Matkailu

Lund – Edullinen opiskelijakaupunki

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

LundLundin kaupunki Skånessa, vartin matkan päässä Malmöstä, on tullut tutuksi vuonna 1666 perustetusta yliopistostaan. Tämä viehättävä 100 000 asukkaan kaupunki on ehdoton päiväretkikohde Kööpenhaminassa, Malmössä tai Ystadissa vieraileville, ja sen nähtävyydet ja kaupunkikuva houkuttelevat monia tätä pidempäänkin oleskeluun.

Lund on parhammillaan kesäiseen aikaan, joskin säät ovat koko vuoden kotimaata leudompia. Matkakohteeksi se sopii erityisen hyvin perheille ja pariskunnille, mutta myös nuoret ja omatoimimatkailijat pitävät kaupungin sivistyneestä ja särmikkäästä ilmapiiristä.

Matkustaminen Lundiin

Lundiin ei tällä hetkellä tehdä järjestettyjä matkoja, mutta paikalle on helppo päästä omatoimisesti. SAS lentää välilaskun kautta Malmöön, ja Helsingistä voi myös lentää usealla eri lentoyhtiöllä Kööpenhaminaan, mistä on helppo päästä Lundiin. Lisätietoa lennoista saa myös Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Kööpenhaminan Kastrup-lentokentältä on helppo siirtyä Malmöön 20 minuutin välein lähtevillä junilla. Malmöön matka kestää 24 minuttia ja maksaa reilut 10 euroa suuntaansa. Kööpenhaminan päärautatieasemalta kulkee junia vähintään tunnin välein Malmöön, ja tämä puolen tunnin matka maksaa noin 10 euroa suuntaansa – osa junista kulkee Lundin kautta. Edullisempi on linja-auto, joka maksaa noin puolet tästä mutta joka matkaa kaupunkien väliä tunnin ajan. Myös Kööpenhaminan kentältä on junaa edullisempia bussikuljetuksia Malmön päärautatieasemalle, mistä pääsee vartissa junalla tai bussilla Lundiin.

Lundiin pääsee Suomesta tietysti myös kulkemalla laivalla ensin Tukholmaan ja sieltä junalla tai bussilla Skåneen. Lauttamatkoja voi varata matkatoimistoista ja suoraan Viking Lineltä tai Silja Lineltä. Laivat lähtevät alkuillasta Helsingin ja Turun satamista ja ovat perillä aamulla klo 7.00 ja 9.00 välisenä aikana. Turusta on mahdollista myös siirtyä Tukholmaan päivälaivalla, mikä on edullisin vaihtoehto matkata lahden yli.

Tukholman ja Lundin väliä kulkee kymmenkunta X2000-junaa päivittäin, ja myös linja-autoja kulkee Malmön ja Tukholman välillä useita päivittäin. Matka-aikaa kertyy sen verran, että yöjuna tai –bussi on mukava tapa siirtyä kaupunkista toiseen. Sekä junat että bussit ovat yleensä sitä edullisempia mitä aiemmin matkan alkamista ne varaa, ja usein intenetistä varattuna matkat ovat kaikkein edullisimpia.

Etenkin linja-autolla Tanskasta tai muualta Ruotsista tullessa Lundiin pääsee parhaiten Malmön kautta. Sekä SJ että paikallisjunat kulkevat vartissa reilun kolmen euron hintaan Malmöstä Lundiin. Bussit lähtevät rautatieaseman ulkopuolelta sekä Malmöstä että Lundista. Mikäli haluaa matkustella Skånessa tai Öresundin alueella enemmänkin, kannattaa rautatieaseman paikallislippupisteistä tiedustella päiväkorteista ja muista normaalia matkustamista edullisemmista vaihtoehdoista.

Ruotsin rautateiden verkkosivut
Ruotsin kattavimman bussiyhtiön verkkosivut

Liikkuminen Lundissa

LundSturup-lentokentältä pääsee Flygbussar-lentokenttäbusseilla 35 minuutissa Lundin keskustaan 100 kruunun hinnalla suuntaansa ja 179 kruunulla pääsee edestakaisin. Aikatauluja voi tarkastella ja lippuja ostella internetin välityksellä. Taksimatka Lundiin on yleensä kiinteä 395 kruunua eli noin 40 euroa.

Lund on pieni kaupunki, jossa turistilla on bussille vähän käyttöä. Skånetrafikenin bussit kuitenkin kulkevat niin paikallisesti kuin koko Skånen alueellakin, ja niillä pääsee edullisesti kaikkialle kaupungin alueella ja lähikaupunkeihin, kuten Ystadiin tai Malmöön.

Lundissa on kätevä liikkua pyörällä. Polkupyöriä vuokrataan Lundahoj-liikkeessä, joka sijaitsee vain 200 metrin päässä rautatieasemasta ja sen yhteydessä olevasta hostelista.

Tietoa Skånen joukkoliikenteestä

Majoitus

Monet Lundissa vierailevista ovat vain päivämatkalla, sillä Malmön yöpymismahdollisuudet ovat huippuluokkaa, mutta niin haluavat voivat helposti löytää hyvän, kohtuuhintaisen majapaikan tästä 100 000 asukkaan opiskelijakaupungista.

Lundin hostel eli Tåget on erikoinen, sillä hostel sijaitsee vanhoissa, täysin modernisoiduissa junavaunuissa. Yhdessä osastossa nukkuu kolme ihmistä, mutta kaksi yhdessä matkustavaa saa aina oman huoneen. Varsinaisista hotelleista yksi vaihtoehto on Hotel Djingis Khan, jossa yöpyminen on viikonloppuisin edullisempaa. Kahden hengen huoneen saa edullisimmillaan reilulla 100 eurolla ja reilulla 500 eurolla yöpyä viikon, aamiainen ja siivous mukaan luettuina. Luksusta hakeville Grand Hotel vuodelta 1899 on tyylikäs valinta.

Tietoa Lundin hotelleista ja on-line varaus (englanniksi)
Edullisia vaihtoehtoja ilman varausmaksua (englanniksi)
Edullisia hostelli vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Hyviä ruokia Etelä-Ruotsissa ovat kalaruoat, kuten graavattu lohi, joka etenkin kesällä tarjoillaan uusien perunoiden ja sinappikastikkeen kera. Muut kuin ruotsalaiset ruoat ovat keskustan ravintoloissa melko tavallisia, ja etenkin aasialaiset ravintolat ovat usein edullisia ja maukkaita ruokailupaikkoja. Kasvisruokailijat löytävät kaupungista helposti hyviä aterioita, etenkin aasialaisista ravintoloista ja kebab-paikoista, ja kaupungissa on myös kasvisruokaravintoloita.

Hyvän edullisen ateriointimahdollisuuden tarjoaa ns. Dagens rätt eli päivän ateria, joka on pääruoan, salaatin, ruokajuoman ja kahvin tai teen sisältävä ateriakokonaisuus. Nämä lounasaikaan (arkisin noin klo 11-15) tarjottavat ateriat ovat yleensä joko ruotsalaisia ruokia tai sitten Välimeren herkkuja, kuten salaatteja ja pasta-annoksia.

Lund

Kasvisruokailijat ja muut erityisruokavalioita noudattavat otetaan Ruotsin ravintoloissa tietenkin huomioon. Laktoosittomia ja lihattomia ruokia on tarjolla yleensä missä tahansa, ja myös pelkästään kasvisruokia tarjoavia ravintoloita kaupungissa on myös. Edullinen Govindas (Bredgatan 28) sopii vegaaneillekin, ja edullisia lihattomia ja myös liharuokia on tarjolla etenkin Mårtenstorgetin laidalla sijaisevassa kauppahallissa moneen makuun.

Lundissa on tavallista 100 000 asukkaan kaupunkia paremmat ruokailumahdollisuudet, ja suuri määrä ruokapaikkoja löytyy Mårtenstorget-torin lisäksi läheltä rautatie- ja linja-autoasemaa ja yliopiston rakennusten lähettyviltä. Kahvilat ovat myös varteen otettavia ruokailupaikkoja etenkin lounasaikaan, ja monet ovat opiskelijoiden kukkaroille kelvollisia. Hienojakin ravintoloita Lundista löytyy, kuten myös hyvä määrä kiinalaisia ja muita aasialaisia ruokapaikkoja. Miltei joka ravintolalla Lundin keskustassa on hyviä, edullisia lounastarjouksia.

Yksi Lundin parhaista ravintoloista on Bantorget 9, joka samassa osoitteessa myy etenkin hyviä kalaruokia ja myös viinilista on gourmet-ihmisten mieleen. Toinen hieno illallispaikka on Grand Hotelin ravintola (Bantorget 1), jonka ruokalista on huolella laadittu. Lund Menu –kokonaisuudessa pääsee maistamaan kunkin vuodenajan parhaita paikallisia herkkuja, viinilista on kattava, ruoat aina korkeatasoisia ja kasvisruokalijoita silmällä pitäen loihditaan mitä maukkaimpia annoksia.

Hyvä kahvila ja edullinen lounaspaikka on Ebbas Skafferi (Bytaregatan 5), ja toinen vastaava kahvila-lounaspaikka on opiskelijoiden suosiossa oleva, aivan yliopiston päärakennuksien vieressä sijaitseva Cafe Ariman (Kungsgatan 2B).

Guston lista Lundin ravintoloita (englanniksi)

Nähtävyydet

LundLund on nähtävyyksiensä puolesta yksi Pohjoismaiden parhaita pikkukaupunkeja, ja suurena yliopistokaupunkina siellä myös sattuu ja tapahtuu normaalia enemmän. Lundin vuonna 1666 perustettu yliopisto tuo kaupunkiin samanlaista sivistynyttä tunnelmaa kuin yliopistot vaikkapa Englannin Oxfordissa tai Tukholman lähellä Uppsalassa. Sen rakennukset ja kirjasto suurella Lundagård-puistoalueella on mukava katsastaa, ja yliopiston rakennukset tulevat kyllä tutuiksi muitakin nähtävyyksiä kolutessa.

Yliopiston rakennusten vieressä sijaitsee Lundin upea katedraali, jonka vieressä puolestaan sijaitsevat katedraalin vaiheista kertova Domkyrkomuseet sekä sen yhteydessä oleva Historiska Museet, joka nimensä mukaan keskittyy alueen historiaan. Näistä vähän matkan päässä sijaitsee Drotten kyrkoruin (Kattesund 6), mikä on 1000-luvulta peräisin olevan kirkon raunio ja sen yhteydessä on myös museo, joka kertoo paitsi kirkon myös Lundin historiasta.

Yliopiston rakennusten vieressä sijaitsee myös muita nähtävyyksiä, sillä Kasvitieteellinen puutarha on mielenkiintoinen vierailupaikka, ja samalla voi tutustua vanhojen talojen kortteleihin, joiden kaduilla on mukava kävellä ja etenkin kesällä ihailla kukkaistutuksia ja muita silmiä hiveleviä yksityiskohtia. Lähistöltä löytyy myös ehkä Lundin paras nähtävyys, Kulturen-ulkoilmamuseo, joka on Skånen suurin museo ja maailman toiseksi vanhin ulkoilmamuseo. Alueelta löytyy 40 taloa, jotka kertovat eri aikakausien elämäntavoista, aina 1940-luvulle saakka. Mitään pääsymaksua ei vaadita, ja alueella tulee helposti kulutettua pari tuntia. Etenkin lapset viihtyvät täällä hyvin, mutta taloista ja niissä eläneiden ihmisten vaiheista kertovat tekstit ovat vain ruotsiksi ja englanniksi. Kulturen-museon alueella on myös hyvä kahvila-ravintola, jonka terassi on varsin lapsiystävällinen ja jossa kesäisin on mukava syödä lounas tai juoda iltapäiväkahvit.

Lund

Lisää Lundin nähtävyyksistä Lonely Planet –oppaan sivuilta (englanniksi)

Shoppailu

LundLund on pieni kaupunki ja harva lähtee sinne shoppailemaan, mutta siellä on hyvä määrä putiikkeja ja muita shoppailumahdollisuuksia jos jotain tekee mieli ostaa. Kaupungin kadut ovat hyviä käsitöille, koristeille ja vaatteille, ja kaupungissa on myös tavarataloja ja ostoskeskuksia, joista kotimaan hinnoilla löytyy miltei mitä tahansa. Saluhallen-kauppahalli ja sen vieressä sijaitseva tori ovat tietenkin hyviä shoppailupaikkoja elintarvikkeille. Enemmän shoppailumahdollisuuksia ja ehkä parempia tarjouksiakin löytyy vartin matkan päässä Malmöstä.

Yöelämä

Opiskelijakaupunkina Lundissa on vilkas yöelämä, ja erityisen paljon siellä on live-musiikkiesityksiä ja muuta ohjelmaa etenkin viikonloppuiltaisin. Kello 22 jälkeen &Bar (Mårtenstorget 9) kauppahallin lähellä heittäytyy vapaalle, ruoan valmistus lopetetaan, cocktail-listat kaivetaan esiin ja tiskijukat ilmestyvät soittamaan musiikkia, joka vaihtelee hiphopista houseen ja souliin, kello 02 asti torstaista lauantaisin. Kaupungissa on myös jonkin verran ylihintainen Old Bull –englantilaispubi (Bantorget 2), ja tämän vieressä on paljon muitakin illanviettopaikkoja. Edullisempia hengailupaikkoja kaupungissa löytyy läheltä yliopistoa, ja etenkin Stortorget-aukion lähettyvillä on erilaisia baareja. Cafe Ariman (Kungsgatan 2 B) on sekin varteen otettava illaviettopaikka, sillä olut virtaa ja musiikki soi, opiskelijoiden parannellessa illan pimetessä maailmaa.

Lundissa on paljon erilaisia tapahtumia, konsertteja ja muita erityistilaisuuksia. Mejeriet (Stora Södergatan 64) on hyvä illanviettopaikka, sillä sieltä löytyy taidetta ja usein myös kevyen musiikin konsertteja – verkkosivut kertovat mitä paikassa tapahtuu. Teatteria Lundissa voi seurata Lunds Stadsteater –kaupunginteatterissa (Kiliansgatan 13) ja Lunds Teaterförening –teatteriyhdistyksessä. Korkeatasoisia taide- ja muita elokuvia voi katsella Kino-elokuvateatterissa (Kyrkogatan 3). Filmstaden (Västra Mårtensgatan 12) puolestaan näyttää suosituimpia elokuvia.

Lund

Tapahtumia

Lundin elokuvafestivaalit syys-lokakuun vaihteessa. Reilun viikon ajan huippuluokan nykyelokuvaa ja useasti myös maailmanluokan elokuvien ensi-iltoja festareiden yhteydessä.

Lue lisää:
Lundin kaupungin matkailusivut (englanniksi)
Matkailusivut Skåneen (englanniksi)

X