Matkailu

Luxemburg on sadunomainen

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

LuxemburgEuroopan ytimessä sijaitseva Luxemburg on maailman vaurain valtio ja tullut tunnetuksi rahan keskuksena. Kesäiseen aikaan se on myös miljoonien matkalaisten sadunomainen matkakohde, josta löytyy linnoja, taianomaisia metsäalueita, Moselin viinilaakso ja roppakaupalla kyliä, joissa aika tuntuu pysähtyneen miellyttävään menneisyyteen.

Luxemburg on sopiva matkakohde kenelle tahansa, joka haluaa epätavalliselle omatoimilomalle. Edullinen bensa ja halpa, koko maan kattava päivälippu tekevät siitä hyvän matkakohteen vaikkapa lapsiperheille, ja luonnon parissa viihtyvät ovat sen pyöräily- ja patikointimaastoissa kuin paratiisissa ikään. Tämän lisäksi ystävälliset ja avuliaat ihmiset, huippuluokan palvelut ja kaiken toimivuus tekevät matkasta Luxemburgiin mieleenpainuvan.

Kulkuyhteydet Suomesta

Luxemburgiin ei tällä hetkellä tehdä järjestettyjä matkoja, mutta omatoimisesti sinne pääsee helposti lentämällä Frankfurtin Hahnin kentälle Tampereelta Ryanairin koneella. Kentältä on alle kahden tunnin matka Luxemburgin pääkaupunkiin.
Tietoa bussiyhteyksistä

Luxemburgiin lentää monia kansainvälisiä lentoyhtiöitä, ja Helsingistä pääsee sinne lentäen kiertoteiden kautta nopeimmillaan vähän alle viidessä tunnissa. Lentoja on paras katsella Ebookersin ja Poptravelin suomenkielisiltä sivuilta.

Brysselistä on helppo ja edullinen päästä Luxemburgin pääkaupunkiin junalla alle kolmessa tunnissa. Edestakainen lippu maksaa 41 euroa, yhdensuuntainen 21 euroa. Pariisista matka kestää nelisen tuntia ja on vähän kalliimpi. Saksan puolella Trierin kaupunki lentokenttineen on 40 minuutin matkan päässä, ja Eurolines-busseilla www.eurolines.com pääsee melko edullisesti Euroopan monesta kolkasta Luxemburg Cityyn.

Liikkuminen Luxembourgissa

BussejaLuxemburgin pääkaupungin – joka yleensä tunnetaan nimellä Luxembourg City tai Ville de Luxembourg – lentokentältä on vain kuusi kilometriä keskustaan, ja bussi kulkee matkan vartin välein. Pääkaupungissa eivät etäisyydet ole pitkiä, onhan kaupungissa vain noin 100 000 vakituista asukasta, mutta mikäli haluaa käyttää erinomaista bussiverkostoa hyväkseen, on rautatieaseman edessä päälinja-autoasema, ja kaupungissa on myös yöbusseja.

Luxemburg on hyvin pieni maa, ja siellä liikkuminen on edullista. Etukäteen ostettu yhden matkan lippu maksaa 1.50 euroa ja sitä voi käyttää junissa, busseissa ja paikallisliikenteen busseissa kahden tunnin ajan. Etukäteen ostettu päivälippu (Billet Réseau) maksaa neljä euroa, ja sillä voi matkustaa leimaamisajankohdasta aina seuraavaan aamuun kello kahdeksaan asti kaikilla liikennevälineillä. Yhteydet pientenkin kylien välillä ovat hyviä aina noin iltakymmeneen asti, ja huippuluokan busseista on mukava katsella maan kauniita maisemia.

Tietoa Luxemburgin julkisesta liikenteestä ranskaksi, englanniksi ja saksaksi.

Majoittuminen

Luxemburgin pääkaupungista löytyy tietenkin paljon kalliita yöpymisvaihtoehtoja, ja mikäli pieni budjetti ei ole esteenä, on kaikissa maan kylissä ja kaupungeissa hyvälaatuisia mutta hintavia yöpymismahdollisuuksia. Luxembourg Cityn turistitoimisto (Place Guillaume II) tarjoaa ilmaisen varauspalvelun niin hotelleihin kuin myös bead & breakfast -paikkoihin, retkeilymajoihin ja maatiloille. Leirintäalueita maassa on paljon, ja ne on jaettu kolmeen luokkaan.
Tarkempaa tietoa useammallakin kielellä maan leirintämahdollisuuksista

Maan virallinen hostelliverkosto on loistava ja edullinen tapa viettää yönsä mukavasti ja turvallisesti. Kesäiseen aikaan ja muulloinkin kannattaa huomata, että kuten muuallakin Keski-Euroopassa, valtavat kouluisryhmät saattavat yhtäkkiä tukkia kokonaisen hostelin, ja näin kannattaa aina varmistaa pedin saatavuus etukäteen. Myös joidenkin varausjärjestelmien kautta löytyy joskus edullisia yöpymismahdollisuuksia myös Luxemburgista.

Ruoka ja ravintolat

TerassiLuxemburgin ruoat ovat saaneet vaikutteensa saksalaisesta ja ranskalaisesta keittiöstä. Maan tyypillisimmät ruoat ovat yleensä saksalaista perua, mutta suuri osa ravintoloista on ranskalaistyyppisiä, erityisesti pääkaupungissa.

Maan ruoat ovat lihavoittoisia, ja erityisesti riista, sianliha ja kalaruoat ovat suosittuja. Monet pitävät maan kansallisruokana annosta nimeltään judd mat gaardebounen, joka on savustettua sianlihaa kermapohjaisessa kastikkeessa perunoiden ja papujen kanssa. Muita suosikkeja ovat ferkelsrippchen (grillikylki), liewekniddelen mat sauerkraut (maksalihapullia hapankaalin kanssa) traipen (verimakkara) ja kachkeis (lämmin juusto).

Maan ravintolat tarjoavat yksinomaan saksalais- ja ranskalaisvaikutteisia ruokia muualla kuin maan pääkaupungissa, jossa on erityisen hyviä italialaisia ravintoloita mutta myös kohtalainen valikoima muitakin maailmankeittiön ruokia. Luxembourg Cityn kallein ateriointipaikka on Grand Rue -katu, mutta yhtä hyviä ja paljon edullisempia paikkoja löytyy sivukaduilta. Place d’Armes -aukion terassit ovat lämpimään aikaan suosittuja, ja myös hampurilaisravintoloiden ystävät löytävät täältä mm. ravintolan, joka kuuluu Quick-ketjuun, joka on Belgian ja Luxembourgin vastaus McDonaldsille. Kasvisruokailijat ovat Luxemburgissa miltei yksinomaan supermarkettien suhteellisen edullisten ruokien varassa, mutta maasta löytyy nykyään paljon entistä parempi valikoima kasvisravintoloita ja terveyskauppoja.
Lisää tietoa

Nähtävyydet

Luxembourg City

Place Guillaume IILuxemburgin pääkaupunki on vauras ja seesteinen kaupunki, josta löytyy runsaasti nähtävää. Turisteja on paikalla kesäiseen aikaan paljon, mutta monet ovat kaupungissa vain päiväretkellä ja illalla kaupunki on melko unelias. Place d’Armes -aukion lähellä on Musée National d’Histoire et d’Art -museo, joka on maan päämuseo ja josta löytyy taidetta, esineistöä ja linnakkeiden pienoismalleja aina 1200-luvulta lähtien.

Lähellä sijaitseva Bock Casemates on verkko maanalaisia tunneleita, jotka espanjalaiset aikoinaan rakensivat ja joiden joukossa aikoinaan oli mm. leipomoita ja teurastomoita. Kauniiseen Grund-kaupunginosaan on loistavat näkymät Chemin de la Corniche -kadulta, jolta on helppo kävellä kaupungin toiseen merkittävään museoon, Musée d’Histoire de la Ville de Luxembourg.

Palatsien ystävät käväisevät maurilaistyylisessä Palais Grand-Ducalissa, joka rakennettiin vuonna 1570. Kirkoista merkittävimpiä on Cathédrale Notre Dame, jonka suojista löytyy merkittävä Neitsyt-patsas. Taiteen ystävät suuntaavat Am Tunnel -galleriaan, joka on maan alla ja esittelee sekä nykytaidetta että Luxemburgissa syntyneen valokuvaajan Edward Steichenin töitä.

Echternach

Tämä muinainen kaupunki on nykyään 5000 asukkaan koti Sure-joen varrella. Siellä voi paitsi katsella nähtävyyksiä myös patikoida Müllerthalin upeissa metsissä ja muuten viettää aikaa Luxemburgin kauniissa ja puhtaassa luonnossa. Itse kaupungissa ei ole paljon nähtävää, mutta sen kaduilla on mukava kävellä ja käynti maan tärkeimmässä uskonnollisessa rakennuksessa, Basilika St. Willibrordissa kuuluu asiaan.

Patikoimaan pääsee parhaiten kaupungin linja-autoaseman vierestä, ja monet pitävät B-polkua parhaana erityisesti maisemien takia. Matkaa on kuusi kilometriä ja kahden ja puolen tunnin aikana näkee jylhää luontoa ja sen sadunomaisissa maisemissa liikkuu myös arkoja kettuja ja hirviä.

Moselin laakso

Vain tunnin matkan päästä pääkaupungista sijaitseva laakso on eräs Euroopan pienimmistä viinialueista. Kymmenkunta kylää ja kaupunkia sijaitsevat ns. viinitien (Route du Vin) varrella, Schengenistä aina alueen pääkaupunkiin, Grevenmacheriin. Monet viinikellarit (caves) tarjoavat kierroksia ja maistiaisia, mitkä ovatkin alueen vetonaula. Yksi parhaista lienee St Martin puolentoista kilometrin päästä Remichin kylästä. Sen viinikellarit ovat maanalaisten luolien seassa.

ViandenPaikallinen viini on tunnetusti usein kuplivaa, ja yksi suurimmista tuottajista on Caves Bernard-Massard, joka tuottaa neljä miljoonaa pulloa kuohuviiniä vuodessa ja jonka tilat antavat näkymän huippuluokan viinikellariin.

Vianden

Tunnin matkan päässä pääkaupungista sijaitseva Vianden on yksi maan suurimpia turistikohteita kesäiseen aikaan. Tämä viehättävä kylä, jossa Victor Hugo viihtyi muutaman kuukauden maanpakolaisena 1870-luvulla, on hyvä paikka tutustua maan kylien elämään. Siellä on riittävästi nähtävää päiväksi pariksi ja lisäksi sieltä on helppo tehdä matkoja läheisiin kyliin. Kylän chateau, eli linna, hallitsee maisemia, ja sinne pääsee muutaman euron maksua vastaan.

DiekirchParhaat maisemavalokuvat räpsästään télésiège-hissin kyydistä, joka lähtee Rue Victor Hugon loppupäästä joen varrelta. Joen varrella on myös turisti-info, josta saa kaiken mahdollisen tiedon alueesta, ja sitä vastapäätä sijaitsee Victor Hugon talo (Maison de Victor Hugo). Kaupungissa on runsaasti hyviä ravintoloita, hyvät yöpymismahdollisuudet ja myös muutama pubi niille, jotka haluavat päivän päätteeksi rentoutua erinomaisen paikallisen oluen ääressä.

Diekirch

Tämä pieni kaupunki sijaitsee Sure-joen varrella, ja sen tarjontaan kuuluu joukko maan merkittävimpiä nähtävyyksiä, joista monet liittyvät menneisiin sotiin. Kaupunki on myös loistava tukikohta patikoitsijoille ja pyöräilijöille, ja sen ympäristön maastot sopivat tällaisiin aktiviteetteihin mitä parhaiten. Pyöräilystä kiinnostuneet voivat täältä vuokrata helposti pyörän noin 15 eurolla koko päiväksi, ja yksi parhaista pyöräilyreiteistä on 27 kilometriä pitkä matka Echternachiin.

Kaupungista löytyy maan merkittävin museo Musée National d’Histoire Militaire, joka kertoo erityisesti Luxemburgin vapauttamisesta toisen maailmansodan loppupuolella. Kaupungin keskusta on miellyttävä kävelykatuineen, putiikkeineen ja ravintoloineen, ja täällä kannattaa maistaa Diekirch-olutta, jota pidetään yhtä hyvänä kuin parhaita belgialaisia oluita.

Shoppailu

ShoppailuLuxemburgin hintataso on ostosten kohdalla kotimaata vastaava. Parhaat shoppailumahdollisuudet löytyvät pääkaupungin vanhankaupungin kävelykatujen varrelta, ja niin muoti, herkut kuin alkoholijuomatkin ovat täällä hyvin valikoimin myynnissä. Kaikkialla maassa alkoholijuomat, tupakkatuotteet ja polttoaineet ovat huomattavasti edullisempia kuin lähimaissa, kotimaasta puhumattakaan.

Liikkeiden aukioloajat ovat Luxemburgissa samanlaisia kuin suuressa osassa muutakin Eurooppaa. Suuri osa liikkeistä on auki klo 9-18, mutta monet pienet liikkeet pitävät tunnin parin luonastauon.

Yöelämä

Luxemburgissa käytetään joidenkin tutkimusten mukaan henkeä kohden enemmän alkoholia kuin missään muualla maailmassa, mutta tämä ei näy  erityisen railakkaana yöelämänä tai juopuneiden läsnäolona julkisilla paikoilla.

LuxemburgBaareja, pubeja ja yökerhoja löytyy ympäri maata, mutta paras yöelämä on Luxembourg Cityssä, jonka Grund-kaupunginosa tarjoaa kaikille jotakin, mutta löytyy menoa myös vanhastakaupungista, Clausenista ja Hollerichista. Grundin Café des Artistes (Montée du Grund 22) tarjoaa hyvää pianonsoittoa keskiviikosta launtaihin, ja Clausenissa irkkupubi Pygmalion (Rue de la Tour Jacob 19) on yöihmisten lempipaikkoja. Hollerich-kaupunginosan Marx Bar (Rue de Hollerich 42) on loistava paikka tavata muita matkailijoita tai kaupungin asukkaita, ja kun kaikki muu tuntuu olevan kiinni, vanhankaupungin Deep Bar (Rue Aldringen 11) tuntuu olevan aina auki.

Luxemburgin pienemmistä kaupungeista ja kylistä löytyy keskustan alueelta yleensä hyvä valikoima erilaisia paikkoja, joissa voi istua iltaa ja kuunnella musiikkia. Maan ensiluokkaiset mutta muualla usein tuntemattomat oluet ovat yllättävän edullisia, ja erityisesti pääkaupungin keskustan ulkopuolella ei ole vaikea löytää puolen litran oluttuoppia parilla eurolla. Yökerhot ovat niin pääkaupungissa kuin muuallakin maassa miltei poikkeuksetta äärimmäisen hintavia juhlintapaikkoja.

Lue lisää:
Luxemburg Cityn virallinen turisti-info
Tietoa Luxemburgista englanniksi

Luxemburg
Pinta-ala 2586 km²
Maantiede Luxemburg on vain 82 kilometriä pituussuunnassa ja 57 kilometriä leveyssuunnassa, ja suuren osan peittävät metsät. Metsien lisäksi Moselin maanviljelyslaakso, Lorrainen tasanko ja Ardennien vuoristo värittävät maastoa. Maan korkein kohta on Burgplatz (559 metriä).
Ilmasto Luxemburgin ilmasto on merellinen ja melko leuto, kesät ovat pitkiä ja lämpimiä, talvet kylmiä ja lunta on maassa monissa paikoissa. Parhaat ajat matkustaa ovat huhtikuulta heinäkuulle syys-lokakuussa.
Valtiomuoto Perustuslaillinen monarkia (suurherttuakunta)
Pääkaupunki Luxemburg
Väestö 480 000 asukasta
Kieli Ranska, saksa, luxemburg
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Euro (EUR)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Luxemburgissa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Ranskassa.
Luxemburgin lippu Luxemburgin kartta: Google Maps
Luxemburg-kuvia: Flickr
Luxemburg Wikitravelissa

 

X