Matkailu

Mallorca – Perhe pakettiin, Alcúdian rannat odottavat!

Teksti: Henri Lassander Kuvat: Henri Lassander

Mallorcan pohjoispuolella sijaitseva Port d’Alcúdia on ollut jo vuosikymmeniä suosittu matkakohde. Sinne suuntaavat erityisesti lapsiperheet ja muut, jotka arvostavat paikan rauhallisuutta ja hiljaisia iltoja – ja tietenkin 10 kilometrin mittaista hiekkarantaa turkoosin meren äärellä. Loma Mallorcalla ei kuitenkaan ole löhöilyn varassa, sillä saari on pullollaan erilaisia kohteita ja seikkailuja.

Alcúdia

Me vietimme syyskuisen viikon Mallorcan rantahiekoilla ja vuortenrinteillä. Seurueemme oli kolmihenkinen: vanhempien lisäksi mukana matkasi puolivuotias pojannaskali ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen. Perheemme toiveena oli päästä sekä rentoutumaan rantahiekalle että tutustumaan saaren nähtävyyksiin ja elämään.

Alcúdian nimi aiheuttaa usein sekaannusta, sillä Alcúdia, Port d’Alcúdia ja Playa d’Alcúdia ovat oikeastaan kolme eri paikkaa: Port d’Alcúdia on merenrannalla sijaitseva satama, jonka vieressä hotellikylä sijaitsee. Hotellikylää kutsutaan toisinaan Beach Alcúdiaksi tai Playa de Alcúdiaksi. Alcúdia on itse kaupunki, joka sijaitsee muutaman kilometerin päässä sisämaassa.

Port d’Alcúdian ruuhkainen ranta

Port d’Alcúdian hotellikylä on hyvin tyypillinen laatuaan, joten jos on koskaan käynyt rantalomalla, tietää mitä odottaa. Kadut ovat täynnä hotelleja, rihkamakauppoja ja ravintoloita. Lasten rantalelut, pallot ja patjat löytyvät rantojen läheisyydestä kohtuulliseen hintaan, joten mukaan niitä ei tarvitse ottaa.

Rantavesi on täällä hyvin matalaa metrikaupalla ja vedenpinta nousee polvien yläpuolelle vasta metrien päässä. Uimareille joutuvat kahlaamaan hieman pidemälle, mutta lapsiperheet voivat turvallisin mielin polskia merivedessä. Tämän mekin tulemme muistamaan, jahka esikoinen oppii kävelemään.

Pieni kosmeettinen haitta rannassa on: Port d’Alcúdian varsinaiseen satamaan kuuluu purjeparkin laitureiden lisäksi myös isompi rahtisatama, jonka teollinen siluetti paistaa taivaanrannassa. Veden laatuun se ei kuitenkaan vaikuta.

Sa Placa on yksi Alcudian helmiä. Suosittelemme paellaa.

Ravintoloiden laatu vaihtelee hyvinkin paljon, mutta myös laadukkaita illallispaikkoja löytyy. Myönnän, se tuli meille positiivisena yllätyksenä. Parhaimmat ravintolat löytyvät kuitenin läheisen Alcúdian vanhasta kaupungista.

Mallorcalla onkin tyypillistä, että kaupungit sijaitsevat sisämaassa muutaman kilometrin päässä satamastaan. Tämä juontuu jo roomalaisten ajalta, jolloin Välimeri oli maailman napa ja rannikoista käytiin vähän väliä valtataisteluita. Myös Mallorca on saanut osansa niin valloittajista kuin merirosvoistakin.

Port d’Alcúdia ei ole erityisen ikimuistoinen kylä. Sen vetovoima on pitkälti sen rauhallisuudessa, mutta juuri tämän takia mekin teimme valintamme. Kauniit, vanhat kaupungit ja kapeat keskiaikaiset kadut, vuoristot ja entisaikojen linnat ovat hieman etäämmällä, mutta kuitenkin lähellä.

Alcúdian vanha kaupunki viehättää

Alcúdian varsinainen kaupunki on vajaan parinkymmenen tuhannen asukkaan kokoinen. Kiinnostavaa kaupungissa on oikeastaan vain muurin ympäröimä kaupunginosa eli vanha kaupunki, mutta se pitää sisällään monia viehättäviä kävelykatuja, mainioita ravintoloita ja värikkäitä vaatekauppoja. Me huomasimme mieluisimmaksi ajankohdaksi Alcúdian vierailuun illan ja illallisajan: kävely vanhoilla kujilla herätteli ruokahalua, ja vielä ruokailun jälkeenkin, ehkä yhdeksän aikaan, olivat vaatekojut auki.

Alcúdian historia ulottuu pitkälle ajanlaskun alun tuolle puolen. Ensimmäiset kaupunkirakennelmat syntyivät roomalaisten näpeistä, kun he perustivat Pollentian nykyisen kaupungin viereen. Tuon ajan raunioita on viime vuosina saatu esille ja kaivaukset jatkuvat edelleen. Osa raunioista on kuitenkin jo avoinna yleisölle, muun muassa entisaikojen kohtalaisesti säilynyt amfiteatteri.

Sittemmin roomalaiset siirsivät Pollentian pohjoisemmas ja synnyttivät nykyisen Pollençan. Pollentia sen sijaan rapistui ja ruostui, kunnes maurit aloittivat uuden aikakauden perustamalla Al Kudian. Sen jälkeen valtasivat saaren takaisin itselleen ja linnoittivat kaupungin. Tuosta linnoituksesta on vieläkin muuri ja portit tallella jälleenrakennettuina kopioina. Ne tuovat hyvän mausteen Alcúdian tunnelmaan.

Tutustuminen kaupunkiin on helpointa aloittaa San Sebastianin portilta, josta lähtee vanhan kaupungin pääkatu suoraan keskusaukiolle ja sieltä toiselle itäportille. Myös lähellä sijaitseva Alcúdian komea kirkko on oiva paikka aloittaa, sillä kirkon vieressä oleva parkkipaikka on takseille helpoin paikka jättää asiakas kyydistä. Pollentian rauniot sijaitsevat kirkkoa vastapäätä autotien toisella puolella.

Onnistunut ja rentouttava matka

Kaiken kaikkiaan lomamatkamme Mallorcamme onnistui odotustemme mukaisesti. Toki tien päällä oppii kantapään kautta, ja erityisesti automatkojen suunnittelussa olemme jatkossa tarkempia ja maltillisempia.

Mallorcalle voi aivan hyvin mennä suunnittelematta matkaa ollenkaan, mutta jos paikalliset nähtävyydet kiinnostavat, kannattaa hieman selvitellä asioita etukäteen, varsinkin jos toivekohteet sijaitsevat ympäri saarta.

Koska Mallorcan lomakohteet ovat hyvin tottuneita matkailijoihen, ei ylimääräistä stressiä juurikaan tule. Kaikesta voi kysyä, ja kotimaiset oppaat ovat koko ajan saatavilla. Matkailijan tehtävänä on nostaa jalat pöydälle ja rentoutua.

Matkatoimiston retket

Me teimme retkemme omatoimisesti, mutta myös matkatoimistot järjestävät erilaisia ekskursioita. Näistä kannattaa ottaa selvää, jos mallorcalainen elämä ja kulttuuri yhtään kiinnostavat.

Finnmatkojen ohjelmaan kuuluu muun muassa ratsastusretkiä, golfausta, päivä Palmassa, erilaisia esityksiä sekä retket esimerkiksi Valdemossan ja Sóllerin idyllisiin kaupunkeihin sekä Drachsin luolille. Ohjelmaa ja retkikohteita on kaikenikäisille ja ne maksavat n. 20-70 euroa.

Kannattaa huomioida, että osa retkistä sisältää pelkän pääsylipun, ei kuljetusta.

Lisää tietoa

Mallorcan viralliset matkailusivut
Netissä ilmestyvä Mallorca-matkailulehti
Espanjan matkailusivut

X