Matkailu

Malta on lomakohde kaikille aisteille

Teksti: V. Kotiranta Kuvat: Merja Kotiranta

MaltaVain Maltalla voit nähdä kirkkaan Välimeren sinen, sinisen taivaan ja hunajankeltaisen kalkkikiven värikontrastit. Voit ihailla kalkkikivestä rakennettuja historiallisia temppeleitä, palatseja, katedraaleja sekä satamakaupunkeja eri aikakausilta. Saaren äänimaailma koostuu kirkonkellojen kuminasta, paikallisten juhlien ilotulitusräiskeestä ja konserteista. Saat nauttia myös auringosta, sillä Maltalla sataa harvoin.

Suurin Maltan kaupungeista on Sliema. Aivan sen vieressä sijaitsevat St. Julians ja Paceville. Useimmat maan hotelleista ovat näillä alueilla. Alueelta löytyy monia ravintoloita, muotiliikkeitä, kahviloita, kasino ja muuta turistia kiinnostavaa. Maltalle ominaista on kuitenkin se, että paikallinen väestö elää arkielämäänsä samoilla alueilla, ulkoilevat lastensa kanssa, kävelevät rantakadulla – usein koira mukanaan. Katukuvaan kuuluvat valitettavasti myös lemmikkikoirien jätökset.

Valettan lisäksi Maltalla on useita näkemisen arvoisia vanhoja kaupunkeja. Yksi niistä on muurien ympäröimä Mdina, toinen sen vieressä sijaitseva Rabat. Kalastajakaupunki Marsaxlokk kuuluu myös turistikohteisiin. Gozon saaren pääkaupunki on Victoria.

Unescon maailmanperintökohteet

Pyhän Johanneksen katedraaliMaltalla on peräti kolme Unescon maailmanperintölistalle päässyttä kohdetta: Vallettan kaupunki, muinaiset temppelit ja Hal Saflieni Hypogeum eli Hypogeum-luola.

Vallettan kaupungin pienellä 55 hehtaarin alueella on 320 merkittävää historiallista nähtävyyttä. Se onkin maailman kärkeä historiallisuudessaan. Vallettaa kutsutaan Linnoituskaupungiksi ja ”kaupungiksi, jonka herrasmiehet ovat rakentaneet herrasmiehille”. Nimensä Valletta on saanut perustajansa Jean Parisot de la Valetten mukaan. Kaupungin suunnittelua johti italialainen arkkitehti Francesco Laparelli, mutta useimmat kirkot ja palatsit suunnitteli hänen apulaisensa maltalainen Girolamo Cassar. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1566 ja saatiin valmiiksi nopeasti. Valmistuttuaan kaupunki oli jo oman aikakautensa nähtävyys viivasuorine katuverkostoineen ja barokkirakennuksineen.

Kaupungissa on yli 20 kirkkoa ja saman verran palatseja. Tärkeimmät nähtävyydet ovat Kastilialaisten ritarien asuintalo, ylempi Barracca -puutarha, arkeologinen museo, Pyhän Johanneksen katedraali, Suurmestarin palatsi, Välimeren konferenssikeskus, Manoel-teatteri ja Taidemuseo. Välimeren Konferenssikeskuksessa esitetään tasatunnein klo 11 alkaen The Malta Experience -multimediaesitystä, josta saa yleiskuvan Maltan historiasta 13 kielellä, mutta valitettavasti ei suomeksi.

Alempi Baracca-puutarha

Muinaistemppeleitä on kaikkiaan seitsemän, ja ne sijaitsevat Maltalla ja Gozolla. Gozon kaksi Gjantija-temppeliä ovat maailman vanhimmat monumentit ja peräti 1000 vuotta vanhempia kuin Egyptin pyramidit. Maltalla sijaitsevat Hagar Quim, Mjandra, Tarxien, Ta´Hagrat ja Skorba. Temppelit ovat ainutlaatuisia arkkitehtonisia mestariteoksia, jotka on rakennettu vuosina 3600-2500 eaa. Vallettan arkeologisessa museossa on temppeleiden alkuperäisiä kiviä ja muutakin tietoa niistä.

Hypogeum-luola löydettiin sattumalta rakennustöiden yhteydessä vuonna 1902. Se käsittää kolme tasoa, jotka on rakennettu noin 3600-2400 eaa. Paikkaa pidetään eräänä maailman tärkeimpänä esihistoriallisena muistomerkkinä ja sieltä on löydetty mm. kaksi Nukkuva nainen (Sleeping Lady) -pienoisveistosta, joita säilytetään arkeologisessa museossa. Hypogeumiin on pääsylippu tilattava jo pari viikkoa ennen vierailua, sillä vierailijoiden määrä on rajoitettu 70 henkilöön päivässä.

Muutakin kuin historiaa

Blue WindowAktiiviselle lomailijalle saaret tarjoavat paljon mahdollisuuksia, kuten golfia, tennistä, ratsastusta, kalliokiipeilyä, purjehtimista ja vesiurheilua. Maltan saaristoa ympäröivät kirkkaat vedet antavat erinomaiset puitteet sukeltajille. Maltalla on paljon upeita retkikohteita, joissa voit nauttia kulttuurista, taiteesta ja luonnonnähtävyyksistä.

Sateita tulee harvoin, ja auringosta ja rantaelämästä voi nauttia jopa lokakuun loppuun. Pitkiä hiekkarantoja saarella ei ole. Slieman ja St. Julianin rannat ovat jyrkkiä kalliorantoja. Pienempiä rantoja on useita: Golden Bay, Blue Lagoon (Cominon saarella), Ramla Bay (Gozon saarella), Mellieha Bay, Ghajn Tuffieha Bay,Gnejna Bay, Paradise Bay, Ghar Lapsi,Peter´s Pool, ja Wied il-Ghasri (Gozon saarella).

Luonnonnähtävyyksiä Maltan saarella on Blue Grotto ja Dingli Cliffs, molemmat kalliomuodostelmia. Sisarsaarella Gozolla on vastaavanlaisia, kuten Azure Window, Calypso´s Cave, The Inland Sea jaXerri´s Grotto.

Maltan matkaoppaissa on tarkkoja ohjeita, kuinka bussilla pääsee kätevästi liikkumaan nähtävyydeltä toiselle. Maltasta on kirjoitettu myös suomeksi:
Lehtipuu, Timo-Pekka: Malta – Suomalainen matkaopas (Suomalainen Matkaopas Oy, 2006)

Liikkuminen Maltalla

Bussilla liikkuminen on järkevää ja edullista. Bussiasema sijaitsee Vallettassa, kaupunginportin ulkopuolella. Maltan bussit ovat oransseja ja reittinumero ilmoitetaan bussin edessä. Osa ajopeleistä on hyvin vanhoja, kauniisti koristeltuja Bedfordeja ja Leylandeja. Bussiliikenne lähtee säteittäisesti Vallettasta ja palaa samaan paikkaan. Bussilla pääsee lähes maan jokaiseen kolkkaan. Lippu maksaa vyöhykkeen mukaan 0,47 € – 1,14 € ja tasaraha on suositeltava. Lippua ei kannata hukata, sillä tarkastajat hyppäävät toisinaan kyytiin ja haluavat nähdä, oletko maksanut. Tiet ovat sen verran muhkuraisia ja kapeita paikka paikoin, ettei matka joudu kovin nopeasti

BussiGozon saaren bussiasema on pääkaupungissa Victoriassa. Gozolla bussit ovat harmaita. Lautta Maltalta Gozolle kulkee noin 20 minuutissa. Satamasta Mgarrista pääsee sisämaahan bussilla nro 25 ja bussiaikataulut noudattavat lautan aikatauluja. Maltan puolella pääsee tietenkin myös bussilla lauttasatamaan. Omatoimimatkoja on helppo toteuttaa, jos vain opettelee bussireitit.

Vuokra-autolla voi tehdä bussireiteiltä poikkeavia matkoja. Kansainvälisten autonvuokrausfirmojen lisäksi Maltalla on myös paikallisia yhtiöitä. Halutessaan voi saada myös kuljettajan. Tienviitat ovat englanniksi ja liikenne vasemmanpuoleinen. Suomalainen tai kansainvälinen ajokortti kelpaa.

Taksejakin löytyy ja yleensä ne ovat valkoisia ja Mercedes-merkkisiä. Bussipysäkiltä ei taksi ota kyytiin, mutta kaikkialta muualta pääsee.

Skootterin, moottoripyörän tai polkupyörän vuokraaminenkin onnistuu, mutta tiet eivät ole kovin rengasystävällisiä. Apostolin kyydilläkin voi tehdä retkiä, sillä patikointiin on Maltalla hyvät mahdollisuudet.

Kuinka pääset Maltalle

St. JuliansMaltalle lentää Suomesta neljässä tunnissa. Aurinkomatkat järjestää opastettuja valmismatkoja Sliema & St. Juliansiin. Hotelleja on neljä, joista yksi edustaa viiden tähden luksusta ja kahdesta löytyy myös edullisempi huoneistohotellimahdollisuus.

Matkatoimisto Hispanian valmismatkojen hotellitarjonta on runsas ja tähtiluokitus on 2 + ja 4 välillä. Hotelleista kolme sijaitsee Sliema & St. Juliansin alueella, kolme Buggibbassa ja neljä St.Paul´s Bayssä. Molempien matkanjärjestäjien palveluihin kuuluvat opastus ja maksulliset retket pääsaaren eri osiin, naapurisaarelle Gozolle ja Sisiliaan. Hispanian uutuutena on kaksi viikkoa kestävä englannin kielikurssi, jonka ohella voi lomailla.

Lennon ja hotellin sisältäviä omatoimimatkoja, joiden hintaan ei kuulu opaspalveluita, järjestää usea matkatoimisto Suomesta.  Tjäreborg tekee matkoja Vallettaan sekä Sliema & St.Juliansiin. Suomen Matkatoimisto Oy:llä on lento-hotellipalvelu kahteen hotelliin Sliemassa ja kahteen St.Juliansissa. Area –yhtiön hotellit ovat Sliemassa, St.George´s Bayssä ja St.Paul´s Bayssä.

Maltalle on järjestetty kielikurssimatkoja jo kauan. Nuorisolle kohdistettu kansainvälinen kielikurssi St.Juliansissa on monen nuoren unelma. St. Julians-Pacevillen alue on myös Maltan nuorison viikonloppujen rentoutumiskohde, ja siellä onkin monia suosittuja ravintoloita ja konserttipaikkoja. Myös 50+ikäisille  on järjestetty vuodesta 2008 lähtien kahden viikon englanninkielen kursseja joko hotelli- tai isäntäperhemajoituksella.

Lennot ja hotellit voi varata myös omatoimisesti netistä. Maltan ainoa lentokenttä sijaitsee Lukan ja Gudjan kaupunkien välillä. Matkaa Vallettaan on seitsemän kilometriä. Lentokentältä pääsee eteenpäin bussilla tai taksilla. Taksilla liikkuminen lentokenttä- ja satamaterminaaleista määränpäähän perustuu kiinteään hinnoitteluun.

Uskoa ja taikauskoa

Luzzu-veneMaltalaisista 98 prosenttia kuuluu roomalaiskatoliseen kirkkoon. Kirkkoja alueella on kaikkiaan 365, ja jokaisen kylän ja kaupungin kirkko on omistettu jollekin pyhimykselle. Kerran vuodessa, useimmiten kesä-syyskuun aikana, järjestetään joka kylässäfesta. Nämä juhlat ovat tärkeitä sosiaalisia tapahtumia paikallisen väen keskuudessa. Kodit, kirkot ja kadut koristellaan värivaloin ja lipuin perinteen mukaan. Juhlat kestävät keskiviikosta sunnuntaihin. Kirkonkelloja soitetaan usein. Kohokohta ajoittuu sunnuntai-iltaan, jolloin suojeluspyhimyksen patsasta kannetaan kadulla orkesterin, kulkueiden, ilotulitusten ja kirkonkellojen pauhun saattelemana. Juhlia on ympäri maata ja pitkällä aikavälillä, joten turistinkin on mahdollista osua paikalle juhla-aikaan.

Taikauskoinen foinikialainen perinne näkyy Osiriksen silminä luzzu-veneissä, jotka on maalattu perinteisesti sini-keltaisiksi. Avoimet silmät molemmin puolin venettä kuvaavat valppaana olevaa, suojelevaa ”taikasilmää”. Suojelusta tuomassa on bussinkuljettajallakin tuulilasin ympärillä pyhimyksenkuvia ja muita uskonnollisia merkkejä.

Myös Raamatusta tuttu apostoli Paavali liittyy saaren historiaan. Raamatun Apostolien teoissa kerrotaan, kuinka Paavali seurueineen joutui saarelle laivan haaksirikkouduttua. Kaksi saariryhmän saarista onkin nimetty Paavalin mukaan.

Ruokakulttuuri ja ostokset

Slieman rantapuistoMaltalainen keittiö on saanut vaikutteita muista Välimeren alueen maista sekä Englannista. Pizzaa ja pastaa tarjoavia ravintoloita löytyy erityisen runsaasti. Paikallisiin erikoisuuksiin kuuluvat miekkakala ja jäniksen liha.

Eniten kauppoja löytyy Sliemasta. Markkinoita ja torimyyntiä on joka kylässä. Suosittuja tuliaisia ovat mm. maltalaiset käsityöt. Matkailijan on syytä muistaa, että siestaa vietetään keskipäivällä, jolloin kaupat ovat suljettuna kolmen tunnin ajan.

Lue lisää:
VisitMalta.com
Heritage Malta

Malta
Pinta-ala 316 km²
Maantiede Keskellä Välimerta sijaitseva Malta muodostuu useasta saaresta. Asuttuja saaria ovat Malta, Gozo ja Comino, asumattomia Fifla, Cominotto ja St. Paulin saaret. Tunnusomaista maisemaa ovat matalat, tasalakiset kukkulat, joiden rinteillä on terassimaisia peltoja. Rannikolla on vuoroin satamia, hiekkarantoja sekä kivisiä lahdenpoukamia. Gozo on vehmaampi kuin Malta.
Ilmasto Välimeren ilmasto: kesät ovat kuivia ja kuumia, talvet leutoja ja vähäsateisia. Sirocco-tuuli tuo keväisin ja syksyisin kuumaa ilmaa ja kosteutta.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Valletta (n. 9 000 asukasta)
Väestö 398 000 asukasta
Kieli Malta ja englanti
Aikaero Suomeen – 1h
Raha Euro (EUR) Hintataso on Suomen luokkaa. Kansainväliset kortit käyvät maksuvälineenä ja automaateissa.
Viisumit Viisumia ei tarvita, mutta mukana tulee olla voimassa oleva passi tai 1.3.1999 jälkeen myönnetty henkilökortti.
Rokotukset Voimassa oleva jäykkäkouristus-kurkkumätärokote
Maltan lippu Maltan kartta: Google Maps
Malta-kuvia: Flickr
Malta Wikitravelissa

 

X