Matkailu

New York – Luomuruokaa ja hemmottelua

Teksti: Anna.fi

Kuvitteletko New Yorkin pelkäksi betoniviidakoksi? Päinvastoin, sen trendikkäät ja terveystietoiset asukkaat ovat muuttaneet Ison Omenan luomun pääkaupungiksi.

Brooklyn Flea -toritapahtuma
Luomupurtavaa myyvät katuruokakojut kuuluvat nyky-Nykin yleisötapahtumiin. Kuva on Williamsburgissa sunnuntaisin järjestettävästä suositusta Brooklyn Flea -toritapahtumasta.

Luonnonmukaisuus ja puhtaus ovat vahvoja valtteja kiireisen suurkaupunkielämän hälinässä. Luomu-sana on teipattu New Yorkissa yhä useampien yritysten ikkunaan, olipa kyse sitten arkista pikaruokaa myyvästä delistä tai ylellisestä day spa -hoitolasta. Joillakin alueilla, kuten aiemmin taiteilijoiden, nykyään raharikkaiden kaupunginosassa Chelseassa tai luovan luokan suosimassa Brooklynin Williamsburgissa, tämä on jo enemmän sääntö kuin poikkeus.

Bongasimme paikat, joissa kiireinenkin matkailija pääsee helpolla luomutrendeistä jyvälle ja samalla nauttimaan vihreästä New Yorkista.

Shoppaile supermarketissa

Ruokatuliaisia on helppo ostella monesta tuiki tavallisesta ruokakaupasta. Myös superruoiksi kutsuttuja aineita tutusta kvinoasta Yhdysvalloissa viime aikojen hitiksi nousseeseen kuivattuun puhvelinmarjaan löytyy jo monista kulmakaupoista.

Pelaat varmimman päälle, kun kipaiset luomumaineeltaan voitokkaan Whole Foods -ketjun supermarketissa, jollaisen löydät esimerkiksi Columbus Circleltä läheltä Keskuspuistoa tai Union Squaren metroaseman uloskäynnin vereltä. Luonnonmukaisten tuoretuotteiden lisäksi voit tehdä loistolöytöjä esimerkiksi superruokien tai mausteiden hyllystöistä. Ne sopivat myös tuliaisiksi. Terveelliset elämäntavat on otettu huomioon, ja se näkyy koko tuotevalikoimassa aina lehtihyllyä myöten, sillä siihen on koottu huomattava kirjo ravitsemus- ja joogalehtiä.

Whole Foods

New Yorkin herkkukaupoista nimekkäin lienee Sohossa sijaitseva Dean & Deluca. Herkkusuiden mekka myy myös muuta kuin luomutuotteita, mutta vihreä valikoimakin on todella vaikuttava. Löydät kaikkea maan ja taivaan väliltä tryffeliöljystä japanilaisiin kokkiveitsiin. Mainio tapa nauttia retkilounas kauniina päivänä on ostaa täältä mukaan paperikassillinen purtavaa – vaikkapa raikas salaatti tai virkistävä smoothie, ja suunnata sitten metrolla aarteiden kera esimerkiksi Keskuspuistoon aterioimaan.

Whole Foods, 10 Columbus Circle, 808 Columbus Avenue tai 95 E Houston Street
Dean & Deluca (560 Broadway)

Piipahda torilla

Tunnelmallisempi tapa hankkia tuliaiset on torikäynti. Kaupunkilaisten mieleen ovat niin sanotut farmers’ marketit eli viljelijöiden torit, joissa pientuottajat myyvät lähiruokaa. Niitä järjestetään etenkin viikonlopun korvilla kymmenillä aukioilla eri kaupunginosissa. Manhattanilla suosittuja ovat etenkin Union Squarella ja Rockefeller Centerin edessä järjestettävät myynnit.

Union Squaren Green Market
Manhattanin ytimessä sijaitsevan Union Squaren Green Market -markkinoilta voi löytää suussa sulavia paikallisjuustoja.

Vihannesten ohella voit bongata juustoja, hilloja tai mehuja. Monilla toreilla järjestetään myös viininmaistajaisia. New Yorkin osavaltio nimittäin tuottaa viiniä, vaikkei sitä ensi näkemältä uskoisikaan. Sekä lähellä Kanadan rajaa sijaitsevien Finger Lakes -järvien alueelta että Long Islandilta tulee niin puna- kuin valkoviinejäkin, joskin omasta kokemuksestani viileä ilmasto suosii jälkimmäisiä paremmin. Tiloista iso määrä noudattaa luonnonmukaisia viljelymenetelmiä.

Osan kauppiaista tunnistaa perinteisen vaatetuksen eli henkselihousujen ja olki- tai huopahatun perusteella amisheiksi, joilla on mittavan kokoinen keskittymä lähellä New Yorkia, Pennsylvanian Lancasterissa. Autottomassa ja sähköttömässä agraariyhteisössä elävät amishit eivät milloinkaan ole ottaneet käyttöönsä tehomaatalouden konsteja, kuten keinolannoitteita. Amishien vaatimaton ja seesteinen elämäntapa on kohonnut kiinnostuksen kohteeksi koko Yhdysvalloissa etenkin tämänhetkisen talouskriisin aikana. Heidän tuottamiaan vihanneksia, säilykkeitä ja juustoja pidetään tavallistakin laadukkaampina. Taitavina käsityöläisinä tunnettujen amishien kojuista voi toisinaan hankkia myös kauniita tilkkutäkkejä ja puutöitä.

Williamsburgin Brooklyn Flea -toritapahtuma
Williamsburgin Brooklyn Flea -toritapahtuman ruokakojuissa kaupataan myös virvoittavia luomulomonadeja ja -sorbetteja.

Growny.org, Torien tarkat sijainnit ja aukioloajat

Hemmottele ihoa ja kehoa

Mikäli ostosaikasi on kortilla, mutta haluat shoppailla vihreää kosmetiikkaa, turvaudu Manhattanin maineikkaisiin tavarataloihin. Esimerkiksi Bloomingdale’s-tavaratalon kosmetiikkaosastolta löytyy erinomainen ekokauneuden soppi, josta voit tuttujen, Euroopassa myytävien merkkien ohella bongata laadukkaita paikallissarjoja.

Kokeile esimerkiksi herkälle iholle sopivaa, homeopatiaan perustuvaa Clark’s Botanicals -sarjaa. Sen taustalla on koskettava tarina: uima-altaaseen sukeltaessaan halvaantunut Francesco Clark kehitti sen yhdessä lääkäri-isänsä kanssa iho-ongelmiinsa menetettyään kykynsä hikoilla. Osa sarjan myyntituotosta meneekin halvauspotilaiden kuntoutustyötä tukevalle Christopher Reeve -säätiölle.

Toinen kiinnostava sarja on Vermontissa valmistettu, täysin luonnonmukainen Tata Harper. Laadukkaiden ihonhoitotuotteiden lisäksi unettomuutta ja stressiä helpottavat aromaterapiavalmisteet tuntuvat menevän stressaavassa suurkaupungissa kuin kuumille kiville.

Tata Harper -tuotteita

Jos toivot yksilöllisempää palvelua, käväise anteliaasti ilmaisnäytteitä jakavassa Aesop-myymälässä. Alkujaan australialainen merkki tarjoaa kasvipohjaisia täsmätuotteita niin naisille kuin miehillekin kasvojen-, vartalon- ja hiustenhoidon haasteisiin. Muun muassa Madison Avenuen vanhan ajan apteekkia muistuttava putiikki on jo itsessään näkemisen arvoinen. Tai suuntaa Rockefeller Centerin Rain-liikkeeseen, joka myy laadukkaan afrikkalaisen kosmetiikan ohella asusteita, kylpytakkeja ja kynttilöitä. Rainissa erityisen houkuttelevia ovat saippuat ja kylpyöljyt, joita myyjä lorottaa hanasta haluamasi määrän pulloon. Liikkeen kaikki tuotteet on valmistettu reilun kaupan sääntöjä noudattaen.

Aesop-tuotteita

Varsinkin aikaerorasituksen kourissa on mukava torkahtaa hetkeksi hoitopöydälle. Amerikkalaisen kasvikosmetiikan kuningattaren eli Avedan hoitolassa tunnin kasvohoidon saa kohtuuhintaan eli reilulla 30 eurolla. Moniin hoidoista kuuluu myös rentouttava, ayurvedinen hieronta, joka tuudittaa nuutuneen turistin hetkeksi nirvanaan. Matkailijan kannalta Avedan Sohon hoitola on sijainniltaan napakymppi. Sen yhteydessä on myös mittava myymälä.

Bloomingdale’s, 1000 Third Avenue ja 504 Broadway (Soho)
Aesop
, 1070 Madison Avenue, muiden Aesop-myymälöiden sijainnit verkkosivuilta
Rain, 45 Rockefeller Plaza
Aveda Institute, 233 Spring Street

Teksti: Mirva Saukkola
Kuvat: Mirva Saukkola ja Hannu Tikka

Kotilääkäri 8/2014

X