Matkailu

Madeira – Lämpöä ja eksotiikkaa

Teksti: Ari Hyvälä Kuvat: Ari Hyvälä

MadeiraMatkasimme joulukuisen kaamoksen keskellä etsimään valoa Madeiran paratiisisaarelle, missä riittää kukkien ja kasvien loistoa sekä värejä, aurinkoa, lämpöä, ystävällisiä ihmisiä ja eksoottista luontoa. Lämpötila oli kivat +20C päivisin ja öisin noin +15C.

Funchal on Madeiran pääkaupunki, joka sykkii elämää vuorokauden jokaisena hetkenä. Joulun aikaan Funchal somistautuu häikäisevän kauniiksi tuhansilla jouluvaloilla, jotka todellakin ovat näkemisen arvoisia. Värikkäimmät kadut löytyvät keskustasta sekä sataman alueelta. Taksilla liikkuminen on halpaa, mutta kannattaa varmistaa, että taksamittari on päällä!

JouluvalotFunchalista löytyy useita kauniita puutarhoja ja puistoja. Ehkä suosituin on rakastavaisten puistoksi sanottu Santa Catarinan puisto, joka sijaitsee sataman yläpuolella. Puistossa on paljon kukkaistutuksia, suihkulähteitä, eri puulajeja sekä Madeiran vanhin kirkko.

Funchal on sekoitus vanhaa ja uutta. Kadut kapenivat entisestään, kun lähdimme seikkailemaan vanhaan kaupunkiin. Ihme kyllä sielläkin autoilla ajeltiin sulassa sovussa. Hintatasokin oli vanhassa kaupungissa ”entiseen malliin”, sillä naisten hiustenleikkuu maksoi vain 12€! Vanhassa kaupungissa ovat myös ainoat ravintolat, joissa kuulee portugalilaisia fado-lauluja.

KöysirataFunchalissa on runsaasti ostosmahdollisuuksia. Ostoskeskuksia on paljon, ja niistä löytyy edullisesti merkkituotteita. Ympäristö oli kaikenkaikkiaan hyvin siistiä ja ihmiset erittäin ystävällisiä. Suosittuja tuliaisostoksia ovat muotivaatteet, kengät sekä paikalliset erikoisuudet, kuten Madeira-viini, Madeiran aloe-vera-voide ja kukat.

Olin mukana myös Tjäreborgin järjestämällä kaupunkikierroksella. Matkasimme bussilla ensin kapeita teitä pitkin ylös Monten kylään noin 550 metrin korkeudessa. Siellä oli mahdollisuus tutustua suosittuun matkailuaktiviteettiin, korikelkkailuun. Kaksi miestä lykkää vauhtia ja lasket maantietä pitkin alas korikelkalla – No, minä jätin väliin moisen elämyksen.

Kasvitieteellinen puutarhaSitten jatkoimme matkaa köysiradalla hurjan rotkon yli kasvitieteelliseen puutarhaan, jossa oli mahdollisuus ihailla Madeiran runsasta kasvillisuutta ja värikästä kukkaloistoa. Puutarhassa lähes kaikkien kasvien nimet oli merkitty näkyviin. Näköalakahvilasta oli hienot näköalat Funchalin kaupunkiin. Retken päätteeksi maistelimme paikallista eirkoisuutta Madeira-viiniä viinituvassa.

Nunnien laakso ja Gabo Girão

Osallistuin Tjäreborgin järjestämälle retkelle nunnien laaksoon. Upeat näkymät odottivat jo 10 minuutin kuluttua noustessa kaupunkia ylöspäin. Pysähdyimme Pico dos Barcelos -nimiselle näköalapaikalle. Jatkoimme matkaa yhä ylemmäs läpi eukalyptusmetsän. Reittimme varrella oli 2,4 km pitkä tunneli vuoren läpi, minkä jälkeen saavuimme nunnien laaksoon (n. 600 m meren pinnan yläpuolella).

Tarina kertoo, että nunnat pakenivat merirosvoja aarteineen piiloon laaksoon, josta he palasivat takaisin 16 vuorokauden kuluttua, ja näin on paikka saanut nimensä. Nykyään nunnien laakso on matkailullinen vetonaula ja kehittyvä vuoristokylä. Saimme maistella nunnabaarissa paikallisia likööreitä sekä madeiralaista hunajakakkua. Kylässä oli erikoinen, suurten kuusien ympäröimä pieni hautausmaa.

Cabo GiraoHetkisen ihailtuamme maisemia jatkoimme matkaa erittäin kapeaa, mutkittelevaa ja henkeäsalpaavaa tietä pitkin 1094 metrin korkeuteen Eira do Serradon näköalapaikalle, joka sijaitsee nunnien laakson yläpuolella. Se on hyvä paikka testata korkean paikan kestävyys. Näköalapaikalta oli päätä huimaavat näkymät laaksoon.

Matka jatkui Camara de Lobos -kalastajakylän halki Cabo Giraõn näköalapaikalle, joka on yksi Euroopan kor-eimmista seinämistä (580 m). Tarjolla oli huikea näkymä merelle katsoen pystysuoraa kallionseinämää alaspäin.

Lisää tietoa

MadeiraParas tapa tutustua Madeiran monipuoliseen luontoon on lähteä levadalle eli kävelyretkelle kastelukanavia pitkin tai haastavalle vuoristovaellukselle. Levadoja on monen eri pituisia ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia. Yksi vaihtoehto on tehdä saarikierros taksilla. Nunnien laaksoon taksilla pääsee 50 €:lla, itäisen tai läntisen saarikierroksen hinta on 120 €. Hinta kannattaa sopia etukäteen.

Saaren nähtävyyksiä on paljon. Niistä voisi mainita esimerkiksi São Vicenten laavaluolat. Ribeiro Frion luonnonsuojelualueella on jäljellä alkuperäistä Laurisilva-metsää. Canical on Madeiran itäisin kärki, jossa on upea Ponta do São Lourenconvuoristovaelluskohde. Calheta on saaren ainoa hiekkaranta, jonne hiekka on tuotu Saharasta. Santana-kylä on kuuluisa olkikattoisista ”satukirja”-taloista.

Löysimme myös suomalaisen tanssiravintolan, Pienen Merenneidon, joka sijaisee Dorisol-hotellin yhteydessä Lidon alueella. Mikäli koti-ikävä sattuu yllättämään, on ravintolassa mahdollisuus nauttia suomalaista kotiruokaa.

TerassillaHotellimme sijaitsi Lidon alueella n. 2,5 km Funchalin keskustasta. Monumental Lido on hyvätasoinen ja moni-puolinen hotelli, jossa on kylpylä hoito-osastoineen, viihtyisä kattoterassi, kuntosali sekä ravintolassa värikästä iltaohjelmaa. Huoneemme oli siisti ja perustasoinen. Tosin paikallisliikenteen melu häiritsi ajoittain. Erikoista kyllä aamupalalla oli mahdollisuus nauttia kuohuviiniä!

Madeira oli niin mielenkiintoinen ja monipuolinen, että viikon loman aikana ei ehdi tutustua koko saaren kiehtovaan maailmaan. Madeiran kauneus, siisteys sekä ihmisten ystävällisyys saa meidät varmasti palaamaan.

Madeiran virallinen matkailusivusto
Funchalin viralliset verkkosivut
Webkamera Funchalin keskustassa

X