Matkailu

Manchester on eläväinen metropoli

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

Pohjois-Englannin suurin kaupunki on aina ollut tapahtumien keskipisteenä, ja viime vuosina Manchester on noussut trendikkääksi metropoliksi, joka pystyy kilpailemaan minkä tahansa Euroopan suurkaupungin kanssa. Erinomaiset nähtävyydet, vilkas yöelämä, ylittämättömät shoppailumahdollisuudet ja ystävälliset paikalliset tekevät kaupungista paikan, jossa on suorastaan pakko käydä. Manchesterissa viihtyvät kaikki lapsiperheistä varttuneisiin pariskuntiin, mutta parhaiten sen monipuolisesta tarjonnasta pääsevät nauttimaan kielitaitoiset 20-40-vuotiaat.

Manchester

Matkustaminen Manchesteriin

Muutama kotimainen matkatoimisto kuten Tjäreborg tekee matkoja Manchesteriin, mutta kaupunki on oiva omatoimimatkakohde, sillä Finnair lentää Helsingin ja Manchesterin välillä suoraan. Muitakin vaihtoehtoja lentää kaupunkien välillä on, ja lisätietoa reiteistä, hinnoista ja aikatauluista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Manchesteriin on helppo matkustaa Lontoon kautta. Ryanair lentää päivittäin Tampereen Pirkkalan kentältä Lontoon Standsteadin kentälle, ja Lontoosta on mahdollista siirtyä Virgin Train –junilla nopeimmillaan parissa tunnissa ja edullisimmillaan reilulla 10 eurolla Manchesteriin. Lontoon Victoria –linja-autoasemalta on noin tunnin välein busseja Manchesteriin, ja bussiyhteyksiä on myös monista muista Englannin kaupungeista, kuten myös Glasgow’sta. Matka voi National Expressin verkkosivuilta ostettuna maksaa hyvinkin vähän, jos lipun varaa ainakin muutaman päivän ennakkoon.

National Rail – Tietoa rautateiden aikatauluista ja reiteistä

Liikkuminen Manchesterissa

ManchesterManchesterin lentokentältä on nopea junayhteys Piccadillyn ja Oxford Roadin asemille. Matka kestää 20 minuuttia ja maksaa 3 puntaa eli hivenen yli 3 euroa. Piccadillyn aseman vieressä sijaitseva Piccadilly Gardens on kaupungin joukkoliikenteen solmukohta, josta pääsee minnepäin kaupunkia tahansa. Taksimatka kestää 30-45 minuuttia ja maksaa 15-20 euroa, ja jos jostain syystä haluaa kulkea bussilla Manchester Central Coach Station –linja-autoasemalle, käy sekin päinsä. Piccadilly Gardensin vieressä sijaitsevalta bussiasemalta on hyvät yhteydet minnepäin saarivaltiota tahansa.

Manchesterilla ja Liverpoolilla on myös halpalentoyhtiöiden käyttämä John Lennon Airport -lentokenttä, jolta on kolmen vartin bussimatka Manchesterin ydinkeskustan bussiasemalle. Nykyään kentän läheiseltä Liverpool Parkway –juna-asemalta pääsee 30-60 minuutin välein junalla Manchesterin keskustan Oxford Road –asemalle.

Manchesterin ydinkeskusta on kompakti kävelypaikka, jossa riittää tekemistä ja näkemistä vaikka viikkokausiksikin, ja paras tapa nähdä keskustaa aivan ydinkeskustan osalta on kulkea kävellen. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että Manchesterissa on ilmainen keskustaa kiertävä bussi, Metroshuttle, joka ajaa kolmea reittiä keskustassa ja jonka bussit kulkevat pääsiasiallisten asemien ja pysäkkien, kuten Piccadillyn, Oxford Roadin ja Salford Centralin välillä. Bussien pysäkkeihin ja liikkeisiin kannattaa kaupungissa ollessa perehtyä, sillä niiden käyttäminen säästää rutkasti rahaa ja aikaa.

Maksullinen joukkoliikenne Manchesterissa on eri operaattorien takia hivenen sekava järjestelmä, mutta pääasiallinen yhtiö on First, jonka busseihin pääsee usein punnalla. Busseihin myydään myös päiväkortteja (noin 4 puntaa). Kaupungissa on bussien ja paikallisjunien lisäksi Metrolink-yhtiön raitiovaunuja, joilla pääsee erityisen kätevästi Salfordiin ja Old Traffordin jalkapallokentälle.

Taksit ovat Manchesterissa edullisia. Mihin tahansa ydinkeskustan alueelle tulisi päästä 5-10 punnalla.

Majoitus

Perinteisesti Manchesterin majapaikat ovat olleet liikematkustajille suunnattuja, mutta kaupungin suosion kasvaessa turistikohteena on sinne viime vuosina ilmaantunut hyvä määrä hosteleja ja hotelleja, jotka sopivat kaikille kukkaroille. Hosteleita ja muita edullisia vaihtoehtoja kaupungissa on hyvin, ja näistä löytyy yhteismajoitushuoneiden lisäksi huoneita 1-3 hengelle.

Hyvä hostel trendikkäällä Northern Quarter –alueella, joka sijaitsee heti Piccadilly Gardens –pääpuiston takana, on Hatters. Kohtuuhintainen hotelli keskustan vieressä, Castlefield-kaupunginosassa on The Ox (Liverpool Road 71), joka on paitsi majapaikka myös ns. gastropubi, joka myy hyviä ruokia ja juomia. Tyylikäs viktoriaanisen ajan kohtuuhintainen vaihtoehto on Palace Hotel aivan BBC:n uusien Manchesterin studioiden naapurissa, ja yksi hienoimpia majapaikkoja kaupungissa on Radisson Edwardian, joka sijaitsee entisessä Free Trade Hall –rakennuksessa. Sen sali tuli tunnetuksi vuonna 1965 kun Bob Dylan heitti siellä ensimmäisen sähköisen keikkansa, ja pahamaineisuutta se sai vuonna 1976, kun Sex Pistols teki läpimurtokeikkansa rakennuksen tiloissa.

Manchesterin hotellitilanne on yleensä hyvä, mutta Manchester Unitedin otteluiden aikaan majapaikkaa on hankala saada, joten on hyvä selvittää, milloin otteluita on. Myös Manchester Cityn otteluita saapuu usein seuraamaan useita kymmeniä tuhansia ihmisiä viikonloppuisin, joten kaupunkiin matkaavan kannattaa muulloin kuin kesäkuukausina selvittää, onko luvassa otteluita. Suosituimpia ovat tiistain tai keskiviikon Mestarien liigan ottelut sekä lauantain tai sunnuntain Englannin liigan tai cupin huippuottelut.

Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)

Ruoka ja ravintolat

Englantilaisen keittiön perinteisiin herkkuhin kuuluvat etenkin piiraat ja makkarat, joiden kanssa yleensä nautitaan perunamuusia ja vihanneksia. Kuuluisia englantilaisia ruokia ovat Shepherds Pie (lampaanlihaa ja perunamuusia päällekäin), Toad-in-the-Hole (makkaroita pannukakun sisällä sipulikastikkeella), Bangers&Mash (makkaroita, perunamuusia, kastiketta ja paistettuja palsternakkalastuja) ja muunkinlaiset makkarat, etenkin Lincolshire ja Cumberland, joita joistain pubeista ja ravintoloista saa myös kasvisversioina ja jotka yleensä tarjotaan ainakin perunamuusin ja ruskean kastikkeen kanssa.

Sunnuntaisin silmät kannattaa pitää auki Sunday Roast –tarjousten varalta. Näitä yleensä tapaa niin pubeista, kahviloista kuin ravintoloistakin, ja mukana on yleensä naudanlihaa (joskus myös toinen vaihtoehto kuten kanaa tai lammasta), uunissa paistettuja perunoita, vihanneksia ja ruskeaakastiketta. Jotkut paikat ovat erikoistuneet tähän perinteiseen sunnuntaiateriaan ja tarjoavat 8-12 punnalla pääruoan, ruokajuoman, jälkiruoan ja kahvin.

Manchester on kansainvälinen kaupunki, ja siellä ollessa houkutuksena ovat etenkin Chinatown–kiinalaiskaupunginosan kiinalaiset, vietnamilaiset ja thaimaalaiset ravintolat sekä ns. Curry Mile eli Wilmslow Road (Oxford Roadin jatke), jonne on Oxford Road –asemalta noin puolentoista kilometrin kävelymatka. Ruoat ovat kaupungissa yllättävän halpoja, ja hyvän aterian pubista ja pintin paikallista olutta saa lounaaksi tai illalliseksi helposti alle 10 eurolla, ja etenkin lounaaksi jopa huomattavasti edullisemminkin. Kiinalaisen kaupunginosan ravintolat ovat melko edullisia nekin, ja siellä on mahdollista syödä eri tyyppisissä ravintoloissa. Suuriruokaisten mieleen ovat etenkin buffet-pyödät, joista saa syödä sen verran kuin jaksaa, yleensä alle 10 eurolla ruokajuomineen ja jälkiruokineen. Intialaiset ravintolat ovat yleensä tätä hivenen kalliimpia. Kaupungista löytyy huomattava määrä äärimmäisen tasokkaita ja hintaviakin ravintoloita – vain Lontoon ravintolatarjonta pystyy kilpailemaan Britanniassa ravintoloiden määrän ja laadun kanssa.

Pubit ovat viime vuosina kaikkialla Britanniassa kiinnittäneet yhä enemmän huomiota ruokiin, ja Manchesterin pubeissa voikin nykyään syödä kaikenlaisia aterioita, joiden hintalaatu-suhde on usein kohdallaan. The Bank (Mosley Street 54) aivan Chinatownin vieressä on erinomainen, upeaan tilaan rakennettu gastropubi, jonka makkarat ovat hyviä ja jonka olutvalikoimia moni jää paikkaan aterian jälkeen maistelemaan. Myös monet muut pubit keskustassa ja etenkin sen vieressä Castlefieldissä ovat hyviä paikkoja paitsi illanviettoon myös lounas- tai illallispaikaksi.

Chinatownin ravintolat eivät sen kummempaa esittelyä kaipaa, sillä ne esittelevät tarjontaansa näyttävästi ja suurin hankaluus täällä on päättää, missä kulloinkin söisi. Kannattaa huomata, että monet noutopöydät eivät ole kovin kummoisia tasoltaan ja sopivat vain suuriruokaisille. Parhaita aterioita myyvät sellaiset maineelta hyvät ravintolat, kuten Yang Sing (Princess Street 34), jota yleisesti pidetään yhtenä maan parhaista kiinalaisista ravintoloista ja jonka asiantunteva henkilökunta pystyy pikkutarkasti kertomaan kunkin aterian koostumuksesta ja muista tärkeistä seikoista.

ManchesterIntialaiset ravintolat ovat usein Englannissa ylihintaisia pettymyksiä, mutta Manchesterissa on paljon hyviä intialaisia ravintoloita, etenkin Oxford Road –kadulta alkaen, jatkuen aina parin kilometrin päähän. Maineeltaan moitteettomia ravintoloita täällä ovat Zouk (Chester Road), joka sijaitsee kätevästi aivan ydinkeskustassa, BBC:n studioiden vieressä, ja parin kilometrin päässä tästä varsinaisella Curry Milellä sijaitseva Ali Bilal (Wilmslow Road 87), joka on takuuvarma valinta monien kadun keskinkertaisten ravintoloiden joukossa.

Kahvilat ovat Englannissa aina hyviä ruokapaikkoja, etenkin lounaalle. Ne tarjoavat aina salaatteja, voileipiä ja jopa useitakin erilämpimiä aterioita, jotka vaihtelevat paikallisista piiraista ja muista aterioista välimerellisiin herkkuihin, kuten lasagneen ja pasta-aterioihin. Monet kahvilat, kuten Eight Day (Oxford Road 111) ja Earth Cafe (Turner Street 16-20) sopivat myös kasvissyöjille ja vegaaneille.

Kasvissyöjille Manchesterin gastropubeissa on myös jonkin verran vaihtoehtoja, ja nykyisin kaikkein edistyksellisimmät pubit tarjoavat kasvisversioita perinteisistä paikallisista ruoista. Kiinalainen kaupunginosa on hyvä paikka kasvissyöjille, ja myös Curry Mile on paikka, josta kasvissyöjät voivat saada lihattomia mutta silti proteiinipitoisia lämpimiä ruokia.

Restaurants of Manchester – Lisätietoa Manchesterin ravintoloista
HappyCow – Kasvisruokia tarjoavia ravintoloita

Nähtävyydet

Manchesterissa on valtava määrä kaikenlaista nähtävää ydinkeskustan Chinatownista ja upeista rakennuksista Castlefieldin kanaviin ja Britannian parhaisiin museoihin, joita on niin keskustassa kuin sen ulkopuolellakin.

Keskustan ulkopuolella kannattaa ehdottomasti vierailla Salford Quays –alueella, joka on mielenkiintoinen, uudelleen henkiin herätetty telakka- ja satama-alue. Täällä sijaitsee Pohjois-Englannin paras museo, Lowry-keskus, suuri kauppakeskus sadepäiviä varten ja runsaasti uusia asuinalueita ja uutta suunnittelua, joka on mielenkiintoista nähtävää. Salford on uutuudestaan huolimatta alueena vanha ja historiallisesti merkittävä, ja täällä ollessa monet The Smiths yhtyeen fanit käyvät tietenkin Salford Lads Club –klubilla, jonka edestä löytyy milloin tahansa ihmisiä poseeraamassa samoin kuin yhtyeen jäsenet vuonna 1986 ilmestyneen The Queen Is Dead –levyn kannessa.

Alueella vieraillessa on helppo käydä myös Old Traffordilla, joka on Manchester United –jalkapallojoukkueen kuuluisa kotistadion.  Tänne pääsee parhaiten Metrolink-ratikalla parilla punnalla suuntaansa, ja Old Traffordilla on oma pysäkkinsä, ja Harbour City on pysäkki, jolla kannattaa jäädä pois, mikäli haluaa nähdä sotamuseon, Lowryn, kauppakeskuksen ja uutta Salfordia.

Imperial War Museum North on lyömätön, pääsymaksuton vierailupaikka tällä mielenkiintoisella veden ympäröimällä alueella. Museo on omistautunut sodalle ja sen kauhujen näyttämiselle varsin havainnollisella tavalla, ja täällä voi nähdä vaikuttavia videoita, kokea, miltä tuntuu olla pommitusten keskellä ja nähdä kaikenlaista mielenkiintoista materiaalia propaganda-julisteista aseisiin. Puolen tunnin välein pääsali hiljenee vartin elokuvaesitystä varten. Esitettäviä elokuvia on kolme, jotka voi siis nähdä kaikki, mikäli pysyttelee paikalla 90 minuuttia.

Imperial War Museum North

Lowry-keskus on aivan museon naapurissa, ja siellä on mukava vierailla katsomassa värikästä sisustusta ja tutustumassa sen tarjontaan. Paikalla käy yli miljoona ihmistä vuosittain, ja sen tarjontaan kuuluu klassista musiikkia, taidenäyttelyitä, teatteria, kahviloita, ravintoloita ja kauppoja. Pohjois-Englannin suosituin taiteilija LS Lowry (1887-1976) on antanut kompleksille nimensä, ja siellä voikin nähdä yli 300 hänen maalaustaan ja piirrostaan.

Manchester United on jo pitkään ollut yksi maailman seuratuimpia jalkapallojoukkueita, ja Old Trafford on yksi maailman kuuluisimpia stadioneita. Stadionin sisällä voi ottaa osaa opastetulle kierrokselle, jolla voi nähdä vilauksen pukuhuoneista. Kierroksen yhteydessä pääsee ilmaiseksi museoon, joka kertoo seuran historiasta ja jossa voi nähdä seuran hienoimpia maaleja.

Manchesterin keskusta on oiva vaeltelupaikka, ja siellä on värikkäitä katunäkymiä muuallakin kuin Chinatownissa, joka on yllättävän iso ja eläväinen. Mielenkiintoista vaeltelupaikkaa on myös keskustan vieressä oleva Castlefield, jonka pääsymaksuton Tiede- ja teollisuusmuseo (Liverpool Road) on ehdoton vierailupaikka lapsiperheille ja kaikenlaisista moottoreista, lentokoneista ja muista härveleistä kiinnostuneille. Castlefieldistä löytyy myös runsaasti kanavia ja roomalaisten ajan raunioita, joita on ns. Castlefield Urban Heritage Park –puistossa, joka on heti tiedemuseon takana.

Albert SquareYdinkeskustassa on sielläkin paljon museoita, joista korkeatasoisin on pääsymaksuton Manchester Art Gallery (Mosley Street), josta löytyy huippuvalikoima brittiläisten maalarien töitä. Toinen mielenkiintoinen museo on Poliisimuseo (Newton Street 57a), ja Urbis (Cathedral Gardens) on lasiseinäinen rakennus aivan ydinkeskustassa, josta löytyy valokuvia, interaktiivisia videoita ja kaikenlaista muuta, joissa kiinnitetään huomiota etenkin Manchesterin vähäosaisten elämänlaatuun.

Ydinkeskustassa on mukava vaellella päämäärättäkin, ja hyvä paikka viettää leppoisasti aikaa on pääkirjaston, kaupungintalon ja Albert-aukion alue, jolla on mukava kauniilla säällä istuskella ja nauttia metropolin vanhoista rakennuksista ja hienosta ilmapiiristä. Pääkirjasto on mielenkiintoinen vierailupaikka piipahtaa, ja toinen hyvä kirjasto sijaitsee aivan vieressä, nimittäin John Rylands Library (Deansgate 35), jota pidetään Britannian kauneimpana kirjastotalona. Sinne ei ole pääsymaksua ja sieltä löytyy mm. harvinaisia käsikirjoituksia ja kaikkein varhaisimpia painettuja kirjoja.

TripAdvisor-sivut käyvät läpi Manchesterin parhaita vierailupaikkoja
Lonely Planet -oppaan vinkkejä Manchesteriin

Shoppailu

Lienee sanomattakin selvää, että Manchester on erinomainen shoppailukaupunki, josta on vaikea lähteä ostamatta jotakin. Kauppoja on keskustassa ja sen ulkopuolella kätevästi kaikkialla, ne ovat avoinna joka päivä myöhään (myös sunnuntaisin ja juhlapyhinä, lukuun ottamatta joulupäivää) ja kovan kilpailun takia monien tuotteiden hinnat ovat huomattavasti kotimaata edullisempia.

Vaatteet, asusteet, kengät, korut, koristeet, elektroniikkatuotteet, levyt ja muut musiikkiin liittyvät tuotteet, jalkapalloon liittyvät tuotteet ja elintarvikkeet ovat kaikki hyviä hankintoja Manchesterissa. Ruoat ovat melkoisesti kotimaata edullisempia, ja niitä on saatavilla erittäin värikkäin ja usein eksoottisinkin valikoimin, etenkin Chinatownista. Vaatteet ja muoti yleensä on nuorekasta, ja etenkin 15-45-vuotiaat naiset on otettu erityisen hyvin huomioon kaupungin kaupoissa ja ostoskeskuksissa.

Manchester

Miltei koko ydinkeskusta on shoppailulle pyhitettyä, ja tavarataloja, ostoskeskuksia ja yksittäisiä putiikkeja on kaikkialla. Shoppailu on mainstream-henkistä eikä yksilöllisiä tuotteita kovin paljon löydy, mutta uniikimpaa tavaraa on tarjolla Northern Quarter –kaupunginosan putiikeissa, joihin kannattaa käydä tutustumassa – alue on heti Piccadilly Gardens –puiston takana.

Koko keskusta on hyvää shoppailualuetta, joka kehittyy jatkuvasti. Uusin tulokas on Spinningfieldsin ostoskeskus, jonka ympärille on viime vuosina kohonnut täysin uusi kaupunginosa. Myös keskustan ulkopuolella shoppailu käy hyvin päinsä, ja Salfordin suuri ostoskeskus on varteenotettava vierailupaikka, jonne pääsee nopeasti keskustasta ratikalla.

Lonely Planet -opas listaa Manchesterin shoppailupaikkoja

Yöelämä

ManchesterManchester on monen muun asian ohella armoton bailauskaupunki, jossa voi juhlia koska tahansa. Sen pubit myyvät kohtuuhinnalla olutta ja muita juomia, ja monet kaupungin pubit ja baarit pitävät ovensa avoinna myöhempään kuin klo 23 asti. Juhliminen tapahtuu nykyisin pääsääntöisesti baareissa ja klubeissa, mutta iltaisin kaduilla saattaa olla rauhatonta ja etenkin keskiyön jälkeisiä tunteja viikonloppuisin ja juhlapyhien edellä kannattaa keskustan taksitolppien läheisyydessä vältellä. Manchester Unitedin ja Manchester Cityn välisiä jalkapallo-otteluita, joita on pari vuodessa, ei kannata lähteä seuraamaan baariin, sillä niiden jälkeisinä iltoina saattaa keskustassa olla levotonta.

Manchesterin keskustassa on valtava määrä pubeja, baareja ja klubeja, joilla on tiukka turvakontrolli ja joiden ovimiesten kanssa ei kannata kinata. Kannattaa myös huomata, että joillain klubeilla on pukeutumissääntöjä, ja mikäli haluaa siirtyä esteittä paikasta toiseen, juhlimaan kannattaa lähteä kauluspaita päällä ja muut kuin lenkkikengät jalassa. Homot ja lesbot viihtyvät Manchesterin yöelämässä hyvin, ja heille etenkin Canal Street tarjoaa hyvän valikoiman juhlimispaikkoja.

Mikäli haluaa nähdä live-musiikkia, on se mahdollista Manchesterissa milloin tahansa. Etenkin Oxford Road –kadun kolmessa opiskelijoiden suosimassa klubissa on musiikkiesityksiä monta kertaa viikossa.

Itchy Mancester – Manchesterin tapahtumia
Lonely Planet -opas listaa hyviä menopaikkoja

Lue lisää:
Visit Manchester – Manchesterin erinomaiset viralliset matkailusivut
Manchester UK City Guidessa
Askalo Manchester – Manchester-aiheinen kysymys ja vastaus -palvelu

X