Matkailu

Noto – Herkkuja ja barokkipalatseja Sisiliassa

Teksti: Peter Forsberg Kuvat: Peter Forsberg

Kaakkois-Sisilian monista kiinnostavista vierailupaikoista Noto on merkittävä upeiden barokkipalatsiensa ja gourmet-ruokiin viehtyneiden paikallistensa ansiosta. Kaupungin arkkitehtuuri poikkeaa melkoisesti muista Sisilian kaupungeista, sen ravintolat ovat järjestään hintalaatu-suhteeltaan erinomaisia ja Lido di Noton ranta-alue on suuren osan vuodesta rauhallinen paikka palvoa aurinkoa. Noto on erinomainen päiväretkikohde Sisiliassa lomaileville, mutta lepolomaa etsivät viihtyvät siellä pidempäänkin.

Noto

Matkustaminen Notoon

Muutama kotimainen matkatoimisto tekee järjestettyjä matkoja Sisiliaan, ja näiden joukkoon kuuluvat ainakin Kaleva Travel ja Tjäreborg.

Edullinen lentoyhtiö matkalle Suomesta Sisiliaan on Ryanair, jonka koneet lentävät Tampereelta Trapaniin, läntiseen Sisiliaan. Vaikka matkaa Trapanista Notoon tulee hyvässäkin tapauksessa miltei viisi tuntia, kannattaa omatoimimatkailijoiden vierailla myös saaren itäosissa ja mahdollisuuksien mukaan Notossakin. Saaren itäpuolen Catanian Fontanarossa-lentokentälle voi lentää omatoimisesti Helsingistä, ja sieltä on vaivaton siirtyä bussilla kohti Notoa. Hintoja ja aikatauluja voi helposti tarkastella Ebookersin ja Poptravelin sivuilta.

Helpoiten Notoon pääsee bussilla päiväretkelle Cataniasta, Syrakusasta, Modicasta, Ragusasta, Ennasta ja Gelasta. Bussit kulkevat edullisesti ja melko tiiviiseen tahtiin itäisen Sisilian kaupunkien väliä, mutta aikataulujen kanssa kannattaa etenkin viikonloppuisin olla erityisen tarkkana, sillä tällöin busseja kulkee harvakseltaan. Sisilian länsiosista Palermosta on päivittäisiä suoria, suhteellisen nopeita yhteyksiä Cataniaan ja Syrakusaan, joista puolestaan on reilun 40-100 minuutin matka Notoon.

Notoon pääsee junalla Syrakusasta, joskin tämä saattaa olla hitaampi vaihtoehto, ja koska Noton rautatieasema on hiljainen, kannattaa ostaa edestakainen lippu kaupunkiin junalla matkustaessa. Toisin kuin Noton keskustassa sijaitseva linja-autoasema, on rautatieasema noin 1,5 kilometrin matkan päässä keskustasta.

Italian rautateiden viralliset sivut (englanniksi)

Liikkuminen Notossa

NotoCatanian lentokenttä sijaitsee vain parinkymmenen minuutin päässä sen keskustasta, ja kaupungin ja kentän väliä kulkee bussi puolen tunnin välein. Kentältä on linja-autoyhteys Catanian keskustan kautta Syrakusan linja-autoasemalle ja täältä edelleen Notoon, jonne on matkaa reilut puolitoista tuntia Catanian linja-autoasemalta.

Notossa on mukava liikkua rakennuksia ja maisemia ihaillessa kävellen, ja kaikki nähtävyydet ovat kävelymatkan etäisyydellä keskustan vieressä olevalta linja-autoasemalta. Rautatieasema on puolentoista kilometrin päässä keskustasta, ja mikäli matkoja haluaa tehdä joutuisammin, on kaupungissa takseja, joilla liikkuminen on edullista. Kannattaa huomata, että Noton ja Lido di Noton eli kaupungin ranta-alueen välillä on matkaa viisi kilometriä, ja parhaiten välin kulkee kesä-syyskuussa tiheään tahtiin liikkuvilla busseilla. Muina aikoina merenarannan ja keskustan välin kulkee hyvin taksilla, kävellen tai harvakseltaan kulkevilla busseilla.

Majoitus

Monet tulevat Notoon vain päiväretkelle, mutta mikäli haluaa päästä tämän vähän tunnetun sisilialaisen pikkukaupungin elämänmenoon paremmin kiinni, kannattaa harkita siellä yöpymistä. Kaupungissa ja sen merenrannalla Lido di Notossa on huomattava määrä B&B–majapaikkoja ja pieniä edullisia hotelleja, joista saa hyvin huoneita ympäri vuoden ja joissa yöpyminen maksaa edullisimmillaan 35-40 euroa kahden hengen huoneelta.

Kaupungin edullisin yöpymispaikka on keskeinen hostel Il Castello (Via Fratellie Bandiera 2), josta löytyy edullisia vuoteita mutta myös kaikenlaisia sääntöjä ja rajoituksia. Muille kuin yksinään matkustaville kaupungin lukuisat B&B-majapaikat ja viehättävät pikkuhotellit ovat hyviä vaihtoehtoja, ja jotakin vähän erikoisempaa hakeville Notosta ja sen ympäristöstä löytyy vuokrattavia yksityishuoneita, maatilamajoituksia, luostarimajoituksia ja leirintäalueita, joista kaikista saa tietoa kaupungin englanninkielisiltä turistisivuilta. Lido di Noto –merenranta-alueelle yöpymään mielivien kannattaa huomata, että parhaiten bussit kulkevat sataman ja Noton keskustan välillä kesäkuukausina kesä-syyskuussa.

Kaupungin englanninkieliset matkailusivut – Kaikki mahdolliset yöpymispaikat Notossa ja lähitienoilla

Ruoka ja ravintolat

Sisiliassa on erinomaiset ruoat, jotka ovat saaneet vaikutteita eri puolilta Välimeren seutua, ja paikallisissa ruoissa on etenkin espanjalaisia, kreikkalaisia ja arabialaisia vaikutteita, ja näiden kautta saaren ruokavalioon on liittynyt mitä erilaisimpia ruokia ja mausteita ympäri maailman. Nykyisin Sisiliassa käytetään paljon vihanneksia, etenkin munakoisoa, paprikaa ja tomaattia. Kalaruoat ovat Noton seudulla eräitä parhaimpia herkkuja, ja etenkin tonnikala, lahna, meriahven, mustekala ja miekkakala ovat yleisiä.

Noto

Pääruoista salaatit ovat täälllä hyviä ja soveltuvat tietenkin kasvissyöjille, ja yksi maistamisen arvoinen on caponata eli silvottua munakoisoa ja selleriä yhdessä viinietikan ja kapristen kanssa. Mukaan saatetaan heittää myös oliiveja, porkkanaa, perunaa tai männynsiemeniä. Niin tästä kuin muistakin, usein varsin yksinkertaisistakin salaateista erityisen hyviä tekevät tuoreet, paikalliset ja tarkoin valitut ainekset, ja sama pätee kaikkiin paikallisiin ruokiin. Muista paikallisista herkuista pasta alla norma, jossa on basilikaa, munakoisoa ja ricotta-juustoa, on erityisen hyvää. Arancini eli upporasvassa paistetut riisipallot, joissa voi olla höysteenä vaikkapa lihaa tai juustoa, ovat hyviä pikaruokia.

Noton omiin ruokiin, joita voi maistella vaikkapa Ristorante Il Cantucciossa (Via Cavour 12), kuuluvat mm. Gnocchi al pesto del cantuccio (ricotta-juustosta ja perunasta valmistetut gnocchi-nyytit, joissa on minttua, basilikaa, persiljaa, kapriksia, mantelia ja tomaattia) ja legaccio di spigola al limone con insalata d’arancia e finocchi (sitruunalla höystettyä meriahventa fenkolisalaatin kera). Muihin paikallisiin erikoisruokiin kuuluvat kanista valmistetut ateriat, makkarat, lampaanliha perunoiden kanssa ja scacce, joka on vehnän sisään leivottua parsakaalia, makkaraa, pinaattia, sipulia ja pecorino-juustoa. Muitakin paikallisia erikoisuuksia löytyy, ja myös vihanneksia ja pääaterioiden lisukkeita valmistetaan täällä hartaudella ja ylpeydellä, ja ruokailu onkin Noton vierailun ehdoton kohokohta.

Jälkiruoat ovat Sisiliassa hyviä ja niitä syödään ahkerasti, miltei jokaisen aterian yhteydessä. Gelato eli jäätelö on tietenkin erityisen hyvää, ja sitä on kaupan siellä täällä, mutta Sisiliassa on myös jotain omia herkkuja, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Cannoli eli makealla ricotta-juustolla täytetyt putket ovat hyviä jos niitä täällä tulee vastaan, ja muutkin makeat palat ovat maistamisen arvoista.

Notossa kahvilat kuten Dolceria Corrado Constanzo (Via Silvio Spaventa 9) tarjoavat tyypillisiä paikallisia makeita paloja kuten dolci di mandorla (mantelista valmistettuja kakkuja ja muita herkkuja), cassata (ricotta-juustoa, suklaata ja hedelmiä) ja torrone (nougaasta valmistettuja herkkuja). Kannattaa huomata, että Corrado Constanzo tarjoaa myös maineelta parasta jäätelöä Notossa. Sisiliassa hedelmät ovat suosittuja jälkiruokia, ja niitä kannattaakin syödä, sillä harvassa paikassa etenkään sitrushedelmät ovat yhtä maukkaita.

NotoJuomista viini ja kahvi ovat suosituimpia, ja kumpaakin nautitaan niin Notossa kuin muuallakin Sisiliassa pitkin päivää. Kahvit ovat varsin samanlaisia kuin muuallakin Italiassa, ja turistille yleensä maistuvimpia ovat cappuccino ja caffe latte. Sisilialaiset viinit ovat tulleet suomalaisille tutuksi Gato Negron yhdessä, ja muutkin paikalliset viinit ovat melko vahvoja, eivätkä sovi joka makuun. Notossa on ravintolasta kuin ravintolasta saatavissa kuitenkin kaikenlaisia viinejä, ja niiden hintatasokin on laatuun nähden erittäin hyvä.

Kenelle tahansa notolaiseen ravintolaan saapuvalle on heti selvää, että ruokailu on täällä tärkeä ja arvostettu osa elämänmenoa, ja niin tarjotut ateriat kuin pöytätavatkin ovat moitteettomia. Yksinkertainenkin trattoria loihtii erinomaisia ruokia, ja etenkin pienet perheravintolat ovat hyviä lounas- tai illallispaikkoja. Listalta löytyy aina hyviä klassisia italialaisia pasta-annoksia, joistain paikoista tyypillisiä paikallisia herkkuja, ja edullisimmat ateriat maksavat kaupungin ravintoloissa lounastarjouksia lukuun ottamatta 6-8 euroa ruokajuomineen. Vaikka ateriointi ei ole täällä yhtä edullista kuin joissain muissa Sisilian kaupungeissa, ovat ruoat poikkeuksetta korkeatasoisia ja varsin yksinkertaisetkin annokset on tehty taidolla ja vaivaa säästämättä. Hyviä ravintoloita löytyy kaikkialta ydinkeskustasta, ja myös kahviloita ja konditorioita on pääkatu Corso Vittorio Emanuele III:n varrella ja sivukaduilla melkoinen määrä eikä hyvä kahvila tai ravintola ole koskaan Notossa kaukana. Myös Noton rannalla Lido di Notossa on koko joukko hyviä ravintoloita.

Noton matkailusivut esittelevät kaikki ravintolat Notossa ja lähialueilla
TripAdvisor-sivut rankkaavat Noton ravintoloita ja kahviloita

Nähtävyydet

Noton tärkein tapahtuma oli maanjäristys, joka tuhosi koko kaupungin vuonna 1693, ja vaikka tapahtuma vaikutti pitkään täydelliseltä katastrofilta, nykyään Notoa pidetään Sisilian hienoimpana barokkityylisenä kaupunkina. Kaupunki rakennettiin 1700-luvulta lähtien uudestaan aristokratian rahoittamana, ja Rosario Gagliardin hiekkakivestä valmistetut rakennukset otettiin vuonna 2002 mukaan Unescon suojelulistalle. Parhaimmillaan ne ovat pimeään aikaan, jolloin ne on vuodesta 2006 lähtien upeasti valaistu vuoden jokaisena yönä.

Vuoden 1996 hirmumyrskyssä vahingoittunut San Nicolon katedraalikin on nykyisin täysin entisöity. Muutenkin valtaosa upeista palatseista on viime vuosina ollut remontissa ja pikkuhiljaa monet entisöidyt rakennukset alkavat laskea vierailijoita sisätiloihinsakin.

Noto

Noton linja-autoasema sijaitsee Piazza Stazione –aukiolla, aivan vanhan keskustan vieressä, ja kunhan kävelee miellyttävän puiston halki saapuu Porta Reale –portille, joka johdattaa pienen keskustan pääkadulle, Corso Vittorio Emanuele III:lle. Tämä pitkä miellyttävä katu on vain kävelijöille tarkoitettu, ja sen varrella ja liepeillä sijaitsee valtaosa kaupungin päänähtävästä. Tärkein kohta kadulla on Piazza Municipio –aukio, jonka laidalla sijaitsee upea San Nicolon katedraali. Aukiolla on mukava nauttia kirkkoa vastapäätä olevasta Palazzo Ducezio –palatsista ja käydä kaupunginmuseossa (Corso Vittorio Emanuele III 149) oppimassa kaupungin värikkäästä historiasta. Kadun varrella on muitakin merkittäviä aukioita ja rakennuksia, joista arkeologinen museo perehdyttää alueen löytöihin muinaisista ajoista lähtien, ja kadun monista kirkoista Chiesa di San Carlo al Corso ja Chiesa di Santa Chiara tarjoavat kellotorneistaan erinomaiset näkymät ympäri kaupungin. Kadun varrella on kylteissä informaatiota eri rakennuksista englanniksi ja italiaksi, ja vain puolen tunnin vaeltelu sillä ja poikkeaminen sen sivukaduille antaa hyvän kuvan kaupungin tarjonnasta.

NotoMonet Noton rakennukset ovat olleet remontissa pitkän aikaa, mutta niistä upein eli Palazzo Nicolaci tai Villadorata (Via Corrada Nicolaci) on ollut entisöitynä jo pitkään ja erikoisine koristetuine parvekkeineen on kenties paras nähtävyys koko kaupungissa. Palatsista ei löydy paljon huonekaluja, mutta sen koristellut seinät ja freskoin peitetyt katot antavat vilauksen Sisilian jo kauan sitten kadonneeseen aristokraattien elämään.

Noton keskustassa riittää katseltavaa joksikin aikaa, mutta mikäli kaupungissa viihtyy kauemmin kuin yhden päivän, kannattaa ehdottomasti tutustua sitä ympäröivään luontoon ja merenrantoihin. Noton ympäristöstä löytyy monipuolisesti kaikenlaista maastoa vuorista kukkoloihin, metsiin ja merenrantoihin, ja etenkin Carosellon laakso, Valle del Carosello, on hyvää aluetta patikoinnille.

Mikäli Notossa viihtyy useamman päivän kesäaikaan, kannattaa tutustua paitsi Lido di Noto –ranta-alueeseen myös siitä pohjoiseen sijaitseviin rantakaupunkeihin, etenkin rantaviivaan Calabernardon ja Marzamemin välillä, sillä tätä rannikkoa usein pidetään koko Italian puhtaimpana ja sen pitkät hiekkarannat suorastaan kutsuvat aurinkoa palvomaan. Mikäli mielii käydä Noton ulkopuolella patikoimassa tai katsomassa rannikon kaupunkeja, kannattaa vierailla Noton turisti-infossa (Piazza 16 Maggio), josta saa tietoa koko Noton seudusta ja ilmaisia karttojakin.

Shoppailu

Mikäli Notossa aikoo shoppailla päiväretken yhteydessä, kannattaa pitää mielessä siesta-aika, jota Sisiliassa yleensäkin noudatetaan kaikkialla. Kaupat sulkevat ovensa ma-pe yleensä klo 13-14 välisenä aikana, ja ne pitävät ovensa kiinni aina klo 16-17 asti. Tämä koskee kaikkia kauppoja, ja siestan loppupuolella myös monet ravintolat ovat jo sulkeneet ovensa ja avaavat ne vasta illalliselle. Siesta-aika on hiljainen aika, jolloin on mukava katsella nähtävyyksiä tai käydä kahvilla, mutta mikäli haluaa tehdä edes jonkinlaisia ostoksia, kannattaa paikalle tulla aamulla tai illalla ja muulloin kuin lauantai-iltapäivisin tai sunnuntaisin, jolloin shoppailumahdollisuudet ovat äärimmäisen rajalliset.

Noto

Piazza Stazionella, jonka laidalla on linja-autoasema, on tosin ympäri vuoden minä tahansa viikonpäivänä kojuja, jotka myyvät lähinnä paikallisia herkkuja pähkinöistä suklaisiin ja mausteisiin. Tarjonta vaihtelee viikonpäivien mukaan ja kojut kannattaa katsastaa jo linja-autoasemalta kohti pääkatua kävellessä. Pääkadulta ja sen liepeiltä löytyy valtaosa kaupungin liikkeistä, ja niistä saa samantyylisiä tuotteita, kuin muualtakin saarelta, eli vaatteet, kengät, nahkatuotteet, kirjat, koristeet ja elintarvikkeet ovat hyvin saatavilla. Kaupungissa maanantaisin vierailevat pääsevät nauttimaan ruokatorista, joka pidetään Vittoria Emanuele III:n sivukadun Via Rocco Pirrin varrella.

Yöelämä

Notossa ei juuri ole yöelämää, muuten kuin pitkäksi venyvät illalliset, joita kaupungin ravintoloissa voi jatkaa klo 22-24 asti. Myös jotkut kahvilat ovat avoinna iltaan asti, mutta yleisesti ottaen Notoon ei kannata lähteä erikseen juhlimaan baareissa tai ravintoloissa.

Noto

X