Matkailu

Minilomalla Tukholmassa

Teksti: Anna.fi

Muutama tunti Tukholmassa ja tukka putkella tavaratalosta toiseen? Kokeile toisenlaista minilomaa! Tee laivalla vain menomatka, varaa yö hotellista ja ota lennot paluumatkalle, niin ehdit kuljeskella kaikessa rauhassa.

Ensin syödään ja levätään

Kun aloitat miniloman illalla, pääset istahtamaan alas, nauttimaan Ruotsin-laivan seisovasta pöydästä ja luomaan katseesi merelle. Esimerkiksi Turusta Tukholmaan lähtee illalla yhdeksän maissa Viking Grace, joka on kuin kelluva designhotelli. Vertti Kiven suunnittelema sisustus herättää ihmettelemään, miksei Ruotsin-laivoissa aiemmin ole hyödynnetty valoa ja merinäköalaa näin tehokkaasti. Gracella matkaava näkee meren jopa kauneushoitolan hoitopediltä. Käytävillä taas on suuria nojatuoleja niin paljon, että aina voi istahtaa ikkunan ääreen. Silloin katse kannattaa suunnata paitsi merelle myös kauas kattoon, jossa valtaisat valaisimet luovat tunnelmaa ja vaihtavat väriään. Jouluostosten alkuun pääset laivan taxfree-puodissa, jossa myydään myös vaatteita ja kenkiä.

Viking Grace on Tukholmassa aamulla seitsemän aikaan, joten ehdit kaupungilla aamiaiselle vielä ennen kauppojen avautumista. Ylellinen mutta terveellinen aamiainen löytyy esimerkiksi viiden tähden Nobis-hotellista läheltä NK-tavarataloa. Viidestä tähdestään huolimatta Nobis on melko tavallinen, siisti hotelli – jossa on aivan taivaallinen aamiainen. 28 eurolla (245 kruunua) tarjolla on luomua ja lähialueen herkkuja, vastaleivottua leipää, juustoja, hilloja, mehuja, myslejä ja hedelmiä, kaikki sievästi sommiteltuina. Aamiainen on myös hyvä tekosyy käydä ihailemassa viihtyisää aulaa ja katettua sisäpihaa. Neljä vuotta sitten avatun hotellin sisustuksen on suunnitellut maailmankuulu ruotsalainen designtoimisto Claesson Koivisto Rune. Sen ansiosta vanha ja uusi nivoutuvat kuin huomaamatta yhteen 130 vuotta vanhassa rakennuksessa.

Nobis Hotel, Norrmalmstorg 2–4

Nobis Hotel

Sitten kierrokselle

Keskustasta pääset helposti kävellen tai vihreällä metrolinjalla Södermalmille, josta löytyy boheemeja pikkuputiikkeja ja kotikutoisia kuppiloita. Täällä saat kulutettua tovin jos toisenkin, mikäli tykkäät piipahdella antikvariaateissa, sisustusliikkeissä ja second hand -puodeissa. Mariatorgetin aseman lähellä on paikallisen Punaisen ristin second hand -myymälä, josta voi löytää todellakin vaikka mitä – siellä myydään vaatteita, joita asiakkaat ovat unohtaneet loistohotelleihin, kuten Grand Hôteliin.

Jos jatkat vihreällä metrolinjalla hieman pidemmälle, pääset Hammarby Sjöstadiin. Se on uudempaa asuinaluetta, josta on tullut monen ekohenkisen ja perheellisen cityihmisen koti. Viihtyisällä alueella on myös hotelleja ja yöpyminen on edullisempaa kuin ydinkeskustassa. Esimerkiksi yö kahdelle designmotelli Motel L :ssä maksaa noin 75 euroa (650 kruunua). Aamiainen ei kuulu hintaan, mutta naapurustossa on kivoja leipomoita ja kahviloita. Lähellä on myös Globen-areena ja muita keikkapaikkoja.


Mutta takaisin keskustaan ja reilujen kauppojen pariin! Åhléns-tavarataloa vastapäätä on Tukholman kaupunkilähetyksen myymälä (Stockholms Stadsmission), jonka valikoimissa on reilun kaupan leluja, koruja ja lahjatavaroita sekä kierrätysmateriaaleista valmistettuja Remake-tuotteita. Remake on Stadsmissionin omaa designia. Sen avulla saadaan hyödynnettyä kankaat ja muut materiaalit, jotka muuten päätyisivät kaatopaikalle. Mutta parasta lienee se, että Remake-projekti työllistää ihmisiä, jotka muuten eivät ole saaneet työelämästä kiinni.

Punaisen ristin myymälä Röda Korset, Hornsgatan 56;

Stockholms Stadsmission,Infoshop, Klarabergsgatan 33;

Motel L,  Hammarby Allé 41

Joulutunnelmiin

Perinteinen ruotsalainen joulu ei ehkä kovin paljon poikkea suomalaisesta, mutta aina on kiva vähän vertailla. Skansenin joulumarkkinoita vietetään jo 111. kertaa, ensimmäisen kerran ne järjestettiin 1903. Skansenilla pääset ostosten lomassa tutustumaan siihen, miten joulua juhlittiin 100 vuotta sitten. Markkinat alkavat ensimmäisenä adventtina 29.11. ja jatkuvat koko joulun. 

Modernimmat joulumarkkinat ovat yhden viikonlopun tapahtumia. Persoonallisia lahjoja kannattaa etsiä taidealan opiskelijoiden myyjäisistä. Beckmans Designhögskolan joulumarkkinat pidetään 13.–14.12. ja Konstfack-taideyliopiston myyjäiset 29.–30.11.

Omaan kotiin joulutunnelmaa voi käydä hakemassa sisustusharrastajien ”pakollisesta” nähtävyydestä eli Svenskt Tennin myymälästä. Svenskt Tenn on kuin Ruotsin Marimekko, paitsi että sillä on vain yksi ainut myymälä maailmassa – Tukholman keskustassa, aivan  ydinkeskustan liepeillä rannassa. Toki Svenskt Tenniä voi ostaa verkosta, mutta myymälässä pääsee tunnustelemaan kankaita, vertailemaan kuoseja, inspiroitumaan juhlanäyttelystä ja siemailemaan kupposen teetä salongin puolella. Yrityksen perusti Estrid Ericson 90 vuotta sitten, ja tässä samassa rakennuksessa se on ollut vuodesta 1927. Svenskt Tennin kuoseista meille tutuin lienee elefanttikuosi, joka on jälleen uudistunut: nyt sitä saa mustana. Mutta senkin ruotsalaiset osaavat yhdistää tyylikkäästi tunnelmalliseen jouluun.

Beckmans Designhögskola, Brahegatan 10; Konstfack,

LM Ericssons väg 14; Svenskt Tenn, Strandvägen 5

Teksti: Pia Sainio
Kuvat: Tuukka Ervasti
Anna 47/2014

Lue myös: 

Trendien ja tarinoiden Tukholma

Tukholman kylpylät hemmottelevat

Islanti hurmaa matkailijan
 

X