matkalla teinin kanssa
Matkailu

Matkalla teinin kanssa

Teksti: Anna.fi Kuvat: iStock

Miten saada teini innostumaan perheen yhteisestä lomamatkasta? Auttaisivatko perinteiset uhkailu, kiristys ja lahjonta? Vai pitäisikö teini jättää suosiolla kotiin ja lähteä itse lomalle, samaan aikaan kuitenkin murehtien miten se teiniparka pärjää yksin siellä kotona? Voisiko teinin kuitenkin saada ylipuhuttua lähtemään mukaan?

matkalla teinin kanssa

Lomailu teinin kanssa ei ole mahdotonta. Tässä muutamia vinkkejä mitä tehdä yhdessä lomalla, miten saada teini mukaan ja ehkä jopa viihtymäänkin.

Suunnitelkaa yhdessä

Jos teini-ikäinen ilmoittaa, että tiettynä viikonloppuna on festarit, niin samalle viikonlopulle ei ehkä kannata sopia vierailua maalle mummon luokse. Kirjatkaa hyvissä ajoin kalenteriin kaikki perheen menot, niin pakolliset sukujuhlat kuin festaritkin. Näin nuori tietää tulevansa kuulluksi ja oppii samalla myös joustamaan omista menoistaan. Kokonaan nuoren ehdoilla ei kannata ruveta menemään, mutta nuorellakin voi olla tärkeitä menoja jotka on syytä ottaa huomioon. Vanhempien on hyvä pitää tasapaino yllä kesämenoja suunnitellessa.

Älä ole yli-innokas

Lomalla kaikkien kauhistus on yli-innokas vanhempi jonka mielilausahdus on ”Tehdäänpä kaikki nyt yhdessä jotain kivaa!”. Jonnekin mennään yhdessä mutta kaikkialle ei ole pakko. Jokaisella on omat mielenkiinnon kohteensa, yhdessä voi sopia että kun mennään ensin tuolla käymään niin sitten voidaan mennä muualle. Murrosikäinen osaa jo keksiä itselleen tekemistä, ja jos ei keksi, niin olkoon sitten tekemättä mitään. Väkisin ei kannata yrittää tuputtaa.

Kaveri mukaan

Perheen yhteisen loman teinille aiheuttamaa kärsimystä voi lievittää ottamalla kaverin mukaan. Samanikäiset löytävät helposti mielekästä tekemistä ja yhteisiä puheenaiheita. Jos perheessä on useampi lapsi eikä seurueen haluta paisuvan, voi lomalle ottaa mukaan vuoroin toisen kaverit.

matkalla teinin kanssa

 

Minne mennä, mitä tehdä?

Nuoret haluavat lomamatkalta muutakin kuin koko perheen yhdessäoloa tai pienten sisarusten vahtimista. Kypsälle nuorelle voikin jo antaa vapauden tehdä omia juttuja myös lomamatkalla. Itsekseen vietetty hetki hotellin uima-altaalla, shoppailukierros läheisessä ostoskeskuksessa tai internet kahvila muun perheen museokäynnin ajaksi tuovat teini-ikäisen lomaan kaipaamaa vaihtelua ja samalla omaa aikaa. Kun nuoren omasta ajasta sovitaan, kannattaa huomioon kuitenkin ottaa myös lomakohteen turvallisuus.

Perus mökkireissulla nuorelle voi keksiä omia projekteja, esimerkiksi oman huoneen rakentamista liiteriin. Hevoshullulle voi löytyä oma vuokraponi lähitallilta, tai mökkitiellä kruisailuun hankkia mönkijän.

Jos perheen matka suuntautuu pienempien lasten mukaan vaikka elämys- tai puuhapuistoon, kannattaa valita kohde jossa teinilläkin on jotain tekemistä, kuten vaikkapa vesipuisto. Tai sopia seuraavan matkakohteen olevan enemmän teinin makuun.

Mikäli Karibian risteily lohkaisisi lompakkoon turhan suuren loven, halvempia vaihtoehtoja löytyy Välimeren maiden risteilyistä. Täyden palvelujen laivasta löytyy viihdykettä ikään katsomatta. Vaihtoehtoisesti miniristeily lähikaupunkiin kuten shoppailukierros Tukholmassa tai perheen naisväen hemmotteluhetki Tallinnassa voi olla yllättävän piristävää.

Shoppailulomalle suurkaupunkiin tuskin tarvitsee teiniä kauaa houkutella. Samalla nuori voi kehittää rahankäsittelytaitojaan antamalla hänelle oman budjetin joka kuluttaa paikan päällä. Monista Euroopan kaupungeista saa esimerkiksi vaatteita mitä ei täälläpäin nähdä. Mikä olisikaan hienompaa kuin kotiin päästyään mainostaa kavereille että pusero on suoraan Lontoosta.

Yhdistetty merenranta- ja kaupunkiloma etelän lämmössä tarjoaa lomalle niin rentoutumista kuin aktiviteettejakin. Päivisin voi löhötä hotellin uima-altaalla tai meren äärellä ja illan mittaan puikkelehtia ostoskatujen välissä sekä käydä ravintoloissa syömässä.

Mikäli teinillä on erityisiä kiinnostuksen kohteita, kuten vaikkapa ratsastus, valokuvaus tai jokin urheilulaji, voi loman yhdistää teemakurssiin. Lähtekää yhdessä reissuun ja teini pääsee omaan kohteeseensa konserttiin, ratsastustilalle tai muualle. Joko yksin tai muun perheen kanssa.

matkalla teinin kanssa

Kaikkein villeimmiltäkin kuulostavia teinin ideoita ei kannata torpata suoralta kädeltä. Miksette menisi yhdessä kokeilemaan vaikka koskenlaskua tai sukeltamista? Aktiiviloma on hyvä tilaisuus antaa teinin purkaa ylimääräistä energiaansa jolloin murjottamiseen jää vähemmän aikaa kun tekemistä riittää. Tehkää yhdessä nuorta kiinnostavia asioita.

Yksi vaihtoehto on ”once in a lifetime” –matka jonne teinillä ei ole omalla rahalla todennäköisesti vähään aikaan asiaa. Tällainen matka voi olla esimerkiksi safari etelä-afrikassa, rantaloma kaukomaissa tai suurkaupunkikierros toisella mantereella.

Muista rentoutua

Teinien unisuus ei ole tuulesta temmattua. Nuori kasvava ihminen tarvitsee unta enemmän kuin aikuinen. Älä tee lomasta suorittamista aikataulujen mukaan ja pakota heräämään arkiaikojen mukaan. Kaikilla on kivempaa kun ei tarvitse puoliväkisin raahata univelkojaan nurisevaa nuorta. Lomalla on lupa rentoutua.

Lisää tietoa

Välimeren maiden risteilyistä
Aktiivilomista Finnmatkojen sivuilla

X