Matkailu

Malta – Historian pyörteistä turvalliseksi lomaparatiisiksi

17.3.2010 Teksti: Anna.fi

MaltaVälimeressä Italian eteläpuolella, melkein Afrikan pohjoisrannikon syleilyssä sijaitsevan Maltan ilmaston on sanottu olevan maailman ihanteellisin. Maasta on tullut suosittu turistikohde, mutta se on edelleen suomalaisille monia muita Välimeren maita tuntemattomampi lomakohde.

Pari vuotta sitten ulkomaalaisperhe laittoi internetin hakukoneeseen uutta asuinpaikkaa etsiessään kolme termiä: alhainen rikollisuuden taso, meri ja lämmin ilmasto. Ensimmäinen osuma oli Malta.

Malta on kehittynyt viime vuosina nopeaa tahtia. Saarella asuu korkeasti koulutettua kansainvälistä väkeä, joka työskentee it-bisneksessä ja ovat kansainvälistäneet saaren ilmapiiriä entisestään.

Malta on ollut kansainvälinen paikka aina. Saaren kautta ovat eri aikakausina kulkeneet merimiehet, sotilaat, retkikunnat, kaupankävijät ja uskonnolliset ryhmittymät. Saarella on sotien aikana ollut sijaintinsa vuoksi strategisesti tärkeä asema.

Vallettan mäeltä avautuvat komeat näkymät.

Unescon maailmanperintökohde

7000-vuotisen historian omaavalla Maltalla on asukkaita vain 420 000. Historiallisessa pääkaupungissa Vallettassa väkeä on vain 6000. Pieni saarivaltio on tiiviisti asuttu. Pitkän matkailusesongin aikana väkimäärä kasvaa entisestään.

Maltan ritarit ja muut historiaan liittyvät muistot elävät edelleen katukuvassa.Saarella on paljon nähtävää, mutta kulkeminen saaren koon vuoksi on helppoa. Parinkymmenen kilometrin matka saaren päästä päähän on tehtävissä nopeasti. Maltalla riittää nähtävyyksiä perheen kaikille jäsenille. Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille Malta on melkoinen aarreaitta.

Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde, jossa näkyy maan moninainen historia. Historiaan tutustuva voi Vallettassa kulkiessaan poiketa tutustumassa Maltan piirityksen historiaan liittyvään museoon, katsoa historiallisten tapahtumien uudelleen esityksiä tai olla mukana keskipäivän tykinlaukauksen ampumisessa edelleen olemassa olevien korkeiden kaupunginmuurien reunalla. Tai poiketa kaiken lomassa historialliseen kirkkoon lounastauon klassisen musiikin konserttiin.

Maltan pääkaupunki on ollut usein linkitetty muun muassa ritareihin. Kaupunkia ovat hallinneet aikoinaan peräjälkeen foinikialaiset, kreikkalaiset, karthagolaiset, roomalaiset, bysantit, arabit ja Johanniittojen ritarikunta. Moninainen historia näkyy tiiviin kaupungin kaduilla, sillä Vallettasta löytyy peräti 320 muistomerkkiä. Ne sijaitsevat kaikki 55 hehtaarin alueella. Se tekee Vallettasta yhden maailman tiiviimmistä historiallisesti merkittävistä alueista maailmassa.

Kulkeminen helppoa

Malta ei ole pelkkää patsastelua. Kolmen saaren valtiossa riittää tekemistä. Meri on luonnollisesti hallitseva elementti. Risteillen pääsaarelta pääsee muun muassa Gozon saarelle, joka on maltalaisten ylpeyden aihe.

Kulkuyhteydet Maltalle muualta Euroopasta ovat hyvät. Saaren moderni päälentokenttä sijaitsee Vallettan ulkopuolella. Gziran ja Slieman satamasta taas voi matkata myös Italian puolelle Sisiliaan. Laivamatka kestää vain puolitoista tuntia.

Malta on hyvin kehittynyt maa. Terveydenhuolto on korkeatasoista ja monet ulkomaalaiset suunnistavat nykyään Maltalle edullisempien terveyspalveluiden perässä. Saarelle on noussut viime vuosikymmenien talousnousun aikana paljon hotelleja ja hotelli-kylpylöitä. Saaren hintataso on vielä varsin kohtuullinen ja myös ulkona syöminen on kohtuuhintaista. Gziran rantakadun tasokkaissa ruokapaikoissa voi syödä erinomaisen pasta-annoksen 6-7 eurolla. Hyviä ruokia riittää maltalaisen keittiön ja saareen rantautuneiden kansainvälisten keittiöiden tarjonnassa.

Lauttamatka Sliemasta Vallettaan taittuu alle varttitunnissa ja on kokemisen arvoinen.

Elokuvan historiaa

Malta on mielenkiintoinen myös kulttuuripaikkana. Saari on ollut ahkerassa käytössä elokuvien kuvauspaikkana. Vuonna 1980 Maltan länsirannikon Melliehan lähelle rakennettiin lavastekylä Kippari-Kalle -elokuvan kuvauksia varten. Robin Williamsin tähdittämän elokuvan kotikylä on olemassa edelleen ja se on edelleen suosittu koko perheen turistikohde nykyajan huvituksineen.

Vuonna 1999 Maltalla kuvattiin sittemmin ison nipun Oscar-palkintoja kerännyttä Gladiaattoria. Kuvauspaikkana oli muun muassa Vallettan edustalla sijaitseva Manoel-saari. Gladiaattorin kuvaukset jäivät elokuvahistoriaan rajulla tavalla. Kuvausviikkojen aikana elokuvassa Proximoa esittänyt ikiboheemi Oliver Reed (1937-1999) vietti aikaansa pikkiriikkisessä The Pubissa Vallettan Archbishop Streetillä.

Reedin keskipäivän juomasessio oli raju ja juomalasku Reedille tuttuun tapaan huikea, 270 Maltan liiraa (628 euroa). Reed kiskoi viimeisellä lounaallaan kolme pullollista Captain Morganin jamaikalaista rommia, kahdeksan pullollista saksalaista olutta, lukuisia pullollisia Famous Grouse -viskiä ja Hennessy-konjakkia. Hän peittosi viisi kuninkaalliseen laivastoon kuuluvaa HMS Cumberlandin merimiestä kädenväännössä ennen kuolemaan johtanutta sydänkohtausta. The Pub on nykyään Reed-fanien pyhiinvaelluspaikka, jota markkinoidaan ”Ollien viimeisenä pubina”.

The Pubissa Vallettan Archbishop Streetillä kuollut Näyttelijä Oliver Reed muistetaan paikassa edelleen.

Yöelämää Pacevillessa, rauhaa pohjoisessa

Maltan ehkä suurin lomakeskus on St. Julians, jonka kasinoissa ja viereisessä Pacevillessa riittää turisteilla tekemistä. Paceville on etenkin nuoremmille juhlijoille vilkas keskus. Vallettan lisäksi myös St. Juliansin viereisessä Sliemassa on lukuisia kauppaliikkeitä, joista voi tehdä hyviä löytöjä, olivat toiveissa sitten perusvaateostokset tai kuuluisien merkkiliikkeiden koluaminen.

Rauhallisempaa eloa hakeva voi hakeutua esimerkiksi saaren pohjoisosan Melliehaan, Qawraan tai Bugibbaan, joissa yöelämä ei ole aivan yhtä päälle näkyvää kuin Pacevillessä. Kalastajakyläidyllistä nauttivan kannattaa harkita ainakin käymistä eteläosan Marsaxlokkin rantakylässä.

Kulkeminen Maltalla on helppoa. Julkisen liikenteen linja-autot kulkevat joustavasti ja nopeasti eri puolille saarta. Paikallisliikenteen liput ovat hyvin edullisia. Slieman puolella majoittuvien kannattaa matkustaa lautalla Vallettaan. Yhdensuuntainen lippu maksaa 0,93 euroa. Matka merenlahden yli kestää alle varttitunnin ja kulkee Manoelin saaren ohi.

Slieman ja Gziran rantabulevardilta löytyvät lukuisten sightseeing-bussien lähtöpaikat. Saaren reitit on yleisesti jaettu pohjoisen ja etelän reitteihin. Niiden kulkeminen kestää nopeimmillaan noin kolme tuntia. Matkaajan on mahdollista poiketa matkan varrelle tutustumaan esimerkiksi Mostaan ja Medinaan, jotka ovat omanlaisia persoonallisia maltalaiskaupunkeja.

Maltalta löytyy paljon sopivia rantoja. Aivan keskusten vierestä kuten Pacevillestä tai kauempaa rauhallisten pikkukylien liepeiltä.

Teksti ja kuvat: Markus Ahonen