Matkailu

Matkailun kuumimmat trendit – näihin kohteisiin edelläkävijät matkustavat lomillaan

Nyt lomalta haetaan luonnon hiljaisuutta, aitoja elämyksiä ja pitkäkestoista hemmottelua. Kysyimme ammattilaisilta, millaiset matkat ovat himoitumpia ja mitkä matkakohteet kasvattavat suosiotaan.

Teksti:
Sanna Wirtavuori
Kuvat:
Istock

Unelmalomalta toivotaan nyt pitkää kestoa.

Nyt lomalta haetaan luonnon hiljaisuutta, aitoja elämyksiä ja pitkäkestoista hemmottelua. Kysyimme ammattilaisilta, millaiset matkat ovat himoitumpia ja mitkä matkakohteet kasvattavat suosiotaan.

Suositut kaukokohteet pitävät yhä pintansa, mutta myös Euroopan kohteet ja lähimatkailu ovat nousussa. Myös ilmastonmuutos ja huoli ympäristöstä heijastuvat nyt matkailutrendeihin: matkailijat haluavat tehdä hyvää muutenkin kuin maksamalla hotellista ja ruoasta. Saatetaan esimerkiksi hakeutua Thaimaan matkalla norsunhoitajaksi.

Kysyimme Matkamessuilla alan asiantuntijoilta, mitkä ovat matkailun kuumimmat trendit ja mihin edelläkävijät matkaavat juuri nyt.

Lähimatkailun suosio kasvaa

– Lappiin, luontoon ehdottomasti. Haluaisin uskoa, että kertakäytön aika on ohi, ja että ihmiset haluavat jotain aitoa: kokea maiseman kauneuden ja hiljaisuuden sekä tuntea ihmisen pienuuden luonnon edessä. Aina on hoettu, että asiakas on keskiössä, mutta mielestäni tulevaisuuden asiakas on tarkkailija. Lähimatkailun suosio kasvaa jo ilmastonmuutoksenkin takia.

Aslak Länsman Saamelaiskulttuurikeskuksen osasto

Pitkiä unelmalomia

”Euroopan suosio nousee, mutta yhä mennään esimerkiksi Meksikoon ja Israeliin. Kun matkustetaan kauas, toteutetaan reissu esimerkiksi kolmen tai neljän viikon mittaisena, luksusta sisältävänä unelmamatkana.”

Tuomas Natri, Olympiamatkojen osasto

Harrastusmatkat

”Japani kiinnostaa entistä enemmän useammastakin syystä. Nousussa ovat erityisharrastuksille räätälöidyt matkat: perinteinen japanilainen kulttuuri kiinnostaa, mutta lisäksi tehdään yhä enemmän matkoja, joiden aiheena ovat vaikka muoti, ruoka, puutarhanhoito tai manga-sarjakuva. Näitä matkoja järjestellään usein omatoimisesti, netin kautta.”

Manami Heikkinen, Japanin osasto

Turkki tekee paluun

”Marokko on suosittu kohde ja Turkki tekee kovaa vauhtia paluuta. Esimerkiksi eläkeläiset matkustavat yhä enemmän Eurooppaan lyhyiden lentomatkojen takia. Matkoissa kysyntä jakaantuu kahtaalle: toisaalta haetaan helppoja, lähellä olevia kohteita, toisaalta etsitään seikkailuja ja uusia elämyksiä. Yhä useammat rakentavat lomansa itse. Vaikka mennään valmismatkalle, niin esimerkiksi Kanariansaarilla vuokrataan oma auto – perinteisille matkatoimiston tarjoamille bussiretkille ei riitä tulijoita.”

Kaj Horsma, Detourin osasto

Luonnonsuojelu- ja hyväntekeväisyystyö kiinnostavat

”Suosittuja tulevat olemaan erilaiset matkat, joilla ihmiset voivat tehdä hyvää paikallisille muullakin tavalla kuin maksamalla turistina majoituksesta ja palveluista. Esimerkiksi Pohjois-Thaimaahan järjestetään matkoja, joilla voi osallistua norsujen hoitamiseen. Ihmiset haluavat tutustua paikalliseen elämään ja tehdä matkoillaan myös luonnonsuojelu- ja hyväntekeväisyystyötä.”

Junpen Kauppi, Thaimaan osasto

Määrän sijaan satsataan laatuun

”Lomalla halutaan nauttia, matkustetaan sitten lähelle tai kauas. Lentohintakilpailussa ei ole enää mitään järkeä, kun taksimatka lentoasemalle maksaa 50 euroa ja lentomatka Eurooppaan halvimmillaan saman verran. Halpojen hintojen perässä juoksevien lisäksi on yhä enemmän niitä, jotka haluavat yksilöllisempää palvelua – ja ovat valmiita maksamaan siitä. Ehkä nyt matkustetaan vähemmän, mutta satsataan laatuun.”

Pekka Mäkinen, Icelandairin osasto.

X