Matkailu

Nessebar – Edullinen lomakohde

21.9.2008 Teksti: Anna.fi

NessebarMatkaa Välimeren suuntaan suunnitellessa, saattaa valituksi tulla edullisilla hinnoillaan ja lyhyellä lentomatkallaan houkutteleva Bulgaria. Halpa hinta, mutta silti hyvä matka voi olla mahdoton yhtälö, jos ei ole valmis hiukan tinkimään unelmalomansa puitteista.

Bulgarian Nessebar eroaa sitä suositumpien Kultahietikon ja Sunny Beachin hektisistä tunnelmista tarjoamalla rauhallisemman ympäristön lomanviettoon. Kohdetta suositellaan muun muassa hääpareille, jotka etsivät romanttisia puitteita matkalleen. Paikan ehdoton houkutin on pienellä niemimaalla sijaitseva vanha kaupunki, joka kuuluu Unescon suojelukohteisiin. Kaunis saari on tosin vanhojen kirkkojen lisäksi pullollaan myös myyntikojuja ja yli-innokkaita kaupustelijoita.

Allas ja rantaNessebar on nähty parissa päivässä ja kohde sopiikin parhaiten joutilaaseen löhöilyyn hotellin allasalueella tai rannalla. Mustameri pitää huolen matkaajan mukavasta olosta viilentämällä kuumankin päivän paahteen miellyttäväksi. Rannat ovat hyvin hoidettuja ja vesi puhdasta, tosin ranta on rantatuoleilla miinoitettu aivan vesirajaan saakka ja tämä pakottaa rannalla löhöilijän maksamaan lepolassesta törkeät 20 levaa eli 10 euroa päivältä. Vaihtoehtona on ainoastaan siirtyminen melko paljon kauemmaksi ranta-alueella tai hotellien omien allasalueiden rantatuolit, jotka varataan vähyytensä vuoksi jo aamun sarastaessa.

RaunioitaHemmottelua auringonoton lomassa on käydä hierottavana rannalla olevissa hierontapisteissä, joiden hinnat ovat kohtuulliset. Parillakymmenellä eurolla saa jo pitkän hieronnan. Rannalta löytyy myös perinteisiä, monesta muustakin rantalomakohteesta tutuksi tulleita aktiviteetteja: vuokrattavia vesiskoottereita, polkuveneitä sekä moottoriveneen perässä vedettäviä kellukkeita, joiden avulla saa vauhdikkaat kyydit Mustanmeren aalloissa. 

Shoppailu kannattaa. Monien tuotteiden hinnat ovat huomattavasti halvempia verrattaessa Suomeen. Nahkatuoteet, kuten kengät, vyöt ja laukut ovat hyvä ostos, samoin vaatteet. Esimerkiksi kengät tai mukavan kesämekon rannalle löytää kymmenellä – kahdellakymmenellä eurolla. Tosin muodissa on moderneja, ehkä hiukan venäläistyylisiä vivahteita, jotka voivat tulla esteeksi edulliselle vaatekaapin täydennykselle. Tuliaiseksi kannattaa hankkia myös paikallista viiniä, jonka hinta ei kukkaroa kevennä ja joka on laadultaan kuitenkin kohtuullista. Monelle lienee edelleen yllätys, että Bulgaria kuuluu suurimpiin viinintuottajamaihin Euroopassa.

MaissiaRuoka tuottaa melkein poikkeuksetta pettymyksen. Paikallinen ravintolakulttuuri etsii vielä paikkaansa ja on paljon jäljessä yleisesti totuttuun. Palvelu ravintoloissa on usein töykeää ja ammattitaidotonta, kohteliaisuudet kuten ”Kiitos” tai ”Ole hyvä” ovat harvinaista herkkua, samoin myös perusvaatimukset täyttävä ruoka. Kanaruoissa voi onnistaakin, mutta muut liharuoat ovat poikkeuksetta huonoja. Kauppakujan myyntikojun pizza saattaa tuottaa paremman makunautinnon kuin ylihinnoiteltu, hienossa ravintolassa syöty niin sanottu à la carte -annos. Kaduilla myydään myös keitettyjä maissintähkiä, jotka näyttävät olevan ainakin paikallisille suosittu välipala.

Nessebarissa viihtyy viikon, mutta kahden viikon matkalla tekeminen saattaa loppua kesken. Kun rusketusrajat alkavat olla kohdillaan ja vanhankaupungin sekä rannan uuden puolen kauppakujat kymmenen kertaa koluttu, voi miettiä esimerkiksi auton vuokrausta omatoimiseen retkeilyyn. Matkatoimistot tarjoavat myös retkiä Bulgarian moniin nähtävyyksiin ja pidemmän, parin päivän reissun voi tehdä Turkin puolelle eksoottiseen Istanbuliin, jonne on Nessebarista vain muutaman tunnin ajomatka.

Kokonaisuutena Nessebar jättää kuitenkin matkaajalle melko hyvän mielen. Mustanmeren viehkeä tuuli ja puhdas meri ovat matkan parasta antia. Myös mahdollisuus rauhalliseen rantalomaan jättää sitä etsivälle hyvän muiston. Edulliset ostokset kannattaa tehdä matkan päätteeksi paikallisesta supermarketista, josta löytyy yllättävän edullisia herkkuja kotiin tuotavaksi. Jos siis etsit huokeaa peruslomaa, Bulgaria ja Nessebar ovat hyvä vaihtoehto.

Nessebar

Teksti ja kuvat: Anu Saanio

Suosittelemme