Matkailu

Mallorca on pyöräilijän unelmakohde

Teksti: Pia Hagström Kuvat: Ofer Amir

Liikkujat ovat löytäneet pyöräilyyn ja patikointiin sopivan saaren. Kiemurtelevat tiet ja polut läpi oliivilaaksojen sekä upeat rannat tekevät Mallorcasta urheilijan unelmakohteen.


Sóllerin idyllinen pikkukaupunki sijaitsee merenpoukamassa.

Pyörän päälle

Yllätyn siitä, kuinka vehreä Mallorca on. Kaikkialla näkyy oliivipuita, korkeita sypressejä ja Sólleria lähestyttäessä appelsiinipuutarhoja. Mereltä puhaltaa leuto tuuli ja lämpömittari näyttää pariakymmentä lämpöastetta. Siis täydellinen keli liikunnalle. Vain kesäkuukausina saarella on läkähdyttävän kuuma, liki 30 astetta.

Mallorca on varsinkin pyöräilijöiden suosiossa. Heitä saapuu saarelle vuosittain tuhansia. Pyöräilijöitä vetävät puoleensa hyvien sääolosuhteiden lisäksi hyväkuntoiset serpentiinitiet, lukuisat reittivaihtoehdot ja suuret korkeuserot, jotka varmasti nostavat sykettä. Serpentiinitiet ovat hurjia, mutta taksikuski vakuuttaa minulle, että mallorcalaiset autoilijat ovat niin tottuneita pyöräilijöihin, että onnettomuuksia sattuu harvoin.


Haastavimmat pyöräilyreitit ovat saaren lounaispuolella Serra de Tramuntanan vuoristossa.

Jos mieluummin pyöräilet rennosti, ajele pitkin rantapromenadia. Palma de Mallorcan keskustasta kaupunkipyöriä voi vuokrata useista pisteistä. Tekemistä riittää myös pyöräilyn lisäksi. Saarella on upeita vaellusreittejä, korkealta vuoristosta avautuu huikeita näköaloja merelle ja välillä patikoidaan pinjametsikössä linnunlaulun saattelemina. Kuulostaako liian leppoisalta? Hurjapäät voivat kokeilla kalliokiipeilyä.

Urheilun vastapainoksi rentoutumista


Hotelli Sunprime Waterfront sijaitsee merenpoukamassa.

Liikunnan jälkeen kroppa kaipaa lepoa. Silloin tuntuu ihanalta rentoutua hotellin uima-altaan äärellä. Asun aikuisille suunnatussa Sunprime Waterfront -hotellissa, joka sijaitsee Can Pastillassa, kymmenen minuutin automatkan päässä Palma de Mallorcan keskustasta. Sen alakerrasta löytyy spa-osasto, jossa hierotaan ja hoivataan kynttilänvalossa. Levänneessä ja leijuvassa olotilassa on hyvä suunnitella seuraavan päivän treeniohjelmaa, joka voi alkaa vaikka vesiaerobicillä auringon paisteessa.


Cuevas del Hamsin tunnelmallisessa tippukiviluolastossa riittää nähtävää.


Valdemossan idylliseen kylään kannattaa tehdä päiväretki.

Iltaherkuttelua: viiniä ja tapaksia

Iltakahdeksan aikaan Palma de Mallorcan vanha keskusta täyttyy ihmisistä, jotka ovat matkalla tapasbaareihin ja ravintoloihin. Espanjassa syödään myöhään, moni ravintola täyttyy vasta yhdeksältä. Ensin ravintolassa tilataan yleensä erilaisia tapaksia, kuten juustoja, makkaroita ja oliiveja, sitten siirrytään pääruokaan. Vilkkaalle Apuntadoreskadulle kantautuu musiikkia ravintoloista. Suuntaan sen varrella olevaan pieneen Wineing-viinibaariin. Pöydät ovat tiivisti vierekkäin ja tunnelma on rempseä. Kun tarjolla on 48 erilaista viiniä, valinta on vaikea, mutta onneksi naapuripöydästä huikataan minulle suosituksia.

Mallorcalla kannattaa maistella paikallisia ja muualla Baleaareilla tuotettuja viinejä. Niiden kanssa herkutellaan tietenkin tapaksilla. Saarelta löytyy myös useita viinikellareita ja viinitiloja. Yksi näistä on saaren viinikeskuksessa Binissalemissa sijaitseva José Luis Ferrerin viinitila, jossa voi tehdä ostoksia.


Wineing-baarin viiniautomaatista saa napin painalluksella paikallisia viinejä maisteltavaksi.

Shoppailua kivijalkataloissa

Mallorcalla kannattaa myös poiketa upeilla oliivitiloilla ja tuoda mukanaan jotakin paikallista oliiviöljyä, niiden kun sanotaan olevan Välimeren parhaimpia. Muille ostoksille suunnataan siestan jälkeen. Palma de Mallorcan kujien pikkuliikkeet avautuvat arkisin puoli viideltä.

Luksusputiikit löytyvät vanhojen talojen kivijaloista, kauniin Passeig del Born -bulevardin varrelta. Espanjalaisia merkkejä, mm. Zaraa, Massimo Duttia ja Shanaa, myydään Porto Pi:n ostoskeskuksessa. Siellä voi shoppailla koko päivän aina ilta kymmeneen asti. Festival Parkissa on tehtaanmyymälä, jossa on esimerkiksi Reebokin, Asicsin ja Niken vaatteita.

Lisätietoja: Tjäreborg, Espanjan matkailu, Cuavas del Hams, Wineing, Vinos Ferrer, Porto Pi Centro Comercial, Festival Park Outlets

Anna 22/2014

X