Matkailu

Mansaari – Veroparatiisin verkkainen tahti

Teksti: Markus Ahonen Kuvat: Markus Ahonen

MansaariMoni tuntee Iso-Britannian Mansaaren sen legendaarisista, mutta vaarallisista moottoripyöräkilpailuista. Joku taas näkee saaren veroparatiisina ja muistaa sinne sijoittuneet offshore-yhtiöt.

90 000 asukkaan Mansaari on muutakin. Sen pääkaupunki Douglas rantakadun viktoriaanisine taloineen ja pitkine rantoineen on kuin yhdistelmä brittiläistä ja eteläeurooppalaista lomakohdetta. Kaduilla kulkiessa voi illan laskeutuessa melkein kuulla menneiden vuosikymmenten hehkun. Kun kaupunki oli turistien kansoittama, tanssiravintolat vetivät väkeä rannan kupeeseen ja merituuli puhalsi Irlanninmereltä. Vielä nykyäänkin tunnelmaa tuovat pitkät hevosvetoiset vaunut, joista saattaa aistia Douglasin nykypäivän verkkaista tunnelmaa.

Iso-Britannian kruununsiirtomaa

Pohjoisessa Irlanninmeressä Irlannin ja Iso-Britannian välissä sijaitseva, 52 kilometriä pitkä ja 22 kilometriä leveä Mansaari on läntisessä Euroopassa pienoinen kummajainen. Se on Britannian itsenäinen kruununsiirtomaa, jolla on oma hallitsija Lord of Mann. Lord of Mann on brittien kruunun hallitsija eli tällä hetkellä kuningatar Elisabeth II. Häntä saarella edustaa varakuvernööri.

Mansaari on erikoinen yhdistelmä avointa ja sulkeutunutta yhteiskuntaa. Saarelle töihin tuleva tarvitsee edelleen työluvan, mutta esimerkiksi yritykset otetaan avoimesti vastaan. Sama pätee työnjakoon emämaa Iso-Britannian kanssa.

Iso-Britannia vastaa Mansaaren maanpuolustuksesta sekä ulkopolitiikasta. Saaren oma kansanedustuslaitos Tynwald taas lähes kaikista saaren sisäisistä asioista. Rahayksikkönä saarella käytetään Mansaaren puntaa, joka on samanarvoinen kuin Iso-Britannian punta ja seuraa sen kurssia.

Veroparatiisina tunnettu Mansaari on vetänyt suuren määrän finanssisektorin yrityksiä. Moni pankki on siirtänyt paperinsa Mansaarelle.

Kierroksia elokuvien kuvauspaikoilla

Viime aikoina veroparatiisi on hyötynyt yhä enemmän lamasta ja yritysten siirtymisistä. Yritysten veroprosentti saarella on pyöreä nolla. Tavallista pulliaistakin verotetaan saarella pitkälti vain kymmenen prosentin tasaverolla. Työttömyysprosentti on viime vuosiin asti ollut mitätön 1,5.

Vireää rahoitusalaa tukevat turismi ja teollisuus. Nykyisellään saaren bruttokansantuotteesta vain noin kuusi prosenttia tulee turismista, kun se vielä 50- ja 60-luvuilla oli reilusti yli 50. Elokuvateollisuus ja internet-kaupankäynti ovat kuitenkin korvanneet turismin menetyksiä.

Turisteille järjestetään nykyään kiertokäyntejä elokuvien kuvauspaikoilla. Erilaisia elokuvia ja tv-sarjoja on kuvattu Mansaarella kymmenittäin 90-luvun etenkin puolivälin jälkeen. Mansaarella on kuvattu muun muassa jaksoja Lovejoy-sarjasta, Lassie-sarjan uuden version tarinoita sekä elokuvat Baskervillen koira, Miss Potter ja Ripley’s Game.

Douglas

TT-ajot täyttävät hotellit

Vaikka hotellit ja muut majoituspaikat ovat etenkin kesän Mansaaren ajojen kesäkuisina viikkoina tupaten täynnä, ei samaa voi sanoa muista kuukausista, etenkään kesän ulkopuolella. Saaren matkailuorganisaation tavoitteena on ollut kehittää matkailun strategista kasvua ympärivuotisen matkailun kautta. TT-ajot ovat jo Monacon Grand Prix -ajoihin verrattava tapahtuma. Erityisesti konferensseista on toivottu hyviä sesonginjatkajia. Uudet tapahtumat on pyritty sijoittamaan sesonkikuukausien ulkopuolelle.

Uusia verkkoja on vesissä. Tarkoituksena on lisätä risteilijävierailuja, haalia konferensseja sekä eri alojen harrastajia muun muassa maastopyöräilemään, sukeltamaan delfiini-, valas ja haikierroksille. Myös matkailun infrastruktuuriin on panostettu yhä enemmän. Douglasin rantakadulle on puuhattu kansainvälistä suurhotellikeskusta. Uusia hotelleja on tekeillä myös Ramseyn kaupunkiin sekä Peelin ja Castletownin pikkukaupunkeihin.

Maailmankuulut Mansaaren TT-ajot keräävät saarelle tuhansittain ihmisiä kesäkuun alussa.

Kevytrautatiellä kyliin

Mansaaren kylät ovat tutustumisen arvoisia. Kesäkaudella saarella kulkee kolme reittiä kevytrautatietä. Puupenkkirivinen ja oveton vaunu nousee Douglasin rantakadun reunaa pitkin pohjoisen suunnan mäille. Ylä- ja alamäkiä voi jatkaa aina pohjoisrannikolle asti tai hyppäämällä välietapissa sivureitille ja nousta toisella junalla saaren korkeimmalle vuorelle Snaefellille.

Historiaa Mansaarella riittää aina kivikaudelle asti, jolloin ensimmäisten asukkaiden sanotaan saapuneen saarelle. Tarkemmin historiaan tutustuva voi pistäytyä Douglasin keskustan nurkalla sijaitsevassa Manx-museossa.

Kevytrautatiellä voi matkata kolmea eri reittiä pitkin saarta. Douglasista pääsee esimerkiksi Laxeyn kylään, jossa on tauko.

Manksit palaavat kotiin

Mansaarelaiset kutsuvat itseään mankseiksi ja ovat ylpeitä vieraanvaraisuudestaan ja saarestaan. Aikoinaan manxit puhuivat manxin kieltä, joka muistuttaa iiriä ja gaelia.

Moni nuori joutuu lähtemään saarelta pois koulun loputtua, sillä saarella on vain yksi keskiasteen oppilaitos. Yliopisto-opintoja varten on muutettava muualle. Moni nuorista haluaa silti palata takaisin opintojen ja muutaman työvuoden jälkeen.

Moni heistä on päätynyt muualle ja jäänyt maailman kartalle. Mansaarelta lähtöisin olevia tai siellä asuneita ovat muun muassa The Bee Gees -yhtyeen Gibbin veljekset, auto-ohjelma Top Gearin juontaja Jeremy Clarkson ja aikoinaan Formula1:n maailmanmestaruuden voittanut Nigel Mansell.

Liikenne mainettaan parempi

Douglasin keskustan kävelykadulla voi tehdä ostoksia.Turistin ei pidä pelästyä Mansaaresta maailmalla liikkuvia tarinoita. Mankseja on Britannian puolella irvailtu mainoksissa, mutta suurin epäluulo kohdistuu saaren liikennekulttuuriin. Surullisen kuuluisista moottoripyöräkisan kuolonuhreistaan tunnettu Mansaari on taistellut liikenneonnettomuuksia vastaan, mutta kuningattarelta saatu tunnustus ansiokkaasta liikenneturvallisuustoiminnasta on jäänyt moottoripyöräkilpailujen kuolemien varjoon. Moni jättää saaren liikennemaineen vuoksi käymättä. Turhaan. Kivireuna-aitaisilta teiltä avautuvat näkymät ovat leppoisia ja saarelaisten vieraanvaraisuus saa kävijän rentoutumaan.

Kulkeminen Mansaarelle ei ole aivan helppoa. Lautat Iso-Britanniasta ja Irlannista kulkevat kohtuullisesti. Moitteita on tullut kehnosti mietityistä aikatauluista. Lentokoneella Mansaarelle pääsee parhaiten Irlannin saaren puolelta Dublinista ja Belfastista sekä Iso-Britannian puolelta Manchesterista.

Lue lisää:
Mansaaren viralliset matkailusivut
TT-kisojen verkkosivut

X