Matkailu

Mallorca – Alcúdian lähistöllä riittää nähtävää

Teksti: Henri Lassander Kuvat: Henri Lassander

Mallorcalla on runsaasti nähtävää kohtalaisten välimatkojen päässä. Alcúdian naapurista löytyy mielenkiintoisia kolkkia tutkittavaksi. Esimerkiksi rannan eteläpuolella sijaitseva luonnonsuojelualue Parc Natural de S’Albufera on lintubongareiden ja muutenkin luonnosta kiinnostuneiden ehdoton vierailukohde.

Vietimme syyskuisen viikon Mallorcan rantahiekoilla ja vuortenrinteillä. Seurueemme oli kolmihenkinen: vanhempien lisäksi mukana matkasi puolivuotias pojannaskali ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen. Perheemme toiveena oli päästä sekä rentoutumaan rantahiekalle että tutustumaan saaren nähtävyyksiin ja elämään.

Capeveran majakka

Alcúdian koillispuolella sijaitsevalla niemimaalla on oivia teitä patikoitavaksi tai pyöräiltäväksi, jos ei halua lähteä liian kauas hotellilta. Niemimaan korkeimmalta huipulta, Talaia d’Alcúdialta on hienot näköalat.

Alcúdian luoteispuolelta löytyy aiemmin mainittu Pollença ja sen satama Port de Pollença. Pollençan satamaan ei kuulu läheskään yhtä hyviä rantoja kuin Alcúdiaan, mutta sekä satama että varsinkin itse kaupunki ovat hyvin viehättäviä ja vierailun arvoisia. Autolla matkaan ei mene kuin vartti ja bussit kulkevat kaupunkien välillä säännöllisesti – niistä kannattaa kysyä lisää vaikkapa hotellin vastaanotosta.

Myös autonvuokraus on mahdollista ja onnistuu helpoiten matkatoimiston kautta. Pikaisen hintakilpailun perusteella tämä oli myös edullisin vaihtoehto. Auton noutamisen suhteen tiedottaminen oli epäselvää, mutta sovittuna päivänä meidät haettiin hotellilta vuokraustoimistolle allekirjoittamaan paperit.

Pollença on siis muinaisten roomalaisten perua oleva Alcúdian kokoinen pikkukaupunki. Sen kiehtovat, keskiaikaiset kadut barokkiaikaisine taloineen kiertyvät Plaça Majorin ympärille ja kahden pyhän kukkulan väliin. Aivan keskusaukion vierestä lähtevät portaat Calvarin kappelille, joka on paikan tärkein nähtävyys.

Pollençalla vietetään elokuun alussa erityisestä muistopäivää: 1500-luvulla kaupunki joutui turkkilaisten merirosvojen hyökkäyksen kohteeksi, mutta sen asukkaat puolustivat sisukkaasti muurejaan ja voittivat taistelun. Kaupungissä on myös ritarillinen perintö, sillä 1300-luvun kirkko Nostra Senyora dels Àngels on temppeliritarien rakennuttama.

Pollençan koillispuolella häämöttävät jo Formentorin niemimaa ja sen mutkittelevat, rinteillä roikkuvat tiet. Matka aivan niemenkärkeen Formentorin majakalle tarjoaa hulppeita maisemia niin matkan varrella kuin perilläkin, mutta aivan heppoisella autolla ei kannata liikkua, eikä heikkohermoista kuskia pidä päästää rattiin. Samalla kannattaa tosin muistaa, että ajo voi olla hyvinkin hidasta joka tapauksessa, sillä parin kymmenen kilomterin pituinen reitti on sesonkiaikaan ruuhkainen ja siksi ahdas ja hankala.

Formentinorin niemimaa

Matkan varrella on myös runsaasti näköalaparvekkeita ja muun muassa Cala Figueran pieni poukama, joka olisi periaatteessa paljon miellyttävämpi kuin turistirannat – käytännössä nämä paratiisirannat ovat lomakaudella tupaten täynnä.

Vastaavanlaisia idyllisiä poukamia on ympäri Mallorcaa enemmänkin. Me kävimme niistä yhdessä, Torrent de Pareisissa, josta enemmän tuonnempana.

Llucin luostari,  Campanetin luola ja Torrent de Pareisin poukama

Viikon mittaiseen matkaan ei montaa ekskursiota mahdu, ellei halua viettää koko lomaansa tien päällä. Valinnanvaraa on runsaasti, eikä meidän valintamme olleet mitenkään itsestäänselvimmästä päästä. Halusimme käydä Tramuntanan vuoristossa ja päädyimme sen keskelle Llucin luostariin ja luostarin pohjoispuolella sijaitsevaan Torrent de Pareisin poukamaan.

Vaihtoehtoina olisivat olleet muun muassa lähistöllä sijaitseva Sóllerin, Deián ja Valdemossan upeat pikkukaupungit, mutta kaikkeen aika ei riitä. Tramuntanassa tiet kun ovat sitä samaa käppyrää kuin Formentorin niemimaallakin ja parin kymmenen kilometrin matkaan saattaa tuhrautua moninkertainen aika.

Llucin luostari on Mallorcan pyhin pyhäkkö ja sinne tehdään edelleen runsaasti pyhiinvaellusmatkoja, mutta toki suuri osa vieraista on myös tavallisia turisteja. Paikka ei houkuttele ainoastaan korkean paikan maisemillaan ja basilikallaan, vaan myös asiaankuuluvalla legendalla. Jo roomalaiset pitivät paikkaa pyhänä löydettyään sieltä viitteitä erilaisia rituaaleista. Katalonialaisten valloitettua Mallorcan takaisin maureilta paikka sai uuden legendan, jonka mukaan tuore kristitty ja paimenpoika Lukas löysi luolasta Neitsyt Marian patsaan. Hän vei patsaan Escorcan kylään, mutta seuraavana päivänä patsas oli palautunut salaperäisesti takaisin luolaan. Näin toistui kolme kertaa ja Escorcan pappi rakennutti luolan paikalle kappelin.

Luostari on mielenkiintoinen vierailukohde siksikin, että tarjoaa hieman rauhaa ruuhkaisista turistikohteista: ruuhkaisenakin päivänä luostarissa on erityinen, rauhallinen tunnelma. Paikka on lisäksi yksi patikoijien välietapeista ja luostariin voi jäädä yöksi.

Llucista pohjoiseen pääsee Sa Calobra -nimistä tietä. Käärmettä tarkoittava nimi on osuva. Sesonkiaikana tietä kuluttavat henkilöautojen lisäksi linja-autot, joten kannattaa tulla esimerkiksi ennen aamupäivää. Tien päässä on Torrent de Pareisin syvä rotko, jota kutsutaan luonnon amfiteatteriksi. Pikkukiviranta on hyvin viehättävä, mutta läheiset hampurilaisbaarit, pitseriat ja lukuisat bussit syövät tunnelmaa.

Torren de Pareis

Paluumatkalla Llucista pysähdyimme vielä yhdessä suositussa kohteessa: Campanetin luolassa. Nämä miljoonia vuosia vanhat kalkkikiviluolat löydettiin sattumalta 1945. Campanetin luola voi tuntua vaatimattomalta, jos sitä vertaa itärannikon suuruuksiin eli Artan, Drachin ja Hamsin luoliin, mutta ainakin meidän makuumme Campatin ruuhkattomuus oli iso plussa.

Lisäpisteitä saa nuori oppaamme, jonka asiantuntemus, innostus ja kielitaito olivat kaikki kohdallaan. Opaskirjanen pelotteli meitä luolan väkinäisillä buddha-muodoilla ja tippukivien muodostamilla urkupilleillä, mutta onneksemme oppaamme jätti hömpät sikseen ja keskittyi luonnontieteeseen.

Valokuvauksen harrastajille ikäviä uutisia: valokuvaaminen tuntuu tätä nykyä olevan kiellettyä lähes jokaisessa luolassa Mallorcalla. Galleriassa nähtävä kuva on otettu Hamsin luolasta vuonna 2006, jolloin se oli vielä sallittua.

Pienten lasten kanssa on syytä muistaa, että vaunuilla ei luolissa pääse oikein liikkumaan. Luolissa voi olla märkää ja liukasta, joten sen mukaiset kengät jalkaan, varsinkin jos sylissä on vauva.

Nämä kolme kohdetta vievät meiltä kokonaisen päivän, josta ison osan istuimme autossa. Se kertonee jotain myös vuoristoteiden nopeuksista, vaikka etäisyydet olisivatkin pieniä. Ei siis kannata ahmia liikaa Tramuntanan nähtävyyksiä ainakaan yhdelle.

Itärannikon kukkulalinnat

Toisella ekskursiollamme suuntasimme kohti itää Artan ja Capdeveran kaupunkeja sekä itäistä rannikkoa niiden takana. Artassa ja Capdeverassa meitä houkuttelivat oikeastaan samat asiat: molemmat kaupungit piirittävät kukkulaa, jonka päälle on rakennettu hieno linna. Tältä osin ekskursio oli pieni floppi, sillä tiet linnoihin olivat huonosti opastettuja ja ahtaita, emmekä helteisenä päivänä halunneet kävellä koko matkaa ylös kukkulalle. Siispä kirjoitimme seuraavaa reissua varten muistilapun: varautukaa kävelemään ja tulkaa ennen puoltapäivää, jolloin on viileämpää.

Cala Rajada on vehreää

Hukkaan reissu ei suinkaan mennyt. Jatkoimme matkaa itään ja tulimme meille aiemmin tuntemattomaan Cala Rajadan satamakaupunkiin. Tämä selkeästi saksalaisten matkailijoiden valtaama kohde on sekin varsin kiva, vaikka mitään ihmeellisiä nähtävyyksiä se ei tarjonnutkaan. Me emme Rajadaa pidemälle jatkaneet, mutta jos ekskursiota haluaa jatkaa, Cala Rajadan eteläpuolelta löytyvät Mallorcan suuret luolat Drachs ja Hams, kauniita poukamia ja muun muassa hieno Porto Criston satama. Tiet ovat ovat länsirannikkoon verrattuna tasaisia, joten täällä lyhyet välimatkat ovat oikeastikin lyhyitä. Toki se kostautuu maisemissa, jotka alkavat nopeasti toistaa itseään.

Mallorcan keskusosassa, jota kutsutaan nimellä Es Pla eli tasanko, ei tarjoa kummoisia kohteita. Sen kylät ovat rauhallisia ja raukeita, ja sopivat erinomaisesti vaikkapa taukopaikoiksi lounasaikaan. Edellämainituista syistä johtuen Tasangon kylät ja kaupungit ovat myös varsin vapaita matkailijoista, joten sieltä voi bongailla ehtaa mallorcalaista maalaiselämää.

Museoita

Fundación Joan Miró
Museu de Mallorca
Palau March
Palma Aquarium

X