Onko juhannuksena aina huono sää? Tilastot paljastavat
Tyypillisesti juhannuksena sataa ainakin jossain päin Suomea. Viimeksi vuonna 2007 sää oli pääosin poutainen ja aurinkoinen koko maassa.
Matkailu

Onko juhannuksena oikeasti lähes aina huono sää? Tilastot paljastavat

Juhannus on keskikesän juhla, mutta sitä vietetään usein melko koleassa ja sateisessa säässä. Vai onko kyse vain mielikuvasta? Ovatko hellejuhannukset oikeasti todella harvinaisia?
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Vaikka alkukesä olisi lämmin, juhannuksena tuntuu usein olevan koleaa ja sateista. Vai onko kyse vain mielikuvasta: onko juhannuksena todella aina huono sää?

Ilmatieteenlaitoksen tilastot paljastavat, millaisissa olosuhteissa juhannusta tyypillisesti vietetään.

Totta se on: hellettä on harvoin

Juhannuksena saadaan vain harvoin nauttia helteestä.

Joko juhannusaattoon tai -päivään osuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä vuodessa. Rannikolla ja Lapissa helle on vielä tätäkin harvinaisempaa. Rannikolla lämpötila kohoaa hellerajan eli 25 asteen yli keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa kerran 10 vuodessa.

Viimeksi helleraja ylittyi juhannusaattona Helsingissä vuonna 1999, Savonlinnassa vuonna 2000 ja Seinäjoella 1989.

Jos helteen todennäköisyyden haluaa maksimoida, kannattaa suunnata Lappeenrantaan. Siellä helteisiä juhannusaattoja on ollut vuodesta 1961 lähtien 12, kun Helsingissä niitä on ollut vain seitsemän ja Sodankylässä kaksi.

Sateen todennäköisyys on 50:50

Tilastojen perusteella keskimäärin noin joka toinen juhannus on ollut poutainen.

Helsingissä vuosina 1981–2017 sadetta on saatu yhdeksänätoista juhannusaattona. Yli puolet juhannusaatoista on siis ollut sateisia. Yhtä sateisia juhannusaattoja on vietetty myös muun muassa Savonlinnassa.

Sen sijaan Seinäjoella ja Siikajoella on saatu viettää juhannusaattoa useimmin poutaisessa säässä. Siikajoella vain 30 prosenttia ja Seinäjoella 35 prosenttia juhannusaatoista on ollut sateisia vuosina 1981–2017 .

Viime vuosina on ollut melko viileää

Viime vuosien juhannukset ovat olleet melko koleita. Vuonna 2017 lämpötila oli juhannusaattona suurimmassa osassa Suomea alle 15 astetta. Myös vuonna 2015 lämpötilat jäivät pääasiassa 15 asteen tienoille. Juhannusaattona 2014 oli vieläkin kylmempää: keskimäärin 10–15 astetta.

Vuonna 2016 sentään saatiin nauttia lämmöstä. Juhannusaaton lämpötilat liikkuivat tällöin 20 ja 25 asteen välillä.

Lähde: Ilmatieteenlaitos

X