Matkailu

Mitä tehdä kesällä? Vietä kesälomasi kotimaassa – ui porojen kanssa, herkuttele tropiikin lämmössä ja yövy autiolla leirintäalueella

Mitä tehdä kesällä, kun isoja yleisötapahtumia ei tulla järjestämään? Matkusta Suomessa! Listasimme upeimmat nähtävyydet ja mieleenpainuvimmat elämykset.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
Istock

Mietitkö, mitä tehdä kesällä? Keräsimme yhteen parhaat matkakohteet Suomessa.

Mitä tehdä kesällä, kun isoja yleisötapahtumia ei tulla järjestämään? Matkusta Suomessa! Listasimme upeimmat nähtävyydet ja mieleenpainuvimmat elämykset.

Mitä tehdä kesällä? Moni miettii nyt vastausta samaan kysymykseen.

Kokosimme yhteen parhaat matkakohteet Suomessa. Lue kattava listaus siitä, mitä tehdä kesällä eripuolilla kotimaata.

Mitä tehdä kesällä? Ihastu vanhoihinkaupunkeihin

Vanha Rauma

Mitä tehdä kesällä? Yksi hyvä kohde on Unescon maailmanperintöluettelostakin löytyvä Vanha Rauma, joka on sympaattinen pieni puutalokaupunki.

Vieri vieressä tönöttävät punaiset, keltaiset ja vihreät talot kätkevät sisälleen onnekkaiden asukkaiden lisäksi lukuisia erikoisliikettä, kahviloita ja ravintoloita.

Vanhasta Raumasta löytyy myös Suomen kapein katu, Kitukränn.

Mitä tehdä kesällä? Koe Vanha Rauma.
Kun mietit, mitä tehdä kesällä, harkitse ihastumista Vanhaan Raumaan.

Puutalomiljöö, Kristiinankaupunki

Kristiinankaupungin vanha keskusta on ihana kävelykohde, jossa kuljeskellessa voi aistia paitsi meren myös historian läsnäolon.

Eri puolille kaupunkia ripotellut kaivot ovat ajalta, jolloin vesi vielä kannettiin koteihin, ennen kuin ensimmäiset hanat avattiin vuonna 1962.

Mitä kauemmas rannasta kulkee, sitä pienemmiksi tontit käyvät. Tämäkin ilmiö on peräisin historiasta, jolloin rantatonteilla asusteli porvaristo, kun taas köyhälistö sai tyytyä pienempiin, kauempana rannasta oleviin tontteihin.

Vanha Porvoo

Yksi kestosuosikkikohde on valokuvauksellinen Vanha Porvoo.

Tunnelmallinen puutaloalue kätkee sisäänsä ihania pikkuputiikkeja, gallerioita ja erilaisia museoita muun muassa nukke- ja lelumuseon, jossa pääsee muistelemaan omaa lapsuuttaan.

Kun mietit, mitä tehdä kesällä, on Porvoo hyvä vaihtoehto siinäkin mielessä, että vesi herahtaa kielelle pelkästä ajatuksesta Brunbergin suklaapuodista. Porvoossa voi herkutella myös Tee- ja kahvihuone Helmessä, joka tarjoilee Runebergin torttua ympäri vuoden.

Minne matkustaa kesällä 2020? Vanha Porvoo on hyvä vaihtoehto.
Suomen parhaat matkakohteet ovat kauniita kuin maalaukset, kuten Vanha Porvoo.

Mitä tehdä kesällä? Shoppaile!

Kyläkauppa Veljekset Keskinen, Alavus

Sanotaan, että Etelä-Pohjanmaalla kaikki on suurta, joten ei ihme, että lakeuksilla sijaitsee myös Suomen suurin tavaratalo Kyläkauppa Veljekset Keskinen.

Tavara- ja ruokapuodin lisäksi alueelta löytyy puutarhamyymälä, hotelli, karavaanialue ja ravintoloita.

Helsinki Outlet, Vantaa

Tykkäätkö merkkituotteista? Nimestään huolimatta Vantaalla sijaitsevasta outlet-ostoskylästä löytyy muotia, ulkovarusteita, kosmetiikkaa ja sisustusta yli 40 huippumerkiltä, kuten Guessilta ja Marimekolta. Tuotteet myydään aina -30–70 % alennuksella.

Shoppailun lomassa Outletissa voi nauttia kahvila- ja ravintolapalveluista.

Nuolniemen kyläkauppa, Mäntyharju

Mäntyharjulla sijaistee varsin erikoinen kauppa, Nuolniemen pikkuruinen kyläkauppa. Kaupassa ei ole myyjiä sen enempää kuin hintojakaan, vaan ostokset maksetaan omantunnon mukaan.

Valikoimasta löytyy muun muassa makeisia, kahvia, jauhoja, limsaa ja säilykkeitä. Saapa kaupasta kalastustarvikkeitakin. Kauppa on auki ympäri vuorokauden.

Mitä tehdä kesällä? Rentoudu rannalla kotimaassa

Yyteri, Pori

Suomen Rivieraksikin kutsuttu Porin Yyteri on upea, kuuden kilometrin pituinen hiekkaranta, josta tila ei lopu kesken.

Alueelta löytyy kioskeja, ravintola, kylpylä, seikkailupuisto, surffikeskus ja luontopolku. Rannalla on oma alue myös naturisteille.

Suomen parhaat matkakohteet: Yyterin hiekkaranta.
Yyterin hiekkarannat ovat oiva vaihtoehto, kun mietit, mitä tehdä kesällä.

Manamansalo, Vaala

Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva Mananmansalo on sisävesiemme viidenneksi suurin saari.

Kirkasvetisen, aavan Oulunjärven hiekkarannoilla on ihana köllötellä ja tähystellä vastarannalle, jota on haastavaa erottaa edes selkeällä säällä.

Manamansalosta löytyy useita tasokkaita leirintäalueita, joten rantaelämää voi jatkaa seuraavanakin päivänä.

Ivalojoen uimaranta, Ivalo

Ivalon keskustan tuntumassa sijaitseva Ivalojoen uimaranta on eksoottinen, pohjoinen rantakohde, jossa rantapäivän lomassa saattaa törmätä poroon.

Paikallisten suosiossa olevalla rannalla on hie­noa hiek­kaa sato­jen met­rien mat­kal­la. Alueella pääsee pelailemaan myös rantalentopalloa.

Mitä tehdä kesällä? Nuuhki meri-ilmaa

Hailuoto

Oulun edustalla sijaitseva noin 1000 asukkaan Hailuoto on Perämeren suurin saari, jonne pääsee ilmaisella lautalla Oulunsalosta. Hailuodossa voi ihastella idyllistä maalaismaisemaa: punaisia taloja, tuulimyllyjä, peltoja ja laitumia.

Alueelta löytyy kirpputoreja, kahviloita, ravintoloita, puutarhoja, kauppoja ja museoita. Saaren länsirannalla sijaitsevasta vanhasta kalastajakylästä löytyy alueen kuvatuin kohde, majakka.

Suomen parhaat matkakohteet: Hailuoto.
Suomen parhaat matkakohteet eivät lopu kesken: Hailuoto on yksi niistä.

Seili, Parainen

Turun saariston luonnonkauniilla Seili-saarella on synkkä, mutta kiehtova historia.

Saari toimi 1600- ja 1700-luvuilla spitaalisten hoitopaikkana ja sen jälkeen mielisairaalana 1962-luvulle saakka. Saarelle sijoitetut sairaat elivät eristyksestä muusta maailmasta, eikä toivoa saarelta poistumisesta ollut sinne astumisen jälkeen. Sairaiden kohtaloista muistuttavat edelleen puuristit kirkkoa ympäröivällä hautausmaalla.

Entiseen mielisairaalarakennukseen on vierailijoilla vapaa pääsy. Päärakennuksen käytävällä on myös nähtävissä entiselleen jätetty yhden hengen potilashuone mielisairaalan ajalta.

Yhteysalus Seiliin lähtee Turusta, Nauvosta sekä Hangasta.

Söderskärin majakka, Porvoo

Porvoon ulkosaaristoon 1862 rakennettu Söderskärin majakka rakennuksineen on Suomen parhaiten säilyneitä majakkamiljöitä.

Majakan sisällä voi tutustua saaren ja majakan historiasta kertovaan näyttelyyn. Näköalatasanteelta avautuu kaunis näkymä avomerelle. Myös itse valohuoneeseen pääsee kurkistamaan.

Majakan ympäristössä voi bongailla lintuja, sillä alue on Suomenlahden ulkosaaristovyöhykkeen runsaslintuisimpia alueita.

Suomen parhaimmat matkakohtete: Söderskärin majakka.
Söderskärin majakka ympäristöineen tarjoaa maisemat, joita kauniimpia saa hakea.

Mitä tehdä kesällä? Herkuttele upeissa maisemissa

Saimaan loiste, Puumala

Puumalan sillan hissitornissa sijaitseva pikkuruinen kahvila tarjoaa hulppeat näköalat Saimaalle ja Puumalan satamaan.

37 metrin korkeudessa on tarjolla kahvia, virvokkeita ja kotileivonnaisia.

Toriseva, Virrat

Torisevan Kahvimajan perusti Lotta Svärd -järjestö vuonna 1936. Kahvimaja on pyritty säilyttämään sisustusta myöten mahdollisimman alkuperäisenä.

Torisevan Rotkojärvillä sijaitsevalta kahvilalle on pieni kapuaminen, mutta se kannattaa, sillä kahvilalta on hienot näkymät kallioiselle järvelle.

Tarjolla on pannukahvia ja erilaisia leivonnaisia, muun muassa mantelipiirakkaa ja kookos-suklaakakkua.

Kasvihuoneravintola, Närpiö

Erityisesti, jos Suomen kesäsää pääsee yllättämään, kannattaa piipahtaa Närpiön kasvihuoneravintolaan lounaalla. Ruokailu tapahtuu trooppisten hedelmäpuiden, yrttien sekä syötävien kukkien ympäröimänä.

Kasvihuoneravintola panostaa kiinnostaviin makuyhdistelmiin ja ravintolassa saattaakin päästä maistamaan mansikoita valkosipulin kera ja pihviä lakritsikastikkeessa – tomaatteja unohtamatta, sillä Närpiö on Suomen merkittävin tomaatintuottaja.

Mitä tehdä kesällä? Ylläty, millaisia helmiä Suomessa onkaan

Pistohiekan autio leirintäalue, Puumala

Pistohiekan leirintäalue lakkautettiin vuonna 2004, mutta yhä edelleen uskolliset retkeilijät saapuvat alueelle telttoineen ja vaunuineen. Eikä ihme, sillä Saimaan rannalla olevalla Pistohiekalla on kaksi upeaa hiekkarantaa, tunnelmallista mäntymetsää sekä kallioisia rantoja, josta voi bongailla norppia.

Alue on laaja, joten sieltä löytyy varmasti sopiva sopukka jokaiselle. Palveluita ei luonnollisestikaan ole yhtä bajamajaa lukuun ottamatta, mutta juuri siinä piilee Pistohiekan kiinnostavuus.

Kun mietit, mitä tehdä kesällä, kannattaa tämä kohde pitää mielessä: alueelle kannattaa poiketa nyt, sillä sinne kaavaillaan jo uutta matkailualuetta.

Wanha Markki, Ylistaro

Etelä-Pohjanmaalla toimiva eläinten vanhainkoti Wanha Markki on Suomessa ainoa laatuaan. Lopetukselta pelastettuja eläimiä, esimerkiksi pupuja, hevosia ja vuohia, voi tulla rapsuttelemaan kesäisin.

Lisäksi Wanhassa Markissa on upea vaatemyymälä, jossa on naisten asusteita, laukkuja ja koruja Ranskasta, Espanjasta, Italiasta ja Englannista. Kaikki myytävät tuotteet on ryhmitelty hauskasti väreittäin omiin huoneisiinsa pihapiirin vanhaan rakennukseen.

Patsaspuisto, Parikkala

Etelä-Karjalassa sijaitseva patsaspuisto on kiinnostava, jopa hieman aavemainen kohde.

Veijo Rönkkösen yli 50 vuotta kestäneen taiteilijan uran aikana syntynyttä 560 patsasta pidetään maailmanlaajuisestikin merkittävänä taidekokonaisuutena. Alueelta löytyy muun muassa Irvikuvamainen mies, Kaislahametyttö, Käärmeentappaja ja Reikäenkeli.

Patsaat on ripoteltu ympäri puistomaista aluetta, joka on aina avoinna. Pääsymaksu on vapaaehtoinen tuki puiston ylläpidolle.

Mitä tehdä kesällä? Ihastu kotimaiseen luontoon

Hepoköngäs, Puolanka

18 metriä korkea Hepokönkään vesiputous sijaitsee luonnonsuojelualueella Kiiminkijoen latvavesistöön kuuluvassa Heinijoessa keskellä kuusimetsää. Putous kuohuu lähes pystysuoraa kalliota alas järveen.

Hepokonkään lähistölle pääse helposti autolla ja sen jälkeen on käveltävä 600 metrin pituinen hiekkapolku. Putousta voi ihastella niin ylhäältä kuin järven rannaltakin.

Mitä tehdä kesällä 2020? Tutustu Hepokönkään vesiputoukseen.
Tiesitkö, että Suomestakin löytyy upeita vesiputouksia? Kun mietit, mitä tehdä kesällä, harkitse Hepokönkään vesiputouksella vierailua.

Kiikunlähde, Hollola

Hollolan Uskilassa sijaitsee taianomainen Kiikunlähde, joka koostuu 14 lähteensilmästä, joista osa on Etelä-Suomen suurinta maan alla olevaa pohjavesiallasta. Vesi on kirkasta, turkoosia, eikä jäädy lainkaan.

Lähteen näköalatasanteelle pääsee helposti kävelemällä 300 metriä portaita Kiikuntien parkkipaikalta.

Getan vuori, Ahvenanmaa

Ahvenanmaan pohjoisosassa sijaitseva Geta-vuori on yksi Ahvenanmaan korkeimmista kohdista. 107 metriä merenpinnasta kohoavaa vuorta kiertää noin 5 kilometrin mittainen luontopolku.

Upeita maisemia voi ihailla niin punaisten kallioiden päältä kuin maan uumenistakin – erilaisista rotkoista ja luolista käsin. Tunnetuin luola lienee Djupviksgrotten.

Suomen parhaat matkakohteet: Geta-vuori Ahvenanmaalla.
Geta-vuorelta avautuvat upeat näkymät.

Mitä tehdä kesällä? Huvittele!

Vahakabinetti, Mikkeli

Monille vuonna 1983 perustetussa vahakabinetissa vierailu on nostalginen matka lapsuuteen, aikaan, joilloin paikka tuntui jopa hieman pelottavalta.

Tänä päivänä Suomen ainoassa vahakabinetissa Mikkelin Visulahdessa voi tavata niin kuninkaallisia, poliitikkoja, Elviksen kuin itse joulupukinkin.

Ranuan eläinpuisto

Ranuan eläinpuistossa on noin 50 villieläinlajia ja 200 eläinyksilöä. Ihastella voit susien, metsähaukan, ahman, ilveksen ja jääkarhujen elämää.

2,8 km mittaisesta reitistä suurin osa kulkee pitkin helppokulkuisia puisia kävelysiltoja, joilta avautuu esteetön näkymä eläinten aitauksiin. Reitin varrella on grillikatoksia, joille voi pysähtyä nauttimaan omia eväitä.

Ääniopasteen ja reitin varrelta löytyvien elämysrastien ansiosta puiston voi kokea kaikin aistein.

Escape Room Härmä, Kauhava

Kauhavalta, Alahärmän kylästä löytyy pakohuone, jossa pääsee samalla tunnelmoimaan alueen historiaa.

Häjyt aiheuttivat pahennusta 1800-luvulla Etelä-Pohjanmaalla. Häjyjen huvituksiin kuuluivat puukkotappelut, tuhopolot ja erilaiset varkaudet. Usein häjyt rellestivät kutsumattomina vieraina häissä, ajelivat toisten hevosilla ja kiertelivät humalapäissään ympäri pitäjiä.

Pakohuoneen idea on saada häjyt kiinni ja vastuuseen teoistaan. Huone on kalustettu ja tehtävät rakennettu 1800-luvun henkeen.

Mitä tehdä kesällä? Nauti liikunnasta erilaisissa kohteissa

Evon retkeilyalue, Hämeenlinna

Eteläsuomalaisen ei välttämättä tarvitse lähteä Lappiin päästäkseen nauttimaan upeista jopa yli 100 vuotta vanhoista aarniometsistä.

Evon retkeilyalueelta löytyy lisäksi järviä ja harjuja – korkeusero voi olla jopa 80 metriä. Leirintä- ja tulentekopaikat ovat hyvin hoidettuja.

Suomen suurin ulkokuntosali, Jyväskylä

Urheilupääkaupungiksi itseään tituleeraavasta Jyväskylästä löytyy Suomen suurin ulkokuntosali.

Jyväsjärven kauniissa maisemissa, noin 14 kilometrin mittaisen Rantaraitin varrella, on seitsemän teemoitettua liikuntapuistoa, viisi muuta liikunta-aluetta sekä kahdeksan kuntoilupistettä.

Kiertämällä kaikki 20 erilaista pistettä voi tehdä tehokkaan koko kropan treenin.

Lue myös: Treenaa tehokkaasti ulkosalilla – katso helpot kuvaohjeet!

Oulangan melontareitti, Kuusamo

Oulankajokea pitkin melominen on mahtava luontoelämys. Matkan varrella voi ihastella korkeita hiekkatörmiä ja suloisia rantaniittyjä sekä morjestaa Karhunkierroksella tepastelevia vaeltajia.

Seikkailu alkaa Kiutakönkään alapuolella olevasta suvannosta ja päättyy Jäkälämutkaan, lähelle Suomen ja Venäjän rajaa. Reitin varrella on runsaasti tulentekopaikkoja sekä autiotupia.

Jos omaa kanootti ei ole, voi kulkupelin vuokrata paikallisilta yrittäjiltä.

Mitä tehdä kesällä? Perehdy Suomen historiaan

Luostarinmäki, Turku

Luostarinmäki on Turun ainoa yhtenäinen puutaloalue, joka säilyi vuoden 1827 massiivisesta tulipalosta.

Luostarinmäen käsityöläismuseo käsittää kahdeksantoista 1700-luvun lopussa ja 1800-luvun alussa rakennettua puutalokorttelia. Korttelit koostuvat yli kolmestakymmenestä alkuperäisellä paikallaan säilyneestä puutalosta.

Taloihin on sisustettu käsityöläisten koteja ja verstaita, joissa pääsee konkreettisesti tutustumaan käsityöläisten työhön. Museossa toimii myös oma postikonttori, josta lähetettävä posti leimataan käsin.

Alueella toimii myös kaksi kauppaa, joista voi ostaa vanhan ajan makeisia ja museossa valmistettuja käsityötuotteita.

Amurin työläismuseokortteli, Tampere

Amurin työläismuseokortteli esittelee tamperelaisen työväestön koteja ja kuvitteellisia elämäntarinoita vuosilta 1882–1973.

Museokortteliin kuuluu viisi alkuperäisillä paikoilla olevaa asuinrakennusta sekä neljä piharakennusta. Museoalueelta löytyvät myös yleinen sauna, leipomo, suutarinverstas, osuuskauppa sekä paperi- ja lyhyttavarakauppa.

Raaseporin linna, Raasepori

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla saarelle. Elämänmeno linnassa vaihteli hallintokeskuksen arjesta loisteliaaseen hovielämään.

Linna hylättiin vuonna 1558 maankohoamisen ja Helsingin perustamisen jälkeen. Se seisoi autiona yli 300 vuotta, kunnes raunioilla aloitettiin restaurointityöt 1880-luvulla.

Nykypäivänä linnassa voi tutustua kiehtovaan keskiaikaan ritarisalin, ampumakäytävän, tornikamareiden ja näköalatasanteen kautta.

Raaseporin linna.
Raaseporin linna sopii matkakohteeksi historiannälkäisille, jotka miettivät, mitä tehdä kesällä.

Lähteet: Laaksonen, Jouni: Luontoelämysten Suomi – Retkeilijän nähtävyydet; Matkan varrella: kokoperheen matkailukartasto

Juttua muokattu 6.5.2021. Poistettu vuosiluku 2020 useasta kohtaa tekstiä. 

Lue myös:

Listasimme kotimaan helmet! Herkkusuiden Porvoo, hienostunut Hanko, kulturelli Mänttä ja historiallinen Oulu ovat kotimaanmatkailun aatelia

Suomen länsirannikko on täynnä aarteita – 5 kohdevinkkiä kotimaanmatkailuun

X