Matkailu

Marrakech – Itämaista eksotiikkaa Marokossa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

MarrakechMarrakech on Marokon suosituin kaupunkilomakohde, ja tämä ennen Timbuktusta saapuneiden kamelikaravaanien päätepisteenä toiminut linnoitettu kaupunki on edelleenkin eksoottinen vierailupaikka. Meininki Djemaa el-Fna -pääaukiolla on katuteattereineen ja käärmemiehineen samanlainen kuin kamelikaravaanien aikaan, eikä nähtävyyksiä tästä vilkkaasta kaupungista puutu.

Aurinko paistaa Marrakechissa kirkkaalta taivaalta ympäri vuoden, ruoat ovat suussa sulavia keitoista arabialaisiin makeisiin ja shoppailumahdollisuudet hakevat vertaisiaan. Marrakech tarjoaa kaikille jotakin, eikä kukaan siellä käynyt ikinä unohda sen ainutlaatuista tunnelmaa.

Matkustaminen Marrakechiin

Kotimaisista matkatoimistoista esimerkiksi Suomen Matkatoimisto ja Finnmatkat tekee matkoja Marrakechiin. Matkaa varatessa kannattaa muistaa, että Marrakechissa on talvisin päivällä auringossa hyvinkin lämmintä, mutta aamuisin, öisin ja varjossa voi olla hyvinkin viileää, aamuyöstä jopa pakkasen puolella tammi-helmikuussa. Toukokuusta lokakuuhun Marrakech on hyvin kuuma paikka, jonka kuvia aavikkoilmasto ei tähän vuodenaikaan sovi läheskään kaikille.

Suomesta omatoimisesti Marrakechiin voi päästä parhaiten lentäen. Lentoajat ovat lyhymmilläänkin välilaskun kanssa seitsemän tuntia, eikä omatoiminen matkustaminen Helsingistä Marrakechiin ole edullista puuhaa. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella Ebookersin ja Poptravelin sivuilta.

Muualta Marokosta Marrakechiin pääsee hyvin junalla tai linja-autolla. Bussi on Marokossa hyvä matkustusmuoto, ja Marrakechiin pääsee nopeasti muutamassa tunnissa monista Marokon kaupungeista, erityisen helposti Agadirista ja Essaouirasta mutta myös miltei mistäpäin maata tahansa. CTM on pääasiallinen bussiyhtiö, jonka autot ovat siistejä ja moderneja, mutta maassa on myös muita, usein edullisempia ja tiheämpään tahtiin kulkevia yhtiöitä, joiden bussit voivat olla huomattavasti huonommassa kunnossa.

Rautatiet ovat Marokon ylpeys, sillä junat ovat siistejä, nopeita ja edullisia. Rautatieverkosto ei kata läheskään koko maata, mutta mikäli juna kulkee aiotun matkan, kannattaa ehdottomasti käyttää sitä eikä linja-autoa. Marrakechiin ONCF:n junilla pääsee parhaiten Casablancasta, Fezistä, Rabatista, ja Meknesistä, yöjunalla mukavasti Tangerista (kuten myös Fezistä ja Meknesistä), ja joistain muista kaupungeista. Junalla matkustaminen on edullista, ja yleensä hintaa per matkustettu tunti tulee 2-3 euroa.

Marokon pääasiallisia sisäisiä lentoyhtiöitä ovat Royal Air Maroc ja Regional Maroc.

Liikkuminen Marrakechissa

MarrakechMarrakechin kansainvälinen Menara-lentokenttä sijaitsee melko lähellä keskustaa, ja sieltä pääsee edullisimmin, alle 2 euron hintaan keskustaan bussilla numero 19. Bussi lähtee saapuvien terminaalin 2 ulkopuolelta heti taksien takaa, ja se kiertää ydinkeskustassa suurimpia hotelleja ja on hyvin mahdollista, että lentokenttäbussi tarjoaa ovelta ovelle –kuljetuksen. Bussi kulkee tunnin välein noin klo 8-21, eikä bussilla ole mitään varsinaisia pysäkkejä vaan se pysähtyy paikkoihin, joissa ihmiset haluavat jäädä kyydistä pois.

Lentokentältä voi tulla myös usein edullisella Petit Taxi –taksilla, reilun kuuden kilometrin matka tulisi maksaa korkeintaan 3-6 euroa päiväsaikaan ja hinta kannattaa neuvotella etukäteen – yleensä taksikuskit antavat hivenen korotetun hinnan mutta ikinä ei kyydistä keskustaan kannata maksaa yli 10 euroa.

Marrakech on Medina-vanhaakaupunkiaan myöten suuri ja laajalle levittäytynyt matalien rakennusten kaupunki, jossa on äärimmäisen helppo eksyä. Medinan ulkopuolella ei aina ole kovinkaan miellyttävä kävellä. Kävelypelillä homma toimii varsin hyvin Medinassa, mutta eksyminen on helppoa, ja vanhassakaupungissa neuvoja antavat pikkupojat usein ohjaavat turisteja mielellään väärään suuntaan. Oppaat, joista viralliset ovat erittäin hyviä ja asiantuntevia, ovat kannattavia jos haluaa nähdä paljon ilman kommelluksia ja jos tarjoutuu tilaisuus hotellin tai muun luotettavan tahon välityksellä päästä nauttimaan aidoin ja asiantuntevan oppaan palveluksista. Myös pienet pojat ja monet nuoret miehet tarjoavat kadulla ja nähtävyyksillä oppaan palveluksia, mutta nämä saattavat olla huonoja ja huonolla tuurilla johtavat jopa ongelmiin – oppaiden kanssa kauppoja kierrellessä kannattaa huomata, että tuotteet kallistuvat automaattisesti, sillä oppaille maksetaan provikkaa siitä, että ohjasivat turistin tiettyyn kauppaan.

Mikäli haluaa siirtyä Medinan ja Ville Nouvelle -uudenkaupungin välillä muualle kuin Koutoubian-moskeijan tienoille, kannattaa 1-3 hengen turvautua Petit Taxi –pikkutakseihin, suurempien porukoiden Grand Taxi –takseihin, joilla liikkuminen on edullista. Matka keskustan alueella maksaa harvoin enempää kuin euron, ja autot vievät sieltä mihin kyytiin haluaa nousta juuri sinne minne haluaa mennä. Marrakechissa linja-autoasemalla ja turistien suosimilla paikoilla on paljon ylihintaisia takseja, jotka tosin laskuttavan suomalaisen näkökulmasta edullisia hintoja. Kolmella eurolla voi helposti tehdä vartin matkan hivenen ylivelottavallakin taksilla. Marrakechissa monet taksit mielellään sopivat turistin kanssa etukäteen matkan hinnan, ja usein se on noin kolme euroa.

Marrakechissa on jonkin verran linja-autoja, jotka voivat olla turistillekin hyödyllisiä. Pilkkahintaiset bussikyydit ovat hyviä etenkin uuden kaupungin, kuten linja-autoaseman ja rautatieaseman ja Place de Foucauld –aukion välillä. Tänne saapuu suuri määrä busseja eri puolilta kaupunkia, niiden käyttäminen on erittäin edullista ja bussit liikkuvat varsin joutuisasti kaupungin leveillä ja vilkkailla kaduilla.

Majoitus

Marrakechista löytyy kaikille budjeteille soveltuvia majapaikkoja, ja sieltä voi saada yksinkertaisen huoneen pääaukion läheltä alle seitsemällä eurolla per henki mutta siellä voi yöpyä myös ns. riad-majataloissa ja kansainväliset mittaluokat täyttävissä hotelleissa. Hyvä määrä halpoja hotelleja löytyy aivan Djemaa el-Fna –aukion liepeiltä, läheltä Place de Foucauld –aukiota, ja näitä on erityisen hyvä määrä Rue bani Marine –kadun varrella. Yksinkertaisesti varustetussa hotellissa voi yöpyä edullisimmillaan 4-5 eurolla per henki, hienommissa hotelleissa tällä seudulla voi joutua pulittamaan 15 euroakin per henki ja huoneet tulevat täällä, kuten muuallakin Marokossa, yleensä suhteessa halvemmaksi kahdelle kuin yhdelle hengelle. Tämä alue on aivan pääaukion vieressä, ja näin Marrakechissa Medinan pääpaikkojen viihteestä pääsevät nauttimaan ympäri vuorokauden kaikkein pienimmilläkin matkakassalla liikkeellä olevat.

Jos kuitenkin haluaa yöpyä tyylillä tai marokkolaisessa majatalossa eli riadissa unohtumattomasti, on tämäkin mahdollista aivan Medina-vanhankaupungin pääpaikoilla, kuten myös heti sen ulkopuolellakin, missä on paljon hyvin varusteltuja hotelleja uima-altaineen ja suurine puutarhoineen.

Edullista hotellia hakevat voivat tulla hyvin paikalle etenkin heinä-elokuun ulkopuolella vielä iltapäivälläkin ilman etukäteisvarausta, ja kannattaa pitää mielessä, että etenkin edullisimpien hotellien suhteen niiden varaaminen internetin varausjäjestelmien kautta tulee usein paljon kalliimmaksi kuin jos itse menee paikalle ja varaa huoneen. Omatoimimatkailijoiden kannattaa aina myös käydä katsomassa huonetta ennen kuin maksaa siitä.

Riad-majataloja (englanniksi)
TripAdvisor-sivut käyvät läpi Marrakechin hotelleja (englanniksi)
Booking.com – Hotellien varauspalvelu
Hostels.com – Hosteleita ilman varausmaksua (englanniksi)
HostelWorld.com – Edullisia vaihtoehtoja

Ruoka ja ravintolat

Monet pitävät Marokon ruokia erinomaisina, ja siellä onkin värikäs valikoima ruokia, joita ei useinkaan muualla tule vastaan. Muita kuin marokkolaisia ruokia on tarjolla melko vähän, mutta Marrakechissa on jonkin verran ranskalaisia ja joitain muitakin ruokia tarjoavia ravintoloita. Marrakechissa, kuten muuallakin Marokossa, kasvissyöjät tulevat jotenkuten toimeen, joskin proteiinin saamisen kanssa voi tulla ajoittaisia ongelmia.

Marrakech

Marrakechin Medinassa eli vanhassakaupungissa on paljon kahviloita, jotka tarjoavat aamiaisia niille, joiden huoneen hintaan sellaista kuulu. Näitä on erityisen paljon Djemaa el-Fna –aukiolle johtavalla Rue de Bab Agnaou –kävelykadulla ja sen liepeillä, ja myös itse aukiolla monet paikat tarjoavat aamiaisia, joskin ne ovat hivenen kalliimpia kuin vähän kauempana siitä. Aamiaista tarjoavat paikat mainostavat itseään yleensä näyttävästi, ne ovat myös paikallisten suosiossa ja monessa paikassa ”petit dejeuner” eli aamiainen on nähtävissä myös ranskankielisessä ja joskus myös englanninkielisessä ruokalistassa.

MarrakechMarrakech on suuri turistikohde, jossa voi syödä mihin aikaan haluaa, ja lounastakin siellä tarjotaan melko aikaisesta myöhäiseen iltapäivään. Lounaaksi on monessa paikassa tarjolla tajine-annoksia, jotka ovat saviruukussa muhineita kasvis- ja liharuokia. Yleensä ruukussa valmistetaan perunaa ja joitain muita vihannksia, ja keskellä on pieni määrä lihaa, usein lammasta, kanaa tai naudanlihaa, joskin myös kala- ja kasvisversioita tulee silloin tällöin vastaan. Tajinen (tai taginen) kanssa syödään yleensä leipää, ja monet ottavat myös salaatin, joista ns. marokkolainen salaatti on hyvä lisuke mille tahansa aterialle.

Illalla Djemaa el-Fna –aukio täyttyy hämärän saapuessa ruokakojuista, jotka myyvät etenkin harira-keittoa ja kalaruokia, kuten myös taateleita ja muita herkkuja, ja etenkin keittoa saa hyvin edullisella hinnalla, usein kolmella dirhamilla eli alle 30 sentillä per lautasellinen. Kala-ateriat ovat kalliimpia ja jos kojun äärellä hyörii sisäänheittäjiä, jotka ohjaavat asiakkaat istumaan, joutuu näillekin ruoan hinnan yhteydessä maksamaan vähän palkkiota. Aukion laidalla on kojujen lisäksi kaikenlaisia ravintoloita, joiden terasseilta on aitiopaikka seurata aukion värikästä elämänmenoa aina puolilleöin asti, mutta monet näistä ovat melko hintavia ruokapaikkoja ja jopa Hollywood-näyttelijöiden suosiossa, joten kaikki eivät välttämättä halua rahojaan sijoittaa pääaukion ravintoloihin.

Edullisia ruokapaikkoja Medinassa on eniten lähellä Place de Foucauld –aukiota ja Djemaa el-Fna –aukiolle johtavien katujen Rue Beni Marine ja Rue de Bab Agnaou varsilla on muutamia melko edullisia ruokapaikkoja, jotka ovat auki aamusta iltaan. Näiden katujen varrella on myös paljon pikaruokia, katuruokakojuja ja kaikenlaisia mahdollisuuksia panna suu makeaksi tai nauttia teestä tai muusta juomasta.

Asiaa Marrakechin ravintoloista ja parhaista ravintolaseuduista (englanniksi)

Nähtävyydet

Täynnä mielenkiintoista nähtävää oleva Medina-vanhakaupunki on turistien ykkösvaeltelupaikka kaupungissa, ja sen eittämätön keskus on Djemaa el-Fna –aukio (jonka kirjoitusasu on erilainen eri kilvissä, matkaoppaissa ja muissa yhteyksissä). Aukio täyttyy aamusta pikkutunneille temppuilijoista, musikanteista, tatuoinnintekijöistä, kaikenlaisista kaupustelijoista ja muusta elämänmenosta. Soppaa hämmentää sen läpi etenkin ruuhka-aikoina aamulla ja illalla kulkeva liikenne, jonka äänekkäimpiä edustajia ovat mopedit. Aukiolla kannattaa olla tarkkana kaikkina aikoina: mikäli rahojaan ei mieli jaella joka suuntaan kannattaa moniin musikanteihin ja temppuilijoihin olla tuijottelematta liikoja ja kaikenlaisia taskuvarkaita ja huijareita siellä on paikalla myös etenkin vilkkaina matkustusaikoina. Aukio oli aikoinaan 1000-luvulla mestauspaikka mutta vuodesta 2001 lähtien se on ollut Unescon suojeluskohde.

Marrakech

Medinassa on paljon muutakin nähtävää, ja turistit suuntaavat yleensä aukiolta sen takana oleviin souk-markkinapaikkoihin, joita riittää. Näissä myydään kaikenlaista, monet myyjät ovat tungettelevia ja turistin nähdessään yrittävät myydä tälle äänekkäästi ja joskus tungettelevastikin omia tuotteitaan. Markkinapaikkojen myyjävalikoima on kirjava, jotkut ovat ystävällisiä ja hymyileviä, toiset taas töykeitä ja ahneita. Paikasta toiseen liikkuva näkee jo vartissakin melkoisen määrän tavaraa ja kauppiaita. Pikkupojat mielellään ohjailevat turisteja väärään suuntaan, ja mikäli aika on tiukassa, eksoottisilla kujilla eksyminen pelottaa tai haluaa nähdä kaiken mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa Medinan sokkeloisille kujille lähteä hotellin tai turistitoimiston järjestämän virallisen oppaan kanssa.

Medinan muutamasta varsinaisesta vetonaulasta Ali ben Youssef Medersa –koulu (Place ben Youssef) on yksi hienoimpia nähtävyyksiä Medinassa, ja tämä 1300-luvulta oleva opinahjo on yksi parhaita esimerkkejä nyt jo kauan sitten päättyneestä Marokon Medersa-koulujärjestelmästä. Medersassa käydessä voi tutustua myös asuntoloihin, viereiseen moskeijaan ja kaikenlaiseen muuhun uskonnolliseen koulunkäyntiin liittyvään.

MarrakechBahia-palatsi (Rue Riad Zitoun el –Jedid) on Medinan ja Mellahin suosituimpia vierailupaikkoja, ja tämä Mellahin eli juutalaiskaupunginosan naapurissa sijaitseva palatsialue on 150 yleisölle avoimena olevine huoneineen ja mahtavine koristeineen ja haaremeineen onkin aivan ehdoton vierailupaikka. Pääsymaksu on varsin nimellinen, mutta aukioloajat vaihtelevat jonkin verran ja joka päivä palatsi on suljettuna keskipäivällä, noin klo 11:30-14:30.

Marrakechissa on kaikenlaisia palatseja ja jonkin verran museoita, joihin vierailemiseen harvalla riittää muun kävelyn, shoppailun ja ilonpidon ohella aikaa, mutta kannattaa poimia muutama mielenkiintoinen kohde ja käydä ainakin niissä, oli loma sitten minkä mittainen tahansa. Medinan ulkopuolella kaunis Koutoubi-moskeija puutarhoineen ja ympäröivine alueineen on mukava vierailupaikka etenkin alkuillasta, ja sieltä pääsee helposti myös muille Medinan ulkopuolisille nähtävyyksille, kuten Majorelle-puutarhaan, joka on Yves Saint Laurentin käsialaa. Muita hyviä vierailupaikkoja kaupungin Ville Nouvelle –puolella ovat myös CyberPark, jossa voi ilmaiseksi käyttää langatonta internettiä tai maksua vastaan terminaalia, ja Menara-puisto, jossa voi soudella ja katsella auringonlaskun aikaan Atlas-vuoriston kauniita maisemia.

Morocco Explored – Retkiä Saharan autiomaahan, ympäröiville seuduille ja muihin kaupunkeihin (englanniksi)

Shoppailu

Marrakech on hyvä shoppailukaupunki monen eksoottisen ja tutunkin tuotteen osalta, ja sieltä lähdetään hakemaan kaikenlaista itämaisista matoista mausteisiin ja herkkuihin. Vaatteet, käsityöt, koristeet, nahkatuotteet, huivit ja muut tekstitiilit ja monet muut tuotteet ovat tarjolla valtavin valikoimin, aamusta iltaan. Hintataso saattaa vaihdella melkoisesti, joskin se on yleensä melko alhainen, mutta kannattaa muistaa että antiikki, luksus ja muu arvokas maksaa täälläkin maltaita ja että tinkaaminen on suositeltavaa mikäli hinta tuntuu liian korkealta.

Tuliaisille, mausteille ja monille muille perinteisille tuotteille Medinan souk-markkinapaikat ovat parhaita ostosten tekemiseen, ja Marrakechista miltei kaiken muun paitsi alkoholin saa täältä. Alkoholia mielivien kannattaa tuoda mukanaan ainakin pullo verovapaasta, ja mikäli mielii hakea lisää väkijuomia Marrakechissa ollessa, on kaupungin uudella puolella muutama kauppa, joissa hivenen piilossa on oluita, viinejä ja viinoja myyvä osasto. Hotellista tai muusta majapaikasta kannattaa kysyä, missä lähin viinakauppa sijaitsee.

Marrakech

Yöelämä

Illanvietto ja yöelämä ei Marrakechissa pyöri viinasten nauttimisen ympärillä, ja sen hauskanpito on mukavaa puuhaa, joka sopii koko perheelle ja josta ei seuraavana herää tokkuraisena. Djemaa el-Fna –aukio on Marrakechin yöelämän keskus, ja iltatoiminta alkaa siellä pimeyden laskeutuessa, yleensä 18-19, jolloin ruokakojut alkavat myydä keittoa ja mereneläviä. Toimintaan kuuluu varsinaisen syömisen lisäksi makeiden palojen, kuten taatelien maistelu, teenjuonti, istuskelu ja yleisen riehan seuraaminen.

Halqa eli katuteatteri on edelleen samanlaista kuin se on ollut vuosituhannen ajan, ja edelleenkin Medinan pääaukiolla on Saharan toisella puolelta tulleita ihmeitä käärmemiehistä ihmeellisiin joukkoesityksiin. Illanvietossa kannattaa kuitenkin olla aina tarkkana, sillä taskuvarkaita ja huijareita on liikkeellä, ja jotkut musikantit ja muut esiintyjät saattavat tulojen vähyyteen turhautuessaan heittäytyä aggressiiviksi rahaa turisteilta pyytäessään. Mutta yleisesti ottaen aukiolla on mukava tunnelma iltaisin ympäri vuoden, ja iltaa piristää kummasti jo sekin kun käy pienellä kävelyllä tällä suurella kaupungin pääaukiolla.

Medinassa ja muuallakin Marrakechissa on hyvin rajallisesti alkoholia myyviä paikkoja, mutta jotkut hotellit niin Medinassa kuin sen ulkopuolellakin myyvät alkoholijuomia, jotka usein kuitenkin ovat ainakin jonkin verran ylihintaisia. Aamiaispaikkojenkin täyttämän Rue Bab Agnaoun varrella, joka lähtee Djemaa el-Fna –aukolta, on mm. Hotel Tazi, jonka yleisölle avoin baari myy viinaksia, ja Hotel Nassilin yhteydessä (Avenue Mohammed V 115) aivan Medinan vieressä on Chesterfield Pub, joka ei ole mikään turistirysä ja jossa voi maistella paikallisia oluita.

Lisätietoa:
Marokon viralliset matkailusivut
I love Marrakesh – Tietoa Marrakechista (englanniksi)

X