ukraina odessa ooppera- ja balettiteatteri
Matkailu

Odessa – Mustan meren helmi

Teksti: Ulla-Maija Kuvat: iStock

Odessa Mama, Etelän Palmira. Näin kutsuttiin aikoinaan Venäjän keisarinna Katariina Suuren vuonna 1794 Mustan meren pohjoisrannalle perustamaa kaupunkia. Monet suomalaiset muistavat Odessan suosittuna turistimatkojen kohteena 1970-90 luvuilta. Millainen on Ukrainan Odessa nykyisin?

ukraina odessa ooppera- ja balettiteatteri

Me, jotka kävimme Odessassa Neuvostoliiton aikoina, voimme edelleen löytää kaupungista saman hengen ja tunnelman. Onhan toki paljon muuttunutkin, on tullut uusia kauppoja ja ravintoloita, palvelu on parantunut ja nykyaikaistunut. Keskusta kuitenkin on säilytetty melkein entisellään ja kaupungin kiireetön rytmi, aurinko, meri, hiekkarannat ja puistojen vehreys eivät ole muuttuneet.

Odessassa on yli miljoona asukasta, mutta ydinkeskusta on helppo oppia selkeän asemakaavansa vuoksi. Lehtevien puiden varjostamilla leveillä kaduilla on hauska kuljeskella, poiketa ravintoloihin, kahviloihin ja baareihin. Kaupungissa on leppoisa ”manjana” -tunnelma; lupsakka, kuten savolaiset sanovat. Kaupunkikuvaa leimaa monikansallisuus. Jo perustamisensa aikoihin paikalla asui useiden eri kansallisuuksien edustajia ja tänäkin päivänä on 30:llä eri kansallisuudella kaupungissa oma yhdistyksensä. Ihmiset ovat ystävällisiä ja auttavaisia.Venäjää puhuvat kaikki, englantia ja saksaa harvat.

Odessassa riittää nähtävää

Kaupungissa on vanhoja palatseja, kauniita puistoja ja paljon patsaita. Kuuluisimmat nähtävyydet ovat Potjomkinin portaat, jotka laskeutuvat rantabulevardilta satamaan, ooppera- ja balettiteatteri sekä kaupungintalo, jonka edustalla seisooo Pushkinin patsas. Kaupungin lähistöllä sijaitsevat katakombit, joissa kaupungin ollessa saksalaisten miehittämänä II maailmansodan aikana oli kokonainen maanalainen partisaanikaupunki.

Kuuluisan ooppera- ja balettiteatterin lisäksi Odessassa on operettiteatteri, filharmoninen orkesteri, draamateatteri, nukketeatteri, klovniteatteri ja sirkus. Kaupungin lähistöllä myös vesipuisto Poseydon ja aivan kaupungin keskustasta löytyy eläintarha.

Jos haluat tutustua kaupungin mielenkiintoiseen historiaan, on kaikki kävelymatkan päässä. Vahakabinetissa näet kaupungin historiaan liittyviä henkilöitä. Museoista kiinnostuneille on paljon valinnanmahdollisuuksia. Arkeologisessa museossa saat kuvan muinaisesta asutuksesta, merimuseossa kauppalaivaston kehityksestä.

Kirjallisuusmuseo puolestaan kertoo kulttuurielämästä. Olihan Odessa 1800-1900-luvuilla yksi Venäjän ja Neuvostoliiton kulttuurin kehdoista. Kirjallisuus, taide, musiikki, elokuva, lehdistö ja etenkin omaperäinen, odessalainen huumori kukoistivat kaupungissa. Lisäksi on kirjailijoiden kotimuseoita, länsimaisen ja itämaisen taiteen museo sekä lukuisia taidegallerioita.

Kaupungissa on paljon puistoja. Vanhimmassa niistä, Kaupunginpuistossa, voi kuunnella musiikkiesityksiä, ihailla suihkulähteitä ja leijonapatsaita. Kivenheiton päässä olevassa Kirkkopuistossa myydään tauluja ja käsitöitä sekä matkamuistoja. Puistossa on lapsia varten pikkuautoajelua ja poniratsastusta. Ukrainan kansallisrunoilijalle, Shevtchenkolle, nimetyssä puistossa meren rannalla on huvipuisto, kaksi ravintolaa, stadion ja hotelli.

ukraina odessa potjomkinin portaat

Rantaelämää

Odessan hiekkarannat ulottuvat kauas sataman molemmin puolin. Uimarantoja on monta. Pienillä maksuttomilla rannoilla voi pientä korvausta vasten varata rantavarjon ja makuualustan sekä ajaa polkuveneellä. On myös maksullisia rantoja, jolloin nämä palvelut kuuluvat hintaan. Rannoilla on baareja sekä suihkut ja WC.

Satamasta, mereltä katsottuna vasemmalla oleville rannoille pääsee raitiovaunulla 5, joka keskustassa pysähtyy rautatieasemalla ja torilla. Suurin ja suosituin odessalaisten keskuudessa on Arkadian ranta, johon vievän puistokujan varrella on myyntikojuja ja baareja. Arkadia on enemmänkin kuin ranta. Se on iso huvittelukeskus, jossa on kaksi hotellia, ja joka illalla muuttuu useine klubeineen ja ravintoloineen ”LasVegasiksi”.

Satamasta oikealla  ovat Luznikin rannat, jotka ovat tasaisessa maastossa ja siellä on tavallisesti melko vähän väkeä, ihana hiekka ja puhdas vesi. Luznikiin pääsee asemalta bussilla ja. keskustasta mukavimmin reittitaksilla. Käytimme myös kadulla seisoskelevia takseja. Esimerkiksi Malibun maksulliselle rannalle maksu on 20 gr (n. 3 euroa). Rannan baarissa voi nauttia virvokkeita ja rantahiekalla voi ottaa vaikka hieronnan.

Odessan rantakausi alkaa toukokuussa ja jatkuu joskus lokakuun puolellekin. On huomioitava, että merivesi on kohtalaisen kylmää vielä kesäkuun alussakin, mutta toisaalta lämmintä vielä koko syyskuun. Tuulen suunta aiheuttaa kyllä isojakin muutoksia veden lämpöön. Tänään voi olla 26 astetta ja huomenna 16. Erikoisen kauniita ja pehmeitä ovat syyskuiset sametti-illat..

Ravintoloita ja baareja

Ruokapaikkoja on Odessassa runsaasti. Odessan suosituin katu Deribasovskaja on kävelykatu ja sen varrella on vieri vieressä erilaisia ravintoloita, kansainvälisiä ja ukrainalaisia. Hinnat keskustan ravintoloissa ovat lähellä suomalaista hintatasoa, pääruoka 5-8 euroa. Alkupalat, pääruoka, snapsi ja viini maksoivat yhteensä n. 15 euroa.

Keskustassa on hyviä pikaruokaloita, kuten Zharju-Parju, jossa saat kasattua lautasellesi salaatin, keiton, pääruoan ja jälkkärin  20 gr:llä ( n. 3 euroa ). Kreikkalaisaukiolla on uusi kauppakeskus Athena, jonka alakerrassa on ison valintamyymälän ohella myös monisalinen pikaruokala. Hinnat ovat samaa luokkaa kuin Zharju-Parjussa.

Ruokapaikkojen lisäksi Odessassa on myös monia diskoja ja klubeja. Oluen hinta on Suomea alhaisempi. Puistobaareissa tuopin saa hintaan 3,5 gr (60 senttiä), ravintoloissa 7-10 gr.

Ostoksilla

Odessasta voit tehdä hyviä ostoksia. Deribasovilla on vanha ostoskeskus Pazhaz, jossa on kaunis sisäpiha. Samalla kadulla on muitakin kauppoja, mm. hyvin varustettu kirjakauppa. Sieltä saa kirjoja eri kielillä, postikortteja, nuotteja, piirustus- ja maalausvälineitä. Erilaisia Odessa- ja Ukraina-paitoja saat kaupoista ja torilta hintaan 30-40 gr. Kauniita puukoruja ja matkamuistoja sekä perinteisenä käsityönä tehtyjä pellavaliinoja myydään mm. Kirkkopuistossa.

Torielämä on värikästä varsinkin vanhalla, rautatieaseman viereisellä, Privoz-torilla, josta voi ostaa vaikka aamiaistarvikkeita sekä rantaevästä kylmälaukkuunsa. Viereisessä isossa rakennuskompleksissa on uusi, steriilimpi Uusi Privoz. Seitsemän kilometrin päässä keskustasta on myös iso tavaratori, jossa on kaikkea mahdollista ostettavaa: vaatteita, nahkatavaroita, elektroniikkaa. Koska suurin osa tavaroista on Turkista tai Kiinasta, on hintatasokin edullinen.

Hyvä tietää

Ukrainaan ei tarvita viisumia. Suomen lähetystö on maan pääkaupungissa, Kiovassa.

ukraina odessa

Ukrainan rahaa, krevnoja, ei voi vaihtaa pankissa. Valuutanvaihtoliikkeissä vaihto onnistuu vain, jos joku on vaihtanut krevnoja euroiksi. Rahanvaihtopaikkoja on Kiovan lentokentällä, hotelleissa ja monissa keskustan tavarataloissa, apteekeissa ja kaupoissa. Luottokorteilla saa rahaa pankkiautomaateista, myös Visa Elektronilla, ja ne käyvät useimmissa keskustan ravintoloissa ja kaupoissa. Dollari on suosittua valuuttaa esim. kadulta otetuissa takseissa.

Odessaan myyvät lentoja muun muassa Ukraine International Airlines (Kiovan kautta), Air Baltic (Riian kautta), Malev (Budapestin kautta).

Lentokentällä on taksien lisäksi paljon yksityisiä autokyydin tarjoajia. Tämä on yleinen käytäntö eli kuljetuksiin voi luottaa. Sopiva maksu keskustaan on 50 gr tai 10 dollaria. Maksu kannattaa sopia etukäteen.

Odessassa liikenne on hyvin järjestetty. Kaupungissa liikennöivät linja-autot, trolleybussit eli johdinautot, raitiovaunut ja erittäin suositut reittitaksit. Linja-automaksu on 0,70-1,20 gr, raitiovaunumaksu 50 kop. Reittitaksit, jotka useimmiten ovat keltaisia pikkubusseja, ja joiden etuikkunassa on reitin nimi, maksavat 1,5-2 gr. Linja-autoissa on rahastaja, raitiovaunussa maksetaan kuljettajalle tasaraha ja reittitaksissa maksetaan pois lähtiessä kuljettajalle. Taksin voi soittaa esim. numeroista 070, 080 ja 1010, jolloin tilatessa ilmoitetaan lähtöpaikka ja kohde. Odotusaika on noin puoli tuntia.

Keskustan uudet tai kunnostetut hotellit ovat kalliita, alkaen 120 $/vrk ja vaatimattomammat alkaen 70 $. Keskustan talot ovat vanhoja, 2-5 kerroksisia, yleensä ilman hissiä. Odessa levittäytyy kauas Mustan meren rannoille ja hotelleja sekä hostess-majoitusta on myös rannoilla ja kauempana keskustasta, ja niissä hinnat ovat edullisempia.

Tietoja hotelleista ja asunnoista:
Ukraine Tours
Ukraine Fare
Hostel Bookers

Postimerkkejä saa vain posteista. Pääposti on Sadovaja-kadulla ja postimerkin hinta Suomeen on 3 gr.

Odessan kaupungin verkkosivut

X