennuksista ovat hotellikäytössä. Viinitietouttaan voi myös lisätä ajamalla Colli Lucchesi -nimistä viinitietä pitkin ja vierailla mielenkiintoisilla viinitiloilla.

Matkustaminen

Lähin lentokenttä on Galilei di Pisa 20 kilometrin päässä. Vaihtoehtoisesti voi lentää Firenzeen, mistä pääsee junalla Luccaan. Lentää voi myös Milanoon ja tulla sieltä junalla. Tämä on tosin hieman pidempi ja hankalampi vaihtoehto.

Lucca

Nähtävää Luccassa

Palazzo Ducale, Cortile Carrara, 1 Herttuan palatsi
Museo del Fumetto, piazza Romano, 4 Sarjakuvamuseo
Viinitie Viinitilojen osoitteita ja reittejä (italiaksi)
Giacomo Puccini Festival Tietoa Luccan kulttuuritapahtumista

Majoitus

Ilaria Neljän tähden hotelli keskustassa. Käy myös businessmatkailuun. Hotellista voi lainata turistioppaita ja pyöriä kaupungilla ajeluun.
Palazzo Busdraghi Historiallinen palatsi, jossa 7 huoneen hotelli. Ainutlaatuinen sijainti ja elämys.
Piccolo Hotel Puccini Lähellä Puccinin kotitaloa sijaitseva pieni tunnelmallinen hotelli.
Lucca

Ravintolat

Buca di S. Antonio via della Cervia 3 1782 asti toiminut historiallinen ravintola. Tyypillisiä luccalaisia ruokia.
Ristorante Trattoria Canuleia via Canuleia 14 Pieni tunnelmallinen ravintola tarjoaa luccalaisia ruokia uusin ottein. Anfiteatterin lähellä.
Mara Meo useampi toimipiste Rento monimuotoinen ruokapaikka. Voit myös pistäytyä oluella tai viinilasillisella.
Caffe di Simo Via Fillungo 58 Historiallinen kahvila, Puccinin kantapaikka.
Giulio in Pelleria Via Pelleria Luccalaisten suosima paikka, jossa täytyy ehdottomasti syödä Zuppa di Farro –keittoa.
Pasticceria Taddeucci piazza San Michele 34 Vuodesta 1881 toiminut perinteinen leipomo, saman perheen johtamana nyt jo viidennessä polvessa. Liikkeestä kannattaa ostaa mukaan Buccellato-leivos joka on eräänlainen leivän ja kuivakakun sekoitus.

Lue lisää:
Kaupungin viralliset turistisivut (italiaksi ja englanniksi)
Tietoa luccalaisista huviloista

X