Matkailu

Madrid – Ylpeä ja intensiivinen pääkaupunki

Teksti: Anna.fi

Nuestra Senora de la Almuneda -kirkkoImpulsiivinen, vilkas ja sykkivä – Madridissa juhlat eivät lopu koskaan. Elävää baarikulttuuria, taidetta ja edullista shoppailua, niille joita elämä janottaa. Rikas menneisyys, arabikulttuuri ja Habsburgien aika, sekoittuvat Espanjan ylväässä pääkaupungissa, joka nukkuu tuskin koskaan.

Nautintoja kaikille aisteille

Perulainen taksikuski ei puhu englantia saati ranskaa. Pienen taskusanakirjan ja elekielen avulla ymmärrämme toisiamme. Lopuksi hän varoittaa taskuvarkaista. ”Señorita, olkaa varuillanne!”, hän kehottaa. Pieni Youth Hostel metroasema Bilbaon vieressä osoittautuu loistavaksi valinnaksi – ystävällinen palvelu englanniksi, ranskaksi ja ruotsiksi, sekä oivallinen sijainti. Manuela Malasaña -katu kuhisee baareja ja kahviloita, jotka ovat auki yömyöhään ja varhaiseen aamuun. Useimmat ravintolat aukeavat vasta illalla kahdeksan yhdeksän aikoihin. Maistuvan aterian saa 10-12 eurolla. Perheet viihtyvät yhdessä, ja paikalla ovat kaikki vauvasta vaariin.

Kotona selvitin, kuka oli Manuela Malasaña. Hän kuoli 15-vuotiaana 1808 puolustaessaan Espanjaa Napoleonia vastaan. Urheasta neidosta tuli kansallinen sankaritar.

ChurrosEspanjalainen keittiö  Madridissa on sekoitus eri maakuntien ruokia ja arabialaista ruokakulttuuria. Kuskus ja tapakset, kuten pienet mustekalarenkaat sulavat suussa. Madridilainen erikoisuus on callos, eli lehmän mahalaukku. Jälkiruoat ovat erittäin makeita, vanukkaita tai leivonnaisia, joissa sokeria ei ole säästelty. Marraskuun erityinen herkku on marsipaani, josta on tehty taidokkaita leivonnaisia. Nougat-karamelleja, kastanjoita ja appelsiineja myydään kadulla. Aamiaisen eli kahvin, vastapuristetun appelsiinimehun ja leivonnaisen saa 1,70 eurolla.

Picasson Guernica ja historian havinaa

Espanjalainen nauttii paitsi ruoasta, myös estetiikasta. Kaupungin lukuisat puistot ja museot houkuttelevat taiteen ystäviä. El Prado -museo on yksi maailman loistavimmista. Siellä voisi viettää vaikka viikon. Hollantilaiset maalarit ovat hyvin edustettuina. Kuningatar Sofian museossa on valtaisat kokoelmat 1900-luvun taidetta. Picasson Guernica siirrettiin tänne 1981. Thyssen-Bornemisza -museo muistuttaa yhteisestä historiasta Itävallan kanssa.

MadridAristokraattinen menneisyys näkyy upeina palatseina. Madridista tuli pääkaupunki vähitellen, se oli alkujaan maurien kylä nimeltä Majrit. Emiiri Mohamed I alkoi rakentaa Madridia vuonna 852, mutta nykyisen kaupunkimaisen muotonsa se sai 1700-luvulla. Kuninkaallinen keskus siitä tuli 1561, kun Filip II:n hovi siirtyi sinne. Mikäli erityisten nähtävyyksien etsiminen väsyttää, voi Madridiin tutustua kävellen. Kaikkialla riittää nähtävää, kuhisevat kadut ovat olohuoneen jatke. Espanjalainen mies saattaa hieman pörhistellä itsetietoisesti. Maailman kuuluisin härkätaisteluareena Las Ventas sijaitsee Madridissa. Solin liepeiltä osoitteesta Plaza de Santa Ana 6 löytyy perinteikäs Cerveceria Alemania. Jos paikalla on tilaa, saatat päästä Ernest Hemingwayn kantapöytään. Papa Hemingway rakasti kuumeisesti Madridia.

Lukuisia mahdollisuuksia shoppailijalle

Espanjalaiset lehdet esittelevät paitsi kuninkaallista glamouria, myös Real Madridissa pelaavan David Beckhamin Victoria-vaimon vaatekaappia. Shoppailua rakastavalle Victorialle Madrid tarjoaa loputtomia mahdollisuuksia. Ylellisillä ostoskaduilla kimaltaa kulta ja timantit sekä kansainvälinen jetset. Myös pienen budjetin matkaaja yllättyy iloisesti.

Kengät ja vaatteet espanjalaisissa ketjuissa kuten Zarassa ja Etamissa ovat hyvin edullisia. Vajaalla kolmellakymmenellä eurolla saa paitapuseron ja farkut. Lasi, nahkatavarat ja design kiinnostavat useimpia. Suurimmat ostoskadut löytyvät Gran Vialta ja metroasema Solin liepeiltä. Puerto del Solilla sijaitsee tavaratalo El Corte Ingles.

Puerta de AlcaláMetroasema Serranon tienoilta löytyy samanniminen ostospaikka, josta löytyvät luksus-merkit, kuten Prada ja MaxMara. Metroasema Chuecan ympäristö puolestaan tarjoaa hiptrendikästä asustetta ja vaihtoehtoista yöelämää. Plaza Mayorin ympäristöstä löytyy perinteisiä espanjalaisia tavaroita, kuten hattuja, uskonnollisia esineitä ja ruokaa.

Joulun aikaan kenkäkauppoja koristavat joulupukin sijaan kolme kuningasta ja Jeesus-lapsi. Neitsyt Marian kuvia voi ostaa kirjakaupoista ja lehtikioskeista. Ystäväni Rosanna tosin suree sitä, että sitä oikeaa, katolista aviomiestä on vaikea löytää. Yhteinen kielemme on ranska, englantia argentiinalaisessa öljy-yhtiössä työskentelevä Rosanna ei puhu.

Vimmaista maskuliinista elinvoimaa

Taskuvarkaisiin en lopulta törmännyt. Erityisesti Plaza de Castillalla jouduin tosin pienien mustalaislasten ja kiinalaisten kaupustelijoiden piirittämäksi. Espanjalaisten eloisuus ja ystävällisyys yllätti, ihastellessani pientä tummaihoista lasta se työnnettiin syliini. Odotellessani pääsyä seminaariini rouva vastapäisestä ministeriöstä tarttui kädestä ja istutti ministeriön nahkasohvalle odottamaan. Yhteistä kieltä ei tosin tälläkään kertaa ollut.

Sykkivä, eloisa, kiihkeä Madrid on loputon runsaudensarvi, johon tutustuminen vaikka pikaisestikin kannattaa. Sen ehdoton, vimmainen elinvoima auttaa jaksamaan kaamoksen keskellä. Kaupungissa ja sen historiassa on jotain hyvin maskuliinista, testosteronin katkuista. Ei ihme, että vaaroja ja seikkailuja rakastanut Ernest Hemingway viihtyi täällä.

Ostosalueet pääpiirteittäin
Metro Serrano MaxMara, Prada jne.
Metro Puerta del Sol tavarataloja, ketjuja, esim. ranskalainen FNAC
Metro Chueca muotitietoisten suosikki
Plaza Mayor perinteisiä espanjalaisia tavaroita

 

Nähtävää

España cañiManuela Malasaña -katu:
Yöelämää, kahviloita, baareja
Metro Bilbao

Cerveceria Alemania:
Hemingwayn kantabaari
Tapaksia, omeletteja, olutta
Plaza de Santa Ana 6

Papa Hemingwayn kantapaikkoja:
Hotel Suecia
Bar el Patio
Calle de Alcolo

Metro Gran Vian seutu:
tavarataloja, edullisia ketjuja

Käytännön vinkkejä

  • MadridSuomalainen pankkikortti ei välttämättä toimi kaikissa automaateissa. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi pyydettäessä.
  • Muista tavallista suurempi varovaisuus. Ruotsalaiselta huonetoveriltani vietiin laukku kadulla.
  • Majoitusta saa edullisesti sesonkien ulkopuolella. Esimerkiksi: Kohtuullisen mukava Youth Hostel Olé 16 euroa aivan keskustassa, hintaan sisältyy aamiainen. Matkustajakoti Andorra 46 euroa.
  • Lentokentältä keskustaan pääsee suoraan metrolla. Vuonna 1919 avattu metroverkko on erittäin hyvä ja nopea. Yksittäinen lippu maksaa euron.
  • Maanantaisin osa museoista on kiinni.
  • Ravintolat aukeavat usein kahdeksan aikaan. Osassa on ruokalistat vain espanjaksi, varaa mukaasi taskusanakirja. Madridissa syödään myöhään, arkisinkin kello 21-22.30.
  • Kuumat kesät, kylmät talvet.
  • Paras palvelu turistisesonkien ulkopuolella.
  • Pienet kaupat ovat kiinni lounasaikaan.

Lue lisää

Realmadrid
Hostel Olé
Härkätaisteluareena
Museo Prado Nacional del Prado

X