Matkailu

”Ei koko elämää voi piilotella metsissä”: nyt moni suomalainen matkustaa taas, ja nämä ovat kohteet – sekä perustelut

Joko uskaltaa taas reissata? Annan lukijat kertovat, minne aikovat matkustaa koronaan liittyvien rajoitusten lievennyttyä – tai miksi jäävät vielä kotimaahan.

Teksti:
Viivi Aaltovesi
Kuvat:
Istock

Kreetalle matkustaminen on monen haaveissa, ja osa on uskaltautunut jo toteuttamaankin reissun.

Joko uskaltaa taas reissata? Annan lukijat kertovat, minne aikovat matkustaa koronaan liittyvien rajoitusten lievennyttyä – tai miksi jäävät vielä kotimaahan.

Humputtelumatkalle johonkin ihanaan Euroopan kaupunkiin, edullisesti lämpimään Rodokselle. Matkustelua Espanjaan hyvän ruoan ääreen, Pariisiin tunnelmoimaan joulunalusaikana.

Säiden viiletessä ja koronavirukseen liittyvien rajoitusten lieventyessä moni haaveilee ulkomaanmatkoista, tai on ehkä uskaltautunutkin jo Suomen rajojen ulkopuolelle. Kysyimme Annan lukijapaneelilta, joko matkustelu on suunnitelmissa, ja miten matkaan uskaltautumista tai kotimaahan jäämistä perustellaan.

Yli 300 vastaajan joukossa oli niin kaukomatkoja suunnittelevia kuin tiukasti omassa lähiympäristössään pysytteleviä.

Moni vastaaja haaveilee laivareissusta Tallinnaan tai matkasta eteläisen Euroopan lämpöön. Osa aikoo toteuttaa koronaa edeltäneitä matkasuunnitelmiaan: tehdä paluun talviasunnolle tai lomaosakkeeseen etelään tai käyttää viimein koronan takia siirtyneet lennot. Monella on perhettä, sukua tai ystäviä ulkomailla, ja heitä halutaan tavata ehkä pitkänkin tauon jälkeen.

Toisaalta on myös runsaasti vastaajia, jotka eivät uskalla vielä haaveilla matkoista edes läheisiin maihin, saati kaukokohteisiin. Moni ei matkustele muutenkaan, esimerkiksi ilmasto- tai rahasyistä.

Kotimaanmatkailu vastausten perusteella ole pelkkä ankeimman korona-ajan korvike etelänlomille. Edelleen joidenkin matkahaaveena on vaikkapa Helsinki tai Lappi.

Matkustelu naapurimaihin laivalla. Katunäkymä Tallinnasta.
Osa Annan kyselyvastaajista välttää koronan takia lentämistä ja matkustelee mieluummin laivalla Viroon tai Ruotsiin.

Syyskuun lopussa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee, että matkalle lähtiessä tulisi olla täysi koronarokotussuoja. THL myös muistuttaa, että nopeatkin muutokset koronavirustilanteessa ovat edelleen mahdollisia.

Vaikka estettä kotimaasta poistumiseen ei olisi, muut maat saattavat rajoittaa matkustajien pääsyä maahan. Lisäksi eri maissa on erilaisia käytäntöjä esimerkiksi rokotepassin, maskien käytön, karanteeniin määräämisen ja palveluiden saatavuuden suhteen. Ajankohtaista tietoa eri maiden tilanteesta löytää ulkoministeriön sivuilta ja kohdemaan viranomaisilta.

Matkustelu: ”Minulla ei ole kiire mihinkään”

Se, milloin on oikea hetki jatkaa taas matkustelua, jakaa mielipiteitä. Annan kyselyyn vastanneiden joukossa on myös paljon niitä, jotka eivät vielä ole muodostaneet kantaansa.

Kahden vaiheilla olevia mietityttää esimerkiksi matkan aikana sairastuminen. Jos paluu Suomeen viivästyy karanteenin tai sairastumisen takia, siitä voi seurata monenlaista hankaluutta ja rahallisia tappioita. Lisäksi sairaanhoidon taso ja kapasiteetti vaihtelevat maittain.

Näin Annan lukijat perustelevat matkustelua ja jo tehtyjä korona-ajan matkoja:

  • ”Koronaeristyksen jälkeen koko perhe kaipaa irtiottoa ja paluuta vähän normaalimpaan elämään.”
  • ”Olen jo käynyt Marokossa korona-aikana, kaikki meni ihan hyvin. En halua koronan vaikuttaa jokaiseen elämän osa-alueeseen. Meidät on myös rokotettu.”
  • ”Jossain kohtaa vaan pitää alkaa luottamaan siihen, että voi matkustaa taas. Varovaisuudella ja maalaisjärjellä toki. Kohteet valikoituvat vielä sen mukaan etteivät olisi pahimmilla korona-alueilla tai suurkaupungeissa.”
  • ”Olen tällä hetkellä Namibiassa. Täällä kaikki covidiin liittyvä toimii samoin kuin Suomessakin. On välimatkat, maskipakko, testit, käsidesit, kauppojen ovilla annetaan desisuihku ja puhdistetaan ostoskärryt… Rokotteista on puutetta, mutta kaikki tapaamani ihmiset ovat saaneet kaksi Astra Zeneca -piikkiä.”
  • ”Minulla on rokotteet. Laumasuojan sanotaan turvaavan. Ei koko elämää voi piilotella metsissä.”
Näkymä rantabulevardilta Malagasta.
Matkustelu eteläisen Euroopan lämpöön houkuttelee, mutta ruuhkaisia kohteita halutaan välttää.

Pitkään jatkunut koronakriisi tarkoittaa yksille ankaraa matkakuumetta ja toisille sitä, että hyvin voi odotella vaikka ensi kesään ennen kuin lähtee Suomen rajojen ulkopuolelle. Useampi kuin joka neljäs kyselyyn vastanneista kertoi, ettei korona ole vaikuttanut matkabudjettiin suuntaan tai toiseen.

Näin Annan lukijat perustelevat sitä, etteivät vielä matkustele:

  • ”Minulla ei ole kiire mihinkään. Olen elämäni aikana matkustellut suht paljon, eli on kokemuksia ja kommelluksia muisteltavana. Minulla on monista matkoista kokonainen albumi tehtynä, eli ikävän iskiessä voin katsella kuvia ja muistella kaikkea positiivista. Suomestakin löytyy vielä paljon koettavaa.”
  • ”Korona ei pelota ja molemmat rokotteetkin on jo otettu, mutta en nauttisi matkasta, koska joka paikassa pitää käyttää vielä maskia.”
  • ”Yrittäjänä en uskalla matkustaa niin kauan, kuin on pienikin riski joutua karanteeniin matkan jälkeen. Jos niin kävisi, voisi samantien alkaa katsella muita hommia.”
  • ”Ei tunnu vielä ajankohtaiselta, matkustaminen on muutenkin hieman turhake ja sen ei tarvitsisi palata samalle tasolle kuin ennen koronaa.”
  • ”En vielä ihan lähiaikoina halua ulkomaille vaan odottelen ensi vuoteen ja katson koronatilanteen kehitystä. Ahtaassa lentokoneessa pidempään olo ei tunnu houkuttelevalta ja eri maiden erilaiset koronatilanteet mietityttävät. Laitan terveyden kaiken edelle vaikka matkakuume onkin kova.”

Lue myös: 8 vinkkiä, joita noudattamalla matkalaukkusi ei enää koskaan pursua yli

X